Da li ste za abortus?

• Začetnik teme Začetnik teme nonica@infosky.net
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
aeromag:
Baby Kate:
zelenooka:
Sve zavisi kakva je citava situacija,ako nema izlaza onda je abortus neizbezan.I jako mi je smesno sto svi kazu ja to sebi nebi dozvolila ili meni ne moze da se desi,moze da se desi SVAKOME!!!
Moze da se desi svakome,ali treba razmisljati i preduzimati neophodne mere da bi te sanse svela na minimum.E sad,ako se TO ipak desi,onda bih vise volela da je u pitanju prst sudbine nego cinjenica da "nismo stigli" da stavimo kondom i sl.
To je uvek sudbina, kada te hoce, nemozes pobeci! :lol: :lol: :lol:
"Ko se cuva i Bog ga cuva"

Princessa:
ella:
ma vi nemate veze sa zivotom...abortus je uvek bolji nego nezeljeno dete!

NE nego ona zena, devojka, koja dozvoli da pored toliko vrsta zastite od nezeljene trudnoce ipak zatrudni nema veze sa zivotom. Najlakse je dici noce u vis, a posle u Srbiji imamo vise abortusa godisnje nego porodjaja, a koliko tek cedomorstava.
Problem je u tome sto deci o tome treba pricati od prvog razreda osnovne skole... A ne da moja profesorka biologije crveni kada treba da predaje o oplodnji zene i da preskace lekciju (secam se kao da je juce bilo).
Nazalost, mnogo mladih devojaka "neplanirano" zatrudni. Komplikacije kod i posle abortusa mogu da dovedu do strasnih posledica od zapaljenja, raznih infekcija do nepolodnosti. Ali ko na to devojkama skrece paznju. Ni moja drugarica nije znala, pa je iskusila i lose uradjen abortus, komplikacije, odlivi, ranicu na materici, infekciju kada je drugi put zatrudnela i spontani pobacaj u 4 mesecu "zeljene" trudnoce. Zasto... Jer njen decko nije hteo da koristi prezervativ znao on sta radi - iskusan je.
Zato treba edukovati decu i reci im sta je abortus i kako se radi (ja kad sam procitala u "Lepoti i zdravlju" smucio mi se zivot). Tada ce im valjda uci u glavu da treba da se cuvaju.
Ako ipak dodje do nezeljene trudnoce...
Sto se izbora tice: mislim da zena treba da ima pravo da bira. Bez obzira na sve to je njen zivot. Ne treba zakonom zabraniti abortus, jer ce onda ilegalno da se pravi haos... Niko tu nikome nece odgovarati.
Ja bih uradila abortus samo ako sa detetom nesto nije u redu.
Nekako mislim da dete moze da bude 100% nezeljeno u slucajevima silovanja. Tako bih ja na to gledala. U svim ostalim slucajevima to dete je moje i dete nikako ne moze da mi upropasti zivot, ako sam normalna osoba. Dete je ipak deo mene i nesto najlepse sto je priroda zenskom rodu darivala.
Ali masa zena previse misli na sebe i sta ce sa njom biti kada se dete rodi (necu da pricam o ekstremnim situacijama: Bicu debela i necu moci da nosim moj omiljeni kostim zbog strija). Mnoge su podlozne uticajima roditelja (pogotovu ako je devojka mlada) koji uglavnom napadnu nece ni da cuju za dete, sta ce reci okolina, upropastices sebi zivot... Nazalost ima takvih primera i ja ih osudjujem. Malo je prihvatilista za trudnice i mlade majke i trebalo bi da se poradi na tome.
Naravno, da je i standard veci, da se moze ziveti od plate, mislim da bi bilo manje abortusa posle prvog deteta, u kasnijim godinama zivota. Dosta je abortusa i u braku. Retko koja od mojih starijih koleginica nije isla na ciscenje, kako one to vole da kazu.
Da zakljucim referat, [i]za slobodu izbora, za edukaciju o kontracepciji, za pomoc i podrsku onim zenama koje to ne mogu da dobiju u porodici, za sto manje abortusa i sto vise dece!!! [/i][/i]

Sto se tice obrazovanja o kontracepciji i zastiti od STD, u potpunosti se slazem. Potrebno je uvesti nastavu iz seksualnog obrazovanja (ili pod bilo kojim drugim nazivom) gde ce se i zenskoj i muskoj deci detaljno objasniti sve sto treba da znaju o svom reproduktivnom zdravlju. Ali ako preventiva zakaze, ako dodje do nezeljene trudnoce, postavlja se pitanje sta uciniti. U nasoj zemlji postoji, po mom misljenju, solidno resenje, da se do 12. nedelje moze prekinuti trudnoca na legalan nacin. To je pravo svake zene na odlucivanje o svom zivotu i svom telu. Najbolje bi bilo da nijedna zena nikad ne iskoristi to pravo, ali realnost je drugacija, i zato ne treba bezati od nje u lazno moralisanje. Mozda za nekog materinstvo nije najlepsa stvar na svetu, narocito ako su trenutne okolnosti nepovoljne. Da li te zene treba kazniti zato sto su "sebicne" i "neodgovorne", ili zato sto su propustile da se zastite, tako sto ce ih drustvo naterati da rode? Pa to je besmisleno. Kakve ce one biti majke toj deci? Nije tesko roditi dete, treba ga odgajiti, voleti, brinuti se o njemu...To je za ceo zivot. Ako neko misli da nije sposoban za to, ili ako ne zeli, bolje da se ne upusta. Pre svega, da o posledicama misli pre nego sto se dogodi nezeljena trudnoca.
P. S. Ja imam dete i nikada nisam izvrsila abortus, niti ga ikom preporucujem, ali ne mislim da sam pozvana da sudim o tudjim zivotnim planovima, i zato nikada ne bih bila protiv legalnog prekida trudnoce.

Ovo nije upuceno licno Princessi, stavise, mislim da se uglavnom slazemo.

Ma nek radi ko sta hoce , ako je devojka zatrudnela slucajno a nece i ne moze da izdrzava dete pa neka abortus. Bolje da se to dete ne rodi i da muci muku sa zivotom po razim ustanovama .
Znam da nije hriscanski ali gledajmo realno > svet je surov !

Nekada sam bio iskljuciv i ogorecni protivnik abortusa. Pa sa godinamam i iskustvom sve se menja.
Najbolje bi bilo da ne dodje do nezeljene trudnoce. Za to postoje razne kontraceptivne metode, i sve sto treba je dobro se obrazovati i primeniti znanje u praksi.
Ali, uz sve mere ipak se desi sto se desi. I verujte, mnogo je bolje abortirati nego radjati nezeljeno dete. To dete nece imati nikakvu perspektivu u zivotu. Bice puno trauma, stresova, imace nesrecno detinjstvo i veoma tesko ce uspeti da se prilagodi. A uz to, roditelji, pogotovu ako su jako mladi, unistice svoje zivote. Narocito zena, ako se odluci da rodi a ostane bez podrske. A oboje ako udju u brak prisilno, nespremni za brak i obaveze koje to donosi.

Incognito:
Evo ga opet... 'nezeljeno dete'... svasta hoda po ovim forumima... Ne postoji nezeljeno dete!... Nezeljena trudnoca, da, ali ako se dete rodi, a roditelji ga smatraju nezeljenim, treba ih streljati tog momenta!

Nemoj pricati tako. Zamisli situaciju. 16-ogodisnja devojcica je silovana. Zbog niza okolnosti koje su se desile ona nije mogla da abortira i rodila je dete. Nema nikakvih uslova za njegovo podizanje, psihicki je nestabilna i jos nezrela. I ti bi nju streljao?

Mnogo mudrujete, pogotovo oni koji nisu iskusili sta abortus znaci u zivotu. Desilo mi se...to jer bio momenat....ni na kraj pameti mi nisu bila sredstva za kontracepciju. E, posle sam se prizvala pameti, ali je bilo kasno. Odluku sam donela sama, on nije ni znao da sam u drugom stanju. Nisam ga opterecivala, posto je noc kad je nase dete zaceto, bila nasa oprostajna noc (duga veza koja je godinu dana pre tog bila okoncana), on je uplovljavao u bracne vode, menjao zivot iz temelja........a sticajem okolnosti - promenila sam ga i ja.....Nisam imala uslova da ga odgojim sama, a smatram da bi bilo i sebicno odgajati ga bez oca...ako ga vec ima.
I drage moje........NIKAD NE RECI NIKAD!

Da, da, ima stvarno mnogo razloga i za i protiv, ali razloge ipak treba vagati, a ne brojati.
Što se mene tiče, postoji samo jedan dovoljno težak, pravi, razlog koji govori u korist abortusa, a to je da neželjena deca možda ipak ne treba da se rode, da odrastaju kao takva.
Gledam svet oko sebe i srce mi se cepa. Toliko ima dece koja su na ovaj svet došla greškom, koju niko ne želi, o kojoj niko ne brine, koju niko (osim Boga) ne voli, koja strašno pate i koja će na kraju izrasti u ko zna kako malformisane ljude da se po nekad upitam nije li abortus (odn. ubistvo) ipak prihvatljivo 'rešenje'.

Život je, sam po sebi, svojevrsna pobeda.
Ipak, sa stanovišta životnog iskustva jednog neželjenog deteta, ta pobeda je često gorka i uzaludna, Pirova pobeda.....

Mislim da je pitanje nepravilno formulisano.
Naravno da niko nije za abortus. Može li se nešto ružnije desiti ženi? Izostavljam iz ove priče muškarce, bez uvrede, to je neka druga dimenzija, mislim da je način na koji oni doživljavaju, razmišljaju i donose sud o tome mnogo razlikuje od ženskog. Definitivno je tako.
Naravno da sam za siguran sex. Pilule, kondomi, plodni i neplodni dani... Koliko nas stvarno razmišlja o tome svaki put kad je sa voljenom osobom?
Iz iskustva moje bliže okoline, reklo bi se da baš i nije tako. Do sada (imam 27 godina), sve devojke koje bolje poznajem ostajale su u drugom stanju pre braka. Neke su rodile neke ne. Ali ni za jednu koja je rodila ne mogu da kažem da je zelela da joj se trudnoća desi bas tad. Naravno, brak, posao, dete, roditelji, obaveze, sve to utiče na normalno prihvatanje situacije, kao da je baš to bilo ono što su htele. A nije baš. Znam da ljubav prema deteu briše taj osećaj da trudnoća i nije morala da se desi. Ali ne vidim da su zadovoljne sobom. Čini mi se da su deca neki emotivni štit da se ne razmišlja na drugačiji način.
Sa druge strane one koje nisu rodile,žive sa nekim osećajem krivice koji se ili duboko potiskuje, pa sve deluje normalno, ili je više nego očigledan. I takođe ne deluju zadovoljno.
Da li stvarno vodimo računa o sebi? Ili smo samo u stanju da drugima pridikujemo. Nikada ne bih volela da rodim zato što sam ostala u drugom stanju, a znam da to nije ono što sam želela. I nikada ne bih volela da dođem u situaciju da abortiram, samo zato što nisam vodila računa (a bilo je situacija, više puta, kada sam padala u trans jer mi ciklus kasni par dana).
Neželjene trudnoće i abortusi bi trebali da nas opomenu na odnos prema sebi samima. Nisam iznela svoj stav, nisam rekla ni DA ni NE. Jer ga nemam. Jer ne znam šta može da mi se desi.

ella:
ma vi nemate veze sa zivotom...abortus je uvek bolji nego nezeljeno dete!
Ni jedno ni drugo nije dobro
i jedno i drugo je vrlo loše za dete
a sve zbog lične neodgovornosti.
Preneo sam temu koju sam objavio na foreumu "religija"

Bog nas zna i posmatra jos u utrobama nasih majki.
i Bozija volja je svako zacece
Psalam 139:13-16
Cak i slucajno kao i danas doduse jos u Mojsijevo vreme bilo je strogo kaznjavanjo povredjivanje trudne zene i ploda
Izlazak 21:22,23
A za namerno zna se !
Sto bi bilo drugacije ako neko drugi oduzme zivot nerodjenoj bebi ili majka licno ??
Napredak nauke omogucio nam je da vidimo plod i njegovo stanje ali cak i ako nije zdravo nije na nam da sudimo o njegovom zivotu jer mi ne znamo zasto je to tako
Propovednik 11:5
Da li se i invalidi ubijaju ?
Sto bi bilo drugacije sa bebama

Momak sa kojim sam se do juce vidjala dva dana posle naseg raskida zakevio je devojcicu koju uopste nije poznavao.U soku je,ali planira da zadrzi dete.Zivotne prilike su mu uzasne i nas dvoje smo odlozili planiranje porodice iz tog razloga.Svakodnevno smo u kontaktu,i pokusavam maximalno da ga podrzim i da ne uticem na njegovu odluku.Uzasno je bolno da smo u takvoj situaciji morali shvatiti da smo mi to trebali uraditi,ali sad...Divim se hrabrosti i gluposti te devojcice da sa strancem u takvoj situaciji rodi dete,i nadam se da ce se izboriti za jedan zivot.

pandora:
Momak sa kojim sam se do juce vidjala dva dana posle naseg raskida zakevio je devojcicu koju uopste nije poznavao.U soku je,ali planira da zadrzi dete.Zivotne prilike su mu uzasne i nas dvoje smo odlozili planiranje porodice iz tog razloga.Svakodnevno smo u kontaktu,i pokusavam maximalno da ga podrzim i da ne uticem na njegovu odluku.Uzasno je bolno da smo u takvoj situaciji morali shvatiti da smo mi to trebali uraditi,ali sad...Divim se hrabrosti i gluposti te devojcice da sa strancem u takvoj situaciji rodi dete,i nadam se da ce se izboriti za jedan zivot.

Sta da kazem osim neka im je Bog u pomoci. A najvise tom detetu.
Znate li kakav je osecaj biti nezeljeno dete? Kakav je osecaj samo pomisliti da si nezeljeno dete? Kakav je osecaj ziveti u nesredjenoj porodici punoj stresova i gluposti?
Znati li kako izgleda kada sa 16 godina ne zelis vise da zivis jer osecas da je sve oko tebe izgubljeno, bezvezno, osecas da je ceo tvoj zivot promasen?
A zasto? Zato sto tamo dvoje nisu vodili racuna. On je rekao da ce paziti, a ona glupa, naivna i neobrazovana nije nista uradila da se zastiti. A onda buduci da su ogorceni protivnici abortusa resili su da uniste i svoje zivote i zivot deteta koje nije trazilo da bude rodjeno.
Zaista, pustite Bogove na miru i razmislite o ovome dobro.

nonica@infosky.net:
Devojke i vi momci da li biste dozvolili sebi ili njoj da vestacki prekine trudnocu?

Nikad necu prekinuti trudnocu.Nikad nisam bila ni kod ginekologa i plasim se zubara,i nikada necu pozeleti ubiti svoju bebu.
Zbog toga nikad nemam seks sa nekim koga ne mogu da zamislim kao tatu moje bebe.Uvek,bez obzira na sva kontraceptivna sredstva znam podsvesno da to moze da se desi i zbog toga se ne jbem na svakom cosku i samo zbog toga nikada necu probati grupni seks i necu se kresnuti sa nekim odmah kad se upoznamo,opusteno,bez razmisljanja,za jedno vece.Samo zbog toga nisam postala prava sponzorusa.Ne mogu da podnesem pomisao da bi neko sa kim sam samo zbog para mogao da mi napravi dete.

Naravno da jesam. Hvala Bogu da tako nešto postoji, iz razloga što žena nije uvek u mogućnosti da to dete rodi. A danas se abortusi rade vrlo dobro i mala je mogućnost da ona opet ne ostane u drugom stanu onda kad to bude svim srcem želela.

Back