Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

picture.php

mali doprinos ovoj temi slikala sam samo ono sto je ostalo

Hvala za pohvale za eksperiment sa lađicama.
Kalupići su poklon od mezimčeta, pa je ovo bila prilika da ih isprobam.
Testo je brašno zamešeno sa margarinom, par kašika vode i malo soli (zaista nemam tačne mere, uzela komad margarina, dodavala brašna dok se nije fino zamesilo i još malo, pa dodala par kašika vode i posolila), a punjeno je nekom paštetom od tunjevine (isceđenom od ulja uz dodatak glavice luka, peršuna, limuna, vrlo malo rendane jabuke, kašika-dve pavlake).
Jedra su listići "limunove trave" ili melise (začinsko bilje koje raste kao korov. Posadila jednu kesicu pre nekoliko godina i sad niče samo i to se šri neviđenom brzinom).
Međutim, nije najblje rešenje jer jako brzo "uvene". Moram da smislim nešto prikladnije.

Svojevremeno sam pravila camcice od barenih jaja, polutke a jedra su bila sir kackavalj ili trapist isecen na kvadratice ili na pravougaonike i onda u trouglove i te trouglove sam nabadala na cackalicu kao ti ovu travu .

Daaaaa! Palo mi na pamet, ali sam imala neki makši sir koji ne znam da li bi stajao. Probaću sledeći put da nabavim neki bolji.
E sad... Pošto su lađice, meni je tu prva asocijacija riba. A kako idu sir i riba? :think:
Idu... jel'?

Smehić, da li si postavljala negde recept za slanu torticu (uh što je dobra i sad kad je se setim) i one korpice što si punila salatom sa kikirikijem. Ako nisi, pa šta čekaš.Podeli tu lepotu sa ostalima.

Te "kockice" sa čajnom su po Uninom receptu (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11571113&postcount=273) sa malim izmenama. U fil sam dodala još i feta sir i mileram, a umesto kikirikija upotrebila sam kolutove čajne i masline sa paprikom.
Što se korpica tiče, testo je čista improvizacija (kad si ti izgubila svoj recept;)): Margarina i brašna toliko da se zamesi testo, soli po ukusu i možda kašika-dve vode.
To su bile "lađice" i "školjkice".
U korpicama je bila švedska salata po Verinom receptu (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12222619&postcount=480), a same korpice su kupljene gotove.

Poslednja izmena:
Te "kockice" sa čajnom su po Uninom receptu (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11571113&postcount=273) sa malim izmenama. U fil sam dodala još i feta sir i mileram, a umesto kikirikija upotrebila sam kolutove čajne i masline sa paprikom.
Što se korpica tiče, testo je čista improvizacija (kad si ti izgubila svoj recept;)): Margarina i brašna toliko da se zamesi testo, soli po ukusu i možda kašika-dve vode.
To su bile "lađice" i "školjkice".
U korpicama je bila švedska salata po Verinom receptu (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12222619&postcount=480), a same korpice su kupljene gotove.

hvala, hvala. Ma testo nije problem, ali još jednom javno da pohvalim ŠVEDSKA salatica je vrh!

Opet zapostavljate moju najomiljeniju slanu stranu.
Posto mi je internet na kraju, ne mogu da saljem slike, ali mogu da pisem, pa cu malo da vas davim.

NORVESKA SALATA

1 pile od oko 1,2 kg. ( kuvano, izvade se kosti i kozica i meso se isecka ), 300 gr. sira (rendanog na krupno), 200 gr. kulena (iseckanog na kockice, ali da je obavezno ljut), 200 gr. oraha (zagrejani prethodno u tiganju i seckanih) i 400 gr. kisele pavlake.
Pavlaku mozete da razredite belim vinom.Zacine dodavati kad sve lepo promesate, moguce je da ne treba nista dodavati jer je sir slan, meso se kuva u slanoj vodi.Pavlaku dodajem odokativno, sve zavisi kakva je, pa kakvo je meso, koliko je mastan sir, zato se nemojte drzati kolicine kad je pavlaka u pitanju.

SEZONSKA SALATA

1 plavi paradajz ( moze i tikvica ) oljusti se, isece na tanke kolutove, posoli i da odmori malo da iscuri voda.Koluti se ocede od vode i prze na ulju ili na skari.Kad se malo ohlade iseckaju se na lente.Stave se u zdelu, dodaje se 1 krastavac, oljusten i iseckan na kocke, 2 paradajza, iseckana na kocke, 200 gr. svezih sampinjona, iseckanih na krupno i proprzeni na ulju ili na skari.Dodaje se maslinovo ulje, malo, samo za smek, sirce i soli po ukusu.Promesa se.Prelije se kremom za salatu.
KREM ZA SALATU: 200 gr. kisele pavlake, 1 dl belog vina, 20 gr. secera, maslinovog ulja, sok od 1/2 limuna, so, beli luk mleven i biber.Sve se dobro promesa i prelije preko salate.Sluzi se hladna.

Poslednja izmena:

Back