Da li srpskom jeziku treba nova reforma?

Da li srpskom jeziku treba nova reforma?

• Da

glasova: 5 26,3%
  • Ne

glasova: 14 73,7%
  • Nesiguran

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    19
  • Anketa je zatvorena .
Makedonija nikad nije bila u Bugarskoj. Inače slavjanoserbski je srpska varijanta ruskog…
Славјаносербски заправо и није био језик, то је била нека „грдна мјешавина” условљена неприродном ситуацијом да су нам писмени људи користили туђи језик (руски) па је временом природан ток тај руски све више посрбљавао без икаквог реда, несистематично („како се коме с вр’ пера омакне”, ако сам добро цитирао Вука)... а онда је народни српски језик постао језички стандард.
Да ли је то било најсретније рјешење посебна је тема...

Stalno skretanje u nebitne asocijacije.

Sve je jasno: jezik je gotov, profiliran i potrebno je jedino njegovanje jezične kulture, tj. jezično planiranje i njegova provedba.

Za to je potrebna nacionalna svijest koja je istodobno i kulturna.

Primjer uspješnosti, kao i mnogim drugim poljima, je Izrael. Tamo postoji Akademija za hebrejski jezik koja plasira svake godine oko 2000 novih riječi, a od njih se primi oko 2/3.

U Haifi je zabranjena uporaba engleskih riječi u službenim dokumentima, a parlament/Kneset je donio zakon da se spriječi zagađivanje hebrejskoga engleskim. Prema tomu, potreban je svjestan napor.

A natezanje oko 2-3 riječi je beznačajno, važan je opći smjer.

https://www.timesofisrael.com/hebrew-language-academy-approves-1400-new-words/

Hebrew language academy approves 1,400 new words
Šta me briga za genocidni izrael? Ta tvorevina ionako ne treba da postoji.

Славјаносербски заправо и није био језик, то је била нека „грдна мјешавина” условљена неприродном ситуацијом да су нам писмени људи користили туђи језик (руски) па је временом природан ток тај руски све више посрбљавао без икаквог реда, несистематично („како се коме с вр’ пера омакне”, ако сам добро цитирао Вука)... а онда је народни српски језик постао језички стандард.
Sa tim da postoje i tvrdnje o prajeziku koji ima brojčanu protivvrednost za svako slovo bukvice

Previše drame oko ničega :lol:
Jezik se u stvari veoma sporo menja, iako se čini da će ga navala stranih reči potopiti. Većina tih novotarija ne preživi test vremena.
Svojevremeno je dugo bilo popularno 'ortak' za druga, dok se je sad to krindž :mrgreen: i opet je popularno drug, čak i varijanta 'drugar'

Simpanze su predivni ljudi za neke...iako i one idu u organizovani rat...mislim, kao jedine zivotinje.

Takoreci, ljudima su brat bratu.
Haha, sve životinje su teritorijalne, od šimpanze do vukova do lavova itd. Mani me tog pacifizma i humanizma. Države su slika i prilika prirode i sukoba vrsta. Samo neljudi se boje to da prepoznaju. Zna se svakom mesto u prirodi. Kako ono ide... "Sve su životinje jednake, ali neke su jednakije od drugih."

Ruski, Poljski i ostali jezici nikako ne mogu biti tuđi nama, korenovi reči su toliko bliski da mogu da se slobodno grade novi jezici od slovenskog rečnog blaga.

Pogledajte prilog 1752371Ajde brate nemoj da zekiš, pitao sam te lepo, sa poštovanjem da dodam.
Мало сам се нашалио, јбг, овдје смо сви анонимни, али заиста имаш вриједне теме на некадашњем „Језику”. Нажалост, оне се више никако не могу „филтрирати”, питао сам власнима Крстарице да ли је то икако могуће, није. Мислим да је то велика штета, али ето, и то може бити мала сличица у мозаику наше бриге о језику.

Мало сам се нашалио, јбг, овдје смо сви анонимни, али заиста имаш вриједне теме на некадашњем „Језику”. Нажалост, оне се више никако не могу „филтрирати”, питао сам власнима Крстарице да ли је то икако могуће, није. Мислим да је то велика штета, али ето, и то може бити мала сличица у мозаику наше бриге о језику.
Aaa pravio si effortposts o srpskom jeziku. Svaka čast brate, mnogo utemeljeno.

Izvoli zacas...vrlo zacas, imam obaveze sada, a sutra cu ti poslati detaljnije.

I mani me sa Wiki...

Nije ni da sam ja izvukla iz ne znam cega, gledala sam dokumentarac...ali makar nije Wiki i potpisuju ga ozbiljne profe...

https://en.natmus.dk/historical-kno...age/power-and-aristocracy/slaves-and-thralls/
Niti se u tekstu pominju Sloveni, niti je narodska etimologija naučna: Sloveni se pod tim nazivom pominju mnogo pre početka vikinških najezdi, a Vikinzi su zemlju Slovena inače zvali Garðaríki.

Valja da procitas knjizicu Za i protiv Vuka (Mesa Selimovic), ako te ova tema zanima...to bi bila moja preporuka.
Одлична препорука! Књижица је обимом мала, лако ће је прочитати и они који зазиру од „књижурина”, а Меша није био навијачки ни за ни против Вука, него је одмјерено побројао и добре и лоше стране реформе.

>Brotherhood in milk
To je najjači naziv za belce (Srbe u ovom slučaju) koje sam mogao da čujem haha.
e, uozbilji se, imas jednog ozbiljnog na temi, harvata, i mene koji sam tek logicar... sa ostalima koji vecina luduju

to sa mlekom jeste banalno, ali je i fascinantno - zamisli naseg pretka koji gleda zenu koja mu doji dete, zapravo slusa kako bebiron srpcke m'eko?! i resi, da nikome u plemenu nece ono da zafali... pogledaj listu naucnika, nije zezanje

take a sip, bro., msm srp

Sve je moguće standardizovati, a Vuk Karadžić nije hteo da uvidi da je standardizacijom isključivo novoštokavskog srpskog jezika i ukidanjem slavjanoserbskog samog sebe upregao u habzburška kola i postavio temelj tzv “Jugoslavije”: na slavajanoserbski se prešlo zbog zahreva Beča da se Srbi pokatoliče i pređu na “ilirski jezik”.

Не разумијеш ни Грка па га ипак не зовеш Нијемцем.
sa grkom se nisam mesao, pogledaj malo bolje geografski i istorijski
oni kazu da smo mi neka zla ilirska plemena, daleko nam lepa kuca, a svabice smo i te kako kaVali, luzicki srbi, sta ima da razumemo svabe, ko njih sljivi? si bio ti uopste u grckoj? ruzne bre! bolje su ove sa severa

sad ozbiljno: desila se klimatska promena u praistoriji i zato smo isli ka severu, a naziv nemci nam je ostao iz novijeg doba

Poslednja izmena:
Не разумијеш ни Грка па га ипак не зовеш Нијемцем.
Ima istorijskih dokumenata koji bez ikakve sumnje pokazuju da su Rusi i za Venecijance i Đenovljane na tadašnjoj Tauridi (Krim) koristili naziv “Nemci”, tj ljudi koji govore nerazumljivo, bez obzira na to što su znali da ti italijanski “Nemci” ne govore istim jezikom kao Germani…

Poslednja izmena:
e, uozbilji se, imas jednog ozbiljnog na temi, harvata, i mene koji sam tek logicar... sa ostalima koji vecina luduju

to sa mlekom jeste banalno, ali je i fascinantno - zamisli naseg pretka koji gleda zenu koja mu doji dete, zapravo slusa kako bebiron srpcke m'eko?! i resi, da nikome u plemenu nece ono da zafali... pogledaj listu naucnika, nije zezanje

take a sip, bro., msm srp
Opusti se čoveče...

Да убацимо речи као смориша, фонтеле, стомаклија (трудна жена) :mrgreen:
Termin je već zauzet. Kolega @buudala, kako se čini? :D

AEF32035-3E1E-4A8A-A3FD-D9D1BF10383D.webp

Termin je već zauzet. Kolega @buudala, kako se čini? :D

Pogledajte prilog 1752381
То је било некад сад када младу девојку неко "напумпа" она је после 9 месеци "стомаклија"...хебига волим и ја ракију али време гази полако...

Back