Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 2 28,6%
  • Srpska regija

glasova: 3 42,9%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 28,6%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    7
Није то нелогично, али распоређени су у значајној мери међу Србима, нпр. нема их нешто међу Хрватима, а у таквом случају би их морало бити.
Nisam izučavao genetičku genealogiju Hrvata, ali vidim da je kod njih I1a na nekih 7%, dok je u Crnoj Gori ista takođe na 7%. Ne znam kakve su grane te haplogrupe u Hrvatskoj, ali pretpostavljam da ima neke koja bi se mogla povezati sa Gotima

Već sam ranije naveo, postoje 4 teorije o porijeklu Drobnjaka. Najverovatnija je ova da su potomci gorskih federata iz 4.vijeka.
Могуће, интересантна је та И1 овде код нас. Има је доста и по Пријепољу и том крају. Шта знам, реално би биле одрживе те тероије за Готе и Нормане с југа Италије.
Готи, кад су дошли овде морали би бити поприлично прошарани. Прошли су од далеког севера целу Пољску, па Крим, па подела. За теорију о Готима ми је најсумњивије то што су њихови евентуални потомци груписани јако специфично. Ту би морали да нађемо неко објашњење.

Nisam izučavao genetičku genealogiju Hrvata, ali vidim da je kod njih I1a na nekih 7%, dok je u Crnoj Gori ista takođe na 7%. Ne znam kakve su grane te haplogrupe u Hrvatskoj, ali pretpostavljam da ima neke koja bi se mogla povezati sa Gotima
Ја сам читао да их код Срба има између 8 и 10-11 посто, зависи од извора, углавном око 10-ак посто. Нисам знао да их има толико међу Хрватима , мислио сам да је некокико процената мање.

Уколико би био случај те једнакости И1 међу Србима и Хрватима онда та теорија о Готима пије воду.

За теорију о Готима ми је најсумњивије то што су њихови евентуални потомци груписани јако специфично. Ту би морали да нађемо неко објашњење.
Zašto? Od 1 srednjovjekovnog muškarca porijeklo može vući desetina hiljada Crnogoraca. S druge strane, od par stotina srednjovjekovnih stanovnika današnje CG, nijedan Crnogorac ne mora vući porijeklo.

Уколико би био случај те једнакости И1 међу Србима и Хрватима онда та теорија о Готима пије воду.
Koliko sam sad vidio u Srbiji, u Crnoj Gori i u Hrvatskoj je na nekih 7,5%. U Bosni je na 6%. Zanimljivo je da bošnjački mitomani često za sebe kažu da su Goti, jahahha.

Zašto? Od 1 srednjovjekovnog muškarca porijeklo može vući desetina hiljada Crnogoraca. S druge strane, od par stotina srednjovjekovnih stanovnika današnje CG, nijedan Crnogorac ne mora vući porijeklo.
Да, то је тачно.
Међутим, доминација таквог нечега , да мушкарци једне групе људи узимају углавном жене друге неке групе би морала наићи на отпор. Хм, шта знам, али стоји да је И1 у том броју код нас јако необична.

Koliko sam sad vidio u Srbiji, u Crnoj Gori i u Hrvatskoj je na nekih 7,5%. U Bosni je na 6%. Zanimljivo je da bošnjački mitomani često za sebe kažu da su Goti, jahahha.
Ако је разлика И1 међу Србима, Хрватима и Бошњацима 1-2 посто и јужно од Саве, онда Готи пију воду.

Да, то је тачно.
Међутим, доминација таквог нечега , да мушкарци једне групе људи узимају углавном жене друге неке групе би морала наићи на отпор. Хм, шта знам, али стоји да је И1 у том броју код нас јако необична.
Ti Goti su romanizovani prije dolaska Slovena.
Upravo bi do potencijalnog otpora došlo u slučaju da su potomci Normana.

Ti Goti su romanizovani prije dolaska Slovena.
Upravo bi do potencijalnog otpora došlo u slučaju da su potomci Normana.
Па кажем ти, по мени обе приче пију воду, али, уколико је проценат И1 сличан међу Србима, Хрватима и Бошњацима, онда су сигурно од Гота. Уколико је концентрација већа северозапад Црне Горе, Југозапад Србије, онда вуче на Нормане.
Ако је случј нормански, онда би то могли бити потомци Јаквинтине 'пратње', јер у том случају једини сукоб за који знамо би био И1 с староседеоцима на простору Дробњака.

Па кажем ти, по мени обе приче пију воду, али, уколико је проценат И1 сличан међу Србима, Хрватима и Бошњацима, онда су сигурно од Гота. Уколико је концентрација већа северозапад Црне Горе, Југозапад Србије, онда вуче на Нормане.
Ако је случј нормански, онда би то могли бити потомци Јаквинтине 'пратње', јер у том случају једини сукоб за који знамо би био И1 с староседеоцима на простору Дробњака.
Ako su zaista Normani, prije će biti da su potomci onih Normana čija je flota uništena tokom opsade Drača 1081. Oni su se onda najverovatnije povukli neđe po Balkanu, jer nisu imali flotu da se vrate.

Ako su zaista Normani, prije će biti da su potomci onih Normana čija je flota uništena tokom opsade Drača 1081. Oni su se onda najverovatnije povukli neđe po Balkanu, jer nisu imali flotu da se vrate.
Па то ти је ово слично време о којем ја причам, не очекуј од мене да баш погодим у милиметар:D. Углавном , сматрам да би у норманском случају ти Нормани морали бити у одличним односима с Бодином, иначе га до Дробњака не би стигли.

Y-chromosome-haplogroup-prediction-in-the-Croatian-population-n518-based-on-the.jpg

Hrvatska

vCRN1n1Hq0Y.jpg

Crna Gora

Distribution-of-main-haplogroups-in-examined-Serbian-population-haplogroup-J-includes.ppm.png

Srbija

Prevalence-of-Y-chromosomal-haplogroups-in-the-population-of-Bosnia-and-Herzegovina-n.png

Bosna

Svuda između 6 i 8%

Па то ти је ово слично време о којем ја причам, не очекуј од мене да баш погодим у милиметар:D. Углавном , сматрам да би у норманском случају ти Нормани морали бити у одличним односима с Бодином, иначе га до Дробњака не би стигли.
Pa to je to vrijeme. Ali male su šanse da je u pitanju pratnja kraljice Jakvinte.

I1P109 нема никакве везе са Готима.У Шпанији је веома дуго времена постојало Визиготско краљевство,ту су вековима живели потомци Визигота,па Шпанци немају I1P109.Те подгране у Црној Гори,тј некадашњој Зети нигде и нема,имају је само Новљани.Готи су живели и многи су остали у Пољској,па тамо нема I1P109.Вероватно су Новљани неко племе Бодрића који су Полабски Словени,асимилирали неке Саксонце или Данце у 5.веку,а у 7.веку ти Бодрићи дошли на Балкан,у Босну.Фуштићи вероватно јесу потомци Немаца рудара у Брскову,као и Мараши из Мојстира,Ћоћићи са Копаоника,као и још неке Германске хаплогрупе из околине Мојковца,Брскова,Копаоника,.Можда име Мацуре у значењу чекићари за рударе у Брскову.Они су великим маљевима ломили камен и стене које су пре тога поливали врелим катраном.Због катрана су Саси рудари секли много шуме.Њиме су поливали стену,а затим је маљевима тукли и ломили да би открили руду сребра.Саси Рудари су почели у Брскову,а онда наставили на Копаонику,Косову,Босни,на Руднику у Шумадији,у Шупљој Стијени код Пљеваља,Бело Брдо,Ново Брдо на Косову.Били су католици па брзо прешли на православље.

Међу становништвом с вискоим процентом би била Шумадија, северозапад Црне Горе и југоистог БиХ ( српски део Херцеговине) и само један део међу Хрватима.
А и тај хрватски део доскора био насељен Србима.
@Brđanin

Back