Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.309
Pa moguće da je crkva preuzela lava od Brankovića, a Petrovići od crkve. Ali da su Petrovići preuzeli direktno od Brankovića, teško, skoro pa nemoguće.
Pogledajte prilog 1579388Pogledajte prilog 1579389
Pa ja nigde nisam ni rekao direktno.
Istorija je zanimljiva. Jako. Kada se i nešto dešava, ljudi nemaju pojma zašto se tako dogodilo. Razumemo tek mi, sa distance.
Nakon despota Đorđa Stefanovića, koji je kao osnivač Krušedola i kanonizovani svetac ostavio ogroman uticaj i na Crkvu, lav prodire tako. Postoji jedno celo takmičenje između, da se tako izrazimo, svetovne i crkvene elite. Lava uz orla preuzima i grof Đorđe Branković, i njegov veliki rival, patrijarh Arsenije Crnojević, koji bukvalno ima upravo tu formaciju kao svoj simbol, dvoglavog orla sa lavom ispod.
Nisam uopšte želeo da kažem da je u XVIII veku lav preuzet od dinastije Brankovića, već sam govorio o celoj razvojnoj putanji. Nekoliko je stvari tu ključno; odlazak crnogorskih mitropolita u Krušedol, gde su videli taj grb, a moguće i barem jednim delom svest o tome da se Arsenije bio Crnojević. Međutim, to sve u svom korenu ima dinastiju Branković i njihovog lava.