Da li je svemir beskrajan?

Da li je svemir beskrajan?

• da

• ne

• ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Jasno mi je da je "pravolinijskim" kretanjem iz neke tačke u jednom pravcu moguće ponovo doći u istu tačku (rukav, Mebijusov list i slične konstrukcije) ali možeš li mi plastičnije dočarati kako bi se ohladnjela vasiona ponovo upalipa? Ili se nikada ne bi ohladila ni u slučaju rasplinjavanja?

Prema nekim teorijama i shvatanjima, ali i tumačenjima formula (pazi sad špekulacija koliko hoćeš) , kosmičko ogromnno i veliko se završava petljm (strunama) u infiniezimalnom. Tumači nekih formula tvrde, da tamo u beskonačnpsti gde se gubi makro , rađa se mikro, misli se na Kosmos. Dakle u slučaju termodinamičke smrti, ukoliko dođe do "pucanja" konstelacije opažajnog i vidljvog Kosmosa sve beskonačnosti ništavila se survavaju u svoj prapočetak. (Zamisli da se sve razleti i popuca u postojećoj konstelaciji, zakona i materije,a da se ipak dogodi u singularnosti... , ili formule lažu, ili njihovo tumačenje nije pravilno, ili smo glupi za shvatanje)... beskonačno veliko je izvrnuto beskonačno malo, izgleda da je stvar realna odake posmatraš tzv."stvarnost ".

Pozdrav ;)

:(

Teško je shvatiti Strune. ,teško je shvatiti čemu služi 29ta dimenzija.
Ima još jedna stvar, matematika je tehnika i nauka, ali je pitanje, da li imamo takav um da znamo da zaključujemo šta te formule predstavljaju. Nauka je odavno postala uglavnom tehnika, a ne poziv. Nauka sve više i više nije u stanju da eksperimentalno izmeri ono što joj nove formule teorijski govore.

Čovečanstvu je potrebna nova disciplina.

A, pre toga ... revolucija.

;)

Nakon revolucije predlažem da se ponovo pozabavinmo ovoj temi ... :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Srdačan pozdrav sagovornicima
;)

Ima bar 5 dobrih teorija koje su proste kao pasulj i koje nisu poznate siroj javnosti , a zato nauka pravi razne decacke pretpostavke....

Hajde da ovde pocastim auditorijum jednom teorijom koju ste ovde naceli, a to je kako se u kosmosu koji se siri iz svake tacke dolazi opet u nju...

Pravo je nesto sto moramo definisati...u kosmickom smislu pravo je kad se telo krece tezi da zadrzi isti energetski nivo u odnosu na okolinu...U prevodu , pravo cemo malo zakriviti u blizini teskih tela, jer damo ce nase telo koje se pravo krece, poceti da zakrivljuje na jednu stranu...I svetlost...iako je najmanje osetljiva...(kazem najmanje, jer nije osetljiva na ∡180° i ∡0°).

Posto centar mase trenutno ostaje u centru kosmosa, to ce ma kako mala sila gravitaciona (osim ako padne ispod najmanjeg kvanta dejstva) kriviti prostor oko tog centra kosmosa ali na velikim udaljenostima...
Malo, ali kriviti...
To znaci da ce svaka putanja koja nije radijalna , biti zakrivljena i zakrivljena i zakrivljena, i onda pod uglom ⊾ u odnosu na radijalno...
Na kraju ispada da na dovoljnoj udaljenosti od centra kosmosa postoji kraj...gde je zakrivljenost prostora takva da ne moze da postoji nesto iza....
To jos nije kraj svemira, jer je jos uvek moguca interakcija izmedju sastavnih delova , cestica svemira...
jer ako se dva kamena sudare tamo negde blizu, jedan ce se vratiti, ali ce drugi biti razlog postojanja nove sirine svemira, vece....sve dok na kraju i verovatnoca sudara i naknadno zakrivljenje svemira ne budu dovedeni do granice....
Onda nastaje stvarna granica svemira...tj sve se kretalo pravo a opet je zavrsilo u sferi...kao tangenta....

Neko ce reci , a radijalno....?
Pa radijalno ostaje radijalno dokle god je na pravcu centra mase...medjutim vidimo kako se udaljavamo od centra kosmosa, tako se ceo prostor rasplinjava na mnogo manje interaktivno interesantnu okolinu...tj znacaj "singulariteta" u jezgru svemira postaje znacajnije...

Ovi singulariteti nisu stvarni, mada se njihovo postojanje oseca spolja kao singularitet...
U svojoj sustini oni nisu singulariteti, pa ni crne rupe...
Ako prihvatimo da vazi kvantna priroda sila, onda postoji i kvantna priroda energije i kvantna priroda brzine prostiranja uticaja , tj polja...E odatle sledi da crna rupa nije singularitet....

Ako ostanemo na analognim velicinama , onda je crna rupa singularitet i to ireverzibilni...u protivnom nije ireverzibilni...tj spontano se raspada...

Licno...nemam pojma ..ali po nekom osecaju...
Mislim da nishta nije beskrajno pa ni Vaseljena...sve ima svoju velicinu ( makojeg reda ona bila) dakle i neki kraj...
PItanje je shta je iza toga...
Mada mislim da je ILUZIJA jedna predivna rec koja mnogo toga moze da objasni...

Još uvek je u fazi nastajanja.
Svakog trenutka nastaje i širi se.
Kad stane da teče vreme, staće i svemir da se širi.
Ne bih rekao da je to tačno ni po jednoj teoriji koja je danas zvanično u opticaju. Ako prestane da se širi kosmos onda postoje dvije mogućnosti:

1. Toplotna smrt na apsolutnoj nuli. Vreme bi tada verovatno prestalo da postoji za sva živa bića, ali za taj zaleđeni kosmos i dalje bi proticalo.

2. Sažimanje kosmosa u početnu tačku, pri čemu vreme opet protiče, ovaj put s ubrzanjem, sve dok se ne dosegne početna tačka.

Vreme po gotovu ne bi prestalo da postoji kad bi se sudarile dvije vasione, po Teoriji struna,što bi rezultiralo novim Big Bang-om, nego bi samo započeo novi vremenski ciklus.

Pre nego što uopšte započnem razgovor o svemiru, dajem svojim sivim ćelijama izvesno vreme da se pripreme i prilagode za razgovor o nečem tako jedinstvenom: jedninstvenom po količini mraka koji nosi u sebi, jedinstvenom po svojim neverovatnim, gotovo nenormalnim dimenzijama, kao i po količini tajni koje krije u sebi.

Kao najbitnije pitanje ne nameće mi se razmišljanje o njegovoj veličini i neverovatnoj količini mraka koji treba osvetliti (šta je uopšte "mrak"?), već "šta" ili "ko" stoji iza svega toga? Čemu sve te gigantske razmere i distance?

Ko stoji iza "velikog praska"? Šta je bilo pre toga? Itd, itd... :think:

p.s. Rile, pre nego što nađemo odgovor na sva ova lagana pitanja, haj'mo u Borčicinu kafanu, na po jednu. :)

kojote:
Ko stoji iza "velikog praska"? Šta je bilo pre toga?

- Ko stoji? Ko stoji iza vetra, iza vatre itd.? E, pa "taj" isti koji stoji iza svega stoji valjda i iza BB. Sta je bilo pre BB? Nije pitanje sta je bilo, vec da li je bilo? Pa naravno da je nesto bilo, i pre toga i pre,... kraja nema. Definicija je neizbezna, prema tome, nesto je uvek "tu", i upravo ovo je jedan vid beskonacnosti univerzuma.

Poslednja izmena:
Manje filozofiranje...vise rakijanja..:cool: ne sada ozbiljno..svemir nije beskrajan to nije dokazano...samo sto mi ne mozemo da vidimo kraj svemira, ne mozemo da sagledamo i delic a tek ceo...tako da to ostaje misterija ali sigurno se ne moze ni znati pouzdano da je beskrajan...to samo mozes da verujesh ili ne...

E, svaka ti čast, Romantikuse, znao sam da nema ništa od odgovora dok se ne "prekrstimo" i uozbiljimo. :cool:

Nego, Romantikuse, vidim da si ozbiljan čovek, pa rekoh da te priupitam za mišljenje, kad si već tu... Čemu sve ove nenormalnosti tipa: nenormalne razdaljine i dimenzije, nenormalno matematički precizan poredak stvari... koja je svrha svega toga, čemu sve to zajedno, što nazivamo "svemir", teži, šta misliš?

Poslednja izmena od moderatora:
E, svaka ti čast, Romantikuse, znao sam da nema ništa od odgovora dok se ne "prekrstimo" i uozbiljimo. :cool:

Nego, Romantikuse, vidim da si ozbiljan čovek, pa rekoh da te priupitam za mišljenje, kad si već tu... Čemu sve ove nenormalnosti tipa: nenormalne razdaljine i dimenzije, nenormalno matematički precizan poredak stvari... koja je svrha svega toga, čemu sve to zajedno, što nazivamo "svemir", teži, šta misliš?

Upravo tako druze moj..uzdravlje..:pivce: Ziveo ti meni!:cool:
Ja sam prost covek iz naroda..Mislim da je svrha svega ovog,da prostis mlacenja prazne slame,dok se vladari iz senke pripremaju za svoj zavrsni udarac..biometrijski pasosi..zigovi..
moderno robovlasnistvo...nesto sumljam da je svemir nastao iz velikog praska..slusajuci naucnike..mislim da je sve to samo gomilanje pretpostavki..bez dokaza..pa sada ko hoce da veruje neka veruje da je svemir beskrajan..nesto sve mislim da iza njega postoji jos nesto..kao i religija..ili verujes u postojanje boga ili ne..

Poslednja izmena od moderatora:
Nisam ni ja baš načisto sa time kako bi trebalo da izgleda beskonačnost,
ali me još više zbunjuje konačnost. Evo kako: kad god zamislim kraj nečega,
proradi onaj ljubopitljivi deo mene i odmah krene sa pitanjem: "A šta se krije iza ovog kraja?",
tačnije, ne mogu da poverujem da iza tog i tako osmišljenog kraja ne postoji
ama baš ništa. Ako i postoji ništa, zar i to ništa ne predstavlja nešto...
I onda se nasmejem i kažem: "E, je'bi ga!"

Back