Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Isus.

. U hršćanstvu je najpoznatije ime Isusa iz Nazareta. Ime Isus (hebr. ישוע (Yeshua), grč. Ἰησοῦς, , lat. Iesus) znači Bog spašava. Uz ovo ime, ime Emanuel (hebr. עִמָּנוּאֵל) znači Bog je s nama, također se odnosilo na Isusa, a spominje se već u Starom zavjetu, u kontekstu proročanstva proroka Izaije (Iz 7,14) te u Novom zavjetu, u Matejevom evanđelju (Mt 1,23).

Matej 1,23Eto, djevojka će zatrudnjeti, i rodiće sina, i nadjenuće mu ime Emanuilo, koje će reći: s nama Bog.

"437 Anđeo je pastirima navijestio Isusovo rođenje kao rođenje Mesije obećanog Izraelu: “Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin” (Lk 2,11). On je od početka “onaj kog je Otac posvetio i poslao na svijet” (Iv 10,36), začet kao “svet” (Lk 1,35) u djevičanskom Marijinom krilu. Josip je bio od Boga pozvan da “uzme” k sebi “Mariju” svoju “zaručnicu”, trudnu “onim što je u njoj začeto (…) od Duha Svetoga” (Mt 1,20), da se Isus, “zvani Krist”, rodi od Josipove zaručnice u mesijanskom Davidovu rodu (Mt 1,16).

To je ta priča, nigde se ne pominje Emanuil, a i jasno se stavlja do znanja da postoji Otac i Sin ?

@Caле!, ne, ovakvim stvarima se ne igram...
Isus jeste Sin.
Pitanje je gde se završava nemoć naroda, i zašto Ga posle toliko vremena još uvek omalovažavaju. Dočekali smo slobodu misli, više niko ne skače na ono što želimo da očuvamo. Da li je moguće da smo zaboravili za koga i za šta smo se sve vreme borili sad kad možemo da mislimo šta god hoćemo?
Danas kad je misao slobodna, najmanje ljudi misli o Bogu... I to poražava. Post, palim sveću, vernikom se predstavljam.. i tu se sve završava.
Daj čoveku vremena da zaboravi, i sve će se rešiti... u korist koga?

"437 Anđeo je pastirima navijestio Isusovo rođenje kao rođenje Mesije obećanog Izraelu: “Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin” (Lk 2,11). On je od početka “onaj kog je Otac posvetio i poslao na svijet” (Iv 10,36), začet kao “svet” (Lk 1,35) u djevičanskom Marijinom krilu. Josip je bio od Boga pozvan da “uzme” k sebi “Mariju” svoju “zaručnicu”, trudnu “onim što je u njoj začeto (…) od Duha Svetoga” (Mt 1,20), da se Isus, “zvani Krist”, rodi od Josipove zaručnice u mesijanskom Davidovu rodu (Mt 1,16).

To je ta priča, nigde se ne pominje Emanuil, a i jasno se stavlja do znanja da postoji Otac i Sin ?
E Radovane, Radovane...baš si našao na osnovu čega češ tvrditi da se ...nigde ne pominje Emanuil...

Isaija 7:14...''Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.''

E Radovane, Radovane...baš si našao na osnovu čega češ tvrditi da se ...nigde ne pominje Emanuil...

Isaija 7:14...''Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.''

Zašto zbunjujete narod ?
Zašto mu daju dva imena Isus i Emanuil ?

:think:
Neko je već ovde napisao da ISUS znači : Jehova je spas .

A vi sad gurate i ime Emanuil što znači : bog s nama ?

Pa sad ti meni reci da ovde nemamo dva različita pisca Isusove biografije, biblijske ?

Ili čak više njih ?

Pa posle tvrdite kako je Biblija božja istina, zakon, neprikosnoveni ?

Zašto zbunjujete narod ?

Pa sad ti meni reci da ovde nemamo dva različita pisca Isusove biografije, biblijske ?

Ili čak više njih ?

Radovane, nije Biblija jednostavna...Treba je proučiti veoma dobro da bi o istoj moglo da se prića. A u vezi Isusa....pogledaj ovo...

Isaija 9:6...Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni. ''

Zašto zbunjujete narod ?

Ili čak više njih ?

Kod nas je oraksa daxse ksze. To fete ce biti kaf poraste to i to.
Sadayse vec vidu.

To je smisao i nacin izrazsvanja kod jevreua.

Isaije 7:14 “Zato će vam sâm Gospod dati znak: Eno, ona devojka je trudna i rodiće sina, i daće mu ime, Emanuil.”
Taj znak je, dete, beba, koje će se roditi i nadenuće mu se ime Emanuel. Pre nego što je dete začeto i rođeno, Bog mu je dao ime i nagovestio – Ja ću biti sa vama.

Za Isaiju je obećani Emanuel imao dva značenja,
Pre svega, rođenje tog deteta je jednostavno znak da je Božja ruka na njegovom narodu, tj. da Bog brine i vodi računa o svom narodu;
Ali, još važnije od toga je, da Bog, ne samo da brine o svom narodu, nego obećava još nešto mnogo, mnogo veće - Bog objavljuje plan da će živeti sa svojim narodom.
Isaija 9:6 “Jer, dete nam se rodilo, sina smo dobili; vlast mu je na plećima. Ime mu je Savetnik divni, Bog silni, Otac večni, Knez mira.”

U bibliji Otac ima mnogo imena titula a i sam Isus.

To opisuje sve njihive delatnosti.

Slicno i mi govorimo danas ljudima.

Kazemo za nekog da je car, as maher, heroj, sposoban, mafijas, itd..

Hajde da pitam dodatna pitanja, radi boljeg razumevanja toga što pričaš?
Šta je bio Logos pre ovaploćenja?
Znaci neces nam reci vec ces pitati?
Cudno?

Jovan zeli da nam meraforicki objasni da je Hristos Bog kojo je stvorio svet.
Kada na pocetku kaze, i rece Bog.
Ta rec koja je stvarala je bila sam Bog i bila je licno Hristos.
Logos tec, je Hristos.

Jovan 1,1U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.
Jovan 1,2Ona bješe u početku u Boga.
Jovan 1,3Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo.

To da je rec bila u Bogu, sam Hristos nam objasnjava da je i Otac Bog bio u njemu.
To je metaforicki nacin izrazavanha Hrista i Jovana da opisu jedinstvo izmedju njih dvojice na primer.
Nerazumevanjev jevrejskog metaforickig jrmezika i tumacenja na osnovu danasnjeg svog maternjeg jezika, dovodi do razne zablude o jeresi.

Jovan 14,11Vjerujte meni da sam ja u ocu i otac u meni; ako li meni ne vjerujete, vjerujte mi po tijem djelima.

Znaci neces nam reci vec ces pitati?
Cudno?
KOji ste to "vi"? :think:
Pa, naravno da ću da pitam, jer mi treba dodatno razjašnjenje tvojih stavova.
Ili misliš da to što ti iznosiš treba da je već svima opšte poznato?

Dakle, razjasni mi ovo:

Medjutim sin bozji nije jer ga je Bog na neki nacin napravio, tvoirio tid.
Ve je u jednom trenutku posinjen,jer je odlucio da odje na mesto Adama koji je bio sin bozji

Isus u jednom trenutku istorije postaje bozji sin a otac postaje Otac.
Pre toga niti je ovaj bio sin , niti drugi Otac.
- Kako to "nije sin božiji"?
- Kako to "posinjen"
- U kom to "trenutku istorije postaje božji sin, a otac postaje Otac"***

***zadržao sam tvoju upotrebu velikih i malih slova, to ne odražava moj stav

Odgovoricu ti na sve to. Vec je unazad odgovireno u toku diskusije..
Damo nisi citao jer imas slican pristup kao arijana.
Sto kaze veliki gzda ne sme da se misli drugacije.
Cim ti znas da je jeres, onda trebas da obrazlozis zasto je jeres.
Ali posto pitas.
Iz toga se vidi da si samo automatski nazvao to jeres, jer mislis da tvoj veliki gazda kaze drigacije.
A i pokusaj da tako obezvtedis receno.

Sacekaj malo dok pronadjem tekst unazad.

Radovane, nije Biblija jednostavna...Treba je proučiti veoma dobro da bi o istoj moglo da se prića. A u vezi Isusa....pogledaj ovo...

Isaija 9:6...Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni. ''

O kakvoj vlasti NA RAMENU narator piše ?

Ne videsmo da je Isus imao bilo kakvu VLAST ?

Vlast znači vladati nečim, imati moć, uticaj, snagu?

Da je imao bilo kakvu vlast, ne bi završio na krstu zar ne ?

Prestanite da se folirate, svi znamo da su Jevreji Divnog Savetnika, Boga silnog, Oca večnog, Kneza mirnog , ispljuvali, kamenovali i na krst zakovali zajedno sa lopovima i ubicama ?

Isaija je očigledno imao pogrešan san ili viziju kako god bilo.

Pravi HRISTOS ne završava onako kako je Isus okončao svoju misiju ?

Mesija, Pomazanik ili šta već nije običan čovek, i ne završava za krst zakovan ?

Njegovi savremenici su doneli takav sud, a vi danas posle 2000 godina tvrdite da nisu bili u pravu ?

Ili čak možda ODOBRAVATE odluku tadašnjih jevrejskih religijskih velikodostojnika da Isusa proglase lažnim Mesijom ?

Kakav je stav vernika po ovom pitanju ?

Na LIČNI STAV mislim, bez citiranja knjige .

Dakle, razjasni mi ovo:

- Kako to "posinjen"

Evo.
Sama biblija i cisto apostolsko ucenje.

Pre svog dolaska na zemlju kao Bozji sin, Isus postaje Bozji sin na nebu.

Isus postaje poslusan ocevoj volji.

Ali od kada i zasto?

Kaze se , od vecnih vremena.

Ali od kojih vecnih vremena, od kada?

2.Tim 1:9 Koji nas spase i prizva zvanjem svetim, ne po delima našim, nego po svojoj naredbi i blagodati, koja nam je dana u Hristu Isusu pre vremena večnih.

Dakle kada su ta vecna vremena?........

Pa od tada kada je napravljen plan spasenja, kada je Isus postao Bozji sin zauzevsi mesto Adama koji ce onda ici na ovu zemlju da nas spasi, i od vremena kada je Isus sam odlucio da dodje na ovu zemlju.

Isaija prorokuje za Hrista koji ce doci da donese spasenje svom narodu , ali ce ga odbiti.

Jes 6:8 Potom čuh glas Gospodnji gde reče: Koga ću poslati? I ko će nam ići? A ja rekoh: Evo mene, pošalji mene
Is 6:9 A On reče: Idi, i reci tom narodu: Slušajte ali nećete razumeti, gledajte ali nećete poznati.
Is 6:10 Učini da odeblja srce tom narodu i uši da im otežaju, i oči im zatvori, da ne vide očima svojim i ušima svojim da ne čuju i srcem svojim da ne razumeju i ne obrate se i ne iscele.

Da pogledamo u novom zavetu na koga se odnose ove reci gore u Isaiji 6, 8-10

Matej, to jest sam Isus u Mateju potvrdjuje da se to odnosilo na njega, on ce bitit aj koji ce doci, ali nece slusati.

Mt 13:13 Zato im govorim u pričama, jer gledajući ne vide, i čujući ne čuju niti razumeju.
Mt 13:14 I zbiva se na njima proroštvo Isaijino, koje govori: Ušima ćete čuti, i nećete razumeti; i očima ćete gledati, i nećete videti.
Mt 13:15 Jer je odrvenilo srce ovih ljudi, i ušima teško čuju, i oči su svoje zatvorili da kako ne vide očima, i ušima ne čuju, i srcem ne razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.

Apostol Jovan nam potvrdjuje da se reci u isaiji 6,8-10 odnose na isusa:

Jn 12:37 Ako je i činio tolika čudesa pred njima, opet Ga ne verovahu;
Jn 12:38 Da se zbude reč Isaije proroka koji reče: Gospode! Ko verova govorenju našem? I ruka Gospodnja kome se otkri?
Jn 12:39 Zato ne mogahu verovati, jer opet reče Isaija:
Jn 12:40 Zaslepio je oči njihove i okamenio srca njihova, da ne vide očima ni srcem razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.
Jn 12:41 Ovo reče Isaija kad vide slavu Njegovu i govori za Njega.

Apostol Pavle propovedjauci Isusa, potvrdjuje da se reci isaijine odnose na to da ce jevreji odbaciti onoga koga im je Bog poslao:

Dela 28:23 I odredivši mu dan dodjoše k njemu u gostionicu mnogi; kojima kazivaše svedočeći carstvo Božje i uveravajući ih za Isusa iz zakona Mojsijevog i iz proroka od jutra do samog mraka.
Dela 28:24 I jedni verovahu onome što govoraše a jedni ne verovahu.
Dela 28:25 A budući nesložni medju sobom, odlažahu kad reče Pavle jednu reč: Dobro kaza Duh Sveti preko proroka Isaije očevima našim
Dela 28:26 Govoreći: Idi k narodu ovome i kaži: Ušima ćete čuti i nećete razumeti; i očima ćete gledati i nećete videti.
Dela 28:27 Jer odrveni srce ovog naroda, i ušima teško čuju, i očima svojim zažmuriše da kako ne vide očima, i ušima ne čuju, i da se ne obrate da ih iscelim.
Dela 28:28 Da vam je dakle na znanje da se neznabošcima posla spasenje Božje, oni će i čuti.
Dela 28:29 I kad on ovo reče, otidoše Jevreji prepirući se medju sobom.

A i Otac se slozio sa time da Isus bude poslat u ulozi njegovog sina.
Isus nije stvaranjem ili bilo kakvim nastajanjem postao Bozji sin. Vec svojom odlukom i odlukom Ocevom da on to postane kako nam je Biblija to i zapisala

Apostol pavle nam potvrdjuje da se sledece reci odnose na Hrista.

Ps 2:7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni:Ti si sin moj, ja te sad rodih.
2Sam 7:14 Ja ću mu biti Otac, i on će mi biti sin: ako učini šta zlo, karaću ga prutom ljudskim i udarcima sinova čovečijih.

On citira pslame, 2 Samuilovu itd:

Heb 1:5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
Heb 5:5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas rodih.

Ocigledno ui Bibliji imamo trenutak kada je Isus postao Bozji sin a da pre toga to nije bio.[/u]
I od tada kao sin, postao je obavezan da bude poslusan i odlucio je to sam i pristao da bude poslusan Ocu, jer je Oceva volja u svemu ista i Hristovoj.
On je odlucio da postane poslusan Ocevoj volji, jer je to trazi plan spasenja. Kao sto svaki sin treba da bude poslusan svom ocu, ili kao sto je Adam otpali Bozji sin, trebao da bude poslusan svom Stvoritelju.

Lk 3:38 Sina Enosovog, sina Sitovog, sina Adamovog, sina Božijeg.

Sada dolazi Bozji sin Isus, koji zauzima Adamovo mesto, a Adam je takodje bio Bozji sin kao sto smo videli gore u tekstu, i Isus kao Adam sto je bio Bozji sin, postaje poslusan kao drugi sin mesto Adama.

Zasto?...
1.Kor 15:22 Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživeti.

Adam Bozji sin nas je uveo u greh i smrt, Isus kao drugi Bozji sin koji zauizima Adamovo mesto, nas spasva.
On nas celom ovom praksom, izbavlja od greha i smrti.
Jedan Bozji sin nas uovdi u greh i smrt, a drugi Bozji sin nas izbavlja od greha i smrti.

Vidite ovu povezanost i sistem koji stoji iza toga...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dakle, razjasni mi ovo:

- Kako to "posinjen"

Idemo dalje.

Otac prvo lice Bozanstva, niakada nije rodio ili stvorio Sina. Isus je posinjen, u jednom periodu nebeske istorije, Otac posinjuje sina, radi plana spasenja.

Posinivsi Isusa, prvo lice Bozanstva dobija i ulogu Oca.

Mi vidimo taj dogadjaj gde prvo lice Bozanstva kaze:

On kaze Isusu koji nije nejgov sin i pre toga razgovaraju:

Ps 2:7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: ;Ti si sin moj, ja te sad rodih.

Apg 13:32 I mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našim da je ovo Bog ispunio nama, deci njihovoj, podignuvši Isusa;
Apg 13:33 Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.

------------------------------------------------------------------

U tekstu Dela 13, 32 se koristi grcka rec Podigao ili postavio Isusa, EGEIRO. Ona se koristi i u sledecem stihu gde vidimo da je rec o postavljanju Davida za cara, ne vaskrsenje, jer on nije vaskrsao: Dela 13:22 I uklonivši njega PODIZE im Davida za cara, kome i reče svedočeći: Nadjoh Davida sina Jesejevog, čoveka po srcu mom, koji će ispuniti sve volje moje. Ta rec u ovom slucaju ima znacenje podici, ili pozvati za cara, pa je tako i Isus pozvan za Sina cara U Delima 13, 32,33.
-------------------------------------------------------------------------------------
U Delima 13, Apostol (Pavle) svedoci o tome da obecanje o Mesiji koje je dato Ocima u Starom zavetu, da se ispunilo na Isusu. Isus je tek tada kada je postao covek, bio otrkiven svetu kao Bozji sin. Biblisjki komentar William Macdonald na dela apostola 13 29-37 strana 533.
--------------------------------------------------------
Pomazanje jednog Cara u Izrailju je znacilo simbolicno radjanje jednog cara koji ce predstavljati narod pred Bogom kao odnos sina i oca pred Jahvom. Biblijski komentar Brockhaus strana 232. Komentar na dela 13, 33. I Psalam 2,7. Komentar ovim kaze da je Isus na nebu pomazan za cara sina koji ce predstavljati ceo svet. Odnosi se na to ne na vaskrsenje. Taj Bozji sin je predstavnik celog sveta pred Bogom kao car sto je bio u izrailju, koji je bio slika cara i sina Isusa. Psalam 2,7 nam o tome govori i citiraju ga.Heb 1:5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
------------------------------------------

Heb 5:5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas

rodih.

Prvo lice Bozanstva razgovara sa Isusom koji nije njegov sin a razgovaraju gore i on ga posinjuje, ti to postajes od danas kaze mu.

Isus nije sin Bozji po stvaranju ili slicno. Isus je posinjen, on postaje sin Bozji. Prvo lice Bozanstva razgovara sa Isusom i to mu kaze. Zasto mu to kaze od danas postajes moj sin?

Zasto je Isus postao posinjen a pre toga nije bio sin.

Prvo lice Bozastva pita, a Isus odgovara:

Isaija 6:8 Potom čuh glas Gospodnji gde reče: Koga ću poslati? I ko će nam ići? A ja rekoh: Evo mene, pošalji mene.

Ja cu ici kaze Isus. Od tog trenutka Isus preuzima ulogu Adama i pocinje njegovo delo spasenja.

Sta on cini?

Fil 2:6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se unizi;
Phil 2:7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nadje se kao čovek.
Phil 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.

Isus bio Bog koji je sam sebe unizio da bi nas spasio. Niko ga nije unizio.

On od tog trenutka preuzima ulogu Adama. On igra ulogu ponizenog. Zasto?

http://biblija.serbianforum.info/t39-nefilimi-u-bibliji
Na ovom blogu je to opisano.

Joh 1:1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Joh 1:2 Ona beše u početku u Boga.
Joh 1:3 Sve je kroz Nju stvoreno, i bez Nje ništa nije stvoreno što je stvoreno.

Ovde imamo jasnu istinu da Isus nije stvoreno bice, vec Bog koji je stvarao . Nista nije stvoreno bez njega . Sto znaci da Isus nije niakda stvoren.
Nista nije stvoreno bez njega sto je stvoreno.
Da je on stvoren tako ne bi moglo da pise. Jer bi nipak nesto bilo stvoreno pre njega sto je stvorano. Ali tekst kaze da nista nije stvoreno sto je stvoreno bez njega. Sto nam pokazuje njegovo vecno postojanje.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Odgovoricu ti na sve to. Vec je unazad odgovireno u toku diskusije..
Damo nisi citao jer imas slican pristup kao arijana.
Sto kaze veliki gzda ne sme da se misli drugacije.
Cim ti znas da je jeres, onda trebas da obrazlozis zasto je jeres.
Ali posto pitas.
Iz toga se vidi da si samo automatski nazvao to jeres, jer mislis da tvoj veliki gazda kaze drigacije.
A i pokusaj da tako obezvtedis receno.

Sacekaj malo dok pronadjem tekst unazad.
I za kraj.

Apostol Pavle uzima primer Melhesedeka da pokaze da ni Isus nema pocetak danima ni Oca ni majke.
Jer nije nikada nastao, ili rodjen.

Jevrejima 7,1Jer ovaj Melhisedek bješe car Salimski, sveštenik Boga najvišega, koji srete Avraama kad se vraćaše s boja careva, i blagoslovi ga;Jevrejima
7,2Kojemu i Avraam dade desetak od svega. Prvo dakle znači car pravde, potom i car Salimski, to jest car mira:Jevrejima
7,3Bez oca, bez matere, bez roda, ne imajući ni početka danima, ni svršetka životu, slican sinu Božijem, i ostaje sveštenik dovijeka.

Evo.
Sama biblija i cisto apostolsko ucenje.

Pre svog dolaska na zemlju kao Bozji sin, Isus postaje Bozji sin na nebu.

Isus postaje poslusan ocevoj volji.

Ali od kada i zasto?

Kaze se , od vecnih vremena.

Ali od kojih vecnih vremena, od kada?

2.Tim 1:9 Koji nas spase i prizva zvanjem svetim, ne po delima našim, nego po svojoj naredbi i blagodati, koja nam je dana u Hristu Isusu pre vremena večnih.

Dakle kada su ta vecna vremena?........

Pa od tada kada je napravljen plan spasenja, kada je Isus postao Bozji sin zauzevsi mesto Adama koji ce onda ici na ovu zemlju da nas spasi, i od vremena kada je Isus sam odlucio da dodje na ovu zemlju.

Isaija prorokuje za Hrista koji ce doci da donese spasenje svom narodu , ali ce ga odbiti.

Jes 6:8 Potom čuh glas Gospodnji gde reče: Koga ću poslati? I ko će nam ići? A ja rekoh: Evo mene, pošalji mene
Is 6:9 A On reče: Idi, i reci tom narodu: Slušajte ali nećete razumeti, gledajte ali nećete poznati.
Is 6:10 Učini da odeblja srce tom narodu i uši da im otežaju, i oči im zatvori, da ne vide očima svojim i ušima svojim da ne čuju i srcem svojim da ne razumeju i ne obrate se i ne iscele.

Da pogledamo u novom zavetu na koga se odnose ove reci gore u Isaiji 6, 8-10

Matej, to jest sam Isus u Mateju potvrdjuje da se to odnosilo na njega, on ce bitit aj koji ce doci, ali nece slusati.

Mt 13:13 Zato im govorim u pričama, jer gledajući ne vide, i čujući ne čuju niti razumeju.
Mt 13:14 I zbiva se na njima proroštvo Isaijino, koje govori: Ušima ćete čuti, i nećete razumeti; i očima ćete gledati, i nećete videti.
Mt 13:15 Jer je odrvenilo srce ovih ljudi, i ušima teško čuju, i oči su svoje zatvorili da kako ne vide očima, i ušima ne čuju, i srcem ne razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.

Apostol Jovan nam potvrdjuje da se reci u isaiji 6,8-10 odnose na isusa:

Jn 12:37 Ako je i činio tolika čudesa pred njima, opet Ga ne verovahu;
Jn 12:38 Da se zbude reč Isaije proroka koji reče: Gospode! Ko verova govorenju našem? I ruka Gospodnja kome se otkri?
Jn 12:39 Zato ne mogahu verovati, jer opet reče Isaija:
Jn 12:40 Zaslepio je oči njihove i okamenio srca njihova, da ne vide očima ni srcem razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.
Jn 12:41 Ovo reče Isaija kad vide slavu Njegovu i govori za Njega.

Apostol Pavle propovedjauci Isusa, potvrdjuje da se reci isaijine odnose na to da ce jevreji odbaciti onoga koga im je Bog poslao:

Dela 28:23 I odredivši mu dan dodjoše k njemu u gostionicu mnogi; kojima kazivaše svedočeći carstvo Božje i uveravajući ih za Isusa iz zakona Mojsijevog i iz proroka od jutra do samog mraka.
Dela 28:24 I jedni verovahu onome što govoraše a jedni ne verovahu.
Dela 28:25 A budući nesložni medju sobom, odlažahu kad reče Pavle jednu reč: Dobro kaza Duh Sveti preko proroka Isaije očevima našim
Dela 28:26 Govoreći: Idi k narodu ovome i kaži: Ušima ćete čuti i nećete razumeti; i očima ćete gledati i nećete videti.
Dela 28:27 Jer odrveni srce ovog naroda, i ušima teško čuju, i očima svojim zažmuriše da kako ne vide očima, i ušima ne čuju, i da se ne obrate da ih iscelim.
Dela 28:28 Da vam je dakle na znanje da se neznabošcima posla spasenje Božje, oni će i čuti.
Dela 28:29 I kad on ovo reče, otidoše Jevreji prepirući se medju sobom.

A i Otac se slozio sa time da Isus bude poslat u ulozi njegovog sina.
Isus nije stvaranjem ili bilo kakvim nastajanjem postao Bozji sin. Vec svojom odlukom i odlukom Ocevom da on to postane kako nam je Biblija to i zapisala

Apostol pavle nam potvrdjuje da se sledece reci odnose na Hrista.

Ps 2:7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni:Ti si sin moj, ja te sad rodih.
2Sam 7:14 Ja ću mu biti Otac, i on će mi biti sin: ako učini šta zlo, karaću ga prutom ljudskim i udarcima sinova čovečijih.

On citira pslame, 2 Samuilovu itd:

Heb 1:5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.
Heb 5:5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas rodih.

Ocigledno ui Bibliji imamo trenutak kada je Isus postao Bozji sin a da pre toga to nije bio.[/u]
I od tada kao sin, postao je obavezan da bude poslusan i odlucio je to sam i pristao da bude poslusan Ocu, jer je Oceva volja u svemu ista i Hristovoj.
On je odlucio da postane poslusan Ocevoj volji, jer je to trazi plan spasenja. Kao sto svaki sin treba da bude poslusan svom ocu, ili kao sto je Adam otpali Bozji sin, trebao da bude poslusan svom Stvoritelju.

Lk 3:38 Sina Enosovog, sina Sitovog, sina Adamovog, sina Božijeg.

Sada dolazi Bozji sin Isus, koji zauzima Adamovo mesto, a Adam je takodje bio Bozji sin kao sto smo videli gore u tekstu, i Isus kao Adam sto je bio Bozji sin, postaje poslusan kao drugi sin mesto Adama.

Zasto?...
1.Kor 15:22 Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživeti.

Adam Bozji sin nas je uveo u greh i smrt, Isus kao drugi Bozji sin koji zauizima Adamovo mesto, nas spasva.
On nas celom ovom praksom, izbavlja od greha i smrti.
Jedan Bozji sin nas uovdi u greh i smrt, a drugi Bozji sin nas izbavlja od greha i smrti.

Vidite ovu povezanost i sistem koji stoji iza toga...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ništa ovde meni ne govori u prilog tezi o "usinovljenju", niti u prilog tezi o postojanju trenutka ili vremena kada Logos nije bio Sin Božiji ili o odnosu Logosa i Oca pre čina "usinovljenja".

Bez paranoje, molim ;)
Opet sve sto imas da ponudis je vrredjanje?
Prvo cisto automatski iz ljubomore kazes za nesto jeres, onako automatski kako bi obezvredio diskutanta jer si ljubomoran jer nenas odgovore Radovanu niti iko od vas.
Zavukli ste se u musje rupe dok sam mu odgovarao.
Ali krivo vam je da neko drugi zna vise.
Pa bi da pljunes na istinu jer ne dolazi iz tvog tabora?
Znam cam soj, rodio sam se u tome.
Ništa ovde meni ne govori u prilog tezi o "usinovljenju", niti u prilog tezi o postojanju trenutka ili vremena kada Logos nije bio Sin Božiji ili o odnosu Logosa i Oca pre čina "usinovljenja".
Pa ne moze da ti govori jer mislis da tvoj veliki gazda kaze nesto drugo.
Nisi siguran sta misli kada kaze, rodjeni sin.
Ali kaze isto sto i ja..Ali si lenj i sboje da proucus.

Nego ako tebi nista ne kaze.
De pobij ovo sto rekoh.

A ja cu cim stignem redom da te pitam, a tada neces moci ovako globalno da odbacis izjave apostola Pavla i proroka.

Back