Da li srpskom jeziku treba nova reforma?

Da li srpskom jeziku treba nova reforma?

• Da

• Ne

• Nesiguran

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mene isto nekad nervira kad postoji naša reč ali se pokušava biti moderan i pametan pa se koristi strana. Recimo 'lajv' a postoji naše 'uživo' - normalna reč, ništa joj ne fali.
I nervira me kada kažu '100 eura' iako se kaže - evra! Znači, nemate potrebe da se sramite reći eVro, nećete biti glupi, zaostali, naprotiv.
Их, не дирај модерним бизМисменима у еУро! Не би ти они дали 100 еУра ни за сома евра! :lol:

Potrebna su dva koraka:

a) pritegnuti gramatiku (dvojina, izbacivanje balkanizama) i proterati turcizme.

b) obavezno pored Vukovog jezika vratiti i slavjanoserbski, i uvesti diglosiju kao u Norveškoj.

Čisto da bi se nepismeni lakše raspoznavali…
Evo brzo pređoh preko diglosije. Zanimljiva stvar, zar ne bi to bilo korisno za Srbe iz Makedonije i dok su još bili u Bugarskoj?

ma ne zaglupljuj nas, nemca ne razumem, kao da je nem eto, zato sam ga nazvao nem-cem, a ukrajinac mi kaze, bato vas jezik je slicniji nasem nego ruski

slovo sloveni - pa ne moze da bude ociglednije
P.S. Ime Sloveni (Slověne, u jednini Slověninъ) dolazi od reči slovo, i označava slovesne ljude, tj one čiji je jezik moguće razumeti.
ja bih cak obratio paznju ne odnosi li se i na pismenost, bukvalno SLOVA, jer znamo da su prvo upotrebljavani znakovi, koji su zamenili crtanje po pecinama i slicno., pa tako pocetak alfabeta, ALEF znaci BIK, i simbol cak i lici na bika/kravu u nekim protosemitskim jezicima, po secanju pisem...
ali mi trebamo sa nasim kulturnim nasledjem da se vise pozabavimo
https://forum.arheo-amateri.rs/pisma-drevnih-civilizacija/vincansko-pismo-2635/
MI SMO IMALI PISMO PRVI NA SVETU,A JA SAM ADAM DUHOVNO. PRVI COVEK KOJI JE PRICAO SA BOGOM, jer nisam nemac i slusam dobro, a nisam vam ni svima cale, odricem se vecine

Poslednja izmena:
Duboko si me razocarala, pa zar ne znas da tipkas po slovima, Slovenko?
В начале было слово
ми, пореклом из винчанске цивилизације смо чак први писмени људи на целој земаљској кугли, и са правом се називамо словени

:lol:to je mnogo cak i za nase gluposti kojih imamo za izvoz...cak do onih Vikinga i njihove Midgard zmije🥰

Što se tiče "rasa", ne vidim nikakvu potrebu za njima, nismo mi kučići ni mačke. Dok god dva Homo sapiensa mogu imati decu, oni su ista vrsta, i meni je to dovoljno. Zašto komplikovati prostu stvar besmislenim podelama? Da li je bitno ko je partizanovac a ko navija za Juventus?

Drugo, boje kože su previše fluidne da bi mogao da povučeš liniju, i suštinski su nebitne.

Treće, kao što rekoh, za doprinos su zaslužni pojedinci, a ne "rase". Nije Ramanudžan bio izuzetan jer je bio Indijac, već je izuzetan jer je bio genijalan predstavnik vrste Homo sapiens. Indija kao takva nema ama baš ništa s tim, niti neki sitan lopov sa ulica Kalkute.

Kolektivni identitet na etničkom i rasnom nivou, ili na nacionalnom nivou je ili potpuna iluzija ili potpuno irelevantan. Naš jedini pravi identitet je Homo sapiens.

Svako od nas je manje ili više dobar u tome što radi. Kao što mi nismo krivi što je mali KK pobio decu u Ribnikaru, tako nismo zaslužni ni što je NĐ najbolji teniser u istoriji tenisa.

Što pre to shvatimo, to bolje.

E, pazi, nasli su nam neandertalske gene!

Citala sam kod Hararija, u njegovoj knjizi za klince, da su najnovija istrazivanja pokazala da u nama cuce uz homo sapiensa i geni neadertalaca.

Mozda kod nekih pretezu, to bi uistinu objasnilo mnoge stvari:lol:

Mislio sam na Makedoniju i Šopluk kao starosrpski ili najbliži srpskom srednjovekovnom govoru.
Tzv “Šopluk” je izmislio Cvijić - pre njega niko živ za to nije čuo, kao ni za Šope, što se tiče govora, timočko-lužnički spadaju u zapadnojužnoslovenske a makedonski u istočne, a redukcija padeža i arhaizmi iz timočkog malo utiču na međusobnu razumljivost - samo sa krajnje severnim makedonskim govorima koji su ionako prizrensko-timočki pa Brozovom odlukom postali makedonski.

Tzv “Šopluk” je izmislio Cvijić - pre njega niko živ za to nije čuo, kao ni za Šope, što se tiče govora, timočko-lužnički spadaju u zapadnojužnoslovenske a makedonski u istočne, a redukcija padeža i arhaizmi iz timočkog malo utiču na međusobnu razumljivost - samo sa krajnje severnim makedonskim govorima koji su ionako prizrensko-timočki.
Čitao si Cvijića?

Potrebna su dva koraka:

a) pritegnuti gramatiku (dvojina, izbacivanje balkanizama) i proterati turcizme.

b) obavezno pored Vukovog jezika vratiti i slavjanoserbski, i uvesti diglosiju kao u Norveškoj.

Čisto da bi se nepismeni lakše raspoznavali…
Иако се реформа језика помиње у наслову, судећи по уводној ријечи овдје се ради само о питању употребе страних ријечи. У том смислу није потребна никаква реформа, само брига о језику.
Иначе, те повремене наплавине страних ријечи долазе и пролазе... Стоји, преплављени смо непотребним страним ријечима и не бринемо довољно о језику, али не треба претјеривати ни с позивима на узбуну... Дио тих наплавина нестаће сам од себе, дио ће остати... а наше је да радимо на томе да изналазимо своје ријечи тамо гдје је могуће и у томе не претјерујемо, јер лоша замјена од језика направи циркус (као нпр. у загребачком комшилуку).

Gde su te knjige? Pričaj šta da tražim.
Књиге су, замисли, у књижарама :lol:, али некад је овдје постојао потфорум „Језик” на ком се писало доста тога вриједног. Сад се све те језичке теме налазе расуте у „Позоришту и књижевности”. Пробај тамо прочачкати теме старијих датума, има доста вриједног о овим и сличним питањима.

Tzv “Šopluk” je izmislio Cvijić - pre njega niko živ za to nije čuo, kao ni za Šope, što se tiče govora, timočko-lužnički spadaju u zapadnojužnoslovenske a makedonski u istočne, a redukcija padeža i arhaizmi iz timočkog malo utiču na međusobnu razumljivost - samo sa krajnje severnim makedonskim govorima koji su ionako prizrensko-timočki pa Brozovom odlukom postali makedonski.
Kao Banaćanin tokom služenja JNA bez problema sam razumeo sve južne dijalekte.

Tek posle sam saznao da moja porodica vodi poreklo iz Stare Srbije.

:lol:

E baš si prava pravcata:
Pogledajte prilog 1752356

P.S. Ime Sloveni (Slověne, u jednini Slověninъ) dolazi od reči slovo, i označava slovesne ljude, tj one čiji je jezik moguće razumeti. Uporedi sa nazivom Nemci (nem) za Germane koji su govorili jezikom nerazumljovim za govornike praslovenskog.

Konstrukcija o kojoj pišeš je stvorena zbog vizantijskog grčkog izgovora (i pravopisa) koji nije trpeo kombinaciju sigma-lambda na početku reči pa ubacivano kapa (k) radi lakšeg izgovora, pa se slovensko Slovene na grčkom izgovaralo Sclabenoi.

The name is related to the Proto-Indo-European (PIE) root *ḱlew-seen in slovo ("word") and originally denoted "people who speak (the same language)", i.e. people who understand each other. The word slovo ("word") and the related slava("glory, fame, praise") and slukh ("hearing") originate from the PIE root *ḱlew- ("be spoken of, glory"), cognate with Ancient Greek κλέος (kléos "fame"), whence comes the name Pericles, Latin clueo ("be called"), as well as English loud.

Izvoli zacas...vrlo zacas, imam obaveze sada, a sutra cu ti poslati detaljnije.

I mani me sa Wiki...

Nije ni da sam ja izvukla iz ne znam cega, gledala sam dokumentarac...ali makar nije Wiki i potpisuju ga ozbiljne profe...

https://en.natmus.dk/historical-kno...age/power-and-aristocracy/slaves-and-thralls/

Књиге су, замисли, у књижарама :lol:, али некад је овдје постојао потфорум „Језик” на ком се писало доста тога вриједног. Сад се све те језичке теме налазе расуте у „Позоришту и књижевности”. Пробај тамо прочачкати теме старијих датума, има доста вриједног о овим и сличним питањима.
1737407783616187.jpg
Ajde brate nemoj da zekiš, pitao sam te lepo, sa poštovanjem da dodam.

Back