Da li su naši snovi crno-beli ili u boji

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
401.860
Ovo je zapravo pitanje o kojem se naučnici dugo ne slažu. Savremena istraživanja pokazuju da televizija i filmovi imaju veliki uticaj na to kako doživljavamo snove i koliko toga iz njih možemo da zapamtimo kad se probudimo

Do 60-ih godina, istraživači su smatrali da ljudi uglavnom sanjaju crno-belo, a ankete su podržavale tu pretpostavku. U jednoj manjoj studiji iz 1942. godine, sprovedenoj na 277 studenata, čak 70,7 odsto ispitanika je izjavilo da retko ili nikada ne vidi boje u snovima. Skoro 60 godina kasnije, Švicgebel je postavio ista pitanja grupi od 124 studenta i rezultati su se drastično promenili. U novijem istraživanju, manje od 20 odsto studenata je reklo da retko ili nikada ne sanja u boji.

Slične rezultate dale su i novije studije. Istraživači su uočili zanimljiv obrazac – ljudi rođeni pre pojave televizije i filmova u boji mnogo češće su izveštavali da sanjaju monohromatske (crno-bele) snove od onih rođenih kasnije. To ukazuje da način na koji tumačimo svoje snove zavisi i od vrsta medija koje konzumiramo

Crno-beli_snovi_495x620.jpg

Naravno, zabava nije jedini faktor. Mnogo toga što pamtimo iz svojih noćnih snova zavisi od tačnosti sećanja i od toga koji nam se detalji najviše urežu u svest.
Kao i u budnom stanju, boje predmeta mogu lako biti zaboravljene ako su očekivane. Na primer, žuta banana u snu verovatno neće ostaviti poseban utisak. Pored toga, ako određena boja ima lično značenje za osobu, veća je verovatnoća da će je zapamtiti.link

Neki ljudi se sećaju svojih snova, a neki drugi tvrde da nikada ne sanjaju. Zapravo, svi sanjamo, neke snove ne pamtimo, neke pamtimo.

Mislim da nikada nisam sanjala u boji. Možda i jesam, ali nikada o tome nisam razmišljala.

Mislim da sam spomenula da sam nekih davnih godina razgovarala sa drugom koji je psiholog i koga su snovi mnogo zanimali. Čitao je i neke knjige o snovima ( ne sanovnike ).
Nije me nikada pitao da li sam sanjala san u boji. Sećam se da je za tumačenje snova važno sledeće: da li je u snu dan ili noć, da li je toplo ili hladno u snu i dodao je da mi ne sanjamo bliske ljude, oni su samo metafora kada je tumačenje snova u pitanju.

To znači da onaj koji tumači snove pita šta za nas predstavlja majka, sestra, brat, prijatelji, šefovi, sve ljude koje sanjamo.

Mene zanima kako bih mogla da saznam da li sanjam u boji? Nisam se dugo ni videla ni čula sa tim drugom i ostaje mi da "malo kopam" no netu..ovaj članak je samo početak 🙂

Ovo je zapravo pitanje o kojem se naučnici dugo ne slažu. Savremena istraživanja pokazuju da televizija i filmovi imaju veliki uticaj na to kako doživljavamo snove i koliko toga iz njih možemo da zapamtimo kad se probudimo

Do 60-ih godina, istraživači su smatrali da ljudi uglavnom sanjaju crno-belo, a ankete su podržavale tu pretpostavku. U jednoj manjoj studiji iz 1942. godine, sprovedenoj na 277 studenata, čak 70,7 odsto ispitanika je izjavilo da retko ili nikada ne vidi boje u snovima. Skoro 60 godina kasnije, Švicgebel je postavio ista pitanja grupi od 124 studenta i rezultati su se drastično promenili. U novijem istraživanju, manje od 20 odsto studenata je reklo da retko ili nikada ne sanja u boji.

Slične rezultate dale su i novije studije. Istraživači su uočili zanimljiv obrazac – ljudi rođeni pre pojave televizije i filmova u boji mnogo češće su izveštavali da sanjaju monohromatske (crno-bele) snove od onih rođenih kasnije. To ukazuje da način na koji tumačimo svoje snove zavisi i od vrsta medija koje konzumiramo
Moji su snovi uvek u boji a cesto sanjam u nastavcima, novi san se nadovezuje na prethodni.

Back