Da li je zapadna crkva prevarila istočnu sa ANTIHRISTOVIM laznim otkrovenjem?

Колико је писао св.Јован Златоуст тешко да је неко баш све прочито иако је неко и прочито да ли је специфично обратио пажњу да ли је негде можда он поменуо нешто неки стих из Откривења, св.Кипријан Картагински па има можда пар реченица и пасуса у целом свом писанију у којима помиње неки стих Откривења, али да кажемо да нема помена код св.Јована нешто сам читао да као има можда неких индиректних и посредних места али је врло натегнуто. Али нисам видео да има код св.Јована да пише против Откривења делује као да је неутралан или тако нешто.

Знам за св.Кирила Јерусалимског да не прихвата Откривење.
Ma pominjao je i Zlatousti. Pisao sam ja nazad u ovoj temi i ne samo zbog "drakona". Pogledaj.

Колико је писао св.Јован Златоуст тешко да је неко баш све прочито иако је неко и прочито да ли је специфично обратио пажњу да ли је негде можда он поменуо нешто неки стих из Откривења, св.Кипријан Картагински па има можда пар реченица и пасуса у целом свом писанију у којима помиње неки стих Откривења, али да кажемо да нема помена код св.Јована нешто сам читао да као има можда неких индиректних и посредних места али је врло натегнуто. Али нисам видео да има код св.Јована да пише против Откривења делује као да је неутралан или тако нешто.

Знам за св.Кирила Јерусалимског да не прихвата Откривење.
ok, u pravu si niko nije pisao protiv evo ja sam jedini, ali fakte ne mozes da opovrgnes sa 1. str teme, ili je odbacivana kao fals, ili da nije od apostola, a kao krunski dokaz ne cita se na liturgiji i to samo kod nas, pravoslavnih - pa jel smo mi najgori? zlatoustog ima ko je sve procitao, to mastaris da nema
Medju istocnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek). Da dodamo da sirijski i jermenski izvornici Novog Zaveta ispustaju ovu knjigu. Mnogi grcki rukopisi Novog Zaveta napisani pre petog veka ne sadrze Apokalipsu, i ona se u Istocnoj Crkvi liturgijski ne koristi ni danas.

Ma pominjao je i Zlatousti. Pisao sam ja nazad u ovoj temi i ne samo zbog "drakona". Pogledaj.
ma prepisao si od neke protestantske sekte neke insinuacije i mastarije, a ovamo negiras pravoslavca kada ti nadje i sa grckog prevede o psevdohrist-u

sveti zlatousti je referisao na jevandjelje kod "drakona", a ostalo sto se insinuira je stari zavet koji je lazno otkrivenje plagiralo, mislim na proroke - nema sansi da je sv. zlatousti verovao u lazno otkrivenje, a da niko to pre makija nije uvideo osim nekih americkih sektasa ili sta znam vec koga

Sve sam naveo citatima. Ništa nisam iz glave izmislio i namaštao.
ma, kakvi si naveo, samo si dao drakona, i to sam opovrgao, a ostalo sam sam nasao na engleskom, puke insinuacije
Evo iz Omilije 59 na Jevanđelje po Jovanu:
"Naš protivnik đavo hoda kao lav koji riče. On je takođe i zmija i aždaha i kaže se da stajemo na glavu zmijava i skorpijama."
Zlatousti citira Luka 10:19 ali tu se govori o zmijava i skorpijama ne o zmijama i aždahama. Konkretno u grčkom je ciljna rečenica:

i kaze se? - tvoj prevod

ne nego pise "jer je kazao [Hristos], stajacete na glave"

dakle prvo otsecas od jevandjelja, a zasto?
ako citira Luku, sta je problem? nema drakona?

a sta znaci na grckom drakon? velika zmija, case closed, insinuiras u prazno.
drakon je azdaja? sanjao si

dragon

The word dragon derives from the Greek δράκων (drakōn) and its Latin cognate draco. Ancient Greeks applied the term to large, constricting snakes.

'de je azdaja iz laznog otkrivenja? nema je,. znaci SANJAO SI. pise velika zmija, kao i kod Luke, plus mala skorpija. CASE CLOSED. Next, please.

pazi ovo

The Greek drakōn was far more associated with poisonous spit or breath than the modern Western dragon

jel zlatousti ziveo na zapadu u moderno vreme? eto sale, sprdacina!

Drakons (not to be confused with Dragons) - pobrkali ste loncice, halo

Poslednja izmena:
Sve sam naveo citatima. Ništa nisam iz glave izmislio i namaštao.
Ade samo da uzmemo da si ti u pravu, pa zasto niko ne poslusa Hrista i stane zavrat djavolu, ako je tako rekao u Jevandjelju, tj tako tumaci sv. Zlatousti?
ne nego vi uzdizete neku azdaju da ubija svete - nema nikakve azdaje, za grke je to neka zmija otrovnica, otrov je posejao atihrist sa laznim otkrivenjem, pseudohrist koga sveti Jovan Zlatousti raskrinkava, kao i lava iz plemena judina sa kojim se hvali pisac laznog otkrivenja
"Naš protivnik đavo hoda kao lav koji riče
Otkrivenje 5,5I jedan od starješina reče mi: ne plači, evo je nadvladao lav, koji je od koljena Judina, korijen Davidov, da otvori knjigu i razlomi sedam pečata njezinijeh.
v,

aha, sta cemo sad, lav je djavo? svi sveti raskrinkavaju pisca laznog otkrivenja, ako ga citiraju​

Isaija:​

aha kada se udruze sveti iz stare i iz nove ere, kako cete opravdati pisca laznog otkrivenja? satrese ga!

maki kuka i zapomaze, nije prvo vaskrsenje posecenih, nego smo to mi krsteni...laze onaj

Poslednja izmena:
ali, iskopace njega bili, nista jos niste videli
  • NASTAVAK ISAIJE:
  • 14,12 Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina? [OTK. 22,16]...
  • 14,13 A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo [<OTK. 4,1] , više zvezda Božijih podignuću presto svoj [OTK. 4,2], i sešću na gori zbornoj na strani severnoj. (h)ar' mag(k)edon(ija) [OTK. 16,16 armagedon], (h)ar znači brdo, ...
  • 14,19 A ti se izbaci iz groba svojega kao gadna grana, kao haljina pobijenih [OTK. 6,11] ...

Baš ne možeš shvatiti da riječi mogu imati više od jednog značenja. Ali primjetićeš da se ne kaže da je đavo lav već da je KAO lav koji riče. KAO.
aha, vazi, cim ti shvatis da na grckom drakon znaci zmija otrovnica kao i skropion samo veca, i da zlatousti tada nije citirao lazno otkrivenje nego jevandjelje - cak i si prepravio na neko neodredjeno "i kaze se", a lepo rece Zlatousiti JER JE REKAO, misli na Isusa kod Luke
i kaze se? - tvoj prevod

ne nego pise "jer je kazao [Hristos], stajacete na glave"
a kada me vec ucis sta znaci KAO, evo ti i ovo:

Bio je moj Gospod KAO jagnje pred svojim egzekutorima, ali zvati Ga životinjom - jagnje, koje je KAO ZAKLANO [OTK. 5,6], mogu samo bezbožnici koji se klanjem nasladjuju, tj. poistovećuju se sa Njegovim ubicama. Ili biste Ga možda nanovo raspinjali, bezbožnici? Ne znate da više nema žrtva za grehe već samo čekanje strašnog suda i ognja koji će da vas proždere? Svi sveti su uvek imali kontekst KAO (POREDJENJE) ili PASHU, DA BI SE NADOVEZALI NA SZ, ALI IDENTIFIKOVATI MOGA GOSPODA SA ŽIVOTINJOM ZA KLANJE [OTK. 5,9 i 12], I PRI TOME NIGDE SE NE POZIVAJUĆI NA KRST ILI TAJNU VEČERU (TJ. NJENU SVETU TAJNU, PRIČEŠĆE HLEBOM ŽIVOTA, A NE JAGNJETINOM), A STAVLJAJUĆI SVE U KONTEKST BUDUĆNOSTI, PROROČANSTVA, JE KRAJNJE BEZBOŽNIŠTVO I RUGANJE KAKO SAMOM HRISTU TAKO I SVIM HRIŠĆANIMA!

Istraži ovo: U aramejskom jeziku (KRSTITELJEV; IV JEVANDJELISTA 1,29 i 36) je ista reč za SLUGA i JAGNJE. Zbog punktuacije (umetanje samoglasnika u jevrejskom jeziku) imamo {dvo}smislenost, možda poredjenje (ISAIJA 53,7… KAO jagnje; 1. PETROVA 1,19… KAO jagnjeta neporočnog i bezazlenog), ili bilo koji drugi smislen kontekst (1. KORINĆANIMA 5,7… Jer i Pasha naša Hristos žrtvova se za nas.), ali nikad spuštanje našeg Gospoda Spasitelja na nivo bilo koje životinjei, ptice, zveri… (RIMLJANIMA 1,23), kao i u izopačiteljskom otkrivenju 4,7; 5; 6,1-7; 15,7 ….

Poslednja izmena:
Bio je moj Gospod KAO jagnje pred svojim egzekutorima, ali zvati Ga životinjom - jagnje, koje je KAO ZAKLANO [OTK. 5,6], mogu samo bezbožnici koji se klanjem nasladjuju, tj. poistovećuju se sa Njegovim ubicama. Ili biste Ga možda nanovo raspinjali, bezbožnici? Ne znate da više nema žrtva za grehe već samo čekanje strašnog suda i ognja koji će da vas proždere? Svi sveti su uvek imali kontekst KAO (POREDJENJE) ili PASHU, DA BI SE NADOVEZALI NA SZ, ALI IDENTIFIKOVATI MOGA GOSPODA SA ŽIVOTINJOM ZA KLANJE [OTK. 5,9 i 12], I PRI TOME NIGDE SE NE POZIVAJUĆI NA KRST ILI TAJNU VEČERU (TJ. NJENU SVETU TAJNU, PRIČEŠĆE HLEBOM ŽIVOTA, A NE JAGNJETINOM), A STAVLJAJUĆI SVE U KONTEKST BUDUĆNOSTI, PROROČANSTVA, JE KRAJNJE BEZBOŽNIŠTVO I RUGANJE KAKO SAMOM HRISTU TAKO I SVIM HRIŠĆANIMA!
Znači sv. Jovan Krstitelj je bezbožnik jer je on Hrista nazvao Jagnjetom? Smiješno. Upravo je to snaga hrišćanstva. Jagnje koje je zaklano za grijehe svijeta ruši silu đavola.

ma koja vecina, ciji ucenici, polikarp?
Да, св.Поликарп и св.Иринеј Лионски, мислим и св.Папије Јерапољски, има још једна битна личност тог времема (заборавио ко) која мислим да није била хришћанин али сведочи о Откривењу.

И они после њих наследници црквеног предања о Откривењу, св.Јустин Мученик, Тертулијан, св.Климент Александријски и Ориген, св.Кипријан Картагински, св.Иполит Римски,св.Методије Олимпијски, неке сам и изоставио не могу да се сетим овако из главе. :jede2:
After explicitly naming every other New Testament book but the Apocalypse, St. Gregory Nazianzen closes his poetical list of ‘the genuine books of the inspired scripture’ with the statement, ‘You have all. And if there be any outside these, it is not among the genuine books’

ajd, sad, jel razumes ti sta ovde pise?
Да па прочито сам 100 пута, али има и оно његов опроштајни говор пред 150 отаца 2.Вас.сабора у коме је поменуо ап. Јована као свог учитеља и кроз Откривење. Предпостављам да знаш да постоји одсек Патристике на Богословијама где се учи о животу и делима светитеља и отаца, није то баш тако ђабе јер није довољно само навести неки цитат светитеља и решили смо проблеме, мора се знати у ком контексту је то неки светитељ рекао или написао и слично, тако и овде слично код св.Григорија, па рецимо код св.Саве, обоје помињу Откривење али и обоје помињу ствари где нема Откривења и шта ћемо онда да закључимо, онда морамо додатно да истражимо и да покушамо да одмотамо клупко.
izgleda da ne razumes, vidi molim te da ti neko prevede, jer stvarno nema smisla
precrtano je naknadno dopisano
Зато сам и навео изворе и на енглеском и руском језику где исто стоји као и на српском језику, јел беше неко већ овде наводио да постоји и на грчком извору исто.

Ево сад сам баш пронашо за пар минута извор на грчком :

Грчки извор

And to the presiding Angels, for I believe, as John teaches me in his Revelation, that each Church has its guardian
Πρὸς δὲ τοὺς ἐφεστῶτας ἀγγέλους (πείθομαι γὰρ ἄλλους ἄλλης προστατεῖν Ἐκκληδίας, ὡς Ἰωάννης διδάσκει με διὰ τῆς ἀποκαλύψεως)
nego sta je? na 100-ine omilija, nikad da se pozove na otkrivenje osim kada ga raskrinkava kao pseudohrista
argument drakon sam vec sa makijem analizrao, i tu citira jevandjelje jasno svakome, i navodi se i koji stih iz jevandjelja i svako vidi da je tako, a niko ne napisa referencu na otkrivenja,. samo maki masta drakon, sto znaci velika zmija - a jedna rec nije dokaz, ne zasmejavaj me
Али нема ни против зар не.

Нисам то испратио ајд постави опет тај цитат св.Јована и додај одакле је извор мисли које је дело св.Јована у питању и где је тачно тај цитат, чини ми се да је Маки у праву овако на прву лопту.

Znači sv. Jovan Krstitelj je bezbožnik jer je on Hrista nazvao Jagnjetom? Smiješno. Upravo je to snaga hrišćanstva. Jagnje koje je zaklano za grijehe svijeta ruši silu đavola.
pravis se lud, preskacuci da je ista rec za sluga i jagnje
kao jagnje
vs jagnje koje je kao zaklano

gle jagnje Bozije, gle sluga Boziji, sluga kao jagnje,a ne kao zaklan, drasticna razlika, drakonska

bezboznik je koji se nasladjuje klanjem, a Hristos je bio raspet, ti em preskaces, em podvaljujes, aramejski ista rec za sluga i jagnje

@Bokiforum
"Naš protivnik đavo hoda kao lav koji riče. On je takođe i zmija i aždaha i kaže se da stajemo na glavu zmijava i skorpijama."
Zlatousti citira Luka 10:19 ali tu se govori o zmijava i skorpijama ne o zmijama i aždahama. Konkretno u grčkom je ciljna rečenica:
"Οὗτος καὶ ὄφις καὶ δράκων ἐστι"
Znači đavo je ὄφις i đavo je δράκων.
Upravo tim nazivima se đavo naziva u Knjizi Otkrivenja:
"I zbačena bi aždaja velika, stara zmija, koja se zove đavo i satana, koja zavodi svu vaseljenu, i zbačena bi na zemlju, i s njom zbačeni biše anđeli njezini;" (Otkrivenje 12:9).
"καὶ ἐβλήθη ὁ δράκων ὁ μέγας, ὁ ὄφις ὁ ἀρχαῖος, ὁ καλούμενος Διάβολος καὶ Ὁ Σατανᾶς, ὁ πλανῶν τὴν οἰκουμένην ὅλην, ἐβλήθη εἰς τὴν γῆν, καὶ οἱ ἄγγελοι αὐτοῦ μετ’ αὐτοῦ ἐβλήθησαν."

Takođe početak trećeg dijela Zlatoustog rada Protivnicima monaškog života ima jako puno poziva na Otkrivenje. Pominju se anđeli koji idu po zemlji i trube (о страшном и непрерывном звуке труб, об ангелах, проходящих по вселенной) što imamo u Otkrivenju 8, o savijanju nebesa (о свивающихся небесах), i padanju zvijezda (о ниспадающих звездах) što imamo u Otkrivenju 6, otvaranje knjiga (о раскрываемых книгах) u Otkrivenju 20, vojske koje dolaze sa Sudijom (о грядущих с самим Судиею воинствах) iz Otkrivenja 19 itd.

Да, св.Поликарп и св.Иринеј Лионски, мислим и св.Папије Јерапољски, има још једна битна личност тог времема (заборавио ко) која мислим да није била хришћанин али сведочи о Откривењу.

И они после њих наследници црквеног предања о Откривењу, св.Јустин Мученик, Тертулијан, св.Климент Александријски и Ориген, св.Кипријан Картагински, св.Иполит Римски,св.Методије Олимпијски, неке сам и изоставио не могу да се сетим овако из главе. :jede2:
sve hilijanisti, ili skoro svi, a hilijazam je jeres;
na drugoj strani svedok, izvor o stradanju velikih apostola u vatikanu, prezviter Gaj, se ne uzima kao validan i za Otkrivenje - kako to?

A zašto se nazvao baš jagnjetom? Možda zato što su se jagnjad u SZ prinosila kao žrtve za grijeh?
tacno, jagnjad su zato sluzila, i zato je u aramejskom ista rec za sluga i jagnje, isto se pise, ali ti masis poentu, a ucis me sta znaci rec KAO
plus, obezvredjujes casni krst ruganjem sa klanjem, to "kao zaklano" nema nigde, samo kod laznog otkrivenja
Jagnje koje je zaklano za grijehe svijeta ruši silu đavola.
kod svetih je kao jagnje, samo u ocima ubica je kao zaklano, hriscani znaju da je raspet, ali nema krsta u laznom otkrivenju, nema svete Trojice, vec samo
  • bljuvotine [OTK 3,16], i to u kontekstu zajedničke večere [OTK. 3,20];
  • jagnjetinu i klanje, manu i kamen, mast, konje, zmiju sa neba, nasuprot krsta Gospodnjeg, hleba života i svih dobrih darova Oca nebeskog (vidi Matej 7,9...)
  • novo ime Boga Oca i Sina Božijeg [OTK. 3,12], koje niko ne zna [OTK. 19,20], pa se njime i ne može spasti, otsustvo Sina Čovečijeg, Svetog Trojstva, .

dalje, imas moj odgovor za drakon-a iznad, da nema sansi da je rec o dragonu

Poslednja izmena:
on navodi kanon atanasija, i kaze nista izvan da se ne cita, ali u tuimacenju koje da se citaju poziva se na one u kojima nema knj. otkrivenja

ovo si prosto izmislio
niti je u 85 pravilu otkrivenje, naprotiv, niti se odnosi na otkrivenje ako se i pominju druge knjige
Али види узмеш и прочиташ, у тумачењу наводи и св.Атанасија који спомиње, и св.Григорија који не спомиње и св.Амфилохија који каже овако :

"A dalje koje? Neki govore sedam Sabornih Poslanica, a neki da treba primati samo tri: Jakovljevu jednu, jednu Petrovu i Jovanovu jednu; drugi pak primaju tri (Jovanove), i uz njih dve Petrove, i sedmu Judinu. Otkrivenje Jovanovo neki opet primaju, ali mnogi ga nazivaju lažnim. Ovo bi bio najistinitiji kanon Bogonadahnutih Knjiga."

85.Apostolsko pravilo po sv.Savi :

OOOOOOOOOOOOO.jpg

Zaboga kako je skorpion, zglavkar, ZMIJA otrovnica? Da, obe životinje znaju biti otrovne ali to je jedina sličnost. Odnekud je Zlatousti morao izvući taj opis đavola kao drakona.
pomesao si grcki drakon sa zapadnjackim dragon, kako ne shvatas da sveti zlatosuti ne zna za dragona, taj izraz je kasnije nastao, na modernom zapadu? zlatousti kaze drakon a to znaci zmija
a sta znaci na grckom drakon? velika zmija, case closed, insinuiras u prazno.
drakon je azdaja? sanjao si

dragon

The word dragon derives from the Greek δράκων (drakōn) and its Latin cognate draco. Ancient Greeks applied the term to large, constricting snakes.

'de je azdaja iz laznog otkrivenja? nema je,. znaci SANJAO SI. pise velika zmija, kao i kod Luke, plus mala skorpija. CASE CLOSED. Next, please.

pazi ovo

The Greek drakōn was far more associated with poisonous spit or breath than the modern Western dragon

и св.Амфилохија који каже овако :

"A dalje koje? Neki govore sedam Sabornih Poslanica, a neki da treba primati samo tri: Jakovljevu jednu, jednu Petrovu i Jovanovu jednu; drugi pak primaju tri (Jovanove), i uz njih dve Petrove, i sedmu Judinu. Otkrivenje Jovanovo neki opet primaju, ali mnogi ga nazivaju lažnim. Ovo bi bio najistinitiji kanon Bogonadahnutih Knjiga."
pa eto ja sam se svrstao u te koji ga zovu laznim, sta je problem?
imas neke, a imas i mnoge, samo od tih mnogih danas sam samo ja
tebe niko ne tera da budes na mojoj strani danas, tj na strani tih mnogih nekada

ali neka bude da je ikonijskii bio na pola, nit tamo nit vamo

Zaboga kako je skorpion, zglavkar, ZMIJA otrovnica? Da, obe životinje znaju biti otrovne ali to je jedina sličnost.
srpski, zmije i skorpioni, na grckom drakoni i skorpioni, rec dragon ne postoji u vreme zlatoustog, shvati, nastala je kasnije na zapadu i pridodalo joj se znacenje koje nema veze sa onim sto je zlatousti rekao na grckom

Ancient Greeks applied the term to large, constricting snakes.

Odnekud je Zlatousti morao izvući taj opis đavola kao drakona.
onda zasto niko ne aplikuje jevandjelje i stane zavrat djavolu?
sta znam odakle, iz knjige postanja zmija = draKon, ali nije azdaja=draGon, ta rec nije grcka, vec zapadna, moderna, kasnije je nastala, pise ti lepo, pa shvati vec jednom, da zlatousti nije znao za dragona-azdaju, vec drakona-zmiju, ako je na grckom, a moderna prevara je zapadnjaka sto ti poturas promenom jednog slovca

Poslednja izmena:
ok, u pravu si niko nije pisao protiv evo ja sam jedini, ali fakte ne mozes da opovrgnes sa 1. str teme, ili je odbacivana kao fals, ili da nije od apostola, a kao krunski dokaz ne cita se na liturgiji i to samo kod nas, pravoslavnih - pa jel smo mi najgori? zlatoustog ima ko je sve procitao, to mastaris da nema
Medju istocnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek). Da dodamo da sirijski i jermenski izvornici Novog Zaveta ispustaju ovu knjigu. Mnogi grcki rukopisi Novog Zaveta napisani pre petog veka ne sadrze Apokalipsu, i ona se u Istocnoj Crkvi liturgijski ne koristi ni danas.

Моје:

Па нема на Литургији зато што је претешка за тумачење и разумевање и ако се чита јавно као део Литургије што би значило да можемо да разумемо шта тамо пише и тако би довели у заблуду многе вернике, овако је много боље са те стране, друго неки светитељи нису прихватали Откривење и можда је и са те стране боље да не буде на Литургији.

Моје:

Па нема на Литургији зато што је претешка за тумачење и разумевање и ако се чита јавно као део Литургије што би значило да можемо да разумемо шта тамо пише и тако би довели у заблуду многе вернике, овако је много боље са те стране, друго неки светитељи нису прихватали Откривење и можда је и са те стране боље да не буде на Литургији.
ja da tako mislim odrekao bih se nas i isao kod onih kojima nije preteska - breme je moje lako, rece Hristos

sve hilijanisti, ili skoro svi, a hilijazam je jeres;
na drugoj strani svedok, izvor o stradanju velikih apostola u vatikanu, prezviter Gaj, se ne uzima kao validan i za Otkrivenje - kako to?
Али није то исто хилијазам као Керинтов и разних других јеретика као на пример монтанисти, тај је био чулни и сензуални хилијазам, док је код ових светитеља то друга врста духовног хилијазма, али и тај други светитељски хилијазам није прихваћен у Цркви и сматра се као нека врста теологумена.

Мислим да су св.Поликарп и св.Иринеј ауторитативнији сведоци јер су познавали св.Јована и били у његовом друштву.

Back