Kajgana za 5+

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.200
Jaja su omiljen doručak za milione ljudi širom sveta. Zašto? Jer su ukusna, prepuna suštinskih hranljivih sastojaka i mogu da se lako kombinuju s drugim namirnicama. Bez obzira da li uživate u prženim, kuvanim, jaja pružaju proteinsko pojačanje za početak dana. Ali jedan od najpopularnijih načina za uživanje u jajima su kajgana. Mekana, vazdušasta i puna ukusa, umućena jaja su klasik doručak koji nikada ne izlazi iz mode.

Slika i recept su sa neta
688z387_healthy-vegetarian-risotto-with-fresh-garnish-generated-by-ai.jpg

Potrebno je

2-3 jaja
Malo mleka, biljnog mleka (poput mleka sa bademom), ili vode
Maslinovo ulje ili puter
So
Biber

Umutite jaja. Dodajte prstohvat soli i bibera. Koristeći mlatilicu lagano umutite jaja. Zatim dodajte malu količinu mleka, biljnog mleka ili vode.
Ponovo umutite dok jaja ne budu glatka, čak i žuta boja bez ikakvih pruga.Pecite na jacoj vatri.

Ovako i ja pravim kajganu samo što sipam u umucena jaja kravlje mleko , ništa bademovo ili voda i pecem na suncokretovom ili maslinovom ulju

@Sizif imaš na ovaj recept neku primedbu :lol:
Bouže Ninče, pa znaš valjda koliko volim da zakeram kada je hrana u pitanju. Ali priča za kajganu je posebna. :lol:

Proveo sam tačno 25 godina svog kuvarskog života pokušavajući da napravim Savršenu Kajganu™.

Napravio sam ih barem hiljadu, i sve, ama baš SVE varijante sa neta i savete za koje sam čuo sam lično isprobao. I sa mlekom i sa jogurtom i ovako i onako i zapečene i mućene mikserom i u blenderu i viljuškom i na ulju suncokretovom i maslinovom i na tiganju teflonskom i keramičkom i sa pavlakom i sa vodom i sve moguće i nemoguće kombinacije.

Na kraju sam hteo da odustanem i prihvatim da ne umem da je napravim savršeno, ali imao sam ludu sreću. Bio sam u jednom finom hotelu poslom, i naručio rutinski kajganu za doručak ne znajući šta bih drugo. Kuvar (Japanac, BTW) napravio je nešto što je apsolutno i potpuno savršenstvo. Toliko meka, toliko fluffy, tako savršenog šmeka i teksture, vanzemaljski dobro. Nisam se stideo i odem pravo kod njega da pitam kako je pravi, očekujući da će me verovatno izbaciti napolje iz kuhinje. Međutim, on je bio toliko ljubazan i maltene srećan što ga pitam da mi je otkrio celu tajnu i ceo proces.

U pitanju je japanska filozofija, less is more. Jednostavnost i savršenstvo. Čovek mi je objasnio - u kajganu se ne stavlja ama baš ništa osim potpuno svežih jaja i masla na kom se sprema, tj. čistog putera (Azijati ga zovu "ghee"). Apsolutno nikakvi dodaci.

Tajna je u svemu ostalom - načinu mućenja jaja, temperaturi tiganja i masla, načinu mešanja u tiganju i najbitnije od svega - vremenu na šporetu. Kad to savladaš, onda si nagrabusio, jer će svi non stop tražiti da im praviš kajganu.

Back