"
STARAC DANILO KATUNAKIJSKI O 666 I ANTIHRISTU
Septembra 5. 1925, starac Danilo Katunakijski (1846-1929) poslao je pismo S. Bergoninu, koji je pripremio rad o broju 666 i Antihristu. Posle skoro 90 godina ovo pismo je savremeno i instruktivno.
Pismo Starca Danila Katunakijskog (9/5/1925)
Veoma sam se obradovao tvom pismu Maja 25. koje mi je predao otac Ilarion, duhovno čedo Jeromonaha Save.
Čitam ga sa puno pažnje i divljenja, kao što bi i trebalo. Tvoj entuzijazam, kao dobrog Hrišćanina, da proučiš Sveto Pismo je za pohvalu. Iz tvog pisma saznajem da pišeš o broju 666 i Antihristu.
Svedobri Bog koji vidi tvoju dobru veru i dobru volju, neće dozvoliti da upadneš u obmanu, kao što su neki pali, jer su se uzdali u svoj ego i hteli da interpretiraju Otkrovenje Svetog Jovana Bogoslova.
Dokaz o smernom mišljenju koje imaš o sebi je to da si se plašio da ne upadneš u zamke koje su napravljene od "dobrih" namera lukavog zmaja i to što nisi zasnivao zaključke na na svom mišljenju.
Zbog toga si služio Svetu Liturgiju četrdeset dana i svakoga dana činio pobožna dela pa tek onda napisao svoj rad.
U ovome si za pohvalu, jer si uzeo za primer Svetog Apostola Pavla, koji je tačno znao ono što druge uči, jer je bio direktno učenik Isusa Spasitelja.
Ipak, svake godine je odlazio u Jerusalim da izloži svoja razmišljanja Svetom Petru i Svetom Jakovu.
Na ovakav način je postao prosvetitelj vaseljene.
Pošto mi veruješ u svemu, ljubljeni, i tražiš sa nepokolebljivom verom da ti kažem da li mišljenje i zaključak koje si izložio o broju 666 i Antihristu imaju osnova, ja ću ti potpuno otvoreno reći šta Sveti Oci i Crkva smatraju o ovome.
Oni savetuju oprez i kažu da se Otkrovenje Svetog Jovana ne interpretira po našem shvatanju, jer su svi koji su hteli da ga interpretiraju pali u teške obmane.
Takođe, svi oni koji pokušavaju da odgonetnu brojeve i da im daju značaj u vezi vremena dolaska Antihrista nisu uspeli, niti su imali ikakve koristi. I jedni i drugi koji su se bavili ovakvim problemima su upali u strašne obmane.
Mi smo ubeđeni da Sveti Apostoli i svi veliki Oci nisu objasnili Sveto Otkrovenje, jer govori o budućim događajima koji treba da se otkriju nakon što se dogode.
U Njegovoj poslanici Galatima, Apostol Pavle kritikuje one koji gledaju na vreme i godine:
"Gledate na vreme, mesece, i godine. Brinem se za vas, da se nisam uzalud trudio oko vas." (Gal. 4:10)
Takođe, jasno vidimo u Svetom Jevanđelju da Gospod naš Isus, iako je objasnio svojim učenicima nadprirodne i velike tajne o suštini Svete Trojice i sve ostalo što je neophodno da znaju za njihovo spasenje, ipak vreme i godinu Njegovog dolaska nije:
"O danu i satu niko ne zna, čak ni Anđeli na nebu, ni Sin, već samo Otac." (Mat 24:36)
Šta ovo znači?
Zar naš Bogočovek Isus nije ništa znao o ovome?
Hula je da neko razmišlja ovako. Ali dao nam je znake i događaje koji će prethoditi dolasku Antihrista, a kao što vidimo danas je to blizu.
Kao što možemo da vidimo u Delima Apostolskim Gospod nam zabranjuje ne korisne intepretacije:
"Nije vaše da znate vremena i godine koje je Otac zadržao u vlasti svojoj"(Dela 1:7).
I kao što pišeš da si grešan čovek i ja sam, a zadobio sam milost Božju ispovešću i pod kanonom sam, pa zašto bi ljubljeni moj onda sebe okupirali stvarima koje su iznad naših moći.
Zašto da sebe okupiramo brojevima i pretpostavkama o vremenima i godinama?
Umesto da se bavimo tako opasnim istraživanjem, zar nije bolje da ugodimo Bogu vrlinama i da izbegnemo skrivenu gordost?
Koliko je Bogu ugodno što ponizno mislimo o sebi i što plačemo nad našim gresima, toliko mu nije ugodno kada istražujemo i zapitkujemo do beskonačnosti Stari i Novi Zavet.
Dokaz ovome je lopov koji prvi ušao u Raj, iako kriminalac i grešnik, jer se pokajao i tražio milost.
A o dolasku Antihrista, imamo Crkvu kao učitelja uz pomoć Svetog Duha.
Tada nema greške.
A ovo je što Crkva kaže:
Prvo će doći proroci Enoh i Ilija. Antihrist će biti rođen od Jevrejske prostitutke... i činiće iluziona čuda, tada će doći kraj.
Ovo su spasonosne istine kojima moramo verovati, i verujući prihvatićemo Gospoda, kao što je i napisano:
”Bdite dakle, jer ne znate ni dan ni čas kada će Sin čovečiji doći.” (Mat. 25:13)
Zaista, šta nam vredi da znamo ime i vreme Antihrista ili tajnu brojeva, jer će nas smrt zadesiti pre nego što Antihrist dođe.
Ovo je dovoljno, i verujem da ćeš razumeti šta ti pišem kao mudar radnik u vinogradu Hristovom, i da ćeš biti ubeđen da je ovo istina.
I onda, moli se za mene, poslednjeg, koji moli za tebe sve što će ti biti na spasenje.
Katunakija, Sveta Gora , 5 Septembar 1925
Monah Danilo Katunakiotis
http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=7268