Да ли се данас исплати бити добра особа?

Podrazumevano Re: Да ли се данас исплати бити добра особа?

Citat Original postavio faraonn Pogledaj poruku
...da bi neko važio kao dobra osoba, treba postojati sistem reference u odnosu na koji se definiše,- dobar Čovjek, jer se može pomiješati sa 'budala' Čovjek...

Razume se, prema losima se ne "isplati" biti dobar...

...
Sve je to polarizacija razuma...sve što je dobro mora da ima ono loše kao svoju suprotnost.
.

Ništa NE MORA da ima svoju suprotnost.

To je ono što je neshvatljivo Biću koje se identifikuje sa razumom.
Ono što MORA da bude je da, svaki individualni Jedan mora da ima bar još Jednog sa kojim čini ODNOS iz kojega izrasta KRETANJE kao mehanizam razmjene Znanja o Sebi. Ovo kretanje stvara doživljaj koji se čita kao odvojeno postojanje IZVAN apsoluta ili jednostavno kao postAjanje. Jedino je apsolut nepromjenjiv, dakle postOjeći...sva ostala iskustva kroz kretanje traju, dakle postAju i stoga i nestaju.

Sve što JESTE, JESTE nit' dobro niti loše...jednostavno JESTE onakvo kakvo JESTE.
Onaj koji želi da doživi 'ono što JESTE' mora da se uzdigne iznad razuma te da i razum kao i ono što mu razum PROJEKTUJE kao iskustvo kroz polarizaciju, vidi za ono 'što sve to zajedno JESTE'.

A šta sve to JESTE?

*JEDAN, koji je simultano i postOjanje i sva postAjanja odjednom u SADA.

Kada spoznamo da sve što JESTE uistinu JESTE JEDAN KOJI JESAM-JESMO tek onda ćemo moći doživljavati svoju stvarnost kao posledicu svog izbora iz tog JEDNOG radije nego li kao posledicu slučjanih događaja koji dolaze ka nama iz haosa odvojenih postojanja. Znajući to, doživljavat' ćemo svijet koji projektujemo kao harmoniju DAVANJA Jednih drugima (Sebi) radije nego li kao haos iz kojeg izrasta borba za opstanak kao posledica totalnog NE-ZNANJA o Sebi-JEDNOM iz kojeg se sve projektuje i u kojemu sve JESTE SADA.

.
.
.

"Да ли се данас исплати бити добра особа?"

Čini što ti je volja...na kraju krajeva (dakle SADA), jedino Ti i svi oni koji sa tobom zajedno dijelite realnost onakvu kakvu stvarate kroz svoj uzajamni ODNOS, jedino Vi, takvi kakvi Sebe vidite u toj realnosti, doživlavate ono što kreirate za Sebe. Jedino VAMA se 'isplati' ili 'ne-isplati'...biti to što postAjete.
Tu nema greške...svako je uvijek isplaćen po zasluzi...tj. po sopstvenom IZBORU.

:)

Isplata je zagarantovana vašim akcijama...isplata, to je vaše iskustvo Života, onakvo kakvog ga kreirate po Sebi u ovom SADA.

Ali ne brinite, svako se probudi iz sna koji sniva u svoje vrijeme...svako se vraća JEDNOM KOJI JESMO u svoje vrijeme.

To vrijeme je za JEDNOG uvijek SADA. Stoga, nikada i nigdje niste ni otišli niti zalutali 'izvan' njega...UVIJEK ste OVDJE i SADA...JEDAN sa svim postojećim.

Samo u iluziji postAjanja doživljavamo Sebe kao odvojene jedinke u haosu postojanja.

Haos postoji samo onoliko koliko postoji i vaše postAjanje u zabludi...dakle, onoliko dugo koliko dugo se održite poistovijećeni sa razumom koji projektuje vaša iskustva u izolaciji od apsolutnog JEDNOG.

To si sad rekla da je sve RAT i BORBA....
Znaci prestaces da kukas i uzeces u svoje ruke kako da nafatas najboljeg (za sebe) frajera u isplativom okruzenju (znaci okruzenje u dometu bus karte koju mozes da platis da bi otisla u okolna mesta i probrala ono sto vredi....a ne da pokusavas da izgradjujes osobu od pocetka ili da ocekujes da ti se odgovarajuca osoba javi na ulici , a ti kao neces pomisliti da je cudak, vec ces pomisliti ,hej mozda je ovaj bas onakav kakav mi treba ,poslao mi bog....

To si sad rekla da je sve RAT i BORBA....
Znaci prestaces da kukas i uzeces u svoje ruke kako da nafatas najboljeg (za sebe) frajera u isplativom okruzenju (znaci okruzenje u dometu bus karte koju mozes da platis da bi otisla u okolna mesta i probrala ono sto vredi....a ne da pokusavas da izgradjujes osobu od pocetka ili da ocekujes da ti se odgovarajuca osoba javi na ulici , a ti kao neces pomisliti da je cudak, vec ces pomisliti ,hej mozda je ovaj bas onakav kakav mi treba ,poslao mi bog....

Pa naravno...

(Mada ti primer i nije neki, ali shvatila sam sustinu).

dobrota i isplativost ne bi trebalo da se nadju u istoj recenici, ali cesto idu zajedno, redje u izgovorenim recenicama, a cesce u desavanjima. i sta je to uopste biti dobar? prema kome? sebi, drugome? pod dobrotom ljudi podrazumevaju dobrotu prema drugome, ali niko ne moze biti prema svakome dobar. moze biti ljubazan, a to nije uvek dobrota u smislu koji bi rec dobrota trebala da ima. mada i lepa rec, uteha, podrska mogu biti nesto dobro. dobrota je kao i ljubav delo, a ne rec. i podrska je vrsta dela. niko ne moze uvek i svima da cini dobra dela, narocito ako to zahteva zapostavljanje sebe. a i uciniti dobro, i time postici samo dobar osecaj je opet zbog sebe, zbog tog dobrog osecaja.
suvise se komplikuije.

Dobrota i isplativost BI trebalo da stoje u istoj recenici....
Na zalost danas dobrota i isplativost idu u istoj recenici samo ako je ta recenica pitanje.

Tada bi mnogo vise ljudi znalo sta je dobrota, ne bi se postavljala ni pitanja relativizacije dobrote i mnogo toga drugog...

Ne bi se mesala sa sebicnim ciljevima ili kolektivnim podobnostima,kao sto se danas mesa, ali ne bi ni svaka shusha pokusavala da bude shisharka....
A da ne pricam o nadrikreaturama tipa dobar=ljubazan.....

To da dobar i isplativo bude ista osoba, je moguce samo ako svaki pojedinac ceni dobrotu kao sto su mu puna usta svega i svacega o dobroti...
Tada najmocniji u razumevanju, otkrivanju, ispoljavanju dobrote postaje onaj koji je i najzasticeniji opstim shvatanjem vrednosti koju ima dobrota...

Tek da pomenem kako je danas, dobrota ima vrednost debilizma i gluposti,prosto je poziv na penalizovanje osobe koja je prikaze,cak i u socijalnoj sferi, znaci npr M Z odnosi ,ne samo biznis...
Svaki pojedinac tako prikazuje , nesvesno, da ako moze ,da nema straha od drustva,bio bi krvolok....makijavelista do daske...
Intelektualni resursi se iskoristavaju za zlo, ne za dobro, ponekad i za iskoriscenje dobrog, sto je opet u svrhu zla...
Maskira se ta upotreba novcem, ali i bez novca, upravo javnim misljenjem da je dobrota izraz nemoci,izraz debilizma...zastitnog sablona pojedinca,nalik mentalno zaostalim osobama ...

Naravno da niko nece resavati gordijev cvor....i onda ako pokusa dosao bi do prikaza sopstvenog licemerja ili ako ga izbegava,dosao bi do neresivih komplikacija...
Nije uvek glupost presudan cinilac za pobedu zla nad dobrotom.....vec i zelja da se hijararhijski bude vredan, kvazi kategorija npr pametan.....biti pametan je takodje uzrok nekog dela zla....cuvena kletva srbije je kad pametan govori ostali dobacuju "jeli sto se ti to sada pravis pametan,jel to mislis da smo mi ostali glupi?"

Poslednja izmena od moderatora:
Patak često ima dobru poenta ali nekada tako ''bezbojno'',nedefinisano piše da ga niš ne možeš razumeti.

a sta je poenta posta, posto ga dalje nisam citala. ne citam gluposti, a i prestala sam da citam, jer do sada nisam videla gde je i kada imao dobru poentu. samo cistu frustraciju. :mrgreen:

edit i da dodam, jos i jad i cemer koji izbija iz svakog nejgovog posta u zelji da iskljucivo on bude u pravu, a da je sve sto bilo ko napise besmisleno. :roll:

Poslednja izmena:
Dobrota i isplativost BI trebalo da stoje u istoj recenici....

Ne bi se mesala sa sebicnim ciljevima ili kolektivnim podobnostima,kao sto se danas mesa, ali ne bi ni svaka shusha pokusavala da bude shisharka....

patak, losa ti logika. cim stavis dobrotu i isplativost u istu recenicu, dolazis do toga da dobro cinis, jer ocekujes da ce se tebi isplatiti. a to se zove sebicnost, sebicni ciljevi, kako god. dalje se vracamo na on sto sam ja napisala- da cak i ako osoba koja cini nekome dobro, cini samo zbog toga sto ce se zbog ucinjenog dobra osecati dobro, cini dobro zbog sebe.

konkretan primer- dobrom prijatelju treba usluga, ako je covek ucini, dobro ce se osecati. ako ne ucini, bice mu lose. da bi se izbegla losa unutrasnja osecanja, cini se dobro. dakle, uvek i iskljucivo se radi zbog sebe.

Ako je dobrota isplativa, onda i ljudi imaju cenu.
(Ovo a propo nekih termina koji, čini mi se, nakaradno stoje u slučaju priče o dobroti.)

A šta je dobrota, moliću lepo? Preciznije: ko je dobra osoba? Altruista?
Ne malo puta čuh da je samo dobar čovek = glupak, jer dopušta da ga oni, manje dobri, cede i iskorišćavaju. Tako ispada da je dobar čovek onaj, koji u svojoj naivnosti ("čistoti"?) ne razume potrebe drugih, nego, po sopstvenim merilima dobrote, svima nameće sopstvenu potrebu da čini dobro. Postoje i teorije po kojima je dobrota maska za egoizam, odnosno da dobri ljudi čine dobra dela kako bi se sami osećali bolje, tj. dobro. (Po ovom rezonu najveći dobročinitelji su ujedno i najveći sebičnjaci, što je paradoksalno.)

"Isplati se", čak i pod uslovom da čovek čini dobro drugima kako bi popravio svoju krvnu sliku. Činjenje dobra (najmanje 3 puta na dan) čini terapiju samooplemenjivanja uspešnijom nego kad se ne čini ništa. To je dupla vajda, tj "isplativost": činimo dobro drugima, i istovremeno se zbog toga dobro osećamo. Nema štete ni za jednu stranu - osim ako nismo imali dobru nameru ali se negde usput izgubili, pa krenuli onim čuvenim, popločanim putem, na kraju kojeg je drugačiji ishod.

Bolje imati kakvu-takvu savest nego nikakvu. U bilo kojim vremenima.

Ovo nije tacno u praksi...
Znaci ponuda da budem direktor nekog sektora, preko koga glava krade ogromne pare....o tome da se preko toga krade spojio sam sliku zbog pameti ne dobrote....u razgovoru dobijam odgovor da se nece odustati od daljeg nezakonitog pljackanja ni kad budem direktor tog sektora....Odbijam i dobijam otkaz...
Coveku ostalo 2 godine do penzije....biti direktor, dobra plata.....da popravi osnovu za penziju.......dobricina.....posten.......pristaje......izbija aferakroz 2meseca....odgovorno lice je direktor sektora....
Pokusavaju da dodju do glave......ali glava nema nista potpisano, direktor je po funkciji odgovoran....ode dobrica u zatvor.....zbog neznanja sta se radilo u njegovom sektoru...
Da sam ja bio na njegovom mestu, ladio bih bubrege jos i danas, ovako su coveka posle 6meseci pustili na 5 godina uslovno,jer nije imao pojma ni o cemu.....
ipak 6 meseci u zatvoru i 5 godina nece sigurno mirno spavati.......a cisto sumnjam da ce proziveti 10 godina u penziji.....

Ovo nije tacno u praksi...
Znaci ponuda da budem direktor nekog sektora, preko koga glava krade ogromne pare....o tome da se preko toga krade spojio sam sliku zbog pameti ne dobrote....u razgovoru dobijam odgovor da se nece odustati od daljeg nezakonitog pljackanja ni kad budem direktor tog sektora....Odbijam i dobijam otkaz...
Coveku ostalo 2 godine do penzije....biti direktor, dobra plata.....da popravi osnovu za penziju.......dobricina.....posten.......pristaje......izbija aferakroz 2meseca....odgovorno lice je direktor sektora....
Pokusavaju da dodju do glave......ali glava nema nista potpisano, direktor je po funkciji odgovoran....ode dobrica u zatvor.....zbog neznanja sta se radilo u njegovom sektoru...
Da sam ja bio na njegovom mestu, ladio bih bubrege jos i danas, ovako su coveka posle 6meseci pustili na 5 godina uslovno,jer nije imao pojma ni o cemu.....
ipak 6 meseci u zatvoru i 5 godina nece sigurno mirno spavati.......a cisto sumnjam da ce proziveti 10 godina u penziji.....

upravo ono o cemu pisem. s jedne strane, u prethodnim postovima, kuknjava o tome kako je svet zao i sebican i gleda smao svoje interese, a sa druge ga je bolelo uvce to sto je znao da ce drugi covek pasti. :zcepanje:

to ja bas ta vrsta ljudi - jao ja sam dobar, a svet je los. :zcepanje:

Kako to mislis da obavis.....da posle otkaza dolazim na staro radno mesto i raspitujem se ko ce da prihvati......pa da idem od kandidata do kandidata....
Zanimljivo od egocentricne i neobjektivne osobe.....
Znas koliko ja padam na te sto nalaze kako bi drugi trebalo da rade a o sebi ne vide ni zrnce...

Ali zanimljivo je i ocekivanje da sve sto znas treba da obilazis i pricas ljudima oko sebe......
Posle milion reakcija ovde , a isto toliko u realu sa sledecim titlom "ti mislis da si pametan, a mi kao glupi" "nema sanse da si u pravu"......."lupas gluposti".......covek bi 24h iliti non stop isao od tupadzije do tupadzije tipa zlozi da ih nedokazane privodi ka necemu sto oni kao genijalci ne vide vec znaju bolje....(zato su ti moji postovi glupi i tupljenje...jer znas bolje)....

To je naivnost...Sistem o kome pričaš je zakučast ima mnogo ''sporednih ulica'' i mračnih uglova ali je dotični ipak DUGO radio i morao je da vidi u čemu učestvuje...

Znas ti kako sam ja to provalio....Tako sto sam pre direktorskog mesta radio najnizi posao i cak ni to mi nije bio posao....nego iz licne poslovnosti resim da ocistim linije...da sve uredim i sredim i slucajno nabasam na muljanje sa Telekomom....Posle tog 1 u godini slucajnog incidenta,po balkanskom principu da se sitnoj ribi malo a krupnoj mnogo svidja muljanje ,ja mimo svih svojih ovlastenja iskoristim jednom priliku kad su hitno trazili usluge na drugom objektu,i proverim da li se to i tamo mulja....I vidim da se mulja....samo mnogo vise.....ali sve to radi firma angazovana po poslu ,ne iznutra...
Tu tehnicki direktor nema pojma sta se desava.....nego onaj ko je i tehnicki i linijas i monter i elektrotehnicar i softveras u istoj osobi....

Ko je još za sebe rekao da je loša osoba...pa i pomislio, a kamoli rekao.....ovo je vrsta tema (množina), koja uvrće um....nikada ne možeš sa matematičkom preciznošću dati tačan odgovor ili izreći precizan stav...meni ovakve teme grče stomak, ne zato što ne valjaju, nego što ja ne znam da li sam dobra, i ne verujem da će mi se to jednog dana isplatiti (ne u apoenima), ako sam ikada bila dobra, a jesam....i ne mora da mi se isplati ni na koji način...samo želim kao na mom avataru, da stignem do kraja tunela i da me obasja svetlost istog, a da li ću tu svetlost ugledati ne zavisi od toga da li sam bila dobra ili ne.
Treba imati čiste misli bez ljubomore i zlobe....iz razloga što više prijaju duši, koriste i nama i drugima, a ne koštaju mnogo....možda je sebično, ali pomaže i ne škodi okolini...

U drustvu sa dovoljno inspiratora i mudrih ljudi,imacemo visestrukko povecanje kreativnih dobrocinitelja...
U drustvu zapishavaca, egocentrika i "cekaj da ti nadjem smrdljiv donji ves" cak i kada ga nema, necete imati ostvarenu ni osnovnu potrebu dobrica da generisu dobrocinstva....vec ce svoju potrebu da suzbijaju , praveci sebi frustraciju, a drustvo nece videti ta dobrocinstva....

Nije na mesecu nego u srbiji bio slucaj da sam se zamalo pobio zato sto sam ja skupio papirice koje je bacao neko drugi na autobuskoj,tacnije trolejbuskoj stanici...Znaci dok drugi baca,ja se fensi kao ponizavam,pa skupljam papirice, a onda tipusi koji bacaju reaguju u smislu , jeli sta se ti sad pravis pametan,a mi ispadamo glupi....
Usput to "sta se ti pravis pametan a mi ispadamo....." se tako cesto desava u srbiji.........u skoli vas opominju sto krecete cim zvoni za pocetak casa, na ulici sto skupljate papir za drugim,u busu kad se trudis da se pomeris ka sredini ,a onaj na vratima sto visi nije tvoj rodjak....u politici isto kao i na selu ,sto ispada da oni drugi nemaju pojma....

Poslednja izmena od moderatora:
Ko je još za sebe rekao da je loša osoba...pa i pomislio, a kamoli rekao.....ovo je vrsta tema (množina), koja uvrće um....nikada ne možeš sa matematičkom preciznošću dati tačan odgovor ili izreći precizan stav...meni ovakve teme grče stomak, ne zato što ne valjaju, nego što ja ne znam da li sam dobra, i ne verujem da će mi se to jednog dana isplatiti (ne u apoenima), ako sam ikada bila dobra, a jesam....i ne mora da mi se isplati ni na koji način...samo želim kao na mom avataru, da stignem do kraja tunela i da me obasja svetlost istog, a da li ću tu svetlost ugledati ne zavisi od toga da li sam bila dobra ili ne.
Treba imati čiste misli bez ljubomore i zlobe....iz razloga što više prijaju duši, koriste i nama i drugima, a ne koštaju mnogo....možda je sebično, ali pomaže i ne škodi okolini...

Zasto ocekujes apsolute....ako odrednica dobro i lose zavisi od znanja onog ko procenjuje...
Ono sto mozes da ucinis,je da
-povecavas znanje jer tako poboljsavas svoju procenu sta je dobro
-povecavas opredeljenje da kad imas opcije ,biras onu koja je dobra, sa povecanjem cene kostanja (svaka dobrota kosta,vreme ili novac ili odnosa sa drugima)
-pomazes drugima da oni povecaju ili znanje ili opredeljenje.....kao inspirator,kao savetodavac, kao blaga ispomoc,kao podrska....kad sve krene ....

Moj stav je obicno takav da ne razmisljam o ljudskim relativima, znaci moral,dobro lose,osim u zastitnom smislu....
Zato postoje izolovani sistemi vrednovanja,kao sto su etika, humanistika,utilitarizam.....
Mudrije je biti uskladjen sa procenama ljudi koji te okruzuju,znaci ako je dobro krasti svoje drustveno preduzece 90tih,onda da i ti mislis dobro....ili pisanje cekova na pocek bez pokrica....sto je malo ljudi kao ja smatralo nemoralnim.....to je cista kradja...
Ali postaviti se na udar misljenja mediokriteta zavrsava u prekidanju svake nemediokritetske delatnosti....
Ovako nije mudro,ali bar ne ides ka mediokritetskoj zlobi ,koja ce valjda biti jasnija ljudima u srbiji u skorije vreme...

Ako je dobrota isplativa, onda i ljudi imaju cenu.
(Ovo a propo nekih termina koji, čini mi se, nakaradno stoje u slučaju priče o dobroti.)

A šta je dobrota, moliću lepo? Preciznije: ko je dobra osoba? Altruista?
Ne malo puta čuh da je samo dobar čovek = glupak, jer dopušta da ga oni, manje dobri, cede i iskorišćavaju. Tako ispada da je dobar čovek onaj, koji u svojoj naivnosti ("čistoti"?) ne razume potrebe drugih, nego, po sopstvenim merilima dobrote, svima nameće sopstvenu potrebu da čini dobro. Postoje i teorije po kojima je dobrota maska za egoizam, odnosno da dobri ljudi čine dobra dela kako bi se sami osećali bolje, tj. dobro. (Po ovom rezonu najveći dobročinitelji su ujedno i najveći sebičnjaci, što je paradoksalno.)

"Isplati se", čak i pod uslovom da čovek čini dobro drugima kako bi popravio svoju krvnu sliku. Činjenje dobra (najmanje 3 puta na dan) čini terapiju samooplemenjivanja uspešnijom nego kad se ne čini ništa. To je dupla vajda, tj "isplativost": činimo dobro drugima, i istovremeno se zbog toga dobro osećamo. Nema štete ni za jednu stranu - osim ako nismo imali dobru nameru ali se negde usput izgubili, pa krenuli onim čuvenim, popločanim putem, na kraju kojeg je drugačiji ishod.

Bolje imati kakvu-takvu savest nego nikakvu. U bilo kojim vremenima.
To je poenta - činiti dobro i sebi i drugima, koliko je moguće i zbog toga se dobro osjećati. Šta ima loše u tome? Za razliku, činjenje zla ne daje dobra osjećanja, pa nikome nije pozitivno isplativo. U zabludi su koji misle da jeste.

Predlog Patku: Skupljaj papiriće kad te niko ne gleda. :D I izvinjavam se za (obrisani) post koji sam htio izvesti kao šalu, ali je ispalo vrlo trapavo.

I savjet: bolje povedi računa da te, po gotovu, ljepši svijet voli, a ne mrzi.

To je poenta - činiti dobro i sebi i drugima, koliko je moguće i zbog toga se dobro osjećati. Šta ima loše u tome? Za razliku, činjenje zla ne daje dobra osjećanja, pa nikome nije pozitivno isplativo. U zabludi su koji misle da jeste.

Predlog Patku: Skupljaj papiriće kad te niko ne gleda. :D I izvinjavam se za (obrisani) post koji sam htio izvesti kao šalu, ali je ispalo vrlo trapavo.

I savjet: bolje povedi računa da te, po gotovu, ljepši svijet voli, a ne mrzi.

Pa mnogi (psiholozi) misle da je lose u tome sto je to ustvari potisnuti egoizam.

No bilo kako bilo,cinjenje dobrih dela ne samo da oplemenjuje, ono je i put ka spasenju.

Back