Lepo. Mrzelo te da misliš, prosto tako.
Onaj ko nije čitao knjigu na osnovu ovoga što si napisao može da stekne sledeći utisak: u ovom romanu koji govori o raspadu jedne porodice, trojica braće, od kojih je jedan idiot, pričaju koje šta, a čitalac će shvatiti o čemu pričaju tek kad im to kaže objektivni, četvrti narator. Karikiram, ali, tako nekako.
Onaj ko je čitao, zapitaće se kakvo si ti to izdanje čitao (to sam ja pomislila).
Pre svega, u ovom romanu nema nikakve
radnje. Da ima, bilo bi i kulminacije, pa i raspleta, zar ne? A gde su?
Takođe, nema ni naratora, tj. nečega što bi bilo blisko "sveznajućem piscu".
Kako je moguće da Dilsi bude objektivni narator, kad se i njen deo romana prikazuje kao tok
njene svesti? Na stranu što je objektivnost za ovaj roman apsolutno nebitna kategorija.
Izjava "taj tip unutrašnjeg monologa.
.što i ne bi trebalo da bude problem...osim ako osoba iz čije se perspektive prikazuje propadanje porodice nije maloumnik" je vrlo naivna. Pokušaj da zapišeš svoje misli u trajanju od jednog minuta, onako kako se ređaju. Sve i da uspeš, dobio bi nekakav psihogram, a "tok svesti" u književnosti nije to. Svako ko nije idiot, verujem, uz dovoljno informacija o tome kako idiot razmišlja može da postigne sličan efekat.
Zbog čega je, onda, Foknerova genijalnost u tome što se spustio na nivo idiota?
Dalje, stilska i sintaksička maestralnost ne bi smele da se zanemare. Nije potrebno znati teorijske i stilističke trikove da bi se to primetilo, budući da izbija iz svake druge rečenice, u najmanju ruku.
A vreme? Šta s tim? Zar misliš da Fokner nije imao bolju ideju za naslove poglavlja od nekih tamo datuma?
Najzad: ko je ovde bučan, a ko besan i zašto se, uopšte, ta knjiga tako zove?
Kad sve ovo saberem i dodam činjenicu da, kako kažeš, "roman nije lako čitljiv i nije baš toliko zabavan" nije mi jasno šta ti se to dopalo i zašto je ovom čoveku trebalo dati jednu tako prestižnu nagradu, a Kunderi, na primer, ne?