Da li je zapadna crkva prevarila istočnu sa ANTIHRISTOVIM laznim otkrovenjem?

A kontraargumenata. Plagijat, plagijat, plagijat.
pa cekaj...

Hristos se u jevandjelju oci u oci sa ucenicima, poziva na Danila, a ovaj Jovan plagira SZ, ja ti dam odakle tacno iz starog zaveta
saviće se nebesa
i meni fale argumenti? a takvih mesta imas mnogo

tvoj argument azdaja, pobijem starim zavetom isto, i sad si ti odneo prevagu, jednom jedinom recju si dokazao da sveti Zlatousti nije odbacivao knj. Otkrivenja?
da ne budem nesposten, i drugi su trazili, i evo sta su nasli, jako se nateze istina:

Did John Chrysostom Quote the Book of Revelation?

simptomaticno je dokle su neki spremni da idu ne bi li zalozili autoritet Zlatoustog, to je nevidjeno natezanje

kako mi da znamo da je rekao azdaja bas, a da kasnije neko nije pogresno preveo namerno da bi ga povezao sa otkrivenjem, tj. namerno napravio bolju referencu sa njim, nego sa Isaijom? znaci, moramo da vidimo kontekst,a ne samo jednu rec "azdaja"

On John, the mention of Satan as a « snake » and as a « dragon[9] » might refer to Is. 27:1 (δράκοντα ὄφιν, i.e. the Leviathan), but Rev. 12:9 (ὁ δράκων ὁ μέγας, ὁ ὄφις ὁ ἀρχαῖος) is a much better reference.

ili ovo, trivijalno, ali jeste plagijat Pavla

« belt of truth » (Eph. 6:14), appear to us girded, for they are soldiers ; once one is girded, one stands firm[6] » ; and the only biblical instance where angels are girded seems to be Rev. 15:6 : οἱ ἄγγελοι… περιεζωσμένοι. The image, however, is too trivial in this case to prove anything.

Poslednja izmena:
I gle čuda potrefilo se da baš na toliko mjesta Zlatousti citira nešto što se opisuje u Otkrivenju ali sve je to nepouzdano ali "pseudohristos" citat je pouzdan. Smiješno.
nije istina, mastas, Zlatousti ga afirmativno nikad nije ni pomenuo [azdaje, bakraci macku o rep, neko je preveo azdaja], a za pseudohrista ne verujes bratu @south railroad, a malocas mi se ucini da ne sumnjas u citat?

Antiochian canon observed by John Golden Mouth did not include the Revelation.

• vatrena reka, Danilo, otkrovenje ga plagira
  • padaju zvezde - jevandjelje, otkrovenje plagira
  • zvuk truba - isto, stari zavet
  • srolana nebesa, isto, SZ
  • itd

ajd sad dovedi u vezi sa laznim otkrovenjem, a odvezi vezu sa svetima
pa sam pisac laznog otkrivenja krade sz proroke kao da on prorokuje, a ne oni

nema sansi sto ti mastas

the trumpets in the plural in an apocalyptic context, the angels sent around the world, the armies of angels alongside the judge, all those elements seem to correspond to the Revelation.

Izgleda kao da je iz otkrivenja, ali je sve bilo poznato od ranije, ovaj samo plagira, a zlatousti se nigde ne poziva na njega, inace bi nasli dokaz, a ne bi kojekavi zapadnjaci kopali, dragon/azdja, srolana nebesa - sta jos, jer ovo sam opovrgao starim zavetom vec?

Poslednja izmena:
nije istina, mastas, Zlatousti ga afirmativno nikad nije ni pomenuo [azdaje, bakraci macku o rep, neko je preveo azdaja], a za pseudohrista ne verujes bratu @south railroad, a malocas mi se ucini da ne sumnjas u citat?

Antiochian canon observed by John Golden Mouth did not include the Revelation.
Ista je riječ u grčkom kao i u Otkrivenju. Drakon.

Da se ne natezemo oko 1 reci, jel imas ceo tekst od Zlatoustog da procitam? ili daj mi samo naslov, sam cu da nadjem
1404 drákōn (from derkomai, "to see," the root of the English term, "dragon") – properly "seeing one," used of mythical dragons (huge serpents) seeing their prey from far away; (figuratively) Satan (Rev 12:7,9) exercising his subtle (indirect) impact on heathen governments (powers) – i.e. accomplishing his hellish agenda from "behind the scenes."

[The ancient Greeks classified a "dragon" (1404 /drákōn) as a type of serpent. 1404 /drákōn ("a dragon") was believed to have incredible insight, able to spot prey in any hiding place.]
I ko je u pravu?

to sto mi mislimo da je drakon dragon, azdaja, tako nisu grci mislili, vec serpent, zmija

Poslednja izmena:
pa, da, kao i sto sam mislio:
vi pravite ludim svetog zlatoustog:

It says, walks about as a roaring lion. 1 Peter 5:8 He is also a serpent, and a dragon; for, Tread ye on serpents and scorpions. Luke 10:19

objasni mi samo zasto ako misli na otkrivenje kod drakona, kaze i citira umesto njega luka 10:19? ja zlatoustom uopste ne trebam kao advokat, on sam za sebe govori i sam referise na odredjene stihove... vi se samo pravite ludi, ili njega pravite ludim, kao da nije bio svestan sta pise

ali isto mozete da napravite i sa svetim kirilom jerusalimskim kada pominje 3,5 godina:

Here in Revelation 11:2, the context calls for a literal 3½ years

nije li se onda i kiril pozivao na otkrovenje 11,2? da vidimo:
https://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf207.ii.xix.html#fnf_ii.xix-p77.1
Antichrist shall reign for three years and a half only. We speak not from apocryphal books, but from Daniel; for he says, And they shall be given into his hand until a time and times and half a time1887. A time is the one year in which his coming shall for a while have increase; and the times are the remaining two years of iniquity, making up the sum of the three years; and the half a time is the six months.

referencu preuzeo odavde https://en.wikipedia.org/wiki/Antichrist#cite_note-32
dakle, jasno kaze da se ne poziva na apokrif, misli na lazno otkrivenje koje je i on odbacivao, kao i mnogi u njegovo vreme pored zlatoustog, vec se poziva na Danila, SZ, a to vam je jos jedan dokaz da je pisac laznog otkrivenja obican plagijator, sveti su ga prosto ignorisali, preskakali i upucivali direktno na izvor, bilo da je SZ ili NZ.

jos jednom, Kiril zna da u Otkrivenju imaju te 3,5 godine, i zato kaze da se ne poziva na apokrife, vec na Danila!
Zlatousti isto jasno citira jevendjelja, sv. petra itd, a ne otkrivenje!

zasto se pravite ludi?

Poslednja izmena:
pa, da, kao i sto sam mislio:
vi pravite ludim svetog zlatoustog:

It says, walks about as a roaring lion. 1 Peter 5:8 He is also a serpent, and a dragon; for, Tread ye on serpents and scorpions. Luke 10:19

objasni mi samo zasto ako misli na otkrivenje kod drakona, kaze i citira umesto njega luka 10:19? ja zlatoustom uopste ne trebam kao advokat, on sam za sebe govori i sam referise na odredjene stihove... vi se samo pravite ludi, ili njega pravite ludim, kao da nije bio svestan sta pise
A jel ti vidiš u Luka 10:19 drakona? Ako si čitao ja sam i rekao da se poziva na Luka 10 ali da je očito i neki drugi citat u pitanju.

odbacuje da je od apostola
Ово је нека суштина ствари битно запажање:

Cyril of Jerusalem on the Canon
Cyril of Jerusalem was a bishop of Jerusalem. The omission of Revelation from his list is due to a general reaction against this book in the east after excessive use was made of it by the Montanist cults.

Св.Кирил Јерусалимски

Тако нешто је ситуација и са св.Дионисијем Александријским, имао је велику борбу са јеретицима хилијалистима по Египту и то онима слични јеретику Керинту и Јеврејима који су сви чулно и сензуално и буквалистички тумачили књигу Откривења и 1.000 година царство и тиме су бацали неправедну љагу на ову књигу, и многи светитељи у борби са тим јеретичким хилијазмом су кроз ту борбу мање или више како се каже избацивали са прљавом водом и бебу, неки су због хилијазма сасвим одбацили Откривење, неки други су били блажи и један од њих је и св.Дионисије, он похвално прича о књизи Откривења и каже да су је многи прихватали па у његовој Александријској цркви два највећа ауторитета су је прихватали св.Климент и Ориген, вероватно је знао да су је прихватали и највећи апостолски наследници и ученици и разни други сведоци, св.Иринеј Лионски, св.Јустин Мученик, Папије, и многи други ауторитети, и зато св.Дионисије и не може да буде стриктно против Откривења јер како сам каже да је препуна тајанственог и предивног смисла и да је пророчка, него покушава да докаже да писац ове књиге није ап.Јован колико успешно лично не знам и колико видим постоје само фрагменти о томе и тешко је то све изанализирати, видим да постоји на нету и неки који су то анализирали и контрааргументи да постоји одређена сличност Откровења и других књига ап.Јована.

У суштини, колико видим постоје више светитеља који прихватају Откровење и то врло ауторитативних и значајних светитеља за ову причу, неки светитељи је одбацују у борби са јерерсу хилијазма и вероватно постоје и неки светитељи који је одбацују због неког другог разлога, неки је и не помињу јер је претешка за тумачење, неки је не помињу из пастирских ралога, није ушла у Литургију јер је претешка за тумачење и из пастирских разлога како је неки не би погрешно протумачили на своју штету. итд.

У суштини МИНИМАЛНО уопште не можеш децидно да тврдиш да Црква није прихватала Откривење, ни ми рецимо МИНИМАЛНО не можемо да тврдимо да је Црква прихватала Откривење, тако да је МИНИМАЛНО пат позиција. :gace:

Али из овога пре горе ипак је вероватније да је бар МИНИМАЛНО резултат 51:49 ѕа нас...... ако не и више....;)

Cyril of Jerusalem was a bishop of Jerusalem. The omission of Revelation from his list is due to a general reaction against this book in the east after excessive use was made of it by the Montanist cults.

po engleskom tekstu ispada da ne verujumo jevandjelju vec njima koji su razlozi "ispustanja" knjige otkrivenja, kao da ne postoji, dakle - odbacivanja. kiril ju je odbacio potpuno, nema je kod njega na listi, kao da ne postoji

ajde odbaci Gospoda, a ocekuj da sam neces biti odbacen? nemoguce, ti boki lazes sebe, a ne poznajes jevandjelje - KO ODBACI GOSPODA SAM CE BITI ODBACEN U ONAJ DAN

Matej 7,15 Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi.
Matej 7,16 Po plodovima njihovim poznaćete ih...
и то онима слични јеретику Керинту и Јеврејима који су сви чулно и сензуално и буквалистички тумачили књигу Откривења и 1.000 година царство и тиме су бацали неправедну љагу
ajde samo razmisli malo: da mnogi odbace knjigu koja kaze blazen koji je drzi, zbog tamo neke leve sekte? knjiga prorostva najveceg, od Hrista Isusa? da nepravedno bace ljagu na nju? zafrkavas se - mislis da je Isus "saljuci knjigu sa neba" neka budala i da nije znao sta bi knjiga mogla proizvesti? ocigledno mislis

Poslednja izmena:
A jel ti vidiš u Luka 10:19 drakona? Ako si čitao ja sam i rekao da se poziva na Luka 10 ali da je očito i neki drugi citat u pitanju.
ocito pravis budalom sve nas, zlatousti se lepo poziva na jevandjelje, evo dela recenice samo

dragon; for, Tread ye on serpents and scorpions. Luke 10:19

drakon je grcki velika zmija, ne znam kako mislis da je citirao otkrovenje? po tebi kad god kazemo drakonska kazna, mi citiramo, ili bar mislimo na lazno otkrovenje? nisi citav batice, malo je suludo sto ocekujes da neko to poveruje! prst na celo, mozda pomogne. znaci i nevernici kada kazu drakon, dragon moraju da misle na lazno otkrivenje? a nije im ni na pameti! da nisu svi mislili na kineze?

zlatousti je odbacivao lazno otkrivenje da je od pseudohrista, a vidimo i kiril jeruysalimski da ga je odbacivao - da su mislili da je od Hrista ne bi ga smeli odbaciti, jer bi u onaj Dan i sami bili odbaceni, kako Hristos rece

Maki!, argument jedne jedine reci "drakon" [ma ko da je tako preveo, nebitno] ne drzi vodu, daj neki drugi argument

Poslednja izmena:
Matej 7,15 Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi.
Matej 7,16 Po plodovima njihovim poznaćete ih...
Matej 7,20I tako dakle po rodovima njihovijem poznaćete ih.
Matej 7,21Ne će svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima.
Matej 7,22Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?
Matej 7,23I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje.
Matej 7,24Svaki dakle koji sluša ove moje riječi i izvršuje ih, kazaću da je kao mudar čovjek koji sazida kuću svoju na kamenu:
.
The omission of Revelation from his list is due to a general reaction against this book in the east after excessive use was made of it by the Montanist cults

.a sta vi verujete, sakrili Hristovu rec od preterane upotrebe da se ne pokvari i nanese stetu, kao nekim levim sektama, montanistuima, kerintu, da svi ne postanemo kao oni? ja se prvi put srecem sa ovom vrstom ironicno/cinicno/sarkasticnog humora

ocito pravis budalom sve nas, zlatousti se lepo poziva na jevandjelje, evo dela recenice samo

A jesam li ja to sakrio ili sam to ja i potvrdio? Ali sam naveo da se ne poziva na Jevanđelje kad kaže da je đavo drakon jer se u Luki ne naziva drakonom. Naziva se u Otkrivenju.
https://www.newadvent.org/bible/luk010.htm#verse19
drakon je grcki velika zmija, ne znam kako mislis da je citirao otkrovenje? po tebi kad god kazemo drakonska kazna, mi citiramo, ili bar mislimo na lazno otkrovenje? nisi citav batice, malo je suludo sto ocekujes da neko to poveruje! prst na celo, mozda pomogne. znaci i nevernici kada kazu drakon, dragon moraju da misle na lazno otkrivenje? a nije im ni na pameti! da nisu svi mislili na kineze?
Ako se kaže drakon misleći se na đavola onda je Otkrivenje jedan od vodećih tekstova odakle bi to moglo poteći.

zlatousti je odbacivao lazno otkrivenje da je od pseudohrista, a vidimo i kiril jeruysalimski da ga je odbacivao - da su mislili da je od Hrista ne bi ga smeli odbaciti, jer bi u onaj Dan i sami bili odbaceni, kako Hristos rece
On to nikad nije rekao da je od pseudohrista. To si ti učitao. A što se tiče toga da ga ne bi smjeli odbaciti hrišćanski spisi nisu bili striktno podijeljeni na kanon i nekanon. Bili su i poučni spisi koji nisu ušli u kanon ali su smatrani poučnim. Recimo u Sinaiticusu pored kanonskih spisa imamo i Jermin Pastir i Varnavinu Poslanicu. Zlatousti možda nije smatrao Otkrivenje dijelom Novog zavjeta ali ga nije smatrao jeretičkim i pseudohrišćanskim. To je neutemeljeno.

Maki!, argument jedne jedine reci "drakon" [ma ko da je tako preveo, nebitno] ne drzi vodu, daj neki drugi argument
Dobio si još argumenata na koje si samo odgovorao sa "plagijat plagijat plagijat".

A jesam li ja to sakrio ili sam to ja i potvrdio? Ali sam naveo da se ne poziva na Jevanđelje kad kaže da je đavo drakon jer se u Luki ne naziva drakonom. Naziva se u Otkrivenju.
https://www.newadvent.org/bible/luk010.htm#verse19
pa, prema meni si posteno dao citat, i hvala ti, ti mi broj 1 sagovornik sada, odlicno poducavas sve koji manje znaju, i ja to cenim, ali...
kako mozes da kazes da ne poziva na jevandjelje, ako on sam kaze da se poziva? ne mozes samo jednu rec drakon izvlaciti iz konteksta, evo opet citiram:

recca FOR znaci JER, ZBOG, ...proveri u drugim jezicima, osim engleskog

ali postoji i ova mogucnost, pazi, molim te ovo

redom nabraja: kao lav koji rice, pa zmija .... i onda mozda neko dodade drakona, jer kako da znamo da nije original nafilovan, ili pogresno preveden? kako da znamo da nije mislio i na starozavetnog proroka? u svakom slucaju, zlatousti se poziva na jevandjelje recima: JER CETE GAZITI [tread] NA ZMIJE I SKORPIONE, ...ovde ti gresis kada kazes da se ne poziva
Luka 10,18A on im reče: ja vidjeh sotonu gdje spade s neba kao munja.
Luka 10,19Evo vam dajem vlast da stajete na zmije i na skorpije i na svaku silu neprijateljsku, i ništa vam neće nauditi.

dakle, poenta nije koja je zivotinja u pitanju [lav, zmija, velika zmija - drakon, skropije, sva neprijateljska sila], vec vlast da se sve neprijateljske sile zgaze, vlaast koju Isus daje ucenicima svojim, oko 30 i neke godine, 1. veka....
potom, na kraju prvog veka, oko 95 godine, da kazemo, saznajemo djavo ima vlast da zlotvori da ubija svete itd negde na kraju sveta, veka, eona ...istorija se4 samo ciklicno ponavlja

danas, u sred vremena, dolazim ja adam i lepo vam kazem, ponavljam, jes djavo covekoubica od iskoni, ali ja adam sam kriv sto jedan moj sin ubi drugog, ja sam zakazao kao roditelj, bezveze da krivim i samog djavola, "STARU zmiju, azdaju", bakrace itd... ups, sad ce da ispadne da sam ga i ja citirao :dash:

Poslednja izmena:
pa, prema meni si posteno dao citat, i hvala ti, ti mi broj 1 sagovornik sada, odlicno poducavas sve koji manje znaju, i ja to cenim, ali...
kako mozes da kazes da ne poziva na jevandjelje, ako on sam kaze da se poziva? ne mozes samo jednu rec drakon izvlaciti iz konteksta, evo opet citiram:
Pa nije van konteksta.

recca FOR znaci JER, ZBOG, ...proveri u drugim jezicima, osim engleskog

ali postoji i ova mogucnost, pazi, molim te ovo

redom nabraja: kao lav koji rice, pa zmija .... i onda mozda neko dodade drakona, jer kako da znamo da nije original nafilovan, ili pogresno preveden?
Stavio sam ti na grčkom originalu kako glasi taj dio. Imaš u Patrologia Graeca.

kako da znamo da nije mislio i na starozavetnog proroka? u svakom slucaju, zlatousti se poziva na jevandjelje recima: JER CETE GAZITI [tread] NA ZMIJE I SKORPIONE, ...ovde ti gresis kada kazes da se ne poziva
Luka 10,18A on im reče: ja vidjeh sotonu gdje spade s neba kao munja.
Luka 10,19Evo vam dajem vlast da stajete na zmije i na skorpije i na svaku silu neprijateljsku, i ništa vam neće nauditi.

dakle, poenta nije koja je zivotinja u pitanju [lav, zmija, velika zmija - drakon, skropije, sva neprijateljska sila], vec vlast da se sve neprijateljske sile zgaze, vlaast koju Isus daje ucenicima svojim, oko 30 i neke godine, 1. veka....
potom, na kraju prvog veka, oko 95 godine, da kazemo, saznajemo djavo ima vlast da zlotvori da ubija svete itd negde na kraju sveta, veka, eona ...istorija se4 samo ciklicno ponavlja
Apsolutno je poenta koja je životinja u pitanju jer Zlatousti kaže da je đavo kao zmija i onda navodi Luka 10:19 nastavljajući svoju misao. Ali idalje ostaje identifikacija kao drakona. To je prisutno u Otkrivenju. Možda se poziva na starozavjetnog proroka ali to nije vjerovatnije od opcije da se poziva na Otkrivenje koje direktno tako identifikuje đavola. Kao zmiju i aždaju. Ti nećeš da vidiš jer ti se kosi sa ideologijom.

Apsolutno je poenta koja je životinja u pitanju jer Zlatousti kaže da je đavo kao zmija i onda navodi Luka 10:19 nastavljajući svoju misao. Ali idalje ostaje identifikacija kao drakona. To je prisutno u Otkrivenju. Možda se poziva na starozavjetnog proroka ali to nije vjerovatnije od opcije da se poziva na Otkrivenje koje direktno tako identifikuje đavola. Kao zmiju i aždaju. Ti nećeš da vidiš jer ti se kosi sa ideologijom.
recimo da si ti u pravu, citira lazno otkrivenje, ali se poziva na jevandjelje kada kaze "jer kaza [u jevandjelju] stacete svakoj neprijateljskoj sili, ukljucujuci i samog djavola - zmiju-drakona, za vrat, jer Hristos svojima dade tu vlast; onda dolazi lazno otkrivenje koje tvrdi da se tom djavolu dade vlast da staje zavrat svetima - znaci, totalno izokretanje! umesto da verujemo da su hriscani imali vlast da stanu zavrat toj zmiji, drakonu, kako Hristos rece u jevandjelju, mi trebamo da verujemo da ce ona stati zavrat svetima, svima nama do kraja sveta... a sveti georgije sto ubiva azdahu, tj, tog istog drakona, sta cemo s tim?
kazes, kosi se sa mojom ideologijom? moja ideologija je jasna, ili si protiv vrazije sile i stajes joj zavrat, ili je podupires, kao lazno otkrivenje, do sudnjega dana

recimo da si ti u pravu, citira lazno otkrivenje, ali se poziva na jevandjelje kada kaze "jer kaza [u jevandjelju] stacete svakoj neprijateljskoj sili, ukljucujuci i samog djavola - zmiju-drakona, za vrat, jer Hristos svojima dade tu vlast; onda dolazi lazno otkrivenje koje tvrdi da se tom djavolu dade vlast da staje zavrat svetima - znaci, totalno izokretanje! umesto da verujemo da su hriscani imali vlast da stanu zavrat toj zmiji, drakonu, mi trebamo da verujemo da ce ona stati zavrat svetima, svima nama do kraja sveta... a sveti georgije ubiva azdahu, sta cemo s tim?
kazes, kosi se sa mojom ideologijom? moja ideologija je jasna, ili si protiv vrazije sile i stajes joj zavrat, ili je podupires, kao lazno otkrivenje, do sudnjega dana
Ja bogami koliko znam i u Otkrivenju đavo izgubi na kraju. A đavo je aktivan u svijetu i biće do sudnjeg dana toga si nadam se svjestan.

Ja bogami koliko znam i u Otkrivenju đavo izgubi na kraju.
ne lipsi magarce do zelene trave, jer, jos za vreme apostola, Hristos je njima dao vlast da staju zavrat svakoj neprijateljskoj sili, ali u tome i jeste problem, sto vi u to ne verujete do samoga kraja sveta, vec podupirete djavola i satanu do kraja sveta sledeci ideologiji laznog otkrivenja
A đavo je aktivan u svijetu i biće do sudnjeg dana toga si nadam se svjestan.
da, svestan sam, vi djavolu vasom slobodnom voljom, tj. paloj satani vracate moc, a negirate oduzimate vlast koju je Hristos dao apostolima, a na koju se i Zlatousti poziva

Luka 10,20Ali se tome ne radujte što vam se duhovi pokoravaju, nego se radujte što su vaša imena napisana na nebesima.
Luka 10,21U taj čas obradova se Isus u duhu i reče: hvalim te, oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od premudrijeh i razumnijeh a kazao si prostima.

takozvane zemlje treceg sveta nikava zla nisu cinile u poslednja 2 milenijuma, nego upravo tzv. hriscanske! armagedonitske zemlje i apokalipticarske zemlje, tzv ZAPAD, TZV. HRISCANI! upravo taj rim i njegovi derivati

Poslednja izmena:
Ово је нека суштина ствари битно запажање:

Cyril of Jerusalem on the Canon

Св.Кирил Јерусалимски

Тако нешто је ситуација и са св.Дионисијем Александријским, имао је велику борбу са јеретицима хилијалистима по Египту и то онима слични јеретику Керинту и Јеврејима који су сви чулно и сензуално и буквалистички тумачили књигу Откривења и 1.000 година царство и тиме су бацали неправедну љагу на ову књигу, и многи светитељи у борби са тим јеретичким хилијазмом су кроз ту борбу мање или више како се каже избацивали са прљавом водом и бебу, неки су због хилијазма сасвим одбацили Откривење, неки други су били блажи и један од њих је и св.Дионисије, он похвално прича о књизи Откривења и каже да су је многи прихватали па у његовој Александријској цркви два највећа ауторитета су је прихватали св.Климент и Ориген, вероватно је знао да су је прихватали и највећи апостолски наследници и ученици и разни други сведоци, св.Иринеј Лионски, св.Јустин Мученик, Папије, и многи други ауторитети, и зато св.Дионисије и не може да буде стриктно против Откривења јер како сам каже да је препуна тајанственог и предивног смисла и да је пророчка, него покушава да докаже да писац ове књиге није ап.Јован колико успешно лично не знам и колико видим постоје само фрагменти о томе и тешко је то све изанализирати, видим да постоји на нету и неки који су то анализирали и контрааргументи да постоји одређена сличност Откровења и других књига ап.Јована.

У суштини, колико видим постоје више светитеља који прихватају Откровење и то врло ауторитативних и значајних светитеља за ову причу, неки светитељи је одбацују у борби са јерерсу хилијазма и вероватно постоје и неки светитељи који је одбацују због неког другог разлога, неки је и не помињу јер је претешка за тумачење, неки је не помињу из пастирских ралога, није ушла у Литургију јер је претешка за тумачење и из пастирских разлога како је неки не би погрешно протумачили на своју штету. итд.

У суштини МИНИМАЛНО уопште не можеш децидно да тврдиш да Црква није прихватала Откривење, ни ми рецимо МИНИМАЛНО не можемо да тврдимо да је Црква прихватала Откривење, тако да је МИНИМАЛНО пат позиција. :gace:

Али из овога пре горе ипак је вероватније да је бар МИНИМАЛНО резултат 51:49 ѕа нас...... ако не и више....;)
Погледај табелу везано за развитак канона, Кодекс Синаитикус и Мураторијев кодекс садрже Откривење уз многе друге који су га цитирали. Резултат је много већи од 51:49.
Питање ауторства је нешто што се тиче теологије, то је сад мање битно и не умањује значај Откривења. Откривење је редак апокалиптички спис где се аутор представља и где је јасно написано коме је упућено. То најчешће у списима оваквог типа није случај.
Процес канона је био такав да нпр Јермин Пастир нико није избацио из канона, или неке посланице које су много мање цитиране од Откривења... Нико њих није "убацио" у канон, просто је то процес стварања канона.

ne lipsi magarce do zelene trave, jer, jos za vreme apostola, Hristos je njima dao vlast da staju zavrat svakoj neprijateljskoj sili, ali u tome i jeste problem, sto vi u to ne verujete do samoga kraja sveta, vec podupirete djavola i satanu do kraja sveta sledeci ideologiji laznog otkrivenja

da, svestan sam, vi djavolu vasom slobodnom voljom, tj. paloj satani vracate moc, a negirate oduzimate vlast koju je Hristos dao apostolima, a na koju se i Zlatousti poziva

Luka 10,20Ali se tome ne radujte što vam se duhovi pokoravaju, nego se radujte što su vaša imena napisana na nebesima.
Luka 10,21U taj čas obradova se Isus u duhu i reče: hvalim te, oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od premudrijeh i razumnijeh a kazao si prostima.
I to hrišćani i rade ali nisu svi hrišćani. Zar nije u Jevanđeljima Hristos nije rekao da neće naći vjeru na Zemlji kad Se vrati i da će biti gonjenja?

I to hrišćani i rade ali nisu svi hrišćani. Zar nije u Jevanđeljima Hristos nije rekao da neće naći vjeru na Zemlji kad Se vrati i da će biti gonjenja?
On je rekao da se mi zapitamo, bar sam Ga ja tako razumeo: a Sin Coveciji kada dodje, hoce li naci veru na zemlji? Ali, eto i tu se razilazimo, ti si pesimista, mislis da nece naci, a ja sam optimista, mislim da hoce! Duplu negaciju si koristio cak, ma TROSTRUKU!
6 Tada reče Gospod: Čujte šta govori nepravedni sudija.
7 A kamoli Bog neće odbraniti izbranih svojih koji Ga mole dan i noć?
8 Kažem vam da će ih odbraniti brzo. Ali Sin čovečiji kad dodje hoće li naći veru na zemlji?

To BRZO, ste vi sa laznim otkrivenjem prolongirali do sudnjega dana, evo kako, sa mog sajta, objasnjavam:
HOĆETE LI VEROVATI SVETIMA ILI ONOME KOJI KAŽE DA ĆE SVETI IZGUBITI OD ZVERI [OTK.13,7], jer ako verujete da zver može da pobedi svete, kako kaže lažno otkrivenje 13,7, onda verujete djavolu, i jedino djavolov sluga MOŽE DA TVRDI DA SE ZVERI DADE VLAST NAD SVAKIM RODOM I NARODOM I JEZIKOM I PLEMENOM [OTK.13,7], ZNAJUĆI DA JE HRISTOS REKAO PO VASKRSENJU DA MU SE DADE SVAKA VLAST NA NEBU I NA ZEMLJI (MATEJ 28,18)!?! NO, SVETI SU I O TOME PROROKOVALI, KAO NPR. DANILO.

Back