Da li socijalne mreže poboljšavaju ili narušavaju kvalitet stvarnih prijateljstava?

I jedno i drugo, sve zavisi kako se koriste.

Ako se društvene mreže shvate kao dopuna stvarnim prijateljstvima (za održavanje kontakta, dogovore, deljenje informacija), mogu biti korisne.
Ako se koriste kao zamena za živi odnos, razgovor i zajedničko vreme, onda narušavaju kvalitet prijateljstava.

Dakle, problem nisu same mreže, već način i svest onoga ko ih koristi, da li ih vidi kao alat ili kao surogat za stvarne odnose.

Ako se društvene mreže shvate kao dopuna stvarnim prijateljstvima (za održavanje kontakta, dogovore, deljenje informacija), mogu biti korisne.
Ako se koriste kao zamena za živi odnos, razgovor i zajedničko vreme, onda narušavaju kvalitet prijateljstava.

Dakle, problem nisu same mreže, već način i svest onoga ko ih koristi, da li ih vidi kao alat ili kao surogat za stvarne odnose.
Ovo. ☝️

Meni Fejs služi za održavanje poznanstava sa ljudima sa kojima se i tako ne viđam često, a dobro dođe i za dogovaranje sa ljudima sa kojima se inače viđam. Ali ne kao zamena za viđanje uživo.

Ne trebaju mi društvene mreže.
Isključivo realni ljudi u realnom vremenu, tj. životu.
Za komunikaciju sa istima mogu koristiti i Viber, jer za mene je "višnje" po društvenim mrežama čisto gubljenje vremena.
I da, ništa novo nije da ako nemaš Fb, Instagram i ostalo, nisi normalan :mrgreen: što prihvatam oberučke uz najiskreniji osmeh, dok u suprotnom jesi - ma, važi. :mrgreen:

Slažem se sa postom.

Bold 1: Da li društvene mreže i prijateljstva sklopljena na istim, mogu da pomognu osobama koje imaju socijalnu fobiju?

Te osobe imaju problem da upoznaju nekoga uživo, ćute ili se ne snalaze u komunikaciji.

Ne trebaju mi društvene mreže.
Isključivo realni ljudi u realnom vremenu, tj. životu.
Za komunikaciju sa istima mogu koristiti i Viber, jer za mene je "višnje" po društvenim mrežama čisto gubljenje vremena.
I da, ništa novo nije da ako nemaš Fb, Instagram i ostalo, nisi normalan :mrgreen: što prihvatam oberučke uz najiskreniji osmeh, dok u suprotnom jesi - ma, važi. :mrgreen:

Meni su društvene mreže potrebne. Kad napišem članak na blogu, šerujem ga u nekoliko Fejsbuk grupa, šerujem na Tviteru. Linkedinu..

Na Fejsbuku preko video poziva kontaktiram sa rođacima iz inostranstva.

Objave na Tviteru, mreži X skreću mi pažnju na dešavanja u zemlji jer dosta "Tviteraša" ostavlja link do teksta sa nekog medijskog web portala.

Uz pomoć mreže X možemo da vidimo kome je potrebna novčana pomoć za lečenje, putem SMS-a. I takvih tvitova ima sve više.

Društvene mreže mogu da budu zanimljive i da pomognu, ali samo ukoliko se pravilno koriste.

Prijateteljstva uživo niko ne može da zameni.

Bold 1: Da li društvene mreže i prijateljstva sklopljena na istim, mogu da pomognu osobama koje imaju socijalnu fobiju?

Odgovor je opet isti i zavisi od načina korišćenja mreža: tehnologija može da pomogne osobi da se postepeno suočava sa strahom, ali može i da joj omogući da ga stalno izbegava.

Zašto bi narušavale? Primeri?

Imam prijateljicu. nekada se čujemo, nekada se vidimo, nekada vajber poruke, nekad instagram poruke... sve je to jedan odnos. Pošto se retko vidimo sve ovo drugo služi za poboljšavanje, a najviše kada se čujemo telefonom, tad pričamo sat-dva :)

Ne znam primer da su društvene mreže išta pokvarile.

Back