Да ли се данас исплати бити добра особа?

За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

:?:

За провокаторе и за све оне који намеравају да кажу да је тема глупа: Продужите даље! :hvala:

.
.
.

Sam početak tvog komentara (posta) je polarizacija: i prije nego li si nam postavila svoje pitanje-kpmentar, postavila si sud-samozaštitni zid, pa tek onda si katapultirala pitanje preko tog zida.

:)

Dakle, šta hoću da kažem jeste: ovo što ti pišem nije osuda, samo opažanje posmatranjem, te zato i hoću da odgovor na tvoje ‘pravo’ pitanje uvedem upravo preko stvarnog ‘stanja na terenu'.

'Dobro' i 'zlo' su dva lica jedne te iste stvari. Preciznije: 'Dobro' i 'zlo' su dva pola jednog bespolnog. Stoga, gdje god se 'dobro' ili 'zlo' postavljaju u pitanje znak je da je riječ o razumu koji traži opravdanje polarizaciji onoga što JESTE, dakle niti dobro niti zlo.

Svoj inicijalni komentar si zasnovala na totalnom NE-POVJERENJU.
Na čijem nepovjerenju?

Na svom ličnom, dakako.

Ne-povjerenje kreira projekciju realnosti koja se ispoljava samo-zaštitom.

Prijedlog-savjet:

"Kada osjetite Ne-povjerenje prema nekome (bilo kada i bilo gdje) znajte da ste iskrivili Istinu o Sebi...zaustavite se, odbacite sva ubjeđenja, shvatite da smo SVI I SVE JEDAN i odatle, iz JEDNOG-SADA, s MIR-nim Duhom, vratimo se na ono što TEČE u vremenu: iskustvo Sebe."

Probajte!

.
.
.

Дакле, да ли се у данашњем друштву исплати бити добар, пожртвован, помагати свима којим можемо да помогнемо иако унапред знамо да то већина не цени? :think:
Да ли је тачно да људи који чине добра дела заправо не маре за то да ли ће то неко ,,видети'' и рећи им ,,Свака част''...?

.
.
.

Biti dobar ili zao su dvije strane istog novčića te i jedna i druga strana služe onome koji ih doživljava.
Međutim, niko ne može da bude 'dobar' a da kao suprotnost svojoj dobroti ne izazove nečije 'zlo'. To je zakon polarizacije. Sve je povezano našim NE-Svjesnim razumom.

Polarizacija je osnova razuma. Razum čovjeka prihvata informaciju koja ulazi u njegov domen i dešifruje njeno značenje (po Sebi). Kada kažem 'po Sebi' onda u tom 'po Sebi' podrazumijevam komleksnu strukturu konceptualizacije i projekcije realnosti kroz čula. Uz sve to moramo dodati i memoriju koja čitav doživljaj čulne projekcije čini STVARNIM. Stvarnost jednog čulnog doživljaja, dakle doživljaja koji se manifestuje u slici, zvuku i dr., a koja se onda prenosi Biću kroz Osjećanja, emocije (emocije nisu isto što i osjećanja)...i sposobnost logičkog zaključivanja razuma kreiraju Svjesnost o doživljaju, tj. o njegovoj uvjerljivosti. Svjesnost zavisi od količine prisutnih Znanja o Sebi (nepromjenjivih Istina) iz apsoluta, te taj nivo Svjesnosti odlučuje i naš odnos prema 'STVARNOSTI' koju nam naš razum projektuje (ubjeđuje nas da jeste).

Dakle, razum je Projektor polarizovane Istine, a Istina se polarizuje onako kako trenutno stanje naše Svjesnosti to zahtijeva ili odobrava.

Ukoliko smo Svesni Sebe kao 'odvojenog' bića od ostatka postojanja, to ukazuje da ćemo stvranost da doživimo kao posledicu našeg opreza prema ostatku postojanja.
U tom scenariju i Svjesnosti o Sebi, ja postajem plus (+) strana polarizovane stvarnosti dok sve što dolazi KA meni 'spolja', predstavlja takođe plus (+), ukoliko se slaže sa mojim ubjeđenjima, ili pak minus (-) ukoliko se ne slaže sa ubjeđenjima koja vladaju mojim logičkim sklopom zaključivanja kroz razum.

Tek znajući ovu činjenicu ili Istinu o Sebi mogu dalje da posmatram Sebe u odnosu na ono što doživljavam.

*Moja želja da budem 'DOBAR' dakle, predstavlja OPOZICIJU mogućnosti da budem 'zlo', dakle predstavlja opoziciju onome što nije u skladu sa mojim ubjeđenjima o Istini o Sebi, sa mojom PERCEPCIJOM 'DOBRA' stoga, sa mojom percepcijom ISTINE.

(Ubjeđenja nisu stvarnost i predstavljaju konstrukcije našeg razuma, duboko usađene i prihvaćene KONCEPTE kao Istine-Filtere.)
.
Moje ulaganje (investment) u 'DOBRO' predstavlja moje NE-Svjesno stvaranje 'ZLA', jednostavno tako što polarizacija Jednog zahtijeva OPOZICIJU drugom, a sve to da bi se jedna strana polarizacije onog što JESTE mogla doživjeti UBJEDLJIVO, uvjerljivo kao stvarnost po Sebi-polarizaciji tj.

Polarizacija, kao takva NE-POSTOJI, dakle to je samo ILUZIJA.

Ali zato...UVIJEK POSTOJI ONO ŠTO JESTE, po Sebi.

Da bi smo znali šta je to što po Sebi JESTE...moramo mu dopustiti da BUDE, IZVAN POLARIZACIJE.

To možemo shvatiti jedino ZAUSTAVLJANJEM razuma.

Ne, ne bojte se!...zaustavljanjem razuma ne zaustavlja se ŽIVOT. Zaustavljanjem razuma zaustavlja se projekcija kroz konceptualizaciju stvari 'po Sebi', dakle polarizaciju onoga što JESTE.

Život i bez konceptualizacije JESTE, uistinu jedino tada Život JESTE STVARAN.

ako iskreno činiš dobra djela, onda ti nije bitno ko će znati za to
"nek ne zna tvoja ljevica šta daje tvoja desnica" il tako nekako

naravno da s eispalti biti dobar...treba samo zanti granicu...toliko dobra drugima a na svoju štetu po osovnim pitanjima...ne treba biti
npr. daš nekom sve što imaš a tvoja djeca gladna...takvu dobrotu treba izbjegavati
ali, takvih je malo ili 0

apsolutli

Ovo sto pise JA KOJI JESAM uopste nije tacno za sve situacije, vec je tacno uglavnom za animalnu i primitivnu sredinu , gde i moze da se primeni model razmisljanja koji on sugerise...
Svuda gde je emotivnost direktno najvazniji i presudan uticaj na postojanje, njegova teorija ima puni izrazaj...na drugim prostorima nema nikakvu tacnost...
Naravno, retko je videti zajednice gde se animalno ne infiltrira unutar neke drugezajednice i ne ukljuci mimikriju , ali ipak postoji, sve dok nisu uocljive prednosti u clanstvu te druge zajednice...

I dok je selekcija neprimetna onima koji selektivno ne pripadaju toj zajednici...

Zato je verovatno veci deo sugerisanog u postu primenjljiv u animalnim i primitivnim sredinama,sto ce reci OVDE.....uz dodatak, "koliko mozes da se pruzis" koji je obavezan uz animalna okruzenja...

Sta ljudi primete od DOBAR i kojim redom?

Dobar *****, sasvim sigurno prvo primete....ekvivalent je seksi i dobra ebacica...
Zatim ugodno dobar......stvar atmosfere.......
zatim zabavno dobro.....
zatim komunikativna jednoznacnost postaje bitna kao dobro...
zatim ide egzistencijalno i produktivno dobar i uspesan
zatim ide stavovi i moral
zatim ide etika i filozofija...

Vi kad pricate isplati se biti dobar, obicno koristite istu ovu lestvicu i gomilate snagu na prvim redovima....prvi i najvazniji utisak i dejstvo....tek jedan na 10.000 i manje stigne do poslednjeg...
Ali oni nisu bitni....Bitno je da vecini koja krece od prvog treba razlicito vreme da stignu do drugog reda....pa do treceg.....
Tako neki ostanu vecito na prvom....neki predju na drugi pa pri kompromisu nekad zele vise da ostanu na drugom redu.......nekima treba 20 godina do 4,5 reda....

Ako pitas da li se isplati ,naravno da ne,ali u takvim situacijama nije ni vazno koliko ce biti vraceno kao isplativost.Covek koji pomaze na bilo koji nacin(materijalno ili duhovno )a pri tome ne ocekuje nikakvu nagradu,radi to iskljucivo zbog svoje savesti a ne nagrade.Skoro je u skoli u koju idu moji klinci bila organizovana akcija prikupljanja polovne odece,hrane,obuce.....za porodicu sa dvoje dece koja bukvalno zivi na ivici egzistencije.Posto je moj mladji klinac tek 2.razred stvari koje smo namenili za to odnela sam mu do ucionice.Devojcica iz njegovog razreda(koja nije u boljoj situaciju nego pomenuta porodica)stajala je sa jednom kesicom koju je donela za njih.Pomislila sam koliko je njena majka dobra i humana kad od svoje bede i sirotinje odvaja za nekoga kome treba iisto kao njoj samoj.U razredu ih ima 34.Stvari je donelo njih troje.Mozda je ostale mame mrzelo da pregledaju kutije i dzakove jer im je lakse da bace u kontejner nego da daju nekome kome treba.Covek se rodi dobar,pozrtvovan i osecajan i on jednostavno drugacije ne moze da funkcionise.

Pa po nekoj logici dobro bi se kad -tad moralo vratiti dobrim, tj. korisnim..treba gledati na duže staze, na čitav život..Živeći na taj način čitavog života ćeš kupiti povratne mrvice dobrote koje si ostavio, a kad ih sakupiš shvatit ćeš šta si i za šta si radio čitav život..
(Zadovoljan pogled na brdo svog života ili izgubljen starac koji je živio za trenutke)
Uostalom sila akcije jednaka je sili reakcije ..

Isplati se biti dobar naravno, ali u danasnje vreme je to osobina koja se sve manje ceni .

Dobri najvise postradaju u zivotu, jos ako oprastaju, non stop sami sebi postavljaju dva kamena spoticanja u savremenom svetu.
Danas uspevaju oni koji lazu, petljaju, muvaju, podvaljuju.....

Dobra osoba ne pomaze i ne cini dobra dela da bi joj neko rekao i ono HVALA, nego da bi pomogla nekome.
Na zalost najveca razocarenja dolaze od onih kojima se ucini nesto dobro, a oni to zloupotrebe i vrate na mnoge ruzne nacine.

Da bi neko uspeo u savremenom svetu mora gledati interes i ne moze imati emocije, dok su dobre osobe susta suprotnost tome.

Malo poznajem dobrih osoba da su uspesne i uspesnih osoba, a da su dobre, to je postalo nespojivo.

Ako zanemarimo religije i uzmemo Boga kao sudiju, sve se vrati u zivotu i sve se plati kad tad, ako ne danas, sutra, prekosutra, hoce jednoga dana sigurno.
Plati se i za losa i za dobra dela......

Poslednja izmena:
Pa po nekoj logici dobro bi se kad -tad moralo vratiti dobrim, tj. korisnim..treba gledati na duže staze, na čitav život..Živeći na taj način čitavog života ćeš kupiti povratne mrvice dobrote koje si ostavio, a kad ih sakupiš shvatit ćeš šta si i za šta si radio čitav život..
(Zadovoljan pogled na brdo svog života ili izgubljen starac koji je živio za trenutke)
Uostalom sila akcije jednaka je sili reakcije ..

joj.......
kad jedan pretuce vase dete, vi mu dovedete i drugo ,jer tako mu pruzate sansu da pokaze da nije zao....
Odakle ti uopste ideja da koristis analogije koje nemaju nikakve veze jer su iz sasvim druge oblasti....otpor sebi si shvatila kao otpor sile reakcije.....joj.....
A ni prva pretpostavka ,koja je takodje pretpostavka bez ikakve stvarne veze, vec ono zelela bih ....mozda i jeste.....pretpostavka...

Niti se dobro vraca dobrim u tom smislu ,na prvu loptu, revans......jer zaboga, to onda nije dobrota, vec koristoljubivost i zaduzenje i razduzenje...
E tu vazi ona tvoja akcija i reakcija....ako ne vratis ,sila duga ce ti stvoriti revans koji umesto price o dobroti moze biti motka preko glave ili mrznja...

Ono sto sam hteo,ali mozda je suvisno vama pricati, je da dobrota nije korisnost......to bi trebalo da bude ocigledno,ali desava se konjicki skok....prvo razdvojite dobrog od korisnog,a onda podignete korisnog vrlo visoko da se dobar i ne vidi....a zatim korisnog nazovete slicnom reci dobar,i stvorena je prividna zvucna zavrzlama da je onaj dobar u bunaru odmah pored onog pojma dobar vezanog za korisnog gore na vrhu oblakodera...

uzmite beli papir, samo da ne bi mogli sebe da slazete, pa pisite ono sto su vam stavovi,o necemu,npr sta je dobar (ne dobro ne dobrota).....pa posle duzeg pisanja (sve sto napisete sleva ili odozgo pokrite drugim praznim papirom da ne mozete da se vracate i vidite laz pre nego sto postane vise nego ocigledna....) cete videti sta ste sve popljuvali tu za stolicom ne mrdnuvsi nigde...

joj.......
kad jedan pretuce vase dete, vi mu dovedete i drugo ,jer tako mu pruzate sansu da pokaze da nije zao....
Odakle ti uopste ideja da koristis analogije koje nemaju nikakve veze jer su iz sasvim druge oblasti....otpor sebi si shvatila kao otpor sile reakcije.....joj.....
A ni prva pretpostavka ,koja je takodje pretpostavka bez ikakve stvarne veze, vec ono zelela bih ....mozda i jeste.....pretpostavka...

Niti se dobro vraca dobrim u tom smislu ,na prvu loptu, revans......jer zaboga, to onda nije dobrota, vec koristoljubivost i zaduzenje i razduzenje...
E tu vazi ona tvoja akcija i reakcija....ako ne vratis ,sila duga ce ti stvoriti revans koji umesto price o dobroti moze biti motka preko glave ili mrznja...

Odakle si ti ovo zaključio iz mog posta ??!
Ja sam upravo govorila o dobrom na duge staze, a ne na prvu loptu..
Tema ne govori o revanšu nego o izboru naše akcije; pomoći tamo gdje smatraš da je pomoć potrebna ... dobra akcija je svakako odbiti nemoguće, štetne predloge
Radeći ispravno nećeš ni doći u priliku fizičkog obračuna (izbjegavajući alkohol, kafane..)
Da neko nasrne fizički na moje bližnje, njegova loša akcija bi se loše i završila ...

Ono sto sam hteo,ali mozda je suvisno vama pricati, je da dobrota nije korisnost......to bi trebalo da bude ocigledno,ali desava se konjicki skok....prvo razdvojite dobrog od korisnog,a onda podignete korisnog vrlo visoko da se dobar i ne vidi....a zatim korisnog nazovete slicnom reci dobar,i stvorena je prividna zvucna zavrzlama da je onaj dobar u bunaru odmah pored onog pojma dobar vezanog za korisnog gore na vrhu oblakodera...

uzmite beli papir, samo da ne bi mogli sebe da slazete, pa pisite ono sto su vam stavovi,o necemu,npr sta je dobar (ne dobro ne dobrota).....pa posle duzeg pisanja (sve sto napisete sleva ili odozgo pokrite drugim praznim papirom da ne mozete da se vracate i vidite laz pre nego sto postane vise nego ocigledna....) cete videti sta ste sve popljuvali tu za stolicom ne mrdnuvsi nigde...
Ti ćeš, Patak, i najbistriju vodu tako zamutiti da više niko neće moći da je izbistri. Imam osjećaj da se sve više, kao pile, zaplićeš u kučinu. :mrgreen:

(Znam otprilike šta ćeš ogovoriti. :D)

Blagorodni ljudi ne znaju za opreznost, jer istinski i po instinktu čovjek plemenit nikad do kraja ne vjeruje da zlo odista postoji. Opreznost je jedna vrsta zloće prema drugom, koliko je nužna mjera prema sebi. Velika opreznost dolazi iz nepovjerenja u drugog, a nepovjerenje je potcjenjivanje ljudi. Najbolji ljudi bili su lišeni svog instikta, i dobri su zato i najveći stradalnici. ~ Jovan Dučić:D

Blagorodni ljudi ne znaju za opreznost, jer istinski i po instinktu čovjek plemenit nikad do kraja ne vjeruje da zlo odista postoji. Opreznost je jedna vrsta zloće prema drugom, koliko je nužna mjera prema sebi. Velika opreznost dolazi iz nepovjerenja u drugog, a nepovjerenje je potcjenjivanje ljudi. Najbolji ljudi bili su lišeni svog instikta, i dobri su zato i najveći stradalnici. ~ Jovan Dučić:D

Sa ovim se slazem apsolutno, i sto je vama jos smesnije, ja sam to vidjao u zivotu u praksi, ma kako neverovatno zvuci, vidjao sam ljude sa nagonom dobrog i samodestruktivnim spustenim gardom.
Ali moram da dodam jednu napomenu.......Takav covek NE SME da misli ,vec samo da radi kako oseca.....Iliti mora biti uparen sa fer osobom, inace ce zavrsiti kao mentalni slucaj, verovatno ne u mentalnoj ustanovi....
Ovo NE SME shvatite najrigoroznije sto moze da se shvati, strozije nego svestenik o seksu na oltaru....

«Ne daj misli jezika,
ni djela kakvoj misli nezgodnoj.
Druževan budi, al’ nikada prost;
kad prijatelja imaš oprobana,
čeličnom alkom za srce ga veži:
al’ stiskom ruke ne žulji svoj dlan
sa svakim novim žutokljunim drugom.
Kloni se kavge; al’ dođe li baš,
držanjem uli protivniku strah.
Svima sluh pokloni, rijetkima svoj glas.
Primi sud od svakog, a za se čuvaj svoj.
Kol’ko kesa daje, bogato se nosi,
al’ ne k’o kicoš – lijepo, ne šareno,
jer odijelo često odaje čovjeka.
Nit’ budi dužnik, niti povjerilac;
dug često gubi i sebe i druga,
a zajam tupi oštricu štedljivosti.
Al’ prvo: budi vjeran sebi sam,
i onda će doći, k’o za danom noć,
da nećeš biti krivac nikome.»

Šekspir (Hamlet)
isplati se biti dobar covek:)

Back