Da li je moralno lagati, varati i iskoriscavati?

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
Морал критериј који се примењује на поступке. Дефинише се као облик друштвене свести, систем обичаја, навика, норми. Морал је релативан, јер није исти у свим друштвеним групама и историјским периодима. Централне вредности морала су: добро, исправно и праведно.
Moral je ispravno ponasanje u okviru nekog drustvenog sistema.

Slusam tako price u stvarnosti, ali i ovde po forumu.

Na primer, ovde na forumu, zena savetuje mladju zenu da na osnovu ponasanja momka moze da vidi koliko ce biti tolerantan prema trosenju para na odecu i cipele, i da na osnovu toga odabere nekog momka. :malav:

I kako zena ne zeli da slusa kritike muskog partnera, dok pazari nesto sto ce joj ulepsati zivot bez obzira sto ona moze celu svoju platu trositi na tricarije, dok je valjda na muskarcu da izdrzava porodicu.

(Treba ih samo ponekad pustiti, praviti se naivan i strpljivo citati sta se pise) :mrgreen:

Ako je neko spreman da batali ili odabira vezu sa muskarcem/zenom, jer proceni da je neko tvrd ili mek na pare, to znaci da ni sam ne ulazi u vezu iz iskrenih namera, velike ljubavi i tako tih stvari, vec su u pitanju neki INTERESI.

Ili kako ljudi imaju obicaj da kazu "odgovara mi neko", pa da li je onda moralno i zavlaciti, lagati i iskoriscavati nekog u M/Z odnosima?

Sasvim moguce da nije nemoralno, jer ispade da se stvari cesto svode na interese i iskoriscavanje.;)

Poslednja izmena:
odnos dve osobe je uvek iz interesa
pitanje samo u kom trenutku koji interes prevagne

da se ne lazemo, niko ne ostane zaljubljen do kraja zivota u osobu sa kojom je usao u vezu
niko do kraja zivota ne oseca leptirice
brak i zajednicki zivot i jeste interesna zajednica

a sto se konkretno tice ovoga o cemu pises - mladici su ti koji nece da obrate paznju na devojku koja ne ulaze u sebe, sto znaci - mora da bude negovana
ali isto tako, ono sto ih je privuklo na njoj i te kako ce poceti da zameraju i menjaju kad se pojavi zajednicki budzet

prijateljicina cerka koja je u kasnim dvadesetim je pre dva meseca pocela da se zabavlja sa deckom
oboje ekonomski nezavisni..svako ima svoj posao i svoje prihode..ona zivi kod roditelja, on ima svoj stan
on je bio taj koji je inicirao odlaske u restoran na izlascima na pocetku veze
a onda joj je rekao - znas, nemoj da mislis da ovako moze stalno..nemam ja prihod za svakodnevne ovakve izlaske
- pa ko ti ih je trazio?
mislim, ti nisi, al samo da ti kazem

posle nekoliko dana se dogovaraju kada ce da se vide..ona mu kaze da posle posla ide prvo na manikir, pa ce onda da dodje kod njega
njegov komentar - pa jel moras tako cesto?malo, malo pa si na depilaciji, kod frizera, manikir..mozes to i da proredis

tako da - dobro upoznajte onog sa kime planirate ozbiljnu vezu i brak
neke stvari jednog dana mogu da vam izadju na nos

eto dive opet samo muskarce krivi

ima i drugih primer, gde ona izlazi svaki dan u kaficu gde ti izlazis da bi te upoznala da bi se druzila sa tobom, onda ste u jednom stanu a ona kaze, mogo bi malo i da smanjis izlaske
jel, tad bilo ok sad nije

svi mi znamo da je brak ineresna zajednica pitanje je uvek, po meni, stvar egoizma ko je kolki egoista

Moral je subjektivan pojam, sto je za mene moralno, nije za nekog drugog, treceg ili petog.

Tako da mislim da nije ispravno lagati, varati i koristiti nekog.

Sto se novca tice, donekle je i bitna koliko je ko "tvrd" na tom polju.
Lupam sada, sutradan, imate dece, i ona nece da odvoji 1000 dinara za igracku, patike, sta vec, ili ajde, nesto manje, 100 dinara za sladoled detetu.
Ono drugo, dzentlmen placa pice, prevoz, ovo-ono, a na meni je da placam moj solarijum, i izlaske sa mojim drustvom, to je druga prica.

Ne mogu nikog da finansiram, nek' sam tvrd, nek' sam sebican, moj interes i finansijska situacija mi je na prvom mestu. Evo bas imao sam primer jedan poznanik ovde pre jedno 5-6 godina, zabavlja se sa nekom curom, a ona voli tako, lepe stvari, a on ne vidi, zaljubljen, zagoreo, sta li je vec. I lik posle 2-3 nedelje da joj kupi prsten, mindjuse, sta vec, neki nakit, simbolicni poklon, ljubav, truc muc, bla, ne znam ni ja koliko hiljada dinara. U medjuvremenu doticna krene da juri "vece" igrace njemu iza ledja, i lik ispusi na kraju ko niko, srecom nije kupio taj nakid inace bi se jeo sto je bio tolika budala.

Ne volim da trosim novac, tj. da investiram u neke bezvezne veze, nije bas ni da raspolazem nekim kapitalom ako cemo pravo jer su mi primanja ocajna, ili ih nema. Ako je solidna veza, nije problem investirati u nesto lepo s vremena na vreme, ako upoznajem osobu ili nisam siguran da ce mi se investicija isplatiti, tj. da cemo biti zajedno za 2 dana, 2 nedelje, 2 meseca ne investiram.

ma toga lollol ima koliko hoces
i ja sam svedok raspada `velike `ljubavi` gde je on bio duplo stariji od nje
on 60, ona 30
ona na prvi pogled bila presrecna jer je nasla svoju srodnu dusu, ljubav svog zivota
a na drugi, kad je shvatila da je njena `ljubav` egocentrik koji nema gen da svoje zaradjeno trosi na druge, resila da ide sto dalje odavde jer tu njoj srece nema..mislim, vise od po neke krpice, placene vecere kad negde izadju nije uspela da izvuce
pa ko da trpi onda 60-o godisnjeg konja
a nekada je bio meda :)

Moral je ispravno ponasanje u okviru nekog drustvenog sistema.

Slusam tako price u stvarnosti, ali i ovde po forumu.

Na primer, ovde na forumu, zena savetuje mladju zenu da na osnovu ponasanja momka moze da vidi koliko ce biti tolerantan prema trosenju para na odecu i cipele, i da na osnovu toga odabere nekog momka. :malav:

I kako zena ne zeli da slusa kritike muskog partnera, dok pazari nesto sto ce joj ulepsati zivot bez obzira sto ona moze celu svoju platu trositi na tricarije, dok je valjda na muskarcu da izdrzava porodicu.

(Treba ih samo ponekad pustiti, praviti se naivan i strpljivo citati sta se pise) :mrgreen:

Ako je neko spreman da batali ili odabira vezu sa muskarcem/zenom, jer proceni da je neko tvrd ili mek na pare, to znaci da ni sam ne ulazi u vezu iz iskrenih namera, velike ljubavi i tako tih stvari, vec su u pitanju neki INTERESI.

Ili kako ljudi imaju obicaj da kazu "odgovara mi neko", pa da li je onda moralno i zavlaciti, lagati i iskoriscavati nekog u M/Z odnosima?

Sasvim moguce da nije nemoralno, jer ispade da se stvari cesto svode na interese i iskoriscavanje.;)

Sve zavisi koliko je ko trpeljiv od trenutka kada zaljubljenost i ljubav prođu.
Gledano sa materijalne strane bolje prolaze oni koji se ne zaljubljuju ili vole sve kroz novac. Muškarci tako nalaze neke glupače koje im sve veruju, a žene opet nalaze neke tupsone koji im sve plaćaju.

imas i onu drugu varijantu sponzorusa u vezi
tek to mi je uzas
Koja druga varijanta sponzorusa u vezi?

- - - - - - - - - -

Sto se novca tice, donekle je i bitna koliko je ko "tvrd" na tom polju.
Lupam sada, sutradan, imate dece, i ona nece da odvoji 1000 dinara za igracku, patike, sta vec, ili ajde, nesto manje, 100 dinara za sladoled detetu.
Ono drugo, dzentlmen placa pice, prevoz, ovo-ono, a na meni je da placam moj solarijum, i izlaske sa mojim drustvom, to je druga prica.
To bi valjda vec bili neki ekstremi.

- - - - - - - - - -

prijateljicina cerka koja je u kasnim dvadesetim je pre dva meseca pocela da se zabavlja sa deckom
oboje ekonomski nezavisni..svako ima svoj posao i svoje prihode..ona zivi kod roditelja, on ima svoj stan
a onda joj je rekao - znas, nemoj da mislis da ovako moze stalno..nemam ja prihod za svakodnevne ovakve izlaske
- pa ko ti ih je trazio?
To ti je kombinacija obecavanja kula i gradova i straha od toga da ona njega ne batali pa daje sakom i kapom na pocetku.

Poslednja izmena:
Koja druga varijanta sponzorusa u vezi?

- - - - - - - - - -

To bi valjda vec bili neki ekstremi.

- - - - - - - - - -

To ti je kombinacija obecavanja kula i gradova i straha od toga da ona njega ne batali pa daje sakom i kapom na pocetku.

pa u navedenom primeru oboje rade i ima svako prihode
u drugom, ona nudi samo organ, a on za to treba da placa
ili on nudi organ, a ona za to da placa
to mi je uzas, uzas

odnos dve osobe je uvek iz interesa
pitanje samo u kom trenutku koji interes prevagne

da se ne lazemo, niko ne ostane zaljubljen do kraja zivota u osobu sa kojom je usao u vezu
niko do kraja zivota ne oseca leptirice
brak i zajednicki zivot i jeste interesna zajednica

a sto se konkretno tice ovoga o cemu pises - mladici su ti koji nece da obrate paznju na devojku koja ne ulaze u sebe, sto znaci - mora da bude negovana
ali isto tako, ono sto ih je privuklo na njoj i te kako ce poceti da zameraju i menjaju kad se pojavi zajednicki budzet

- pa ko ti ih je trazio?
mislim, ti nisi, al samo da ti kazem

posle nekoliko dana se dogovaraju kada ce da se vide..ona mu kaze da posle posla ide prvo na manikir, pa ce onda da dodje kod njega
njegov komentar - pa jel moras tako cesto?malo, malo pa si na depilaciji, kod frizera, manikir..mozes to i da proredis

tako da - dobro upoznajte onog sa kime planirate ozbiljnu vezu i brak
neke stvari jednog dana mogu da vam izadju na nos

Naravno da moraju da budu negovane, ali isto tako i ja ulažem u sebe, ali to ne znači da ću ja njoj reći daj mi pare za trening, daj mi pare za ishranu, daj mi pare za opremu, daj mi pare za izlazak, za piće sa ortacima...

To je poenta, što se većina njih vadi na to "pa, vi hoćete da budemo sređene", naravno, ali to ne znači da celu platu treba da date na sebe i onda uzimate od muževa za ostalo... A čisto sumnjam da je nekoga privuklo to što ta neka sedi po ceo dan po salonima i ulepšava se, privuklo ih je nešto drugo, nisu znali da to dolazi u paketu... Uostalom, masa njih to priča zato što ne žele da se sređuju, zato što su aljkave, ogromna većina njih danas ide dlakava i prljava, sa šminkom od juče, na rukohvatu torbe vidiš šta je jela juče za ručak a na kragni koliko puta se šminkala danas... Pusti me toga... Nego je kod žena uvek to "prebaci krivicu na muškarca kako god da je!", pa ne može to tako.

Sad ih ima možda 10%, za 10 godina ih neće ni biti... Ako se nastavi ovim tempom gde je novac Bog otac, roditelj, seks, partner... Itd, itd.
Nisu ovo jedina teska vremena u istoriji covecanstva,Uvek je bilo moralnih u nemoralnhi.Ne posmatra se sve kroz prizmu sadasnjosti.

Uvek ce postojati casni ljudi i oni drugi i mogu ovi drugi bti u vecini to nikada nece promeniti casnog coveka/zenu.

Dobar,moralan covek se radja i ostaje takav jer drugaciji ne moze butu,Nije tacno da vreme cini ljude losim.Ono samo izaziva da oni pokazu svoju pravu prirodu,

Nisu ovo jedina teska vremena u istoriji covecanstva,Uvek je bilo moralnih u nemoralnhi.Ne posmatra se sve kroz prizmu sadasnjosti.

Uvek ce postojati casni ljudi i oni drugi i mogu ovi drugi bti u vecini to nikada nece promeniti casnog coveka/zenu.

Dobar,moralan covek se radja i ostaje takav jer drugaciji ne moze butu,Nije tacno da vreme cini ljude losim.Ono samo izaziva da oni pokazu svoju pravu prirodu,

Moralan čovek se ne rađa, moralan čovek se postaje... Nemoguće je da se rodi moralan čovek jer tek rođeno dete nema pojma šta su moralne norme koje je izmislio sam čovek... Dakle, to je ono što se nosi iz kuće... Kako se danas retko šta dobro ponese iz kuće, ovom tendencijom za 10-20 godina imaćeš duhovno, emotivno i moralno osakaćene ljude kao nešto normalno.

Uostalom živi bili pa videli. :)

ma toga lollol ima koliko hoces
i ja sam svedok raspada `velike `ljubavi` gde je on bio duplo stariji od nje
on 60, ona 30
ona na prvi pogled bila presrecna jer je nasla svoju srodnu dusu, ljubav svog zivota
a na drugi, kad je shvatila da je njena `ljubav` egocentrik koji nema gen da svoje zaradjeno trosi na druge, resila da ide sto dalje odavde jer tu njoj srece nema..mislim, vise od po neke krpice, placene vecere kad negde izadju nije uspela da izvuce
pa ko da trpi onda 60-o godisnjeg konja
a nekada je bio meda :)
aaahahahahaaaaa a sto muskarac mora da ima taj gen kad sad imate sve?;)
zanimljivo priznanje....zanimljivo kako se ohladila .:lol:

- - - - - - - - - -

Moralno je.Ako nećeš da te žene lažu,varaju i iskorišćavaju,postani ***** ili idi u manastir.
Naravno.
Pa ovo su sve zenske osobine totalno...dakle /prema tome-> sve su zene nemoralne ;)
Ali moze im se doskociti, samo ostro i cvrsto ,i uzimati samo novu robu ne bofluk...

Poslednja izmena:
Bioloski, naucno gledajuci ono kakva ce odrasla jedinka biti 75% zavisi od gena, a samo 25% od vaspitanja. To sam negde procitao, valjda u nekoj knjizi koja se bavila genetikom.
Ne vaspitavaju samo roditelji, cesto mnogo vecu ulogu ima TV.

Po tome sto si procitao mi bi bili klonovi nasih predaka i lutke koju ce oblikovati okolina.Ne bih relka da je tako.Zanemarujete individualnost sa kojom se radjamo .osobinama koje su deo samo nase licnosti.Ne znam da li ce me iko razumeti ako napisem da se ne radjamo na istom nivou svesti.Isuvise je to kompleksno za diskusiju na ovakvom forumu.
Ostajem pri tome da se dobar covek radja.Ne moze ga napraviti okolina.

Po tome sto si procitao mi bi bili klonovi nasih predaka i lutke koju ce oblikovati okolina.Ne bih relka da je tako.Zanemarujete individualnost sa kojom se radjamo .osobinama koje su deo samo nase licnosti.Ne znam da li ce me iko razumeti ako napisem da se ne radjamo na istom nivou svesti.Isuvise je to kompleksno za diskusiju na ovakvom forumu.
Ostajem pri tome da se dobar covek radja.Ne moze ga napraviti okolina.

Pa dobro ne radjamo se sa istim genima, drugacije se to vrsi, ali od gena zavisi ponasanje jedinke, pa cesto i to koliko ce biti moralna, promiskuitetna itd.

Back