Da li los covek moze biti....

Pa nemogu uvek bas da odgovorim moram da radim ,ja nemogu da branim SV Teofila ipak je on ucestvovao u nezakonitom svrgavanju SV Jovana Zlatoustog koga ja najvise cenim i postujem ,ali moram da napomenem jedno >jos kad su rimnjali upali u Aleksandriju izgoreo je veliki deo biblioteke ,cak je i sama Kleopatra naredila da se prestane sa odbranom i da se gasi .Julije Cezar besan je naredio i zbog toga su 7 nedelja grejali vodu u kupaonama za vojnike samo papirima iz Boblioteke .Cak je i Selim prvi isto spalio Biblioteku to sto tvrdis da je on uradio trebalo bi da se desi izmedju ova dva spaljivanja mozda, nekazem da nije jel neznam ali sumnjam
Jeste. Između Cezara i muslimana, 391. godine, ubrzo nakon što je hrišćanstvo postalo državna religija.
No, Cezarov napad i paljenje biblioteke bio je jednostavni bahati ratni poduhvat.
Hrišćansko paljenje paganskih hramova, Aleksandrijske biblioteke i samih pagana više liči na muslimansku najezdu kada su knjige paljene iz ideoloških razloga.

A sto se tice Kirila ako je to isti o kome pricamo Ciril pa ne znam sta moze da ti smeta u njegovom ponasanju ,on cak moze da ti bude idol ,posto se ponasao kako bi ti zeleo ,sam si reko da ti je milije da vratis istom merom ,onom ko te uvredi ,e to je i on radio sa Jevrejima. Na pokolj hriscana odgovorio je istom merom sto je za mene jezivo i strasno.Ipak to sto je uradio , ne zasluzuje da bude sveti .A to da li je bio los covek ne dokazuje.

Kada se pomene taj Ćiril, odnosno Ćiril ALeksandrijski, koji je svetac i kod rimokatolika i kod pravoslavaca, ja se odmah setim Hipatije. Beše to književnica paganka koju su rišćani, napujdani od rečenog Ćirila, golu vukli po gradskim ulicama da bi je na kraju usmrtili tako što su joj sljuštili meso naoštrenim školjkama. Ćiril je potplatio vlasti da ovaj zločin "legne".

Zatim, Ćiril je delovao u hrišćanskoj Vizantiji, pa ne verujem da je u pitanju bila ikakva odmazda, već proganjanje ideoloških protivnika. No, možda ja nisam obavešten, pa ti kaži kakva su to zverstva činili pagani, te im se Ćiril osvetio.

(Mada nije suštinski za diskusiju, držim da pojasnim da je dovoljno izvinjenje za uvrede, a da u slučaju realnog napada nisam za vraćanje istom merom, već za vraćanje maksimalnom merom. Račun pokazuje da je tada na duži rok količina nasilja znatno manja, kao i količina rezidentne mržnje, nego kod klasične osvete po jevrejskom principu).

Jeste. Između Cezara i muslimana, 391. godine, ubrzo nakon što je hrišćanstvo postalo državna religija.
No, Cezarov napad i paljenje biblioteke bio je jednostavni bahati ratni poduhvat.
Hrišćansko paljenje paganskih hramova, Aleksandrijske biblioteke i samih pagana više liči na muslimansku najezdu kada su knjige paljene iz ideoloških razloga.

Kada se pomene taj Ćiril, odnosno Ćiril ALeksandrijski, koji je svetac i kod rimokatolika i kod pravoslavaca, ja se odmah setim Hipatije. Beše to književnica paganka koju su rišćani, napujdani od rečenog Ćirila, golu vukli po gradskim ulicama da bi je na kraju usmrtili tako što su joj sljuštili meso naoštrenim školjkama. Ćiril je potplatio vlasti da ovaj zločin "legne".

Zatim, Ćiril je delovao u hrišćanskoj Vizantiji, pa ne verujem da je u pitanju bila ikakva odmazda, već proganjanje ideoloških protivnika. No, možda ja nisam obavešten, pa ti kaži kakva su to zverstva činili pagani, te im se Ćiril osvetio.

(Mada nije suštinski za diskusiju, držim da pojasnim da je dovoljno izvinjenje za uvrede, a da u slučaju realnog napada nisam za vraćanje istom merom, već za vraćanje maksimalnom merom. Račun pokazuje da je tada na duži rok količina nasilja znatno manja, kao i količina rezidentne mržnje, nego kod klasične osvete po jevrejskom principu).

Radi se o dogadaju koji se desio jedne noci broj Jevreja ne kazem nevernika jel je napad bio na Jevreje njih je bilo poprilicno u Aleksandriji, davno sam citao to pa nemogu u detalje da se setim .Jevreji su protrcali i poceli da vicu gori crkva zaboravo sam koja ,hriscani su sa kofama potrcali da gase i tu na pragu njihovih kuca su ih cekali i ubijali, ubili su ne kaze se koliko ali dosta ljudi .Patrijah je molio da se uhapse organizatori ovog dela, ali kako niko nije hteo da se zamera sa Jevrejima .On sam je (sramote)poveo ljude i organizatore lincovao .Kasnije su Jevreji da bi se osvetili uhvatili jednog decaka razapeli na krst i usmrtili ,ismevajuci hristove muke .Ono sto treba da se zna Aleksandrija je tog doba bila mesto stalnih sukoba i ubistava i ulicnih nemira koje su sami gradjani inicirali.Njegovi glavni neprijatelji su bili jedna hriscanska sekta njih je zatvarao .Evo pogledaj nadjoh ga u zitijima svetih SV Justina...
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/avajustin/zitijasvetih/Lat_ZitijaSvetih0609.htm

Da se razumemo nesto, stanje u pravoslavlju u Vizantiji nije bilo na cast kao sto ni sad nije ponasanje nase srpske crkve ,zato je i Bog poslao svoju najstrasniju jeres islam ,islam je bic boziji za prvoverne.I velika kazna zbog grehova u koje smo pali ,a narocito u Vizantiji ,luksuz gresni zivot i sami su doprineli svojoj propasti ,ali crkva je za svece proglasavala ljude koji su dosta doprineli veri i Hriscanstvu ti ljudi nisu svi dostojni da nose taj predznak Sveti ali govoriti da su to losi ljudi nema bas dokaza..

Radi se o dogadaju koji se desio jedne noci broj Jevreja ne kazem nevernika jel je napad bio na Jevreje njih je bilo poprilicno u Aleksandriji, davno sam citao to pa nemogu u detalje da se setim .Jevreji su protrcali i poceli da vicu gori crkva zaboravo sam koja ,hriscani su sa kofama potrcali da gase i tu na pragu njihovih kuca su ih cekali i ubijali, ubili su ne kaze se koliko ali dosta ljudi .Patrijah je molio da se uhapse organizatori ovog dela, ali kako niko nije hteo da se zamera sa Jevrejima .On sam je (sramote)poveo ljude i organizatore lincovao .Kasnije su Jevreji da bi se osvetili uhvatili jednog decaka razapeli na krst i usmrtili ,ismevajuci hristove muke .Ono sto treba da se zna Aleksandrija je tog doba bila mesto stalnih sukoba i ubistava i ulicnih nemira koje su sami gradjani inicirali.Njegovi glavni neprijatelji su bili jedna hriscanska sekta njih je zatvarao .Evo pogledaj nadjoh ga u zitijima svetih SV Justina...
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/avajustin/zitijasvetih/Lat_ZitijaSvetih0609.htm

Koliko je ovo tačno, vidi se i po tome šta se u tvom izvoru kaže o pomenutoj Hipatiji:

U to vreme na ulicama grada često su izbijale pobune i meteži, u kojima su ponekad stradali i nevini ljudi. U Aleksandriji življaše jedna devojka po imenu Ipatija, kći filosofa Teona. Ona beše pobožna i vrlinska, čuvena po životu i mudrosti, i provođaše dane svoje u devičanskoj čistoti i neporočnosti. A filosofiji bi naučena od oca svog Teona još u mladosti svojoj, i toliki uspeh pokaza u filosofiji, da je prevazilazila sve žive filosofe toga doba, kao što tvrde za nju episkop ptolemaidski Sisinije i Suida, veličajući je mnogim pohvalama. Ona se ne hte ni udavati, da bi se nesmetano bavila filosofijom i knjigom, a naročito da bi iz ljubavi prema Hristu čuvala svoje devičanstvo. I u Aleksandriju se sa svih strana sticahu ljubitelji filosofije, da vide premudru devu Ipatiju i čuju njene mudre reči. I beše ona mnogima učiteljica. Nju poštovahu sve duhovne i svetovne vlasti, i sav narod, i u mnogome se držahu njenih mudrih saveta. Želeći da izmiri patrijarha i gradonačelnika, ona odlažaše k obojici sa krotošću i smirenjem, i mudrim rečima privolevaše ih na izmirenje. Svjatjejši patrijarh i sam tražaše priliku da se izmiri sa gradonačelnikom, ali ovaj, zle naravi, nije hteo ni da čuje za izmirenje. Jednom kada se Ipatija odnekuda vraćaše kolima svojoj kući, miromrzivi pobunjenici je napadoše, pa, izvukavši je iz kola, poderaše joj haljine i na mrtvo izbiše. Ali se njihova zveropodobna jarost ne zaustavi na tome, nego se oni ostrviše i na mrtvo telo njeno: isekoše ga na komade, pa spališe na mestu zvanom Kinaron. - Kada žitelji grada saznadoše za to, svi silno žaljahu Ipatiju, naročito ljubitelji nauke.
Dakle, poslednja upravnica Aleksandrijske biblioteke, paganka Hipatija, poznata naučnica neoplatonskog pravca, u rišćanskoj verziji postala je "smerna djeva koja se ne hte udavati iz ljubavi prema Hristu"
:rotf:

I onda je jasno i koliko je tačan "izveštaj" istog izvora o navodnim zverstvima Jevreja u Aleksandriji. Svrha tog izveštaja je da opravda neizazvan pogrom nad Jevrejima. Ma, ni Gebels nije ravan ovom autoru. :confused:

Dokaza medjutim nema ni gde ni kad je ubijena samo se nagadja a kaze se da su je ubili protivnici patrijahovi a negde i da je stradala u nemirima pa cak i da je izgorela sa bibliotekom ..I da je Kiril zalio za tim deogadajem a to ga je jos vise ucvrstilo u borbi protiv te hriscanske sekte.Sekte koja je zagovarala da su zene sve gresne pa je Bogorodica gresna i rodila gresno telo Hrista u koje je usao sveti duh.

ali crkva je za svece proglasavala ljude koji su dosta doprineli veri i Hriscanstvu

Ne mogu da stanem u sopstvenu kožu od zadovoljstva što sam te naveo da ovo konačno priznaš. :lol:

ti ljudi nisu svi dostojni da nose taj predznak Sveti ali govoriti da su to losi ljudi nema bas dokaza..

O njima govoriti kao o dobrim ljudima isto je kao i o Dr Mengeleu govoriti kao o osobi koja je volela da radi sa ljudima. :lol:

Poslednja izmena:
Dokaza medjutim nema ni gde ni kad je ubijena samo se nagadja a kaze se da su je ubili protivnici patrijahovi a negde i da je stradala u nemirima pa cak i da je izgorela sa bibliotekom ..I da je Kiril zalio za tim deogadajem a to ga je jos vise ucvrstilo u borbi protiv te hriscanske sekte.Sekte koja je zagovarala da su zene sve gresne pa je Bogorodica gresna i rodila gresno telo Hrista u koje je usao sveti duh.

Naprotiv, svi izvori se slažu u tome kako i gde je umrla.

A svakako ova obrazovana i samostalna žena koja je zauzimala značajne položaje i bila uključena u javni i politički život, nije bila članica sekte koja prezire žene. :rotf:

Naprotiv, svi izvori se slažu u tome kako i gde je umrla.

A svakako ova obrazovana i samostalna žena koja je zauzimala značajne položaje i bila uključena u javni i politički život, nije bila članica sekte koja prezire žene. :rotf:

Nisam ni rekao da je ona bila clanica vec da su ti sto su je napali Nestorijevci kako se zovu prezirali zene kao gresne .Ako nisi upoznat u drustvenoj hijararhiji Vizantije nisi mogao da budes na bilo kom polozaju ako nisi hriscanin tako da nebi je ni postavili za upravnika biblioteke da niej bila hriscanka.

Ne mogu da stanem u sopstvenu kožu od zadovoljstva što sam te naveo da ovo konačno priznaš. :lol:

O njima govoriti kao o dobrim ljudima isto je kao i o Dr Mengeleu govoriti kao o osobi koja je volela da radi sa ljudima. :lol:

Malo si preterao to je burno vreme istorije o kome ima tako malo podataka i previse kontraverzi i nagadanja,nemozes da tako osudis nekog bez dokaza ili na osnovu rekla kazala , sto se tice te devojke Hipatija ili Ipatija na nekim mestima se cak navodi da je i ona sama bila deo te sekte pa je stradala sa ostalima .Ovo poredejnje je neumesno i uvredljivo , moji stavovi o SPC i danasnjom organizacijom Crkve po svetu su poznati i pre sam isticao koliko su zagrezli u jeres ali nazivati nekog Mengele na osnovu tako sturih dokaza je bezobrazno .

Nisam ni rekao da je ona bila clanica vec da su ti sto su je napali Nestorijevci kako se zovu prezirali zene kao gresne .Ako nisi upoznat u drustvenoj hijararhiji Vizantije nisi mogao da budes na bilo kom polozaju ako nisi hriscanin tako da nebi je ni postavili za upravnika biblioteke da niej bila hriscanka.

Ajde da se ne prenemažemo. Biblioteku su zapalili rišćani kao deo opšteg plana zatiranja paganske kulture i vere. Ćirilo čak nije ni započeo tu čistku, već rečeni Teofil.
Sad, meni je svejedno da li su bili Nestorijevci ili drugi neki vizantijski međedi onog doba. Svi su oni rišćani.

No, izvori jasno kažu da je posao učinjen na nagovor Kirilov. Naravno, rišćanski izvori ovo neće priznati.

Malo si preterao to je burno vreme istorije o kome ima tako malo podataka i previse kontraverzi i nagadanja,nemozes da tako osudis nekog bez dokaza ili na osnovu rekla kazala ,
Čak i kad bi bilo malo dokaza, zašto bi to bilo značajno?
Ne postoje nikakvi dokazi da je recimo Isus uopšte bio istorijska ličnost.
Ne postoje ni dokazi da postoji Aavramov bog, pa ti to ne smeta. :D

No, dokazi postoje. Rišćanstvo se proširilo tek kada je priznato za državnu religiju. Čak i kada ne bi postojali sanduci dokaza o nasilnom nametanju hrišćanstva i proganjanju (rimskih) pagana, Jevreja i jeretika, činjenica da ne postoje sačuvani paganski hramovi, na primer, jasno govori o agresivnoj i krvavoj politici nametanja hrišćanstva.

sto se tice te devojke Hipatija ili Ipatija na nekim mestima se cak navodi da je i ona sama bila deo te sekte pa je stradala sa ostalima .Ovo poredejnje je neumesno i uvredljivo , moji stavovi o SPC i danasnjom organizacijom Crkve po svetu su poznati i pre sam isticao koliko su zagrezli u jeres ali nazivati nekog Mengele na osnovu tako sturih dokaza je bezobrazno .
Pa dobro, jel bila deo sekte, il ju je sekta napala, il je bila paganka? :mrgreen:
Kada sam pisao to i pokušao da nađem odgovarajuće poređenje za ljuštenje mesa školjkama sa živog čoveka (to jest žene) jedino sam još mogao Mengelea da se setim. Izvini. Verovatno postoje mnogi prikladniji likovi za ovo poređenje. Recimo iz vremena hrišćanske inkvizicije, od kojih su sigurno mnogi proglašeni za svece. :mrgreen:
Sad se eto setih i onog rumunskog pravoslavnog kaluđera koji je usmrtio psihičku blesnicu na krstu, al nije zgodno za poređenje jer se za to po Srbiji uglavnom ne zna. :confused:

Čak i kad bi bilo malo dokaza, zašto bi to bilo značajno?
Ne postoje nikakvi dokazi da je recimo Isus uopšte bio istorijska ličnost.
Ne postoje ni dokazi da postoji Aavramov bog, pa ti to ne smeta. :D

No, dokazi postoje. Rišćanstvo se proširilo tek kada je priznato za državnu religiju. Čak i kada ne bi postojali sanduci dokaza o nasilnom nametanju hrišćanstva i proganjanju (rimskih) pagana, Jevreja i jeretika, činjenica da ne postoje sačuvani paganski hramovi, na primer, jasno govori o agresivnoj i krvavoj politici nametanja hrišćanstva.

Pa dobro, jel bila deo sekte, il ju je sekta napala, il je bila paganka? :mrgreen:
Kada sam pisao to i pokušao da nađem odgovarajuće poređenje za ljuštenje mesa školjkama sa živog čoveka (to jest žene) jedino sam još mogao Mengelea da se setim. Izvini. Verovatno postoje mnogi prikladniji likovi za ovo poređenje. Recimo iz vremena hrišćanske inkvizicije, od kojih su sigurno mnogi proglašeni za svece. :mrgreen:
Sad se eto setih i onog rumunskog pravoslavnog kaluđera koji je usmrtio psihičku blesnicu na krstu, al nije zgodno za poređenje jer se za to po Srbiji uglavnom ne zna. :confused:

Hriscanstvo se rasirilo mnogo pre nego sto je postalo drzavna religija ,u pravoslavlju nije postojala inkvizicija bar ne u onom obliku kao kod katolika za njih necu ni da komentarisem razvt papa je opste poznata stvar.Nezelim da branim sve hriscane svuda ima kukolja, vec samo vernike .Pitanje je bilo da li moze vernici da budu losi ljudi ,a ne da li moze hriscani da budu losi ljudi...Ima ljudi koji su sledbenici i oni koji su vernici, nemoze jel je hriscanstvo ljubav prema Bogu i ljudima.sledbenici moze .

Jel ti vidis tvoje misli- nevidis jel postoje postoje ,jel imas ti u kuci neke stare predmete koji vise nemaju funkciju i ne koriste se sto bi ti to drzao i dalje na sred sobe ako ti netreba i nema nikakvu funkciju vec samo smeta ,normalno je da se to baca.Osim ako nisu bitni iz emotivnih razloga.
partenon.jpg

Poslednja izmena:
Jel ti vidis tvoje misli- nevidis jel postoje postoje ,jel imas ti u kuci neke stare predmete koji vise nemaju funkciju i ne koriste se sto bi ti to drzao i dalje na sred sobe ako ti netreba i nema nikakvu funkciju vec samo smeta ,normalno je da se to baca.Osim ako nisu bitni iz emotivnih razloga.
partenon.jpg

грешиш, дечко, његове мисли се виде и ако не постоје...
иначе модератор жискар је забранио употребу жаргона омиљеног им штићеника који вређа, али га не кажњава, не стиже од кажњавања оних који не крше правилник...

Hriscanstvo se rasirilo mnogo pre nego sto je postalo drzavna religija ,
Nije baš. Raširilo se nakon što ga je Konstantin raširio državnom snagom.
Mada istina, tehnički raširio se pre nego što je postao jedina državna religija - dok je još bio samo podržavana od države religija. :mrgreen:
u pravoslavlju nije postojala inkvizicija bar ne u onom obliku kao kod katolika
Pročitaj Dušanov zakonik. :D

za njih necu ni da komentarisem razvt papa je opste poznata stvar.Nezelim da branim sve hriscane svuda ima kukolja, vec samo vernike .Pitanje je bilo da li moze vernici da budu losi ljudi ,a ne da li moze hriscani da budu losi ljudi...Ima ljudi koji su sledbenici i oni koji su vernici, nemoze jel je hriscanstvo ljubav prema Bogu i ljudima.sledbenici moze .

Jel? Sledbenici i vernici?
Pa dobro... Nemanja, Milutin, Kiril, Teofil, pape... jesu li oni bili sledbenici ili vernici?
E sad, pape su krunisale i srpske svece u svoje vreme. Ovo da ne kažeš da nema nikakve veze sa papama. :mrgreen:

partenon.jpg

Nemo se praviš Toša. :mrgreen:
Svaki put kad se nešto u rišćanstvu menjalo, bilo je onih koji su ostali sa starim običajima koje su nastavili da praktikuju.
No, kada je došlo rišćanstvo u RImska carstva, za kratko vreme na silu je pogušilo milenijumske kultove. Ni jedan nije preživeo. NI u jednom starom hramu nije nastavljen verski život. Na ovo sam mislio, a ne na napuštene zgrade kultova, i ti to sasvim dobro znaš.

Nemoj mi samo reći da je snaga ideološkog ubeđivanja hrišćana bila takva da je zbrisala stare kultove. Jer pagani su iz naziva hrišćanin izveli naziv kreten. (ovo samo da znaš da nije uvreda, već činjenica).

Nije baš. Raširilo se nakon što ga je Konstantin raširio državnom snagom.
Mada istina, tehnički raširio se pre nego što je postao jedina državna religija - dok je još bio samo podržavana od države religija. :mrgreen:

Pročitaj Dušanov zakonik. :D

Jel? Sledbenici i vernici?
Pa dobro... Nemanja, Milutin, Kiril, Teofil, pape... jesu li oni bili sledbenici ili vernici?
E sad, pape su krunisale i srpske svece u svoje vreme. Ovo da ne kažeš da nema nikakve veze sa papama. :mrgreen:

Nemo se praviš Toša. :mrgreen:
Svaki put kad se nešto u rišćanstvu menjalo, bilo je onih koji su ostali sa starim običajima koje su nastavili da praktikuju.
No, kada je došlo rišćanstvo u RImska carstva, za kratko vreme na silu je pogušilo milenijumske kultove. Ni jedan nije preživeo. NI u jednom starom hramu nije nastavljen verski život. Na ovo sam mislio, a ne na napuštene zgrade kultova, i ti to sasvim dobro znaš.

Nemoj mi samo reći da je snaga ideološkog ubeđivanja hrišćana bila takva da je zbrisala stare kultove. Jer pagani su iz naziva hrišćanin izveli naziv kreten. (ovo samo da znaš da nije uvreda, već činjenica).
z:shock:

Iiijuu ... kakav bezobrazluk ... od vas kolega Zazi tako nešto stvarno nisam očekivao!!

Pa ako je išta opšte poznato onda je poznat fakt da su 'rišćani uvijek (ono sa onom vješticom Hipatijom, koju su u pravednom bjesu rastrgli i sa njezinih kostiju meso školjkama sastrugali je običan ekces), ali, kao što već rekoh, baš uvijek davali prednost isključivo snazi argumenata, a ne tamo nekakvim paganskim metodama koje karakteriše varvarska primjena argumenata snage

E ebga ... sada je mene stid što je vas sram.

Mada bi interesantno bilo saznati da li sam taj sram, taj unutrašnji osećaj opažanja sebe kao nedovoljno vrednog bića, izazvao snagom argumenata ili argumentima snage?
:think:

Ovo je lančana reakcija. Sada je mene sram što je tebe stid. Ali neovisno od toga mislim da su hrišćani kroz svoju istoriju veoma retko mogli da koriste snagu argumenta a da su koristili argument snage to je ...opšte poznato.

Back