Да ли се данас исплати бити добра особа?

Uvek je i uvek će postojati nerazumevanje po pitanju šta ili kako treba delati da bi se bio "dobar."
Dobra osoba će umeti da razluči kada i u kojim prilikama treba ponuditi ili prihvatiti pomoć. Dobra osoba neće ispunjavati ni svačije traženje za pomoć. Jer, kada bi trebalo svakome sa pleća skinuti probleme onda bi život izgubio smisao a život i te kako ima smisao.
Ako bi trebalo imate neke smernice po pitanju dobrote onda dobra osoba neće nasrtati na druge ljude (fizički, verbalno, mentalno) niti na njihovu imovinu. Uvažavaće potrebu drugih da žive svoj život na svoj način u skladu sa svojim shvatanjima. Dobra osoba će više umeti da da ohrabrenje, podsticaj i usmerenje. Pomoć koju daje niće davati iz računice već iz shvatanja ili procene da je ta pomoć dotičnoj osobi ili grupi ljudi neophodna.
Postoje situacije kada jeste neophodna nečija pomoć pa možemo reći da je dobar onaj koji se ne ogluši u takvim prilikama: požar, saobraćajni udes, prirodna nepogoda, iznenadna potreba da se neko prevede preko ulice, ustane drugome u javnom prevozu ako je taj neko u većoj potrebi za sedištem od nas samih i drugi mali miulion prilika.
Dozvoljavanje da drugi živi parazitski na našim plećima i da drugi ubira plodove našeg rada je već nešto drugo. To je pre naša duhovna nedozrelost.
Lai Tsi - visoki duhovni učitelj - obično kaže da u životu treba biti poput mačevaoca, znati kada krenuti napred a kada načiniti koji korak u nazad što se može primeniti i na polji bivanja dobrim; znati kada pomoći i neprijatelju a kada ostaviti i prijatelja da se koprca. Veoma često taj naš prijatelj će imati mnogo veće koristi ako mu ne pomognemo. Ne davanjem pomoći u odredjenim situacijama osoba će imati priliku da nešto bolje i potpunije sagleda i razume. Jer, život ima svrhu, smisao, cilj.
Bogatstvo i siromaštvo koji nas mogu pogoditi svakog trenutka imaju jedinstven cilj; da nam omoguće da produbljenije učimo i naučimo život.

Možda bi daleko bolje bilo početi sa temom kako da upotpunimo, kompletiramo i produbimo svoje razumevanje života od čega ćemo imati mnogo više koristi nego li od svog svetskog bogatstva.

Dovoljna osobina koju dobar treba da ima da bi postao meta, je doslednost nekom nacelu...
Cim to poseduje, onda se na njega okomljuju danasnji klinci i navaljuju da ga ocerupaju....sve dok ne nadju rupu gde curi....gde se moze prodreti...

Doslednost je tu da zabrani "neprovocirano" nasilje....ili odmazdu....tj ako se ne zna tacno ko je, niko ne dobija po nosu....
Tako dosledan stoji na vetrometini i dobija sibanja od nepoznatih pocinilaca, koji se cak mogu i znati i prepoznavati, ali bitno je da ne postoje objektivni dokazi ko je to...
--------------------------------------------------------
Znaci oslanjanjem na demagogiju, dobrog mozete uciniti zrtvenim jagnjetom i metom i to se danas trazi i radi.
Znaci isplati se poznavati dobrog...jos i da ima nesto da se muze...superiska...

Dovoljna osobina koju dobar treba da ima da bi postao meta, je doslednost nekom nacelu...
Cim to poseduje, onda se na njega okomljuju danasnji klinci i navaljuju da ga ocerupaju....sve dok ne nadju rupu gde curi....gde se moze prodreti...

Doslednost je tu da zabrani "neprovocirano" nasilje....ili odmazdu....tj ako se ne zna tacno ko je, niko ne dobija po nosu....
Tako dosledan stoji na vetrometini i dobija sibanja od nepoznatih pocinilaca, koji se cak mogu i znati i prepoznavati, ali bitno je da ne postoje objektivni dokazi ko je to...
--------------------------------------------------------
Znaci oslanjanjem na demagogiju, dobrog mozete uciniti zrtvenim jagnjetom i metom i to se danas trazi i radi.
Znaci isplati se poznavati dobrog...jos i da ima nesto da se muze...superiska...
Ma, očerupaće te,Patak, kad-tad. :lol:

Nema to veze samnom, ali tvoj post pokazuje da smatras takvo ponasanje retkim i neefikasnim...a ja recimo smatram da je cesto i usmeravajuce...tj isto usmeravajuce kao i postojanje lopova u gradu sto usmerava vlasnike prizemnih stanova da od svojih prestiznih stanova i bastica ispred, naprave kaveze sa metalnim sipkama gde god se okrenes...

Onaj ko to ne ucini a bude pokraden jos ce dobiti i osudu da je naivan ili glup....
Mozda bas i od tebe...

Hajde malo istorijski da gledamo...
Sto su ljudi bili dobri....

Da li je dobrota zvaka da bi se okupili slabasniji i tako formirali jako jezgro?
Da li je dobrota ustvari prikazivanje postovanja tudje slabosti?
Ili je dobrota kombinovana korist dve jedinke?

Ili je dobrota stvarno potreba coveka, pa mozes ga ebat..... a on ce i dalje biti dobar i samo dobar...
Ili je dobrota nastala iz straha sujeverja....?
Ili je na kraju dobrota nastala iz religije, a do tada je postojala samo ljubav prema svome...ili bas i nije tako...?

Ili su svi ljudi dobri i sebicni , nego je do tumaca kako njihovu dobrotu i sebicnost vidi....normalno da je sebican...niko nije bez sebicnosti...itd...

Da li se mozda odsustvo agresije tumaci kao dobrota....?
Ili finansijska darezljivost, jer onaj ko daje moze cak i da se ne interesuje gde se trosi, ali trosenje znaci zadovoljenje potreba onog ko je primio...

Iskonska naiva, iliti dobrota po svaku cenu se ili gradi integrisanjem u zajednicu, sto opet ne iskucuje zaboravljeni primarni poriv pored ostalog, ili autisticnim postojanjem van zajednice
To zaludjivanje je ono sto Zigon kaze ko se uzdigne toliko se na drugom mestu spustio...
U smislu da dobrota na jednoj strani moze da rodi gordost tj pomerenu cast, bas kao sto forumas rece da teznja ka casti radja zadrtost, a to odmah iza okuke radja primitivizam...

U smislu da dobrota na jednoj strani moze da rodi gordost tj pomerenu cast, bas kao sto forumas rece da teznja ka casti radja zadrtost, a to odmah iza okuke radja primitivizam...

Da, upravu si , medjutim , to moze biti u ocima onog drugog-posmatraca koji ne moze sebi na drugi nacin predstaviti takav osecaj. Zasto ne moze , mozda upravo iz razloga jer nikada nije doziveo takav osecaj i poredi ga sa sebi najslicnijim dozivljenim. Prepoznati ono sto vodi u krajnosti moze samo neko ko je bio u mnogo krajnosti i to je prepoznao,nazalost ili na-srecu :).

За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

:?:

dugorocno gledano da,isplati se jer istina da usput kroz zivot srecemo razne remetilacke faktore obojene u pakost,ljubomoru,zlobu ali na kraju price ipak sve dodje na svoje..
treba biti dobar ali ne prema svakome znaci jedan fleksibilan stav je najpozeljniji

За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

Sa jedne strane istina je da ljudi koji iskreno cine dobra dela ne mare za tudjom pohvalom na konto tih dela.
Sa druge strane opet, u drustvu gde kako kazete svako juri svoje interese, ako ti upadas u tih 5% koji pomazu drugima, ti automatski upadas i u 5% drugima najpozeljnijih osoba za imate kraj sebe. Tako da ti zapravo, ako je vecina sebicna,a ti nisi, to ti je ogromna prednost u odnosu na ostale. Znaci i isplati se, ako je to bilo pitanje.:cool:

Ne moze se nekome isplatiti da bude dobra osoba, jer se zalaze za drugoga, drugi time dobija korist, a i iskrena dobra osoba, ne zeli da joj se to isplati, jer inace ne bih bila dobra...bila bi advokat, recimo:)
Isto tako, u maniru teme, recimo da ako osoba hoce da se okoristi, svojim kvalitetima, u kojima neki vide nesto dobro, i kao takvu je prepoznaju, ona za mene to nikako ne moze biti dobra osoba, bar po mome shvatanju.
Danas postoji mnogo ljudi kojima je potrebna pomoc, i bice ih sve vise i vise,i ljudi su prosto lenji da pomognu svakom,kao da je to besmisleno, Sizifov posao i sl...

Ja se sa ovim uopste ne slazem. Covek treba da tezi dobroti ali gledano iz sopstvenog ugla a ne iz ugla drustva. Drustvo je samo refleksija naseg ponasanja, ili nasih emocija.
Mislim da ljudi brkaju ovde pojmove dobrote, ili nekog psiholoskog sklopa koji lici na dobrotu spolja, a ustvari je rezultat slabog samopostovanja individue.
Kada kazemo dobar covek, takav covek kao prvo treba da bude dobar prema sebi, a zatim i svi sa strane osecaju njegovu istinsku dobrotu.
Dobar covek uopste ne mora da pomaze svakome. Ako se desava da u odredjenim situacijama treba da bira izmedju toga da li ce biti dobar prema sebi ili dobar prema nekome sa strane, normalno je da ce izabrati na prvom mestu sebe.
E sad, imamo i coveka kog smo skloni da karakterisemo kao dobrog, a covek nema samopostovanje. Takav dobar covek ce biti tu za svakog i za sve, ali ne i za sebe. Stavljace sve ispred sebe. I da li je to zaista ispravna definicija dobrog coveka?

Suprotno od toga, recimo imamo coveka koji mrzi ljude oko sebe. Sta cemo prvo pomisliti za njega? Pa da je ljut na sebe, mrzi sebe, i to projektuje na ljude oko sebe. Da li takvog coveka karakterisemo kao zlog coveka? Da.

Smatram da se svakom isplati da tezi ka tome da bude dobar covek. I mislim da je onaj koji se izjasni da je trajno dobar covek - lazov. Zivot nas navodi na svakave puteve, i postavlja nam zamke. Budemo mnogo puta povredjeni i svakim povredjivanjem u nama se pokrenu mehanizmi koji su opozitni dobroti. Npr. ljutnja, razocarenje...bes...pa chak i mrznja.
Mislim da je umece individue da se izdigne iznad svih tih emocija, i tezi ka tome da ih prevazidje, i da tezi ka dobroti...
Iz svega ovoga navedenog, mislim da se jasno izdvaja koja je LICHNA korist svakog pojedinca da bude dobar...
Verovatno sam iskomlikovala odgovor...Nadam se da sam ostala u sferi razumljivog...:)

Poslednja izmena:

Isplati se. I loš i dobar čovek voli onog ko je od koristi.

Kad malo bolje razmislim, svi smo mi i dobri i zli u odredjenim situacijama zivota. Jing - jang.
I takodje mislim da se u razgovorima tipa ovog mnogo banalizuje pojam dobrote...jer se ona svodi na to da li je ovaj pomogao onome, bla bla truc. I onda grupa tezi da mu zalepi etiketu na celo, kako je taj i taj, zbog toga i toga, bio dobar. Ili obrnuto...

A najvise zaboravljamo koliko smo svi SAMO OBICNI LJUDI.

Možda...Ali često samo o sebi iz naše perspektive mislimo da smo dobri a drugi nas vide drugojačije...
Dobri danas uglavnom pucaju sebi u noge i seku granu na kojoj sede zarad drugih.Koji nisu nimalo dobri,iako se često takvim predstavljaju...
Zato i teško mogu reći za sebe da sam dobra osoba,jer su mi kriterijumi za to zvanje previsoki...Možda to neki anđeo može da ispuni.Mi možemo samo da se trudimo da dostignemo delić toga...Ili makar da ne postanemo kompletne zloće.

Dobro se dobrim vraca, nikako se ne isplati biti rdjava osoba jer takvima je sudjeno da uberu bostan posle svega.

Treba se ponašati u tom maniru da na kraju kad sve sumiraš možeš da budeš u miru sa samim sobom sagledavajući svoje postupke.
Mislim da je to moguće jedino ako činiš dobro iz dobrih motiva. Činjenje dobra radi smirivanja savesti subjektu ne donosi rezultat.
Ljudi koji konstantno čine loše to čine jer su u potrazi za tim istim spokojem na kraju dana, samo što su pogrešno usmereni. Za to je krivo današnje društvo generalno. Materijalno se stavlja ispred duhovnog, predmet ispred čoveka.
Ja kad učinim nešto što se protivi mojim ličnim moralnim stavovima provedem dosta vremena razmišljajući ''jel moglo to drugačije?''
Zato smatram da je skladnost postupaka sa sopstvenom etikom vrednije od svih materijalnih vrednosti.

Treba se ponašati u tom maniru da na kraju kad sve sumiraš možeš da budeš u miru sa samim sobom sagledavajući svoje postupke.
Mislim da je to moguće jedino ako činiš dobro iz dobrih motiva. Činjenje dobra radi smirivanja savesti subjektu ne donosi rezultat.
Ljudi koji konstantno čine loše to čine jer su u potrazi za tim istim spokojem na kraju dana, samo što su pogrešno usmereni. Za to je krivo današnje društvo generalno. Materijalno se stavlja ispred duhovnog, predmet ispred čoveka.
Ja kad učinim nešto što se protivi mojim ličnim moralnim stavovima provedem dosta vremena razmišljajući ''jel moglo to drugačije?''
Zato smatram da je skladnost postupaka sa sopstvenom etikom vrednije od svih materijalnih vrednosti.
Tvoj ego,drugim rečima,funkcioniše u skladu s tvojim super egom...Bar se trudiš...E sad... Pravo je pitanje da li su moralni obrasci koji
čine tvoj super ego ispravni-usklađeni s okolinom,a i s tvojim egom...A s egom drugih živih bića? Klizav teren?
Ne.definitivno,čovek nije dobro biće,ali ima šanse...I šta tu ima da se isplati ili ne...Ko danas živi od plate...:mrgreen:

misim pomalo je kontradiktoran naziv..:)
dobrota koja se isplati..
onaj ko je dobar jer se to isplati, nije dobar. nego je dobro socijalizovan, i zna da kod nekih ljudi moze bolje proci i lakse ostvariti cilj ako se proda kao dobar.
prava dobrota sa tim nema veze.
ona ide iz srca, cista je i ne gleda interes.
e sad, s druge strane, kaze narod dobar i budala..
a narode umotvorine uvek treba ozbiljno shvatati:)
tako da..i kod ispoljavanja svoje dobrote, treba voditi racuna da li si dobar ili si budala, jer ne vredi bacati bisere pred svinje.:)

Ko misli da se ne isplati ima prava da proba. Razliciti su motivi za dobra dela, ali je vazno samo delo. Onaj ko ne ocekuje zahvalnost nece biti razocaran, a kome je to bio motiv sam je kriv za razocarenje.

Tvoj ego,drugim rečima,funkcioniše u skladu s tvojim super egom...Bar se trudiš...E sad... Pravo je pitanje da li su moralni obrasci koji
čine tvoj super ego ispravni-usklađeni s okolinom,a i s tvojim egom...A s egom drugih živih bića? Klizav teren?

ne znam koliko stilske slobode mogu sebi da dozvolim, al reći ću da mi se ego batrga i koprca ko riba na suvom s vremena na vreme no u većini slučajeva izgubi bitku :D
A da li su usklađeni s okolinom ne znam koliko je dobro pitanje jer mi se čini da je okolina danas u veoma lošem stanju.
A što se tiče usklađenosti sa egom drugih, ne znam koliko je to relevantno.

Back