ČOVEK, SEBIČNO I EGOISTIČNO BIĆE?

Tuzni_patak:
To mi samo kazuje da misliš da zezam bez razloga i podloge.
Imam utisak da se meni obraćaš pa odgovaram.
Šta ti kazuje da ja mislim to što pretpostavljaš ili tvdrdiš?
Dakle, da li je to pretpostavka ili tvrdnja? Sročeno je kao tvrdnja.
E sad, ***** li ga šta si mislio (ako si mislio).
Razlog i podloga uvek postoje i za tvoje postupke nalaze se u tebi.
Verujem u kauzalitet, samim tim mislim da se ništa ne dešava bez razloga i uzroka.

e mužjake,
videla sam danas na Bulevaru jedan veeliki ključ, baš kao taj tvoj na avataru - a dugačak je sigurno 30 cm i stoji u izlogu neke raskantane zanatlijske radnje :D
sve mislim zašto da ga kupim, šta će mi....a mnogo je lep :P I pozlačen, ali onako sa patinom...ma strava!

Betty:
e mužjake,
videla sam danas na Bulevaru jedan veeliki ključ, baš kao taj tvoj na avataru - a dugačak je sigurno 30 cm i stoji u izlogu neke raskantane zanatlijske radnje :D
sve mislim zašto da ga kupim, šta će mi....a mnogo je lep :P I pozlačen, ali onako sa patinom...ma strava!
Kako šta će ti? Pa da otključaš jedna velika zlatna vrata.
Hoćeš da ti poklonim ovaj moj?

shaddow:
Kada sam rekao "humanističko stanovište o ljudskoj prirodi" mislio sam pre svega na humanističku psihologiju u kojoj i pored veoma široke literature možemo naći nekoliko zajedničkih tačaka:
1. Pažnja je usresređena na osobu koja doživljava.
2. U prvi plan stavljene su takve isključivo ljudske osobine kao što su: stvaralaštvo, vrednovanje, samoostvarenje, izbor i suprotstavljanje mehanicističkom i redukcionističkom načinu mišljenja o ljudskom biću.
3. Izbor problema istraživanja je pod uticajem njegovog značaja za ljudsko biće, dok su metodološki problemi objektivnosti saznanja stavljeni u drugi plan.
4. Interes humanističke psihologije je usmeren ka čovekovom dostojanstvu, vrednosti i razvoju njegovih unutrašnjih mogućnosti
Ovaj psihološki pravac je pre svega zainteresovan za osobu, način na koji ona otkriva sopstveno biće i odnosi se prema drugim osobama i društvenim grupama.

Kada sam reako "humanistički", na to sam otprilike mislio.

Dakle, pitanje je: ČOVEK KAO PRVENSTVENO NAGONSKO ILI SOCIJALNO BIĆE?

redukcionistička teorija - teorija koja redukuje, srezava, zabranjuje, umanjuje...? :shock: Kvanutm ispunjenja želja, pa ih proglasi "sebičnim"?
Ne, hvala.
Moje želje su moje želje i nisu sebične ako i nisu uvek inertne.
(ponekad je inercija ta koja je društveno prihvatljiva, a sve ostalo je "hir" i "sebičluk" :? )

Zašto ne hvala redukcionizmu? Zato što čovek koji se lišava nečega važnog nije dobar po okolinu (socijalnu! :P ).
:)

Mogu ja bez....svega, bez svega mogu, skoro. Ima stvari s kojima se NE pravi komprommis....:)
(ali nekih stvari ima, što ne kazuju se svima...:P )

Back