Da li je moguci bolji svet?

Odgledaj video. Mnogo pametniji ljudi od mene su razmisljali na tu temu godinama-decenijama pa su razvili sistem u teoriji kakav bi mogao da postoji. Cak su i napravili manju verziju tog nekog domacinstva kako bi ti to nazvao...

Nemam toliko vremena. Da sam gledao video, ne bih te pitao, jel moze neki sazetak?

- - - - - - - - - -

ne znam kak je tamo gdje ti živiš. ali u velikom dijelu evrope ne možeš samo tako iskopati bunar iza kuće.
pa ako možeš, dobiješ uputu ne piti tu vodu, jer je zatrovana.

To je posledica napretka i onoga sta smo sami odabrali.
Mogli smo da izaberemo put u kom ce svako imati zdrav bunar iza kuce, samo sto u tom slucaju ne bi sada komunicrali putem Interneta, nego putem dimnih signala....ako bi uopste znali da postoji neko pleme 20km dalje...

Svabov ako nemas vremena da odgledas video od 48 minuta sto dolazis ovde u ovu temu i kuckas sa ljudima? Pa valjda da bi prosirio svoje vidike, i naucio nesto novo, naravno i da podelis svoje misljenje sa ostalima. Uzmi pogledaj slobodno, nisam ja nikakav sektas :D ,
Nit sam ja kompetentan dovoljno da nekom objasnim sve sto se kaze u video nit je moguce da ti napisem ovde neki sazetak. Dat je primer i nacin na koji bi mogao covek bolje da zivi u skladu sa prirodom i naukom. Eto toliko...

Poslednja izmena:
Svabov ja imam drugacije vidjenje na stvari. Ti mislis da je normalno placati za pruzenu uslugu ciste vode, struje, zdrave hrane, internet i svega onog potrebnog za egzistenciju coveka u sistemu u kojem danas zivimo. Ja isto to shvatam da to mora da se danas radi ako hoce covek da funkcionise kao savremena individiu. Ali zar ne bi bilo bolje da sve potrebno za egzistenciju coveka pa i vise moze da se ima bez placanja u vidu novca. To "vise" znaci da je coveku obezbedjen vid kulturnog izrazavanja po njegovoj zelji. Da li je citanje knjiga, objavljivanje svojih radova, studiranje, gledanje prestave ili filma...

Jel upoznat neko od vas sa Venus projektom?
Mozda ce vam ovo docarati kako ja vidim mogucu bolji svet.

Venus projekat je vizija!
Ja imam viziju ljudi bogova-svemudrih,svemoćnih i večnih...
Iiiiiii? ? ?
Šta tu nedostaje?
Prvi,drugi i treći korak!
Znači:prvi korak je kako rešiti ljude USA,EU,Japana i ostalih narkomanskog hrčak sindroma novca! ! !
Kako napraviti taj prvi korak i šta bi on značio...
Ovako je to samo bla,bla,bla...

Dragoljub69 nije vizija ako postoji razradjena teorija i plan pa i model projekta.
Ja uvek polazim od sebe. Trudim se da postanem bolji covek. Radim na sebi skoro svaki dan. Citam knjige, oslobadjam se kompleksa i losih navika. koliko je to moguce to je vec druga stvar. Savko malo po malo i eto. Meni je zivotna zelja kad bih mogao da stvarom samo odrzivo domacinstvo. Struja, voda, hrana... Kad bi sve osnovno za zivot moglo da se stvara u mom domancinstvu ja bih bio presrecan. Naravno to nije realno e to je vizija. A venus projekat nije vizija. Ja nit imam plan i model projekta.

Kako bre nije realno?
Samoodrziva domacinstva ne samo da su itekako ostvariva, nego ih u poslednje vreme ima sve vise i vise.

Obradiva zemlja, solarne ploce, termalne vode, mogucnosti su ogromne...

Naravno, da bi pokrenuo jedno takvo domacinstvo, treba ti - pogodi sta...

Zasto onda uopste imamo temu, ako cemo samo da gledamo video?

Ostao sam nedorecen.... Mislio sam na to da odvajas neko vreme na ovu temu boljeg sveta i mozda razmisljas o toj stvari u toku dana i po nekoliko sati , otkud znam. Vidim da si aktivan na forumu pa sam mislio ako nemas vremena da ogdgledas video od 48 minuta a imas vremena da razmisljas na tu temu i kucas postove onda cisto neces da se upoznas sa ovom stvari o kojoj govorim. Ocito je da onda imas neka predrasude prema meni i svemu sto sam ovde napisao. Ili sam ja greskom samo takav utisak stekao. Nema veze ne moras da gledas video.

Mislim da su samo eto ljudi malo kratkovidi. Obicni gradjani ne vide nacin na koji bi se mozda razvijala tehnologija pa sta bi to zapravo znacilo za covecanstvo. Nekad je bilo nezamislivo da postoji masina kao sto je podmornica ili avion. Obicnom coveku tada trebalo je dosta vremenu da shvati kako neke stvari funkcionisu. Npr motor na paru je bio kamen temeljac za indistriju pocetkom 18 veka.Sad vec postoje bezbroj tehnologija koji mogu da ucine coveku mnogo lagodniji zivot.
Danas ljudi drze mobilne u rukama, koriste kompjutere svakodnevno a neki znaju samo da pomeraju mis, koriste tastaturu, upale monitor i kako da igraju igrice. Kako onda da ja njima objasnim sta ce u buducnosti znaciti kvantni kompjuteri ili da ce normalno da svaka kuca u doglednoj buducnosti ima solarne panele po krovovima. A automobili biti 100% elektricni. Ali dok god ljudi ne pocnu da razmisljaju glavom i dok gradjani ne stvore neku povezanu inicijativu nista nece krenuti na bolje.

Ostao sam nedorecen.... Mislio sam na to da odvajas neko vreme na ovu temu boljeg sveta i mozda razmisljas o toj stvari u toku dana i po nekoliko sati , otkud znam. Vidim da si aktivan na forumu pa sam mislio ako nemas vremena da ogdgledas video od 48 minuta a imas vremena da razmisljas na tu temu i kucas postove onda cisto neces da se upoznas sa ovom stvari o kojoj govorim. Ocito je da onda imas neka predrasude prema meni i svemu sto sam ovde napisao. Ili sam ja greskom samo takav utisak stekao. Nema veze ne moras da gledas video.

Zasto bih imao predrasude...svasta...to sto se ne slazemo u vidjenju stvari x samo znaci da mozemo da raspravljamo na tu temu :)

Danas ljudi drze mobilne u rukama, koriste kompjutere svakodnevno a neki znaju samo da pomeraju mis, koriste tastaturu, upale monitor i kako da igraju igrice. Kako onda da ja njima objasnim sta ce u buducnosti znaciti kvantni kompjuteri ili da ce normalno da svaka kuca u doglednoj buducnosti ima solarne panele po krovovima. A automobili biti 100% elektricni. Ali dok god ljudi ne pocnu da razmisljaju glavom i dok gradjani ne stvore neku povezanu inicijativu nista nece krenuti na bolje.

Nikako. Obicne "civile" to mnogo ni ne zanima, kao sto ih nije zanimalo sta ce sve da ispadne od parne masine.
Ne znam da li to "krenuti na bolje" vezujes za ove kompjutere i solarne panele, ali ako da trebalo bi da znas da mnogi vec postavljaju panele, i ne samo da ih postavljaju, nego prave i visak struje sa kojim ucestvuju u lokalno elektrodistribuciji. Elektricni automobili su sve prisutniji, Svaki veliki proizvodjac vec ima ovakve modele u ponudi (naravno, sam elektricni automobil predstavlja malo drugaciju pretnju po okolinu, ali to je druga prica), a kvantni kompjuteri - samo sto nisu. Videcemo kako ce se ti racunari ponasati u svakodnevnom radu, jer takav racunar ima smisla samo u nekim "jacim" proracunima. Za ove svakodnevne stvari, kvantni racunar koji bi bio ekvivalent nekom desktopu, ne bi pokazao bolje performanse...

Venus projekat je vizija!
Ja imam viziju ljudi bogova-svemudrih,svemoćnih i večnih...
Iiiiiii? ? ?
Šta tu nedostaje?
Prvi,drugi i treći korak!
Znači:prvi korak je kako rešiti ljude USA,EU,Japana i ostalih narkomanskog hrčak sindroma novca! ! !
Kako napraviti taj prvi korak i šta bi on značio...
Ovako je to samo bla,bla,bla...

sacekaj bre da malo prozive, svi smo mi imali bujnu mastu kad smo bili mladi...
i polazili iz svog ugla,
shvati ce to oni, da ima mnogo uglova
i pogled je onda u najmanju ruku zbunjen :lol:
a uvek se sve dogadja iz ugla najboljeg manipulatora.

nije lako to postati al mozda jedan od mastarosa i to uspe
ima moju podrsku...vako, pausalno

Svabov nije stvar u raspravljanju, mozemo da raspravljamo o nekoj temi kao sto smo o ovoj ili o pravljenju peciva, sve jedno je. Stvar je u tome da ti kad mene pitas kako a ja kazem evo ovako... Sve su ljudi lepo rekli u video koji traje 48 minuta. Ti onda kazes da nemas vremena. Dal me razumes? Da smo pricali o hlebu kako se pravi i ti me pitas ali na koji nacin bi ti dosao do najboljeg hleba? I ja ti dam link na kome lik pravi najbolji hleb, a ti mi kazes nemam vremena ja da gledam kako se pravi najbolji hleb. :D

Jel razume neko ironiju u ovome? Ali to je cesta pojava kod nas srba. Nismo dosledni. Radimo nesto ili pricamo, zagrejani smo za neku temu i onda posle nekog vremena izgubimo zelju za time, da saznamo ili uradimo. To nas vekovima prati...

Minutus... Pozdravaljam i postujem tvoje misljenje. Sta bi bilo da svi ljudi razmisljaju na isti nacin.?
Ne razumem sta si hteo da kaze ovime "pa ne trguje se s drogom zbog novca, nego zbog robe, kao sa svakom drugom robom." ali dobro, mozda nemam ja kapacitet da shvatim sta je pisac hteo da kaze.

Trenutni nas najveci problem je ne to sto smo ne dovoljno gradjanski ne poslusni. Da svaki pojedinac misli da mu je slobodan i besplatan pristup cistoj vodi, zdravoj hrani, mesto zivljenja, putovanja po celoj planeti itd. bogom dano pravo, sve bi bilo mnogo lepse. Ovako je celo drustvo pod stegom zakona napravljenih od strane mocnika da ugnjetava siromasne. I tu se slazemo... Nekome nesto kad uradi nije zlocin a za druge jeste i time ih ugnjetavaju. Dupli arsini su od uvek postojali u nasem drustvu. Naravno da treba doci do tog famoznog podizanja svesti coveka, taj novi evolutivni skok ali mislim da smo i trenutno dovoljno sazreli da stvorimo bolji sistem u kojem mozemo da zivimo i prosperiramo. To je po meni sistem bez novca. Resursno bazirana ekonomija.

Voleo bih da cujem jos neke konkretne predloge na ovu temu. Mozda neko ima bolju ideju. Zapravo ovo nije moja ideja, daleko od toga da sam je ja izmislio. Izmislili su je jos davno mnogo pametniji ljudi od mene i razvijali u teoriji ovako moguc sistem.
новац је само еквивалент робе, да не би мењао пет кила купуса за кило кромпира, уместо пет кила купуса узмеш новчаницу од 100 дин и купиш кило кромпира

новац је само еквивалент робе, да не би мењао пет кила купуса за кило кромпира, уместо пет кила купуса узмеш новчаницу од 100 дин и купиш кило кромпира

Ljudi pogledajte klip, vidite o cemu se zapravo radi. Kakvi bre krompiri za kupus! Kad vam se kaze resursno bazirana ekonomija sta li vi to mislite da je? Sta vi mislite da se u njoj resursi razmenjuju za resurse?... Gresite. Pogledajte video, istrazujte malo. Ne budite brzopleti i toliko sigurni u ono sto pricate ako niste upoznati sa onim o cemu se zapravo radi.
Ma mi smo strucnjaci za sve bre ej... Neko ti nesto kaze i ti si vec sve izvukao iz konteksta i u glavi si stvorio sliku o necemu sa cime u stvari nikad nisi imao dodir i odjednom si veliki strucnaj za tu stvar.
Ako hocete da saznate sta je venus projekat i resursno bazirana ekonomija upoznajte se sa time. Ako necete, sirok vam je put, Molim vas ne mojte da trvrdite nesto kad ne znate o cemu govorite.

Ja sam dao predlog za sta se ja zalazem... Ajde jel ima neko da njegov predlog mozda je to bolji predlog od mog, ali nesto konkretno. Siguran sam da postoje cak i znam za jos par sistema u kojem bi covek mnogo bolje ziveo i u kojim isto ima novca ali moje misljenje je da je daleko samoodrziviji sistem bez novca tj. onaj sa (toliko sam puta pomenuo) Resursno Baziranom Ekonomijom.

Ko zna engleski nek pogleda-procita ---->

Poslednja izmena:
Истраживање космоса има велики значај за будућност људског рода,али тај програм сада остварује само неколико држава.Као и код многих других важних питања и овде је свет врло нејединствен.

Истраживање космоса има велики значај за будућност људског рода,али тај програм сада остварује само неколико држава.Као и код многих других важних питања и овде је свет врло нејединствен.

Ljudski rod pa ljudski rod. Vidite li vi ista drugo osim sebe na ovoj planeti? ..mi, ljudi , ne trebamo ovoj planeti, obicne smo stetocine i nista vise.

P.s. i mnogo se lepse bebe drugih zivotinja, jagnjad, stenad, macke, itd, nego ljudska cosava mladunacad koja btw, ako se ne peru nekoliko puta na dan smrde ko nista drugo na ovom svetu.

Ljudski rod pa ljudski rod. Vidite li vi ista drugo osim sebe na ovoj planeti? ..mi, ljudi , ne trebamo ovoj planeti, obicne smo stetocine i nista vise.

P.s. i mnogo se lepse bebe drugih zivotinja, jagnjad, stenad, macke, itd, nego ljudska cosava mladunacad koja btw, ako se ne peru nekoliko puta na dan smrde ko nista drugo na ovom svetu.
Ček, ček...

Neki prethodni ljudi su tvorci nas! Tako ćemo i mi biti tvorci nekih novih 'ljudi'!

U suštini mi smo kompjuterizovane mašine. Ništa drugo!

Mašina (i kompjterizovana) koju je napravio čovjek može da 'sanja' o reinkarnaciji, u najboljem slučaju, da će se neki njeni djelovi naći u kosmičkom brodu koji je otplovio na put bez povratka (na neki način besmrtnost). Inače, u drugom najboljem slučaju :lol:, završiće kao atomi u nekom živom biću! (A. Clarck je insistirao da se povuče granica između živog i neživog bića!)

clarck inzistirao, a nije znao povuči granicu. hehe
ali i navodno neživo je sastavni dio živog, koji je sam također sastavni dio nečeg živoj i neživog, ... itd.
tak je sve dio nečeg većeg.
čovjek, kao i druga višestanična bića, se sastoji od gomile raznovrsnog živog i neživog,
što sve zajedno voljno ili nevoljno kooperira i najvećim dijelom propada zajedno sa sustavom.
mark aurel (čini mi se, ne sjećam se više tako dobro) reče:
predstavljam si cijelu planetu kao jedno jedinstveno biće, koje prožima isti dah života.
ili tako nekako.

Sta je bre ljudi za vas bolji svet?
Jel ume neko da svojim recima izdeklamuje neku definiciju boljeg sveta. Ovde se samo nesto trtlja a nista konkretno.
Do toga se jednostavno dolazi. Razmislis sta ti se ne svidja u ovom sada svetu i kakav bih voleo da bude. Ajde bre bas ste me razocarali. Niko da da na uvid svoje vidjenje boljeg sveta.

jako intelentno pitanje.
smiley_emoticons_ugly_irre.gif
ne zaslužuje odgovor, ali ipak:
bolji svijet je jedan u kojem se lakše živi i manje pati, nego u ovom;
jedan u kojem se ne pretpostavlja nemoguće i ne preispituje i dokazuje što je jasno i očigledno.

Back