Nenad Gojkovic
Zainteresovan član
- Poruka
- 203
Romanticus:Manje filozofiranje...vise rakijanja.. ne sada ozbiljno..svemir nije beskrajan to nije dokazano...samo sto mi ne mozemo da vidimo kraj svemira, ne mozemo da sagledamo i delic a tek ceo...tako da to ostaje misterija ali sigurno se ne moze ni znati pouzdano da je beskrajan...to samo mozes da verujesh ili ne...
- A sada stvarno ozbiljno. Ne radi se ovde o dokazivanju, pa naravno da niko ne moze tako nesto zaista i da dokaze, da spozna istinu o tome da li je spoznao istinu. Ovde se radi o logickom zakljucivanju. Sta je bilo pre BB? Bilo je nesto. Uopste nije bitno sta, bitno je prisustvo definicije, a ista je u stvari neizbezna. Prica tipa iz nicega u nesto ne stoji jer nista jeste nesto. Zato sam i rekao da je to jedan vid beskonacnosti, nezavisno prisustvo definicije. Medjutim, ja to ne mogu da shvatim, da nesto nema ni pocetak ni kraj. Ali mogu logicki da dodjem do takvog zakljucka. Da bude jasno, ja ovde pricam o starosti univerzuma, tacnije realnosti, a ne o velicini iste. Ali, i tu se isti zakljucak moze izvesti. Posto pod definiciju spada sve sto jeste, dakle nista nije izostavljeno, onda ona podrazumeva se, ne moze biti konacna, ne moze biti ogranicena, jer ne moze biti te druge strane sa kojom bi postojala granica.
- Evo, kojot se ubi razmisljajuci o ovome.
kojote:Nisam ni ja baš nacisto sa time kako bi trebalo da izgleda beskonacnost,
ali me još više zbunjuje konacnost. Evo kako: kad god zamislim kraj necega,
proradi onaj ljubopitljivi deo mene i odmah krene sa pitanjem: "A šta se krije iza ovog kraja?",
tacnije, ne mogu da poverujem da iza tog i tako osmišljenog kraja ne postoji
ama baš ništa. Ako i postoji ništa, zar i to ništa ne predstavlja nešto...
I onda se nasmejem i kažem: "E, je'bi ga!"
- On polako ali sigurno shvata da nista/nistavilo spada pod definiciju, drugim recima, definisano je, ima svojstva, bas kao i sve ostalo, jednom recju - nesto.
Poslednja izmena od moderatora: