ella:
ma vi nemate veze sa zivotom...abortus je uvek bolji nego nezeljeno dete!
NE nego ona zena, devojka, koja dozvoli da pored toliko vrsta zastite od nezeljene trudnoce ipak zatrudni nema veze sa zivotom. Najlakse je dici noce u vis, a posle u Srbiji imamo vise abortusa godisnje nego porodjaja, a koliko tek cedomorstava.
Problem je u tome sto deci o tome treba pricati od prvog razreda osnovne skole... A ne da moja profesorka biologije crveni kada treba da predaje o oplodnji zene i da preskace lekciju (secam se kao da je juce bilo).
Nazalost, mnogo mladih devojaka "neplanirano" zatrudni. Komplikacije kod i posle abortusa mogu da dovedu do strasnih posledica od zapaljenja, raznih infekcija do nepolodnosti. Ali ko na to devojkama skrece paznju. Ni moja drugarica nije znala, pa je iskusila i lose uradjen abortus, komplikacije, odlivi, ranicu na materici, infekciju kada je drugi put zatrudnela i spontani pobacaj u 4 mesecu "zeljene" trudnoce. Zasto... Jer njen decko nije hteo da koristi prezervativ znao on sta radi - iskusan je.
Zato treba edukovati decu i reci im sta je abortus i kako se radi (ja kad sam procitala u "Lepoti i zdravlju" smucio mi se zivot). Tada ce im valjda uci u glavu da treba da se cuvaju.
Ako ipak dodje do nezeljene trudnoce...
Sto se izbora tice: mislim da zena treba da ima pravo da bira. Bez obzira na sve to je njen zivot. Ne treba zakonom zabraniti abortus, jer ce onda ilegalno da se pravi haos... Niko tu nikome nece odgovarati.
Ja bih uradila abortus samo ako sa detetom nesto nije u redu.
Nekako mislim da dete moze da bude 100% nezeljeno u slucajevima silovanja. Tako bih ja na to gledala. U svim ostalim slucajevima to dete je moje i dete nikako ne moze da mi upropasti zivot, ako sam normalna osoba. Dete je ipak deo mene i nesto najlepse sto je priroda zenskom rodu darivala.
Ali masa zena previse misli na sebe i sta ce sa njom biti kada se dete rodi (necu da pricam o ekstremnim situacijama: Bicu debela i necu moci da nosim moj omiljeni kostim zbog strija). Mnoge su podlozne uticajima roditelja (pogotovu ako je devojka mlada) koji uglavnom napadnu nece ni da cuju za dete, sta ce reci okolina, upropastices sebi zivot... Nazalost ima takvih primera i ja ih osudjujem. Malo je prihvatilista za trudnice i mlade majke i trebalo bi da se poradi na tome.
Naravno, da je i standard veci, da se moze ziveti od plate, mislim da bi bilo manje abortusa posle prvog deteta, u kasnijim godinama zivota. Dosta je abortusa i u braku. Retko koja od mojih starijih koleginica nije isla na ciscenje, kako one to vole da kazu.
Da zakljucim referat, [
i]za slobodu izbora, za edukaciju o kontracepciji, za pomoc i podrsku onim zenama koje to ne mogu da dobiju u porodici, za sto manje abortusa i sto vise dece!!! [/i][/i]