da li biste promenili veru?

Odakle ti to?
Ne, ozbiljno.Odakle?
Naravno da se i "ubeđenom ateisti" dešava da (ponekad i iznenada) postane pobožan.I religiozan.
Pa da, ali nece ti se to desiti zato shto neko hoce s tobom da se vencha... :confused: Mislim, to je tema. E sad, ima sluchajeva i kad Jevreji prelaze u islam, i obrnuto, i kad ateista pochne da veruje i suprotno... Sad prichamo o nechemu drugome...

Iskrena da budem-nisam toliko posvecena religiji da bih mogla naci pravi razlog zbog kojeg mi ista ne bi odgovarala i zbog koje bih je promenila.
Opet,ako bi bila neka veza ili brak u pitanju-pa prvo bih pokusala naci kompromis.
Isto kao sto ja sutra ne bih zahtevala da se neko odrekne obijacaja koje je postovao od detnjistva zbog mene...trazila bih razumevanje.
Sem,eto ako ne bih toliko dooobro proucila tu drugu veru,pa mi se ne bi dopala toliko da pozelim da se odreknem svojez;)

Pogledajte uvodni post:
zamislite da upoznate nekog ko nije vase vere,i da li bi vi menjali vasu veru zbog nekoga?kako bi uopste vasa okolina uopste reagovala na nekog druge boje ili religije?i kako bi reagovali,pocevsi od ukucana,da vi odlucite da promenite veru?
Tema je u startu glupo postavljena, jer šta se misli pod tim zamislite da upoznate nekog ko nije vase vere,i da li bi vi menjali vasu veru zbog nekoga?? Da li to znači veza ili neko casual druženje, pa kao - ajd sad, malo nam je dosadno pa da menjamo veru? Ili - danas upoznate nekoga, sutra se venčavate, pa kao - da li biste promenili veru u tom slučaju?

S obzirom da ste otišli sa diskusijom u neku drugu stranu, pokušajte da barem odgovorite na ovo ostalo (jer vidim da niko na to ne odogovara):
kako bi uopste vasa okolina uopste reagovala na nekog druge boje ili religije?i kako bi reagovali,pocevsi od ukucana,da vi odlucite da promenite veru?
Evo ja ću prvi.
Moje društvo bi (većinski) negodovalo protiv toga ako bi ta osoba bila pripadnik neke od nama Srbima omražene nacije/religije. Takodje, ne bi imali ništa protiv da promenim veru u recimo konfučijanizam, ali bi me sigurno odstrelili da postanem islamista.

M@ z@ybite religiyu bitno ye d@ se wi wolite!

DA LI SE SALIS??? NARAVNO DA JE BITNO, OD LJUBAVI SE NE ZIVI

zamislite da upoznate nekog ko nije vase vere,i da li bi vi menjali vasu veru zbog nekoga?kako bi uopste vasa okolina uopste reagovala na nekog druge boje ili religije?i kako bi reagovali,pocevsi od ukucana,da vi odlucite da promenite veru?

NARAVNO DA NE BIH. NEK TAJ NEKO MENJA VERU ZBOG MENE;) IZBACILI BI ME IZ KUCE DEFINITIVNO... STO BIH I JA URADILA MOJOJ DECI

Poslednja izmena od moderatora:
Jaooo, koliko nebuloza necu prochitati na ovom forumu. :roll:
Stefane, mislim da tema, tj pitanje, nije "debilno" postavljeno. Znam za neke primere gde su ljudi zaista menjali svoju veru kako bi se ozenili/udali, i uglavnom se radi o Jevrejima...

A ovo drugo- kako bi reagovala okolina? Ne znam, niti me zanima. Ako hocu bicu s crncem, s zutacem, s muslimanom, s bilo kim. U mojim ochima ljudi se ne dele prema boji koze, fizionomiji, obliku ochiju i sl. nego prema nekim drugim stvarima. Takodje mislim da moja okolina ne bi bila toliko protiv toga... Zivim u zaista slobodoumnom okruzenju.

ne bi menjao zbog druge....ja verujem u ono sto ocu a ako joj se ne svidja il neki konflikt nema prepirke uopste necu i gotovo....ako ona zeli zbog mene postovao bi to i bilo bi ok....ali ne prisiljavam.....nit mi pada na pamet....kako bi odreagovala znaci to me ne zanima....njihov problem kako postupaju s tom cinjenicom....to me ne dotice....moj zivot moja stvar.....a zadnje pitanje rekao sam....

Ви сте, децо, ужасно себични и саможиви.
Не окреће се свет само око ваших замисли и хирова.
kako mozhesh ovo da kazhesh kad si rekla da ne bi prihvatila religiju koji god da je razlog.

Па тема јесте дебилно постављена јер се не помиње удаја већ упознавање и одмах потом мењање вере.
ali sam ja postavio pitanje elektri koje je obuhvatilo "ceo proces" i ona nije htela da odgovori.

Mislim da vera u svoj toj priči uopšte nije bitna.

Veroispovest meni nije nikada predstavljala neku bitnu činjenicu o samoj osobi, niti sam odgojena tako.
Poznajem nekoliko ljudi drugačije veroispovesti, i to ne menja moj nekakav odnos sa njima.
Svoju veroispovest ne bih nikada menjala zbog neke osobe, jer veroispovest je samo moja i lična stvar.
Ne želim da 'promenim' (mada je to logično nemoguće) ono u šta verujem samo zato što od mene se to očekuje ili od mene se to zahteva.
Nikada to ne bih uradila.
A čak i kada bih, reakcija mojih roditelja ne bi mi bila uopšte bitna, jer je to samo moja stvar.
Takođe i za okolinu.
Mislim da se nikada ne bih 'spetljala' sa osobom toliko skučenog uma da od mene zahteva da ja promenim veroispovest.

zashto bi bilo ko morao da opterecuje decu takvim stvarima...? kada odraste dovoljno nek se samo opredeli...

U praksi to najčešće nije slučaj.
Nije sve baš tako idealno.

Коментари су махом овакви:

ne bi menjao zbog druge....ja verujem u ono sto ocu a ako joj se ne svidja il neki konflikt nema prepirke uopste necu i gotovo

Ви сте, децо, ужасно себични и саможиви.
Не окреће се свет само око ваших замисли и хирова.

Gde ti vidiš sebičluk u tome što je napisao? :confused:

Što mi nevernici skaču po m*dima jer za živu glavu hoće da dokažu da su u pravu.:kletva:Bežite bre ljudi,ako ne verujete budite fer i ostavite to za sebe.Ja veru da menjam neću a vi dubite na trepavici!:ljutko:Mogao bi ja do sutra pričati o Bogu ali džabe kada nevernicima to ne dopire do mozga baš kao ni meni njihova ubeđenja.

kako mozhesh ovo da kazhesh kad si rekla da ne bi prihvatila religiju koji god da je razlog.

ali sam ja postavio pitanje elektri koje je obuhvatilo "ceo proces" i ona nije htela da odgovori.
Ne smatram te glupim i nemoj raditi na tome da počnem. ;)

uzgred, pade mi na pamet jedna priča... devojčici Jevrejki su roditelji usred Beograda davali poklone za Božić i Uskrs da se ne bi razlikovala od vršnjaka. Šta mislite o tome?

Back