Da li je moralno lagati, varati i iskoriscavati?

Sad ih ima možda 10%, za 10 godina ih neće ni biti... Ako se nastavi ovim tempom gde je novac Bog otac, roditelj, seks, partner... Itd, itd.

Moje misljenje je da ne moramo da cekamo 10 godina da bi dosli do tog saznanja.
Novac je i danas Bog otac.
Novcem kupujes sve,i prijatelje i srecu i zdravlje i posao i seks i partnera...nije to nikakva filozofija.Oko novca se sve vrti.A nije ga lako zaraditi.Vecina zena to ne shvata,nazalost.
U danasnje vreme je jedino merilo koliko muskarac zaradjuje.To je jedini odraz koliko on vredi i koliko je sposoban.

Moje misljenje je da ne moramo da cekamo 10 godina da bi dosli do tog saznanja.
Novac je i danas Bog otac.
Novcem kupujes sve,i prijatelje i srecu i zdravlje i posao i seks i partnera...nije to nikakva filozofija.Oko novca se sve vrti.A nije ga lako zaraditi.Vecina zena to ne shvata,nazalost.
U danasnje vreme je jedino merilo koliko muskarac zaradjuje.To je jedini odraz koliko on vredi i koliko je sposoban.
jeste.kao sto se vrednost jedne zene ceni po tome da li je majka ili nije.

moralnih i nemoralnih uvek ima.a to je sve relativno i menja se iz dana u dan.

jeste.kao sto se vrednost jedne zene ceni po tome da li je majka ili nije.

moralnih i nemoralnih uvek ima.a to je sve relativno i menja se iz dana u dan.

pa valjda ako je majka valja, ako nije ne valja
tako neshto biblija sara avram jehove itako: ))_???

- - - - - - - - - -

i ekologijom sigurno ishranom

Dosta nizi kriterijumi za zene nego za muskarce. Tom logikom muskarci bi valjali ako su ocevi, a ako nisu ne bi valjali.

- - - - - - - - - -

Znaci mi smo odredjeni samo genetikom.vaspitanjem i uticajem okoline.Zvuci prilcno praznjikavo....ali ajde neka vam bude.

Nije to tema pa nisam hteo da odgovaram, ali to se odnosi samo na neke osobenosti ponasanja. Na primer promiskuitet, neki osecaj za moral na primer itd. No to nije tema.
Imas udzbenike iz genetike pa citaj ako te zanima.

Smarate sa 'današnjim' vremenom, uvek je bilo isto, nisu nekad ljudi bili nešto bolji ili lošiji, a 'moral' služi da zaebavaš sirotinju kada si već postigao dovoljno da se možeš ponašati u skladu sa njim, ili da pravdaš svoju nesposobnost šatro bilo te sramota da iskoristiš prilike koje si mogao.

ali sirotinja je poshtena i ona uvek ispali dekadentnog bogatasha. mada ima i negativna sirotinja

Bioloski, naucno gledajuci ono kakva ce odrasla jedinka biti 75% zavisi od gena, a samo 25% od vaspitanja. To sam negde procitao, valjda u nekoj knjizi koja se bavila genetikom.
Ne vaspitavaju samo roditelji, cesto mnogo vecu ulogu ima TV.

Genetika te odredi da li ćeš biti visok, nizak, ćelav, sa zubima ili bez njih u 50-oj, jer pokupiš deo od ujaka, ćaleta, keve, babe, dede itd, itd... Geni mogu da budu i sklop karaktera, sve je to ok, ali vaspitanje je ključno, ja sam iz zaista finih i kulturnih porodica, poštenih, viđao i takve ljude, od bagre sam viđao samo bagru. Ne pada kruška ispod jabuke.

Okruženje naravno utiče, niko to ne spori, okruženje je odmah iza vaspitanja i genetike po redosledu, ali se to sve vaspitanjem reguliše...

Nego su danas žene biznismenke velike, svakoj bitna karijera, očeve boli uvo, kad ti dete odgaji ulica ništa drugo i ne može da nauči.

Realno, ne znam dva primera gde roditelji VASPITAVAJU dete, to uglavnom radi tv, komp, ulica, baba i deda koji ga razmaze...

Genetika te odredi da li ćeš biti visok, nizak, ćelav, sa zubima ili bez njih u 50-oj, jer pokupiš deo od ujaka, ćaleta, keve, babe, dede itd, itd... Geni mogu da budu i sklop karaktera, sve je to ok, ali vaspitanje je ključno, ja sam iz zaista finih i kulturnih porodica, poštenih, viđao i takve ljude, od bagre sam viđao samo bagru. Ne pada kruška ispod jabuke.

Okruženje naravno utiče, niko to ne spori, okruženje je odmah iza vaspitanja i genetike po redosledu, ali se to sve vaspitanjem reguliše...

Nego su danas žene biznismenke velike, svakoj bitna karijera, očeve boli uvo, kad ti dete odgaji ulica ništa drugo i ne može da nauči.

Realno, ne znam dva primera gde roditelji VASPITAVAJU dete, to uglavnom radi tv, komp, ulica, baba i deda koji ga razmaze...
Araone, nekako mi se cini da covek sam sebe najcesce vaspitava na neki nacin, a mozda bas to ima veze i sa genetikom.
Na primer, genetika je kljucna oko toga da li ce neko biti promiskuitetan ili ne.

Nije to genetika nego karakter, tj , lični afiniteti... Da, i to je negde predodređeno, nije to baš stvar izbora kao što ljudi pričaju, to pričaju ljudi koji nemaju te afinitete, kao što si ti rekao da je seks trljanje organa, ali to je zato što imaš slab libido, nekome je to sve na svetu... Kapiraš... Nije baš sve genetika, ali ima mnogo toga.

Araone, nekako mi se cini da covek sam sebe najcesce vaspitava na neki nacin, a mozda bas to ima veze i sa genetikom.
Na primer, genetika je kljucna oko toga da li ce neko biti promiskuitetan ili ne.

Odma da odgovorim na uvodni post ( samo na naslov ) ...Nije moralno lagati , varati i iskoriscavati .
Ok . Ja sam nemoralan , svi su u principu . Pitanje je samo koliko , u kojoj meri .
Smatram da je suludo da devojka kaze da je ok da ona ima partnera koliko sam ja imao partnerki itd , ne mislim da to treba izjednacavati .
Sto se tice genralno ljudskih odnosa , ako iskljucimo musko-zenske , mislim da sam oke , ko je prema meni ok , ja vracam istom merom ( to je do odgoja ) ....Isto tako znam da budem i zaeban , ali bas do krajnjih granica .
Sto se tice M i Z odnosa ja sam verovatno nemoralan , i nemam problem sa time ...devalo se da uradim svasta , jbg , necu ni da se opravdavam ni da mislim da je to sada bog zna sta ...Prosto takav sam .
Mogu da budem ok , mogu i da ne budem , delimicno zavisi i od druge strane kako se postavlja , nisam nesto emotivan i nisam za neka vezivanja preterana ( ono tipa posle 2 meseca vole se itd haha) . . .
Nego ovde ljudi kao malo da su ne znam rasli u nekom balonu , svi misle da mogu da procene nekoga na osnovu pisanje sto je realno presmeno , alo pa neko moze da pise ciste gluposti , a da bude genijalac msm , a ova sto pise da je pobozna , moze da bude brutalno nemoralna ...smehotresno je kako ljudi misle da su drugi ljudi jednostavni ...Cesto se mesaju pojmovi itd...msm :roll::lol:

Poslednja izmena:
Al' kad pogledam sebe nemoralnog , za vecinu "moralnih" sam sama sustina moralnosti jtb :lol:
I zene mogu biti brutalno nemoralne , msm muskarac ako nesto zgresi tj. vara , vara sa drugom zenom tako da :lol:

Moralna nacela se nasledjuju pre svega vaspitanjem ( uticajem najblize okoline ) .
Sa moje tacke gledista bitno je :
Da nisi kukavica
Da si korektan prema onome ko je korektan prema tebi
Da ne prodajes ortake i ljude koji su ti bliski
A u musko zenskim odnosima radi onako kako mozes i kako mislis da treba , prema svom nahodjenju i svojim zeljama , pa ko se uklopi u tvoje i ti u necije onda je to valjda to .Nikad ne bih menjao svoje ponasanje samo zato sto mi neka to trazi .

Poslednja izmena:
Svi mogu biti brutalno nemoralni, nije to vezano za pol :D

Mada je ponos više zastupljen kod muškaraca, koliko god se žene ljutile kada se ovo pomene, šta je muškaraca poginulo zbog ponosa, toliko žena nije poginulo zbirno :D

Slazem se za ponos ...Naveo sam odmah i sebe okarakterisao kao nemoralnog , msm nije mi problem ...Svi su u principu na neki nacin nemoralni .
Msm dok god radis ono sto sam odlucis i sam zelis , to je ok ( prema sebi prvenstveno ) , kad dopustis da ti neko drugi odredjuje tu je vec sve otislo do vraga .

odnos dve osobe je uvek iz interesa
pitanje samo u kom trenutku koji interes prevagne

da se ne lazemo, niko ne ostane zaljubljen do kraja zivota u osobu sa kojom je usao u vezu
niko do kraja zivota ne oseca leptirice
brak i zajednicki zivot i jeste interesna zajednica

a sto se konkretno tice ovoga o cemu pises - mladici su ti koji nece da obrate paznju na devojku koja ne ulaze u sebe, sto znaci - mora da bude negovana
ali isto tako, ono sto ih je privuklo na njoj i te kako ce poceti da zameraju i menjaju kad se pojavi zajednicki budzet

prijateljicina cerka koja je u kasnim dvadesetim je pre dva meseca pocela da se zabavlja sa deckom
oboje ekonomski nezavisni..svako ima svoj posao i svoje prihode..ona zivi kod roditelja, on ima svoj stan
on je bio taj koji je inicirao odlaske u restoran na izlascima na pocetku veze
a onda joj je rekao - znas, nemoj da mislis da ovako moze stalno..nemam ja prihod za svakodnevne ovakve izlaske
- pa ko ti ih je trazio?
mislim, ti nisi, al samo da ti kazem

posle nekoliko dana se dogovaraju kada ce da se vide..ona mu kaze da posle posla ide prvo na manikir, pa ce onda da dodje kod njega
njegov komentar - pa jel moras tako cesto?malo, malo pa si na depilaciji, kod frizera, manikir..mozes to i da proredis

tako da - dobro upoznajte onog sa kime planirate ozbiljnu vezu i brak
neke stvari jednog dana mogu da vam izadju na nos

Postoje ljudi koji su po prirodi trosadzije ili stedise.

A st nadejs nekog ko ti "dozvoljava" sve - pedikir, manikir, depilacija, izlasci po restoranima, garderoba itd. itd.
a ne razmislja o buducnosti i da treba da se ima i neki stek ??

Takvi ljudi nikad ne steknu neke vece investicije - stan, nova kola ili da plate dobro obrazovanje svojoj deci.

Iskorićavanje nije morana kategorija. A lagati i varati jeste-ako je cilj ispravan i plemenit. Ni najveći moralisti se ne pridržavaju baš strogo formalizma (osim zakona)

kako nije?
ono sto ti neces il ne mozes prebacis na drugog , i to na kvarno.

muskarci uce i imaju sklonosti da manipulisu predmetima i alatima.
dok devojke uce da manipulisu muskarcima i okolinom.

kako nije?
ono sto ti neces il ne mozes prebacis na drugog , i to na kvarno.

muskarci uce i imaju sklonosti da manipulisu predmetima i alatima.
dok devojke uce da manipulisu muskarcima i okolinom.

Pa sta te briga, tvoja zena je valjda prava svetica.:andjeo:
Bila je nevina, ti si joj bio prvi, kao sto si vec pisao i znaci da si u savrsenom braku gde nema problema, podyebavanja, manipulacije i iskoriscavanja.:super:
Nema sta, svi ovde imaju razloga da ti zavide.:D

Mi ostali kad se ozenimo bolje da odmah pobegnemo na Prokletije.:sad2::rida:

Nisam ovo bas najbolje razumeo.U kom smislu mislis da se zena vrednuje po tome da li je majka ili nije?
ne razumem ni ja na koji ti smisao mislis? :) jednostavno,drugacije se vrednuje ona koja je majka od one koja nije.

Dosta nizi kriterijumi za zene nego za muskarce. Tom logikom muskarci bi valjali ako su ocevi, a ako nisu ne bi valjali.
za muskarce i zene ne vaze ista pravila.ides logikom da smo isti,a nismo.

sto se teme tice,nemoralno je varati i iskoriscavati druge.a sto se laganja tice,nemoralno je,ali ako nekada lazes da zastitis sebe-opravdano je :manikir:

n
za muskarce i zene ne vaze ista pravila.ides logikom da smo isti,a nismo.

sto se teme tice,nemoralno je varati i iskoriscavati druge.a sto se laganja tice,nemoralno je,ali ako nekada lazes da zastitis sebe-opravdano je :manikir:
To vec potpada pod neke tvoje licne stavove. Meni, a i mnogim muskarcima tvoj stav automatski znaci da se od muskaraca nesto trazi vise nego sto zena daje.
Konkretno, ako se vrednost muskarca ogleda samo u finansijama zasto se ne bi i vrednost zene tako gledala? Ili tu treba ubaciti izgled i lepotu umesto toga da je neka sposobna da bude majka ili nije? Kako to vec podseca na price o sponzorusama?:think:

I prost primer bi ti bio sta se desava sa to majkom ako je muz napusti i ostavi joj decu i cak krene da izbegne placanje te famozne alimentacije, sto u Srbiji mozda i nije tako tesko i uspe to da izvede?
Sta ce ta majka onda da radi i u cemu se ogleda njena vrednost i sposobnost?

Zar ti se u tom slucaju ne cini da se njena vrednost tada gubi, dok da je finansijski jak muskarac ostao sam sa decom mogao bi da se izbori, placa dadilju itd.?

Nisam ocekivao od tebe da vidim taj stav gde automatski smatras da su u danasnje vreme muskarci nekako nadmocniji i da od njih treba traziti vise dok je zeni dovoljno da bude princeza, dok je mlada i majka kada malo dodje u godine?

Drugi deo, danas svako svakog iskoriscava te je pravo pitanje sta je zapravo moralno.

Back