Erik Crveni:Nepravilno! Prelaz nije takav vec se t u slovenskim jezicima direktno pretvara u ć i to umeksavanjem suglasnika. Nema tog prelaznog TC, to je smesno!
@crow
Iz kog kraja su moji? Konkretno, taj deo familije o kojem sam govorio je starim poreklom iz Risna, kasnije sa Durmitora a najkasnije iz uzicke Pozege. Ipak, imam familiju i u Bankerinter.net krajevima i prica je slicna. Ja znam kako su se moji preziveli, ko je rodonacelnik i od kojih smo...
Mislim, ti u sustini imas pravo u ovoj raspravi, ali si se sada uhvatio jednog argumenta koji je u najmanju ruku klimav.
I da na kraju ponovim, nema veze kako se ko preziva ... to je glupost! Takodje, nema veze ni ko ima vise koje krvi u sebi ... Etnogeza je proces koji je odavno zavrsen i sada kada pricamo o Torlacima ili Sopima to je lepo, ali se prica svodi na 5 sela i 15 kuca u kojima zive neki ljudi koji se tako izjasnjavaju ... Mislim, imace jednog dana koristi od toga, ako dozive da udjemo u EU za njihova zivota, ali besmisleno je pricati o nekim NACIJAMA - Sopskoj i Torlackoj itsl. Sasvim besmisleno!
U Srbiji osim manjina koje imaju jako nacionalno bice, domicilnu zemlju i veoma razvijenu svest i kulturu (Madjari, Bugari, Albanci, Slovaci, Hrvati, Rumuni, Bosanci i Romi) zive jos jedino Srbi! Ostalo je asimilovano ili ce tek biti asimilovano! Nisu imali period budjenja nacije ili ako su ga imali nisu ga iskoristili na valjan nacin i to je to. Asimilacija je prirodan i pozeljan proces.
PUNKT
P.S.
Treci deo moje familije iz nekadasnje Moravske ;-) ali mislim rasprava o tim korenima nema smisla u ovoj diskusiji. Asimilacija je izvrsena i danas sam ja Srbin iako imam i ine krvi... Govorim srpski, pisem srpski, zivim u Srbiji i imam srpski pasos - ja sam Srbin i ovo je moja domovina! Asimilacija uzivo!
vidish
1 krak moje familije
mislim... jedna linija mojih predaka
ima familijaran naziv Latin(c)i ili krstinci
to je zato shto su jedni od retkih koji su tih 400-500 godina ishli u obliznji manastir
i dan danas, ustvari do pre a0-15 godina
dok je deda mogo
pomagali jedan hram iz 4 veka
a kako to da se zovu Latini
kad, ako je verovati turchinu, ovde bila prazna zemlja
koju su srbi-sa-zabludom-oko-imena (kasnije nazvani timochani...
i danas svi prichaju srpski
sa po kojom torlachkom frazom...
niko iskvareni latinski
kao pre 1500 godina...
i danas se svi izjashnjavaju kao srbi
pre 150 godina se niikako nisu izjashnjavali jer ih niko nije ni pitao
i TO JESTE NAJNORMALNIJE.
ALI! TURCHIN POMINJE GENETIKU, KOJU POSLE GLEDA DA PREUSMERI NA SOCIOLOGIJU, DA BI SE NA KRAJU IZVLACHIO JEFTINIM POLITIKANSKVOM KAKO MLADOM dssovcu I PRILICHI 8)
o tome se radi!
krene da dokazuje da je genetika lusatijanaca i pirocanca ista
da bi kroz 2 posta reko: "Pa shta ako nije, danas se izjashnjavaju kao srbi!"
a to su 2 razlichite nauke! totalna logichka besmislica!
ti razumesh o chemu ja pricham
ko shto i ja razumem tebe...
al ovaj turski stvor ovde to ne moz da shvati...
priroda je nekad surova... shta mi tu mozemo...