Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 82.882
Mi nismo Anđeli? Koji ono deo?То је било некад сад када младу девојку неко "напумпа" она је после 9 месеци "стомаклија"...хебига волим и ја ракију али време гази полако...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mi nismo Anđeli? Koji ono deo?То је било некад сад када младу девојку неко "напумпа" она је после 9 месеци "стомаклија"...хебига волим и ја ракију али време гази полако...
Има ту свега. Вук је у својој првој фази био тек елементарно писмен, Копитар је „изгубио” Саву Мркаља кад је овај „полудио”... Амбициозни Вук му се намјестио „ко кец на десетку”... Јесте К унд К имала свој циљ, али и ми смо били у незавидном положају... Издвојити само народни говор као стандард, покушавати од славјаносербског нешто пречишћавати, поправљати, мијењати... или „ископати” Венцловића па на том трагу нешто радити... Преширока тема и сама за себе, а камоли у овој теми...Sve je moguće standardizovati, a Vuk Karadžić nije hteo da uvidi da je standardizacijom isključivo novoštokavskog srpskog jezika i ukidanjem slavjanoserbskog samog sebe upregao u habzburška kola i postavio temelj tzv “Jugoslavije”: na slavajanoserbski se prešlo zbog zahreva Beča da se Srbi pokatoliče i pređu na “ilirski jezik”.
Diglosija, tj Vukov za osnovnu i srednju školu a slavjanoserbski za više i politiku - to bi sprečilo tzv “Jugoslavije”.Има ту свега. Вук је у својој првој фази био тек елементарни писмен, Копитар је „изгубио” Саву Мркаља кад је овај „полудио”... Амбициозни Вук му се намјестио „ко кец на десетку”... Јесте К унд К имала свој циљ, али и ми смо били у незавидном положају... Издвојити само народни говор као стандард, покушавати од славјаносербског нешто пречишћавати, поправљати, мијењати... или „ископати” Венцловића па на том трагу нешто радити... Преширока тема и сама за себе, а камоли у овој теми...
meni je stalo do tvoje teme, opustenOpusti se čoveče...
i grca [u dugovima], i zagrcnjuje seZato što Grk grca.
Једна од могућности, али морамо се вратити у ондашње вријеме. Сад је лако подвући црту и закључити да смо „кренули на запад” и тако „остали без истока”, а онда су нас на том западу урнисали, а исток нам је исклизнуо кроз прсте...Diglosija, tj Vukov za osnovnu i srednju školu a slavjanoserbski za više i politiku - to bi sprečilo tzv “Jugoslavije”.
Baksuziraš mi....sve se to ondak odrazi na kardiovaskularnom planu...![]()
ti nam postiras srednji vek? promasila si ne vek, nego milenijumIzvoli zacas...vrlo zacas, imam obaveze sada, a sutra cu ti poslati detaljnije.
I mani me sa Wiki...
Nije ni da sam ja izvukla iz ne znam cega, gledala sam dokumentarac...ali makar nije Wiki i potpisuju ga ozbiljne profe...
https://en.natmus.dk/historical-kno...age/power-and-aristocracy/slaves-and-thralls/
naravno, mi pricamo o praistoriji i bronzanom dobuThe name is related to the Proto-Indo-European (PIE)
a mozda ti samo nabija komplekse nesrbin?Sa takvim razmišljanjem da smo mali nebitni mučenici i šta već ne, nigde nećemo stići i nismo stigli. Kod nas se ne vrednuje izuzetnost i dostignuće.
covece, zavera, sve nam negiraju i samo idu djonom na nas, ljubomorni jer imamo najstarije pismo, zapravo proto-pismo, vidi ovo:Grešku praviš jer misliš da celokupan jezik ne igra bitnu ulogu u ostvarivanju dostignuća
Upravo od Vuka Karadžića: ljudi se razilazili sa Rusijom, ali Austrija imala svojih interesa i planova….Једна од могућности, али морамо се вратити у ондашње вријеме. Сад је лако подвући црту и закључити да смо „кренули на запад” и тако „остали без истока”, а онда су нас на том западу урнисали, а исток нам је исклизнуо кроз прсте...
Иначе, највећи проблем с југославенством је био тај што је био масовно прихваћен у српској елити, а онда у доброј мјери и у народу... но то је тек засебна тема...
Hvala, nego nema potrebe gasiti šalu ako iskrsne, valja uvek pomalo.meni je stalo do tvoje teme, opusten
Svi su Evropljani braća, samo je sada malo EU i NA u banani.i grca [u dugovima], i zagrcnjuje se
ja sam stanovista da mi preispitamo komplet grcko-rimsku civilizaciju, posle ludih grka lukavijeh latina, ugasismo ga... nego da im ga smrknemo, da nama konacno, opet, svane, i svim slovenima ako ce za nama bratski
lako je vama, ja sam operisan od humoraHvala, nego nema potrebe gasiti šalu ako iskrsne, valja uvek pomalo.
>a mozda ti samo nabija komplekse nesrbin?a mozda ti samo nabija komplekse nesrbin?
covece, zavera, sve nam negiraju i samo idu djonom na nas, ljubomorni jer imamo najstarije pismo, zapravo proto-pismo, vidi ovo:
She incorporated the Vinča markings into her model of Old Europe, suggesting that they might either be the writing system for an Old European language, or more probably a system of proto-writing. This view has been generally met with skepticism.[7]
a radi se o renomiranim naucnicima:
Marija Gimbutas
Merlini Marco | Università degli Studi di Milano Statale
Treba ravnoteža, nemoj samo da postaneš schizo.lako je vama, ja sam operisan od humora
pa jeste, bas htedoh da kazem dobar je sizf, ali moramo da radimo malo i kao harvati, koga si pozdravio na temi...Treba ravnoteža, nemoj samo da postaneš schizo.
jeste, samo sto si ti sada izvrgnut ruglu, vidi post iznadNije, puna ih je Srbija još od pre 100 godina, to se zove pomodarstvo. Domanovićevi članci su jedan dobar dokaz toga kroz šalu.
a?Rekao da je više od pola sveta ljubomorno na belu rasu.
Zaboravio sam dodati "bih". Ma ko ga šiša, biće još razgovora, neće mi pukne crna pogibija. Ajde laku noć!jeste, samo sto si ti sada izvrgnut ruglu, vidi post iznad
a?
razumeo sam ja sa "BIH", samo mi nije jasno jel mene zezas sada sa rasizmom ili sta?Zaboravio sam dodati "bih". Ma ko ga šiša, biće još razgovora, neće mi pukne crna pogibija. Ajde laku noć!
Ko da reformiše? Bolje da smo mutavi.Odabrao sam odeljak "politika" jer ovo ima političke nagoveštaje. Ovo pitanje me obuzima već nekoliko godina. Mi se često smejemo Hrvatima kada izmišljaju nove reči, iako zna ponekad biti smehotresno, u stvari je to dosta pametan potez za razliku onoga što mi radimo. Možemo se svi složiti da jezici naroda utiču na način razmišljanja istih pored drugih nekih činilaca.
Od kako je posle oslobođenja države Vuk Karadžić uz pomoć i nadogradnju radova ljudi pre i za veme njega uspeo da uobliči srpski jezik u ono kakvim ga danas poznajemo, ništa se mnogo nije promenilo, nasuprot, sve je više i više stranih reči i tuđica, pozajmica ušlo u naš svakodnevni govor, da rečem prostački "***** nas je svako ko i kad je stigao". Prirodne i društvene nauke zajedno nisu uzele nikakav zamah, nikakav napredak ostvarile, a kamoli postale razumljive na šire i duže staze našem narodu i svetu. Stalno se kolebam čitajući razne stvari na engleskom jer ga ne mogu izbeći ni iz svakodnevnog govora, nauka ova ili ona sve je više zbunjujuća ulazeći joj u dubljinu, pa pomislim kako bi bilo lepo da je sve ovo napisao na mom srpskom jeziku pa da ga razumem kao od šale. Uzmimo za primer nemački jezik i njegovo bogatstvo i baratanje pojmovima vezanim za inžinjering, mašineriju i razne alate, ne postoji izgovor i opravdanje na ovome svetu da to kod nas ne sme dobrim delom da bude izgovoreno na našem jeziku. Čudni primeri stranih reči izgovoreni na srpski način poput "specija", "hejtovanje", "rajsferšlus" i mnoge druge. (https://sr.wikipedia.org/sr-el/Туђице)
Zašto bi čitav narod bio gluv na tako nešto skoro 800 i više godina? Većina vas će reći to je "normalno" i kakav problem ima neko sa tuđicama, "jezici se stalno razvijaju i menjaju" što jedan jadan oblik tešenja. Iako Evropski jezici imaju isti koren kroz Indo-Evropsku porodicu jezika, sve mi nešto deluje ako ovako stvari nastave kao danas, srpski će biti prvi Evropski jezik koji će izumreti čime ćemo se i prestati se zvati Srbima manje više kad se to desi, ako se desi. Srbi neće podići ni prsta i nestaće tiho sa mirom na umu bez ikakvog osećaja krivice sa nekakvom čudnom, ali mirnom savesti. Ostaće samo sećanje na nekakve budale tamo daleko koji skiče o nekakvom Kosovu i nekom ponosu, tu sa njima su i poneki koji su vikali u prazno da se nešto čini, ali sve je to ista sorta koja onoj stvari ne valjda. HVALA NA PAŽNJI!
*Sidenote: Čemu ovakav čemeran osećaj da postoji?