Да ли се данас исплати бити добра особа?

ISPLATI SE visestruko !
samo uz dobrotu treba biti i strpljiv jer su rezultati vidljivi dok prodje neko vreme (pricam iz svog iskustva)

izmedju ostalog nismo dobri zbog "šta će svet da kaže" (drugih) dobri smo zbog nas samih jer siguran sam da svakome prija osecaj kada zna da je koristan da je uradio nesto sto mu ne predstavlja problem a drugom coveku je pomogao.

Pa da, ali cak i ako tako gledamo, na kraju "sve dodje na svoje mesto" sto bi rekli stariji ljudi, tako da, sigurna sam, koliko dobra cinis, toliko ti se na kraju vrati.

...ali,- ' na kraju'...

Dobar je i onaj koji na uštb sebe drugome pomaže a , to spada u mazo -situacije.Dobrota je kategorija koja odumire jer neopažen čovjek i onaj koji ne ometa a prijatno ga je sresti je,- dobar čovjek...
zar treba pasti u pozicije da neko nam pomaže i da dobije epitet dobar....sačuvaj me bože od te kušnje...

Posmatrano sa pozicije društvenog morala - koji je danas važeći, a skoro uvek je sličan - nema isplativosti ili materijalne nagrade.

Medjutim, život ima svoj smisao, cilj i svrhu - za čim masa nikada nije marila. Sa ove poszicije uvek se i jedino isplati činiti ona dela koja su u skladu sa najvišim stadijumom etičnosti - etićnost koja je duboko u svakom čoveku usadjena.

U kojoj meri je jedna osoba otkrila ovu tajnu u svom srcu u toj meri će činiti dela u skladu sa tim unutarnjim osećajem koji uvek nagradjuje. Mnogi znaju duboko u sebi da se uvek i jedino isplati upražnjavati maksimalnu nesebičnost, požrtvovanost, zalaganje... ili sve ono što je u skladu sa najvišim stepenom ljubavi.

Ovo nije stvar nauke, politike, nečijeg mišljenja... već sušte realnosti života.

To je jedino ispravni put koji svakog pojedinca vodi ka poptunijem razumevanju života, potpunijoj ljubavi i najvišoj duhovnoj slobodi i realizaciji duhovne svesti...

Treba li u vezi toga ikoga pitati?
Ne, zašto bi?
Treba pitati sebe i oslušnuti svoj unutarnji osećaj ili glas koji nikada ne laže.

Poslednja izmena:
Tema bi , ako bi je radio ozbiljan covek , trebala da se podeli na vise delova...

-Sta to vi tumacite kao dobar i iskren, jer i moral i tumacenja su licemerna kod svih (ko jos razvija objektivizaciju razmisljanja a da ga vi licno znate)
-Ko vas je oblikovao dobrim, tj otkud to da ste dobri.
-Sta je drustvo?
-Da li se isplati u odnosu na kriterijume sta ulazete i kako ocenjujete?

Necu ici redom.
U drustvu je uvek bilo dve stvari otimanje od drugih, i formiranje odgovarajucih struktura , bilo vlasti bilo mentalnog razmisljanja da bi sistem bio valjan i dobar.
Ocekuje se od pripadnika drustva da otima od drugih.Ako je sposobniji u tome , onda je bolji.
Potpuno je nebitno to da li je to potpuno izjednaceno sa vasom vizijom sta je dobro a sta lose....ionako mediokritet jeste sebican pa je bitno dobro za mene i lose za mene, a ne dobro i lose...

Ogranicenja koja sebi postavljate da ne bi preterali su tu ako niste izgradjeni kao osoba, sto je 99% slucaj.
Ako ste izgradjeni onda bolje zaboravite to....jer drustvo ne funkcionise po principu svi su kao ja....

Drustvo je prolazilo kroz razne vrste privreda, a kroz privredu (ne ekonomiju) je zadovoljavan svaki pojedinac.
U kapitalizmu imas poseban sistem vrednovanja preko novca, pa je dobro i lose zamucenije nego inace.
Zato se odjednom postavlja pitanje da li se isplati biti dobar.
Gledacete to kroz uspeh u drustvu, kroz nadoknadu za trud, kroz hijararhijski polozaj na lestvici drustva, ili kroz usmeravanje drustva za to...
Usmeravanje drustva je uvek zavrtanje mozga na mazga rezim....(u socijalizmu je osim vrednosti bila forsirana i kreativnost kod nas , a i zdrav zivot, ali uvek morate znati da postoje i oni koji to ne zele i to smatraju zloupotrebom drustvenog usmeravanja).
Uspeh u drustvu nema nikakve veze sa dobrotom, to je u prethodnim drustvima bilo jasno , dok u kapitalizmu i socijalizmu nije jasno...
U socijalizmu nije jasno zato sto nize strukture , tj nepoliticarske, su tezile da ostvare direktivu uspeh prema sposobnostima, gde je i cast i postovanje deo te pogodbe...Ali to je vezivanje uspeha za nesto za sta u stvari nije vezan.
U kapitalizmu uspeh takodje nije vezan za dobro i lose, ali je posredno zamazan vidik preko uticaja novca pa je uspeh pretvoren u $ znak...

Uvek je uspeh u drustvu vezan za ekonomski uspeh, ali tu su i ono sto vi zovete celokupno ponasanje koje mora biti medijski podrzano da bi bio totalni uspeh...
Npr danasnje vreme medijski podrzava dopicnjake i kurvanje do uspeha pa to nije negativno prilikom postizanja uspeha, u nedavnoj proslosti ni ubijanje nije bilo negativno , onaj ko izvrsi prilagodjenje na vreme, moze ostati dobar i uspesan , i kroz vise od dva "vremena"......
Ako medijski (on ukljucuje i ogovaranja u nekoj varosici) prethodni imidz ne iskljucuje tekuci, onda ste dobri.....

Da ne mesate dobro i Dobro (eticko) ili prepodobno u smislu versko....to nema nikakve veze...
Verniku nije nikad zabranjeno da bude i lihvar, ako lepo spoji dobro i dobar vernik....
Danas je to npr uradjeno preko optimalnog upravljanja imanjem.....preko toga se vernik opravdava za potpunu komercijalizaciju svog ponasanja i svodjenje vere na sujeverje i na strah od sujeverja , eventualno na lepo druzenje u crkvenoj komuni...

Tako je i drustvena komuna organizovana po slicnim zakonima...
Ako ste u BG , onda su zakoni drugaciji , a ako ste u selu gde je mediokritet drugaciji , naravno da su i zakoni drugaciji....
Tako da neko moze apsolutno tvrditi da ce izaci u prvi plan ako je dobar , mesajuci cenjenje sa oportunistickim uvlacenjem....ljudi vole ljude koji vole da galame o njima...
Oportunizam mediokriteta nije neka novost , a verujem nije nikome ovde iznenadjenje...
Mozete kod vas to da zovete i zahvalnost ili "nije red" bio je DOBAR prema meni...
Vasa stvar i stvar licemerja koje ste spremni da prihvatite...

Ali da se ne zanosimo , postoji i bez licemerja ali to nije za drustvo....jer drustveno vrednovanje je konformno i previse puta je vaznije biti dobar nekome , od biti dobar svima, kad to ionako zavisi od licne koristi i od hirovitosti , a i zaboravnosti i licemernosti tih SVIH...

Ko se pita da li je isplativo biti dobar , skoro nikad ne razmislja o biti dobar na svim mestima...
Nego uopsteno dobar.....human....
Humanost i drustvo su u opoziciji , tj suprostavljeni...ali i uvek vezani....jer se covek kupuje u nevolji, vrlo lako....iz jednostavnog razloga zato sto sam ocekuje zahvalnost kad nekome ucini , iz postovanja svog rada, a neki i iz postovanja svoje moci, sposobnosti da to nesto tada i urade....
U oba slucaja takvo razmisljanje dovodi do lakog kupovanja coveka kad je u nevolji...
Zato oportunizam u pritajenom obliku cveta uvek u drustvu....i humanizam je odraz relacija nevolje, vrlo retko je to nas oblik socijalizma gde je humanizam bio odraz intelektualne snage kod coveka, cist proizvod i rezultat forsiranja intelektualnog u socijalistickom okruzenju...

Zato sad imate najvece pljuvace upravo od onih koji intelektualno nisu uspeli u socijalizmu, ali vam masu diplomama , cisto racunaju na vasu glupost da je diploma sertifikat intelektualnog, sto nema nikakve veze...
Medju odlikasima postoje intelektualci, ali nikad svi odlikasi nisu intelektualci, a eto nekako svi vi zaboravite na te sto su odlikasi a nisu intelektualci ni u naznaci...

Ne isplati se. Nikako. Jer, čistu savest imaju i, uslovno rečeno, dobri ljudi, i oni koji to nisu. Loši ljudi i uspevaju da budu loši baš zbog toga što ih ne muči savest. Tako da ta priča "bolje se osećam ako sam Samarićanin nego ako sam zelenaš" ne prolazi. I jedan i drugi spava mirne glave i srca, ali samo jedan spava punog stomaka.
Daleko od toga da nisam na strani "dobrote" - jesam, i uvek ću biti. Prosto, nemam izbora. Ipak, IMAM savest. Ali, objektivno? Uvek bih, da mogu da izaberem, radije bila loša osoba. Ograničeni su, to je tačno - ali i beskrajno srećniji.

Najpre nastojim da drugima ne cinim nesto lose.
Pomazem kada mogu,uglavnom onima oko mene.Retko se zbog toga kajem.Cinim ljudima,ali i sam trazim pomoc.
Dva puta su mi nepoznati pojedinci spasavali zivot.
Za ovo sto radim na Forumu imam samo izdatke,ali zelim da pomognem svome narodu i ljudima uopste.
Covek je nekako zadovoljniji sa sobom ako uradi nesto dobro.
Smatram da gramzive i zle osobe ne mogu biti srecne.

Naravno da se isplati biti dobra osoba.
Kome?
Svima.Svako voli dobru osobu na mnogo nacina.
Dobre osobe prijaju dobrim osobama i to je u redu .
Pokvarene osobe od dobrih osoba dobijaju lekcije koje ih iritiraju pa njihovo lose bude jos losije ili gore ali se takodje vrati kao bumerang.
Pred Bogom su dobre osobe dobre i zavredjuju postovanje i samog tvorca bar za "vecni zivot"
Od dobrih osoba se dobija dobra energija koju energetski vampirizam koristi da im naudi ali takodje i sebe da unisti .
Bicu dobra do sudnjeg dana i poslednjeg daha.Dobar i lud braca rodjena! Tacno!
Ali,izmedju dva zla uvek cu izabrati manje i ostati "DOBRA!

13 ŽIVOTNIH FRAZA GABRIJELA MARKESA

1. Volim te ne zbog toga šta si ti, vec zbog toga šta sam ja kad sam pored tebe.

2. Nijedna osoba ne zaslužuje tvoje suze, a ona koja ih zaslužuje nece te nikada rasplakati.

3. Ako te neko ne voli onoliko koliko bi ti želela, to ne znaci da te ne voli celim svojim bicem.

4. Pravi prijatelj je onaj koji te drži za ruku, a istovremeno ti dira srce.

5. Najgori nacin da ti neko nedostaje je da sediš pored njega i znaš da ga nikada neceš imati.

6. Nikada nemoj prestati da se smeješ, cak ni kada si tužna. Neko ce se možda zaljubiti baš u tvoj osmeh.

7. Za nekoga si još samo jedna osoba na svetu, a za nekoga si celi svet.

8. Nemoj provoditi vreme sa nekim kome nije stalo da provodi vreme sa tobom.

9. Možda Bog želi da upoznaš mnogo pogrešnih ljudi pre nego što upoznaš onog pravog i na tome ceš mu, kad se to bude desilo, biti zahvalna.

10. Ne placi zato što se završilo. Raduj se zato što se dogodilo.

11. Uvek ce biti ljudi koji ce te povrediti. Nastavi da veruješ, samo budi opreznija.

12. Postani bolja osoba i budi sigurna da znaš ko si pre nego što sretneš nekog novog, i nadaj se da ta osoba zna ko si ti.

13. Ne opiri se toliko. Najbolje stvari se dešavaju onda kada ih ne ocekuješ.

ZAPAMTI – NIŠTA SE NE DEŠAVA BEZ RAZLOGA

За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

:?:

Sta znaci isplati? Da dobijes nagradu za to, izrazenu u novcu.. :p
Ako radis to da bi bio potapshan po ramenu, onda se ne "isplati"..
Ako radis zarad sebe i unutrasnjeg mira, onda svakako

Zasto su oni koji tvrde da se dobrota ne meri novcem uopste pomislili da autor kod reci isplati misli na novac?
Sta vi mislite?
Da nije kadija te tuzi , kadija ti sudi.....?
Ljudi su konformni ,nema sanse da dobrotu ne shvataju izolovano od drp tehnike...
Narocito ne ovi koji pozerski tvrde da su samaricani....

Ja sam poznavao istinske dobrice i dobre mudrice...
Istinski dobrica MORA da ucini drugima,ali i ispada glup i ponekad ga kratko povredi sto ispada glup i sto njegovi ljubljeni ne osete vise dobrog od njega jer je neko ukrao , zloupotrebio dobricu....
Dobri mudrica je protiv otrov svih mediokriteta, pametnjakovica i uspesnih ljudi....iliti svih onih koji su danas pametni.....
Jer kod njega mozes da prodjes samo ako si namazaniji od njega, pa ni tada cesto ne mozes....

Dobri mudrica je najpopljuvanija kategorija ljudi u srbiji , glupi ga mrze jer ili ih ucini vidljivo glupima, ili pokvarenima, ili ih osramoti, ili ga ne mogu prevariti (postoje ljudi koji imaju samopouzdanje samo ako nekoliko puta nekoga prevare i predju u nekom vremenu od nedelju dana, mozda ima veze sa kompleksom ali postoje)
Dobri mudrica nikom ne treba.....jedni ga ne mogu iskoristiti, drugi znaju da se moraju potruditi, pa im izgleda kao da nije za dz njegova pomoc...
Dobri mudrica ne treba ni vlasti koja se mnogima cini potpuno razlicita od naroda....onog naroda koji nateklim ocima gleda kako da kopira fore i fazone....

Najbolji put za pravljenje malog naroda koji ne moze puno je da narod otera svoje mudrace, svoje dobrice i svoje dobre mudrijase....a to je Srbija ucinila.
Slobodno mogu da izjavimda u srbiji vise nemate mudre ljude vec tek poneko ko nije bas duduk kao svi ostali....
Kao sto i mirisu cveta treba neka koncentracija da bi ga osetili , ne osetite jedan cvet ako je prostor cele vojvodine....tako i mudrosti i dobroti treba minimum koncentracije da bi osetili dejstvo,a ne emociju.....
Medjutim ovde je bitna emocija i emocija vam je jedna vrsta placanja.....sredstvo placanja.....

Prvi uslov ljudske dobrote jeste nešto voljeti, a drugi – nešto poštovati.
Dzordz Eliot

Слажем се! Волети и Поштовати је основ љутске доброте. Ко то не носи у себи можда ће "лакше" проћи кроз живот али ће мало тога или ништа за собом оставити! А то је... СТРАШНО!

Back