Nisi ti prvi koji je kršćane optužio za kanibalizam. Upoznali smo te ovdje kao 'Ellenističkog farizeja', a evo si se ovdje pridružio i poganskim Rimljanima.
Jackson Morgan, Auburn University: Zašto su rani kršćani bili optuženi za kanibalizam?
Povijesna je činjenica da je u ranim godinama Crkve kršćane žestoko progonilo Rimsko Carstvo. Opravdavajući ovaj progon, Rimljani su protiv kršćanske zajednice iznosili razne vrste optužbi. Od kršćanskih apologeta iz drugog stoljeća Justina Mučenika i Atenagore saznajemo da su tri glavne optužbe protiv kršćana bile ateizam, incest i kanibalizam. Optužba za ateizam proizašla je iz njihovog odbijanja da obožavaju rimski panteon "bogova" (za više o tome, vidi Justin Martyr's First Apology [poglavlje 5 i 6]). Također znamo da optužba za incest potječe iz kršćanskog koncepta ujedinjenja kao "jedna obitelj u Kristu", što je značilo da bi se muževi i žene međusobno obraćali kao "braća i sestre u Kristu". Treća optužba, ona za kanibalizam, bila mi je posebno fascinantna dok sam učio o ranoj Crkvi. Zašto su optuženi za kanibalizam? I po kojoj osnovi? S vremenom mi je postalo sasvim jasno da su optuženi za kanibalizam zbog njihova vjerovanja u Stvarnu Kristovu prisutnost u Euharistiji; njihovo vjerovanje i ispovjedanje da u Euharistiji jedu Kristovo tijelo i piju Kristovu krv. Površnim slušanjem i nepoznavanjem dubljeg smisla kršćanske Euharistije Rimljani su taj čin pogrešno protumačiti kao kanibalizam.
P.S. Još se nisi očitovao o činjenici da je Ellen White tvrdila da su Biblija i njena Svjedočanstva praktički jednaka i da je svako za sebe dovoljno.
"Uzela sam skupocijenu Bibliju, i okružila je s nekoliko Svjedočanstva za Crkvu, datih za Božji narod. Evo, rekla sam, gotovo svako za sebe je dovoljno ." (Ellen White, Svjedočanstva, Vol 2, str 605;. Vol . 5, str 664)