Da li je moralno lagati, varati i iskoriscavati?

LT samohrane majke se jako dobro drze i bez vase bedne alimentacije.....opet vtrite istu pricu,

Odgovorila si mi van konteksta. Maga kaze da je zena vredna SAMO ako je majka, dok se od muskarca traze pare, a ja joj kazem:"Kako ce ta majka da izdrzava decu bez muza ako je nezaposlena?", jer tada se ogleda njena prava vrednost. Jel gladno dete treba da odslikava njenu vrednost? Razumes?
Znam ja vrlo dobro da ima zena koje su sposobnije od muskaraca i koje imaju vece plate itd., ali spustati kriterijume za zene do neke totalno besmislene granice stvarno nema smisla.

To vec potpada pod neke tvoje licne stavove. Meni, a i mnogim muskarcima tvoj stav automatski znaci da se od muskaraca nesto trazi vise nego sto zena daje.
Konkretno, ako se vrednost muskarca ogleda samo u finansijama zasto se ne bi i vrednost zene tako gledala? Ili tu treba ubaciti izgled i lepotu umesto toga da je neka sposobna da bude majka ili nije? Kako to vec podseca na price o sponzorusama?:think:

I prost primer bi ti bio sta se desava sa to majkom ako je muz napusti i ostavi joj decu i cak krene da izbegne placanje te famozne alimentacije, sto u Srbiji mozda i nije tako tesko i uspe to da izvede?
Sta ce ta majka onda da radi i u cemu se ogleda njena vrednost i sposobnost?

Zar ti se u tom slucaju ne cini da se njena vrednost tada gubi, dok da je finansijski jak muskarac ostao sam sa decom mogao bi da se izbori, placa dadilju itd.?

Nisam ocekivao od tebe da vidim taj stav gde automatski smatras da su u danasnje vreme muskarci nekako nadmocniji i da od njih treba traziti vise dok je zeni dovoljno da bude princeza, dok je mlada i majka kada malo dodje u godine?

Drugi deo, danas svako svakog iskoriscava te je pravo pitanje sta je zapravo moralno.
Subudai,ko je spomenuo sponzoruse?ja ama bas nigde,ti si.nisam nigde napisala niti imam stav da je muskarac nadmocniji u odnosu na zenu i da od njih treba traziti vise.opet,takav stav zastupas ti.ja sam samo rekla da se slazem da drustvo vrednuje muskarca po tome koliko zaradjuje.a da sa druge strane,drustvo zenu vrednuje po tome da li je majka ili nije.vec sam napisala niko ne posmatra muskarce i zene kao iste,sem retkih poput tebe.svi ostali prave razlike.
o alimentaciji necu da pricam.
ako ja cinim nekome i taj meni isto-ja tu ne vidim iskoriscavanje.ne znam sta mislis pod tim da svako svakoga iskoriscava.neko moze da te koristi samo ako mu to dozvoljavas.

Subudai,ko je spomenuo sponzoruse?ja ama bas nigde,ti si.nisam nigde napisala niti imam stav da je muskarac nadmocniji u odnosu na zenu i da od njih treba traziti vise.opet,takav stav zastupas ti.ja sam samo rekla da se slazem da drustvo vrednuje muskarca po tome koliko zaradjuje.a da sa druge strane,drustvo zenu vrednuje po tome da li je majka ili nije.vec sam napisala niko ne posmatra muskarce i zene kao iste,sem retkih poput tebe.svi ostali prave razlike.
ako ja cinim nekome i taj meni isto-ja tu ne vidim iskoriscavanje.ne znam sta mislis pod tim da svako svakoga iskoriscava.neko moze da te koristi samo ako mu to dozvoljavas.
Da, sada razumem. Ti si to gledala kroz prizmu drustvene diskriminacije, ali opet nekako ne mislim da ce zena biti diskriminisana u ocima drugim ili da nece imati dovoljan ugled ako nije majka.
Mada sta znam, nisam zena pa da bih mogao da imam misljenje o tome, ali to mi ne deluje kao neka krupna stvar sa ove tacke gledista.

Naravno da nije moralno lagati, varati (osim mozda kad igras monopol :)) i iskoriscavati. Mada primecujem da se tema svela na M/Z odnose. Nije valjda to jedino polje gde su ovakve stvari zastupljene. U medjuljudskim odnosima laganje i varanje nije dozvoljeno. Tu jednostavno treba okrenuti ledja zauvek. A kad je u pitanju iskoriscavanje, stvar je licnog shvatanja, prihvatanja i postavljanja granice. Nije ono sto ja nekome cinim stvar koja se stavlja na kantar pa se meri. Nismo svi isti. Ako ja nekome cinim i od njega (nje) ocekukujem 100% reciprocitet e onda to ne valja. Neko je sposoban da pruza vise, neko manje, ali to nikako ne znaci da je jedna strana iskoriscena odnosno da druga iskoriscava. Meni ova tema ne zvuci komplikovano. Ljudi su prosto dobri ili losi. A ako su losi, onda je to sigurno stvar loseg vaspitanja sa malom primesom genetike.

ne razumem ni ja na koji ti smisao mislis? :) jednostavno,drugacije se vrednuje ona koja je majka od one koja nije.

za muskarce i zene ne vaze ista pravila.ides logikom da smo isti,a nismo.

sto se teme tice,nemoralno je varati i iskoriscavati druge.a sto se laganja tice,nemoralno je,ali ako nekada lazes da zastitis sebe-opravdano je :manikir:

Cekaj,cekaj...sad mi stvarno nije jasno.
Hoces da kazes da se zene vise vrednuju ako su majke od onih koje to nisu?Meni to zvuci nekako bas cudno.Stvarno ne razumem u kom kontekstu si to pomenula i kako to mislis vise se vrednuju.Voleo bih da mi to pojasnis.

Hoces da kazes da se zene vise vrednuju ako su majke od onih koje to nisu?Meni to zvuci nekako bas cudno.Stvarno ne razumem u kom kontekstu si to pomenula i kako to mislis vise se vrednuju.Voleo bih da mi to pojasnis.

Verovatno misli na one fazone poput prica o neudatim baba-devojkama, osudjivanju okoline sto se nisu udale i izradjale decu, iako su presle 45 i tako nesto valjda.

Verovatno misli na one fazone poput prica o neudatim baba-devojkama, osudjivanju okoline sto se nisu udale i izradjale decu, iako su presle 45 i tako nesto valjda.

Onda,ako je o tome rec,isto je i kod muskaraca.Neozenjene momcine od 40+.Isto koliko se kritikuju zene koje se ne ostvare kao majke,kritikuju se i muskarci koji se ostvare kao ocevi.
Ja sam pricao o necem savim drugom.

Onda,ako je o tome rec,isto je i kod muskaraca.Neozenjene momcine od 40+.Isto koliko se kritikuju zene koje se ne ostvare kao majke,kritikuju se i muskarci koji se ostvare kao ocevi.

Nisam skontao o cemu si tacno pricao, no nije bitno, to raspravi sa Magom posto ne znam na sta je ona mislila, ali opet se stice utisak da smo mi nekako cvrsci u tom pogledu dok kad se zene kritikuju, one caskom kukaju i placu

Poslednja izmena:

naravno da se vise vrednuju sa decom nerotkinje usedelice i tako i treba (pogotovo u zenskom drustvu kad muskarci nisu tu zato i ne primecujete) ,na zenu ranije i vise ima pritiska jer brze stare i gube plodnost

ne znam sta se desava u 40+ jer imam manje godina.mrzi me da raspravljam o ovome,ipak nije tema,ako hoces pusti mi pp.napisala sam sta sam napisala,ko je shvatio-shvatio je.

Moral i ljubav su dva razlicita sveta,tako je oduvek bilo.Al ovde i nije rec o pravoj ljubavi,nego vise o praksi MZ odnosa.Pa tu se moze gledati sa vise strana.Sigurno da moral kao moral nije vise od obicnog dima koji ljude uverava da nesto vide kako je i znaju,a cim se dim razidje nastaju problemi,sta sad,nije kako sam ocekivao,jadan ja.Pa to je narocito prisutno medju MZ odnosima gde i jedni i drugi zele znati o onima drugima iz nekih ranijih prica,pa kao oni su strucni,poznaju kako to ide,al uvek se desavaju neka iznenadjenja.KAd dodje stani-pani menja se ponasanje nema vise dragog koji sve omogucava,stegne se kais pa je on ovakav onakav.Razne zivotne situacije menjaju ljude i uvode nova pravila sto komplikuje izgradnju nekog stabilnog morala.Verovatno ga nikad nece ni biti.

Kakav li je to "stabilan moral"

To ti je takozvana konzervativa koja je dugo osudjivana.
Na primer Ana Karenjina. Onda je medju zenskim drustvom bilo na neki nacin moralno varati muza i cak su se preporucivali ljubavnici, ali nije bilo moralno napustiti porodicu i razvesti se te biti sa drugim muskarcem/zenom.
To je znacilo izopstenje iz plemickog drustva, a za nekog ko je odrastao i ceo zivot proveo tu u tom drustvu je fakticki znacilo smrt drustvenog zivota.

Sve to je dovelo da se Ana Karenjina baci pod voz.

To ti je takozvana konzervativa koja je dugo osudjivana.
Na primer Ana Karenjina. Onda je medju zenskim drustvom bilo na neki nacin moralno varati muza i cak su se preporucivali ljubavnici, ali nije bilo moralno napustiti porodicu i razvesti se te biti sa drugim muskarcem/zenom.
To je znacilo izopstenje iz plemickog drustva, a za nekog ko je odrastao i ceo zivot proveo tu u tom drustvu je fakticki znacilo smrt drustvenog zivota.

Sve to je dovelo da se Ana Karenjina baci pod voz.

Ovo bas ne zvuci kao neka stabilnost,pogotovo onaj deo s bacanjem pod voz :D

Pa mi govorimo o stabilnosti drustvenih pravila ne o tome sto je Ana Karenjina totalno pukla.
Konzervativa ima ustaljena pravila koja se ne menjaju dugo vremena.

Pa dobro al to su ti vise drustvene norme ili opsti moral,njen licni moral nije stabilan,da je stabilan to bi znacilo da ju je jako tesko demoralisati zahtevima drustva,moralni ljudi imaju dobru samozastitu od drugih uticaja.

Pa dobro al to su ti vise drustvene norme ili opsti moral,njen licni moral nije stabilan,da je stabilan to bi znacilo da ju je jako tesko demoralisati zahtevima drustva,moralni ljudi imaju dobru samozastitu od drugih uticaja.

Citao sam nesto o njoj ili gledao dokumentarac da je ona zapravo imala neki tezak psihicki poremecaj. Poremecaj dvostruke licnosti i da je to naveo na par mesta i moze stvarno da se vidi u romanu.
Da je kod nje bas prisutan jaz izmedju tog konzervativnog shvatanja kakva zena zapravo treba da bude i onoga sto je ona sama htela.
Na primer, uvek je znala sve i o tudjoj deci svojih porodicnih prijatelja kad je kome ispao zub, kad je ko bolovao, a na kraju nije nista znala ni o svom. Potpuno prestala da se brine o njemu. Psihicki pukla, isuvise velika promena se desila u njoj i ocigledna.

Poslednja izmena:
Citao sam nesto o njoj ili gledao dokumentarac da je ona zapravo imala neki tezak psihicki poremecaj. Poremecaj dvostruke licnosti i da je to naveo na par mesta i moze stvarno da se vidi u romanu.
Da je kod nje bas prisutan jaz izmedju tog konzervativnog shvatanja kakva zena zapravo treba da bude i onoga sto je ona sama htela.
Na primer, uvek je znala sve i o tudjoj deci svojih porodicnih prijatelja kad je kome ispao zub, kad je ko bolovao, a na kraju nije nista znala ni o svom. Potpuno prestala da se brine o njemu. Psihicki pukla.

To je gadno ko ima,nema tu leka,a jel pise kako je doslo do tog poremecaja ?

Back