Da li je moguci bolji svet?

Ti tako nipodastavas drustvene sisteme i psihologiju drustva da izgleda samo tebi nije ocigledno...
Pazi tebi je u redu da neko bude posvecen i razvija rutinu, talenat i vestinu brzog projektovanja elektricnih ili masinskih sistema, ali ti je bezvredno da se detaljima posveti mnogo vremena u tako vaznim stvarima kao sto su drustvo , psihologija, pa i ova nakaradna tvorevina sto je drugi ljudi zovu filozofijom, koja moze biti samo udaljeni reper za nesto sto stvarno veze u sebi znanje.

Mislis da ja nemam taj elektrotehnickarski pristup praksa je sve...Imam, ali priznajem da imam manje tog pristupa daj lovu na sunce pa da vozimo dalje...Taj pristup povlaci mnogo spustanja percepcije na drugim drustveno vaznim i filozofski vaznim poljima...

Filozofi su ljudi koji imaju problem pa ga kao zene psiholozi resavaju tako sto ga pretvaraju u trece lice....kao drugima resavaju problem...
Zato neces videti multidisciplinaran pristup filozofiji, a teorija sistema, i telekomunikacije, a i jos neki detalji iz drugih nauka su kao dusu dali za pojedine grane filozofije...

I priznajem da si rasterao sve sto nije pristalo na sprdnju u filozofiji....sad imas teren i kad ti se besedi ozbiljno onda navuces ove lokalce i onda im glumis autoritet i ono sto ti je karakter.

Jedino sto po meni to nije nista neubicajeno...Ja cak i ne shvatam to nemoralnim.Zato mene zovu nemoralnim jer moja tolerancija prema ljudskim naravima se ucini ljudima promocija toga.
Zato iz mog ugla gledanja ovo nije vredjanje, nego zameranje, a vecina drugih ce ovo shvatiti kao da te vredjam...
Na isti nacin na koji ti selekcionises radnika sa kim ce da radis, ja selekcionisem ljude sa kojima cu ozbiljnije da pricam o filozofiji ili nekim svojim teorijama.
Delimicno je to i zbog toga sto ako pricas o nuklearnoj fizici na pijaci imas da ispadnes ludak...ali delimicno je i cuvanje snage, cudno zvuci ali moj stav je da ne treba trositi snagu jer vreme je dinamicka velicina, tj stanje, pa ce ono sto danas genije nije uradio, sutra ce proci i glupanu...

Cak to i koristim ponekad...Ljudi se otvore kad procene da je neko bezopasan i balvan, a ja sa strane mogu da skeniram i onda sa balvanom odradim ono sto bi u startu bilo meni zabranjeno.

Ali na kraju da pnovim za ostale sto citaju....Dragoljub i dalje cita i usavrsava se literaturom i da fakulteti nisu tako zatvoreni za osobe koje imaju preko 27 godina, upisao bi neki i zavrsio ko od shale...
U prevodu daje covek maksimum od sebe.Bolje ne moze, ne zamerite mu nego se ispomazite...
Tu ide jedna moja nezgodna crta naravi, ja razdvajam coveka od njegovog ucinka...dodje mu da sam mehanicista na neki nacin...svako mi vredan ili mu i povladjujem sto se trudi, ali kad je ucinak u pitanju, to je sto je , nema ulepsavanja...Naravno , ljudima cudno sto to vazi i za mene, pa nemam kompleks kad u necemu sto se ocekuje da budem dobar nisam dobar...
Ono cuveno , ebes elektrotehnicara koji ne zna da popravi TV...sto mene uopste ne pogadja ,

E sad da ne bude samo o tebi ovaj post...ova osobina da se procenjuje vrednost necega nezavisno od coveka je cudna stvar, jer kad tako gledas filozofska dela, naletis na svasta...a kad se doda da i u srpskom a verovatno i u drugim jezicima isti ljudi razlicito tumace istu rec...eto totalnog ludila da se moze sve drugacije tumaciti od tumacenja drugih.
Ne sve ali nesto bitno...

Venus projekat je utopija koju gradi neki matori, mislim da je arhitekta.Bio je jedno vreme u slozi sa onim antiglobalistickim zeitgeist pokretom pa se posvadjali.
U sustini on misli da je odgovorniji pristup resursima resenje drustvenih odnosa i drustvenog sistema...Teska naiva, ali zarazena odrzivim sistemima...
Ja sam za odrzivost, lep je to koncept, stabilan, kosmicki, ali treba razlikovati sta je sta...

Zeitgeist su na drugoj strani, antiglobalisti sa kojima se takodje slazem, ali oni se drze onog sto znaju...
Ja bi njih opisao sa ljudima koji mozda nesvesno imaju princip odgovornosti pojedinca...
Jer da svesno shvataju rekli bi to...Jer je efektno...a oni samo naglasavaju odgovornost svakog od nas...

Moj dodatak njihovim naporima je da ako se pojedinci iskljuce, tj iskljuce svoju odgovornost prema drustvu iz svojih obaveza, onda se formira upravljacka elita pa se drustvena odgovornost dodeljuje samo pozicijama za upravljanje drustvom, a to je kao sto znate odlican put za zloupotrebe svega.
To je nepovratan proces, tj kad se izgubi dejstvo odgovornosti pojedinca u strukturi drustva , ne vraca se samom zeljom da se ponovo uspostavi. To se desavalo i u socijalizmu i u kapitalizmu.

Venus zagovara komunu koja je malo cudno zamisljena...tj klasicna greska obicnog coveka, misli da je dovoljno da se oko njegove ideje izgradi sve...nabacano...
Tu bi mu dobar vajar svasta rekao....

Ti tako nipodastavas drustvene sisteme i psihologiju drustva da izgleda samo tebi nije ocigledno...
Pazi tebi je u redu da neko bude posvecen i razvija rutinu, talenat i vestinu brzog projektovanja elektricnih ili masinskih sistema, ali ti je bezvredno da se detaljima posveti mnogo vremena u tako vaznim stvarima kao sto su drustvo , psihologija, pa i ova nakaradna tvorevina sto je drugi ljudi zovu filozofijom, koja moze biti samo udaljeni reper za nesto sto stvarno veze u sebi znanje.

Mislis da ja nemam taj elektrotehnickarski pristup praksa je sve...Imam, ali priznajem da imam manje tog pristupa daj lovu na sunce pa da vozimo dalje...Taj pristup povlaci mnogo spustanja percepcije na drugim drustveno vaznim i filozofski vaznim poljima...

Filozofi su ljudi koji imaju problem pa ga kao zene psiholozi resavaju tako sto ga pretvaraju u trece lice....kao drugima resavaju problem...
Zato neces videti multidisciplinaran pristup filozofiji, a teorija sistema, i telekomunikacije, a i jos neki detalji iz drugih nauka su kao dusu dali za pojedine grane filozofije...

I priznajem da si rasterao sve sto nije pristalo na sprdnju u filozofiji....sad imas teren i kad ti se besedi ozbiljno onda navuces ove lokalce i onda im glumis autoritet i ono sto ti je karakter.

Jedino sto po meni to nije nista neubicajeno...Ja cak i ne shvatam to nemoralnim.Zato mene zovu nemoralnim jer moja tolerancija prema ljudskim naravima se ucini ljudima promocija toga.
Zato iz mog ugla gledanja ovo nije vredjanje, nego zameranje, a vecina drugih ce ovo shvatiti kao da te vredjam...
Na isti nacin na koji ti selekcionises radnika sa kim ce da radis, ja selekcionisem ljude sa kojima cu ozbiljnije da pricam o filozofiji ili nekim svojim teorijama.
Delimicno je to i zbog toga sto ako pricas o nuklearnoj fizici na pijaci imas da ispadnes ludak...ali delimicno je i cuvanje snage, cudno zvuci ali moj stav je da ne treba trositi snagu jer vreme je dinamicka velicina, tj stanje, pa ce ono sto danas genije nije uradio, sutra ce proci i glupanu...

Cak to i koristim ponekad...Ljudi se otvore kad procene da je neko bezopasan i balvan, a ja sa strane mogu da skeniram i onda sa balvanom odradim ono sto bi u startu bilo meni zabranjeno.

Ali na kraju da pnovim za ostale sto citaju....Dragoljub i dalje cita i usavrsava se literaturom i da fakulteti nisu tako zatvoreni za osobe koje imaju preko 27 godina, upisao bi neki i zavrsio ko od shale...
U prevodu daje covek maksimum od sebe.Bolje ne moze, ne zamerite mu nego se ispomazite...
Tu ide jedna moja nezgodna crta naravi, ja razdvajam coveka od njegovog ucinka...dodje mu da sam mehanicista na neki nacin...svako mi vredan ili mu i povladjujem sto se trudi, ali kad je ucinak u pitanju, to je sto je , nema ulepsavanja...Naravno , ljudima cudno sto to vazi i za mene, pa nemam kompleks kad u necemu sto se ocekuje da budem dobar nisam dobar...
Ono cuveno , ebes elektrotehnicara koji ne zna da popravi TV...sto mene uopste ne pogadja ,

E sad da ne bude samo o tebi ovaj post...ova osobina da se procenjuje vrednost necega nezavisno od coveka je cudna stvar, jer kad tako gledas filozofska dela, naletis na svasta...a kad se doda da i u srpskom a verovatno i u drugim jezicima isti ljudi razlicito tumace istu rec...eto totalnog ludila da se moze sve drugacije tumaciti od tumacenja drugih.
Ne sve ali nesto bitno...
Slažem se (I Slavoj se slaže!) da je veoma dobro psihologizirati tvorca nečeg pa tek onda suditi o tom nečem...;)
A da bi mene psihologizirao,trebao bi me upoznati...Ybg...:mrgreen:
No,nema veze-ne misliš ti loše...Samo više praktičnog dejstva i sve ok...Da-i stekao sam utisak da ne dovodiš
stvari koje počneš do kraja!
Moraš sačekati da sazri i onda uzbrati! Ne beri zeleno! ! !

Miroslave, moram da te pitam. Kako ces nasilje istrebiti bez nasilja ? Kako cemo, ako postanemo svi isti, ocuvati svoj identitet,svoje korene, svoju kulturu, itd...? Da li naseljavanje drugih planeta nije jedan vid agresije ? Sa drugim se, uglavnom, slazem. Nista zlonamerno, i tebi poz i :)
Ova izjava me mnogo razočarala. Pa danas je i laiku jasno da je naseljevanje kosmosa neminovna sudbina čovječanstva.

Agresija???

'Pionir1' koji je odavno izašao iz sunčevog sistema nosi sa sobom zlatnu pločicu na kojoj su utisnuti simboli kao poruke koje će moći dešifrovati bilo koja eventualna vanzemaljska civilizacija kojoj je poznata elektronika. Osnovna poruka na zlatnoj pločici je: Dolazimo u miru.

Ova izjava me mnogo razočarala. Pa danas je i laiku jasno da je naseljevanje kosmosa neminovna sudbina čovječanstva.

Agresija???

'Pionir1' koji je odavno izašao iz sunčevog sistema nosi sa sobom zlatnu pločicu na kojoj su utisnuti simboli kao poruke koje će moći dešifrovati bilo koja eventualna vanzemaljska civilizacija kojoj je poznata elektronika. Osnovna poruka na zlatnoj pločici je: Dolazimo u miru.

Ma, da...dolazimo u miru da pljackamo vase resurse ! :)

Sta se moze ocekivati od pljackaskog neoliberalnog kapitalizma drugo, osim - pljackanja i porobljavanja. Sada pljackaju drzave, puput nase, sutra ce i planete. Jos ako su te planete neseljene primitivnijim zivotom, tesko njima. Prodavace im Coca-Colu, smrdljive McDonald's proizvode, skladistiti nuklearni otpad i slicno...kao sto i rade ovde.

Hocu da kazem, nismo mi jos za osvajanje svemirskih prostranstava. Da uredimo mi prvo svoju kucu, da bi ulazili u druge.:)

Sta se moze ocekivati od pljackaskog neoliberalnog kapitalizma drugo, osim - pljackanja i porobljavanja. Sada pljackaju drzave, puput nase, sutra ce i planete. Jos ako su te planete neseljene primitivnijim zivotom, tesko njima. Prodavace im Coca-Colu, smrdljive McDonald's proizvode, skladistiti nuklearni otpad i slicno...kao sto i rade ovde.

Hocu da kazem, nismo mi jos za osvajanje svemirskih prostranstava. Da uredimo mi prvo svoju kucu, da bi ulazili u druge.:)
A meni si napisao da nisi predator i zver kao ja i da si etićan...Vrdalama...:hahaha::mrgreen:

DRAGOLJUB:

E vidiš da znaš gde i tebi i Milovanovitju i Fresku ne valja Utopija!

Šta ti vrede tvojih pet fakulteta kad ne znaš osnovnu stvar na svetu - ne znaš koja je to osnovna i jedina prirodna sila i pojava koja postoji. Ne znaš da je ravnopravni društveni i ekonomski poredak osnovni i jedini cilj i osnovni i jedini prirodni zakon po kojem ova prirodna sila deluje i po kojem teče njena evolucija. I ne znaš da se taj njen zakon, cilj i evolucija ne zovu imenom "Utopija", već "Sintropija".

DRAGOLJUB:

Šta ti vrede tvojih pet fakulteta kad ne znaš osnovnu stvar na svetu - ne znaš koja je to osnovna i jedina prirodna sila i pojava koja postoji. Ne znaš da je ravnopravni društveni i ekonomski poredak osnovni i jedini cilj i osnovni i jedini prirodni zakon po kojem ova prirodna sila deluje i po kojem teče njena evolucija. I ne znaš da se taj njen zakon, cilj i evolucija ne zovu imenom "Utopija", već "Sintropija".
Znaš...ja i nisam nešto za ravnopravnost,naročito ne sa lenjštinama i nesposobnjakovićima!
Ja sam za to da ko više stvara i vrednije da više i lepše uživa u tom...Sintropija s lenjima nije ni moguća!

DRAGOLJUB:

Znaš...ja i nisam nešto za ravnopravnost, naročito ne sa lenjštinama i nesposobnjakovićima!
Ja sam za to da ko više stvara i vrednije da više i lepše uživa u tom...Sintropija s lenjima nije ni moguća!

Ponovo dokazuješ da ne umeš logički da misliš! Činjenica je da su polovina ljudskog društva pohlepne lenjštine i paraziti koje ništa korisno i društveno opravdano ne stvaraju, već žive kao paraziti, tako što varaju i kradu materijalna dobra od one polovine duštva koja se bavi društveno-opravdanim i korisnim radom. I ako ti spadaš u onu u polovinu društva koja se bavi korsnim radom, tebe - kroz lopovski sistem raspodele u društvu koji su napravili paraziti i lopovi i sebi prligodili - stalno potkradaju ti paraziti i lopovi i to će tako da bude sve do momenta dok se ne uspostavi ravnopravan društvgeni poredak, tj, dok se ne ukine sav društveno neopravdan i nekoristan rad i nateraju se lenštine i paraziti da i oni počnu da se bave društveno opravdanim i korisnim radom i tako počnu da žive od svog rada, a ne tuđeg. S obzirom da si se ti sada izjasnio da nisi za ravnopravnost, to podrazumeva da se ti trenutno ne baviš društveno opravdanim i korisnim radom, već si parazit koji živi na teret onih koji se društveno opravdanim radom bave, pa bi te ravnopravnost pogodila jer tada više ne bi mogao da živiš od tuđeg rada kao do sada, već vlastitog.

Dakle, logičan zaključak bi bio da ti, ako si za to da onaj ko više i vrednije stvara, sam uživa u rezultatima svog rada, tada je normalno da treba da budeš "za" ravnopravan društveni i ekonomski pordak, a ne "protiv". Odnosno, ako si koristan radnik, stvaralac, nije logično da glasaš "za" neravnopravavan društveni poredak, jer onda glasaš "za" neradnike, lopove i parazite, jer to je njihov poredak, a ne tvoj.

Poslednja izmena:
Nereja ne razumete, bas ga spustate na nivo pijace.

A svidja mi se ova rec sintropija....u smislu sinergijska utopija, matrix.
Ljudi vole tako senzacionalne reci cak i kad ih ne razumeju , zato mi se svidja, valjda ce im biti bliza...
Sa obicnim recima imam problem, cuju samo rec JA, SEBE, AGRESIJA, BORBA, razmisljaju samo i ti si isti, nisam ja tako los, moram da dokazujem da sam dobar, samim tim sam dobar itd...

Tesko da cemo ikada srediti svoju kuću jer se pokazalo, sve do danas, da je slobodna volja neukrotiva.

No, nijesam ni mislio da bi čovjek imao sreće, i to na prvom koraku, da dojezdi do kuće neke vanzemaljske civilizacije. (U tom slučaju, zavisno od razlike u stepenu razvitka jednih i drugih, brojne su mogućnosti i praktično nepredvidive šta bi se stvarno dogodilo u pojedinim konkretnim slučajevima). Više mi je vjerovatno da čovjek nađe neki, ne tako udaljen, kosmički objekt koji bi adaptirao da mu bude dom za izvjestan broj mileneija. A onda opet u potragu za novim domom. Kosmički nomadi. :lol:

Tesko da cemo ikada srediti svoju kuću jer se pokazalo, sve do danas, da je slobodna volja neukrotiva.

No, nijesam ni mislio da bi čovjek imao sreće, i to na prvom koraku, da dojezdi do kuće neke vanzemaljske civilizacije. (U tom slučaju, zavisno od razlike u stepenu razvitka jednih i drugih, brojne su mogućnosti i praktično nepredvidive šta bi se stvarno dogodilo u pojedinim konkretnim slučajevima). Više mi je vjerovatno da čovjek nađe neki, ne tako udaljen, kosmički objekt koji bi adaptirao da mu bude dom za izvjestan broj mileneija. A onda opet u potragu za novim domom. Kosmički nomadi. :lol:
Ša si se stiso? Svakom po planeta,vidi kolko ih je!:hahaha:

Nereja ne razumete, bas ga spustate na nivo pijace.

A svidja mi se ova rec sintropija....u smislu sinergijska utopija, matrix.
Ljudi vole tako senzacionalne reci cak i kad ih ne razumeju , zato mi se svidja, valjda ce im biti bliza...
Sa obicnim recima imam problem, cuju samo rec JA, SEBE, AGRESIJA, BORBA, razmisljaju samo i ti si isti, nisam ja tako los, moram da dokazujem da sam dobar, samim tim sam dobar itd...
Sintropija bi trebala biti princip unutrašnjeg uređivanja sistema.
Naravno da je nemoguća fizički i matematički-takvim je čini entropija!
Naime,nije moguć,kao što je znano,perpetum mobile drugog reda tj.prevođenje
manje energije većoj bez dodavanja energije...
U tom smislu je sinergija samo subjektivan uvid u parcijalni deo sistema koji se dinamizira
dovođenjem energije.
Navodno nam Bog nadomeščuje nedostajuću energiju za sintropiju...Bilo bi sjajno!:manikir:

DRAGOLJUB:

Ponovo dokazuješ da ne umeš logički da misliš! Činjenica je da su polovina ljudskog društva pohlepne lenjštine i paraziti koje ništa korisno i društveno opravdano ne stvaraju, već žive kao paraziti, tako što varaju i kradu materijalna dobra od one polovine duštva koja se bavi društveno-opravdanim i korisnim radom. I ako ti spadaš u onu u polovinu društva koja se bavi korsnim radom, tebe - kroz lopovski sistem raspodele u društvu koji su napravili paraziti i lopovi i sebi prligodili - stalno potkradaju ti paraziti i lopovi i to će tako da bude sve do momenta dok se ne uspostavi ravnopravan društvgeni poredak, tj, dok se ne ukine sav društveno neopravdan i nekoristan rad i nateraju se lenštine i paraziti da i oni počnu da se bave društveno opravdanim i korisnim radom i tako počnu da žive od svog rada, a ne tuđeg. S obzirom da si se ti sada izjasnio da nisi za ravnopravnost, to podrazumeva da se ti trenutno ne baviš društveno opravdanim i korisnim radom, već si parazit koji živi na teret onih koji se društveno opravdanim radom bave, pa bi te ravnopravnost pogodila jer tada više ne bi mogao da živiš od tuđeg rada kao do sada, već vlastitog.

Dakle, logičan zaključak bi bio da ti, ako si za to da onaj ko više i vrednije stvara, sam uživa u rezultatima svog rada, tada je normalno da treba da budeš "za" ravnopravan društveni i ekonomski pordak, a ne "protiv". Odnosno, ako si koristan radnik, stvaralac, nije logično da glasaš "za" neravnopravavan društveni poredak, jer onda glasaš "za" neradnike, lopove i parazite, jer to je njihov poredak, a ne tvoj.
Evo Ljubo,imaš dokaz da nisi usamljen u svojim nastojanjima! Pokušaj sintropije i jeste pravi pokušaj za čoveka!
Alhemija je uvek privlačila nas zaluđenike!:lol:

Андреј Детела
Извор: ввв.младина.си

На пример, када путујете аутомобила на путу, гуме загреју, а кад инхибирани, уживајући кочионе дискове; због отпора ваздуха, топао ваздух око аутомобила, околни ваздух док уживајући у издувним гасовима и хладњака аутомобила. На крају је све у жару. Али сада знамо како да рециклира отпадну топлоту натраг у електричну енергију. Десет година је вероватно имати превагу у главним електричних аутомобила, који ће се базирати на расхладном синтропије амбијента претварао поново у електричну енергију, која ће потом бити вођена електромотора у ауту. Ово је решење за енергетским проблемима савремене цивилизације, између осталог, наравно, злогласног проблем ефекта стаклене баште.

П: Коришћење знања у вези са синтропијо може имати огромне социјалне последице. Шта мислите о себи?
Ево шта сам учвршћивање на размишљање Теслиног аутобиографије (у наш објављена недавно под називом Моји изуми). Пре Био је сто година писао о новим изворима енергије и упозорио на шта би требало да буде обраћао пажњу.Ток догађаја у овим временима генерално ради пребрзо, све ствари које желимо да одмах направи јавно и такође наметљиво да тржиште пре него што су добро разумели. Зато ћу увек привукло пажњу на филозофским, социјалним, психолошким аспектима ових нових могућности које нуди знањем синтропији. Дакле, ако смо сада одједном донираних нове могућности за конверзије енергије, изузетно је важно да током интегритета разумеју шта значи. Нове могућности неће бити распоред утакмица на стари начин размишљања, нећемо бити поново злостављани.

П: Како то мислиш задњи.м реченицу?

Синтропија говори о томе да се свет не делује кроз доминације јачег, али на квантном нивоу, што је знатно више у реалном, видимо како различити субјекти созвањајо једни друге на чудесан напор хармоније и садржајно богат.

Након старих Наиме новим могућностима у светској впељавале да би имали један народ доминира другима. Синтропија говори о томе да се свет не делује кроз доминације јачег, али на квантном нивоу, што је знатно више у реалном, видимо како различити субјекти созвањајо једни друге на чудесан напор хармоније и садржајно богат. Тек када схватимо ову првобитну кооперативност и она отворила врата у свет људи, можда наш стварни живот је подигнута на виши ниво и боље. Можда чак и више божански ниво? Без овог разумевања треба све учинити оно што сада говоримо о синтропији и бесмисленог, јер чак и ова ствар поново одмах злостављана. Нећемо. Сви ми жуде духовно свесно и достојанствен живот, желимо коегзистенцију са целини и пун љубави однос према овој целини, цела ова би сви желели да се осећају безбедно и срећни. Дакле, само у духовном контексту знања синтропији неки смисао и сврху.

Андреј овим снагама добром односу са стране и обогатити ваш рад. Дубоко почаст свом претходном путу и увида који су пред вама.

(Nemam vremena da vam prevodim sa slovenačkog,pa sam ovaj deo teksta propustio kroz Gugl prevodioca...Naravno da je slab
i čak smešan prevod,ali dovoljno je razumljiv...Inače,Andrej spada u vrh mladinske nauke v Sloveniji)

Poslednja izmena:

Naprotiv, mislim da se slobodna volja gusi, da ne sredimo svoju kucu. U filozofiji, slobodna volja = sloboda. A ovaj americki ( Rokfeler-Rodsilski ) neo- " liberalni " kapitalizam radi sve da ugusi slobodnu volju i sam izvorni pojam slobode. Pa ce tako, uz pomoc novca, upregnuti ( poput volova u jarmu ! ) i odredjene " filozofe " da opravdavaju njihovo gusenje slobode ( poput Popera, BHL-a, Sloterdajka...).

No, kada sam mislio da treba prvo srediti svoju kucu - mislio sam da treba pocistiti to smece koje stvara i produkuje ne-slobodu, koja nije primerena i pripadna coveku. Pa, kada sredis kucu, ocistis smece, odes u goste, i naravno, pozoves ih u uzvratnu posetu. :) Tako ja mislim, ucen od starih.

Auuu, onda nije dobar niti koristan pojam sintropija...taj pogled na svet je nakaradan cak i kad je istinit.Evolucija i prakticnost su prirodne, a ne super bice.

--------------------------------------------------------
Sto se tice Nerej inicijative, ja smatram da glupima odgovara oduzimanje prostora za kreativnu slobodu uz obavezno ostavljanje slobode da korisnicki kopiraju.
Gde god vidis priglupu a prakticnu osobu videces da uglavnom gleda da primeni primecene sablone na svoju oblast , a ne da ih izmislja ili prilagodjava.
A kad vidis glupu osobu koja nije prakticna, onda vidis da u sve mesa ego i licnost i dokazivanje drugima da je vrednosno bolja i pametna.
Malo pametniji rade primenu asocijacija i analogija....
Jos pametniji rade sinteticki pristup sistemu , a uz to idu i model evolucija i paralelni sistemi (bilo matematicki ili tehnicki) npr S, lapslas, furije, FFT, modulacije....
Jos pametniji rade kreativni pristup, to mora od nule...znaci kako spojiti ruku na vrh glave...nema primera u prirodi, a mora se resiti milion novih problema...

Свеколико бивство створено је о стране Богова,Бога или Природе???
У Новој Цивилизацији разликоваћемо се у много чему,али основно је да у њој нема насиља и ратова!!!

Miroslave, mene taj pojam Nova Civilizacija tako podseca ( da pricamo jasno, srpski, umesto, asocira, npr. ) na ovo sto kritikujem, dakle, Novi Svetski Poredak ( opet, velikim slovima ! ). Mislim, od ideje do realizacije su veliki koraci. Sta znaci da nema nasilja i ratova ? Kako to ostvariti ? Savetujem ti, bez obzira sta ovde danas o njemu misle, da malo proucis Marksa. Nije on, kako ga predstavljaju, prazan utopista, vec, ozbiljan kriticar i danasnjeg drustva. Njegove filozofske, a, narocito, ekonomske analize su i danas vazne ( aktuelne ).

@ Umri muski

To nije moja inicijativa, to je moja delatnost. Borim se, u skladu sa mogucnostima, uvek protiv tog zla. Koje gusi slobodu. I, umisljeni nemacki filozofi nemaju izraz za prakticko, vec samo prakticno. Kod nas pojam praktican ( covek, recimo ) znaci snalazljiv, povodljiv, onaj koji ostvaruje svoje interese, lukav, itd...prakticki znaci delatan, onaj koji menja, stvara ( a to i jeste u smislu nemackih filozofa, Kanta, Fihtea, Selinga, Hegela, Marksa...do Markuzea, recimo, i Habermasa ). I, ne vezujem glupe ljude sa tim da pristaju, cak i ako to rade, ne zameram im, vec, nepostene, cesto obrazovane ( ulizice, potpezne kucke, kako vec ), ali, uvek poltrone i konformiste ( gle izraza koji nisu srpski, ali ce ih te ulizice, obrazovane, pametne, lepo razumeti ! ).

DRAGOLJUB:

Evo Ljubo,imaš dokaz da nisi usamljen u svojim nastojanjima! Pokušaj sintropije i jeste pravi pokušaj za čoveka! Alhemija je uvek privlačila nas zaluđenike!

Sa stanovišta nagona samoodržanja kao večite težnje od zla ka dobru, sintropija je težnja ka organizaciji, redu i harmoniji, jer to ima značenje zadovoljstva i dobra. U ljudskom društvu to se postiže uz pomoć ekonomije koja bazira na pravednoj podeli rada i rezultata rada.

A entropija, kao težnja ka haosu, nezadovoljstvu i zlu, u ljudskom društvu se postiže uz pomoć političkih, religijskih, nacionalnih i kalsnih podela, mržnji i ratova.

Pa onda možemo da zaključimo da je ekonomija osnovna i glavna sintropijska sila i snaga koja vuče ljudsko društvo napred. A da su političke, verske, nacionalne i kalsne podele i institucije osnovna i glavna entropijska sila i snaga koja večito vuče ljudsko društvo nazad.

Kako god okreneš, biljeg sveta neće da bude dok god ove entropijske sile budu delovale u njemu.

Ovo nije alhemija, već Nauka o nagonu samoodržanja..

Poslednja izmena:
MIROSLAV:

У Новој Цивилизацији разликоваћемо се у много чему, али основно је да у њој нема насиља и ратова!!!

Ti i dalje teraš po svom - postavljaš ciljeve, a ne daješ rešenja. Hoćeš Civilizaciju bez ratova, a ne znaš kako. Pokušaj s receptom malog Đokice koji uz pomoć "tampona" rešava sve svoje želje i probleme. Mali Đokica kaže: "Kad imaš "tampone" možeš da voziš bicikl, možeš da igraš košarku, možeš da plivaš u bazenu, možeš sve". Možda bi i ti pomoću "tampona" mogao da oslobodiš "Civilizaciju nasilja i ratova".

DRAGOLJUB:

Sa stanovišta nagona samoodržanja kao večite težnje od zla ka dobru, sintropija je težnja ka organizaciji, redu i harmoniji, jer to ima značenje zadovoljstva i dobra. U ljudskom društvu to se postiže uz pomoć ekonomije koja bazira na pravednoj podeli rada i rezultata rada.

A entropija, kao težnja ka haosu, nezadovoljstvu i zlu, u ljudskom društvu se postiže uz pomoć političkih, religijskih, nacionalnih i kalsnih podela, mržnji i ratova.

Pa onda možemo da zaključimo da je ekonomija osnovna i glavna sintropijska sila i snaga koja vuče ljudsko društvo napred. A da su političke, verske, nacionalne i kalsne podele i institucije osnovna i glavna entropijska sila i snaga koja večito vuče ljudsko društvo nazad.

Kako god okreneš, biljeg sveta neće da bude dok god ove entropijske sile budu delovale u njemu.

Ovo nije alhemija, već Nauka o nagonu samoodržanja..
Jeste alhemija ljudske radionice zvane "dijalektika":mrgreen:
To u prirodi ne postoji sem u ljudskoj klempi!

@ Umri muski

To nije moja inicijativa, to je moja delatnost. Borim se, u skladu sa mogucnostima, uvek protiv tog zla. Koje gusi slobodu. I, umisljeni nemacki filozofi nemaju izraz za prakticko, vec samo prakticno. Kod nas pojam praktican ( covek, recimo ) znaci snalazljiv, povodljiv, onaj koji ostvaruje svoje interese, lukav, itd...prakticki znaci delatan, onaj koji menja, stvara ( a to i jeste u smislu nemackih filozofa, Kanta, Fihtea, Selinga, Hegela, Marksa...do Markuzea, recimo, i Habermasa ). I, ne vezujem glupe ljude sa tim da pristaju, cak i ako to rade, ne zameram im, vec, nepostene, cesto obrazovane ( ulizice, potpezne kucke, kako vec ), ali, uvek poltrone i konformiste ( gle izraza koji nisu srpski, ali ce ih te ulizice, obrazovane, pametne, lepo razumeti ! ).

E pa lose ti pozicionirana delatnost.
Znac ono stepenice demagogije i razumevanja, kad zakljucak bukvalno zavisi od jednog dodatog argumenta, pa ide naizmenicno da , ne, da , ne, dobro , lose, dobro, lose...
E tako i ovo tvoje...Moras naci stvarne uzroke, nema ih jedan, ali bar da ih sagledas.Ovako ti gledas vrh brega, slobodu i gledas moral, a i jedno i drugo je, moje misljenje, bez veze gledati jer su rezultati u desetom stepenu, mada stoji da su dobro postavljeni ipak dobri kao idoli...uputstva kako bi valjalo...

Recimo ti bi da se boris za negusenje slobode, a pricamo o kapitalizmu koji se zasniva na sudstvu kao paravanu , jer tamo se postuje aktivnost pojedinca i zelja pojedinca i prema tome se posmatraju rezultujuce posledice.
Ovo ja povezujem one moje stvarnosti sa realnim stanjem i uslovljenostima u drustvu.
To znaci da ce ako se inteligentni ne agnazuju da do kraja iscede sistem, njegova sustina ostati zamaskirana lasnim pricama onih koji ga cede i vode ka zlim namerama..
To ti je mozda jevrejska, ali je dobra, gledaj od koga kupujes i kome dajes novac , za njegov trud...tog izvlacis iz blata i postavljas na pijedastal...

Osvnovni pristup danasnjeg kapitalizma je totalna uredjenost na nivou ispod mediokriteta, ponekad na nivou mediokriteta...Dok se u sudu od njih trazi genijalnost i elokventnost...Ja ne znam nijednu oblast koja ne trazi toliko genijalnosti i elokventnosti koliko sudski proces i sudjenje...Kako onda nisu pravnici najinteligentniji i oni najinteligentniji kako nisu najuspesniji?
Pa sudski sistem je korumpiran, ali ne toliko koliko se misli...Vise je neobrazovan i lenj i bahat.
Tada bolje prolazi onaj ko zna premijera nego onaj ko zna zakon....
Kad kazem zakon ne mislim na osnovna nacela zakona nego na trikove, fore i fazone...
Sto je rekao Adam Smith, duznost svakog u kapitalizmu je da uocene prilike za bogacenje maksimalno iskoristi, bilo da su legalne, dozvoljene, nedozvoljene , moralne ili nemoralne...Tek onda kapitalizam postaje efektivan, dobar i pogonski tocak razvoja drustva...
U sustini on kaze, ako kraduckas po malo, vremenom ce svi postati lopovi, ali ako kraduckas po mnogo, vremenom ce se siromasi angazovati da zatvore mesto curenja...
Siromasi se odnosi na siromasne duhom, verom, vrednocom, inteligencijom, voljom...

Glup covek i nenaucen ne zna sta ce sa slobodom....

Tičja basna

Patak i Bog

Patak: Ej ti! Zašto si me osudio na vječito skapavanje od tuge jer si od svih ovih tičurina koje si stvorio samo meni podario visoku muzikalnost? :evil:
Bog: Kako zašto? Pa da bi sve moje mile tičice padale u trans kda čuju tvoje božanstveno: kva-kva. :pop:

Poslednja izmena:

Back