Činjenice i mape o Slovenima, Vlasima, Blgarima, Hrvatima, Ilirima... na Balkanu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Erik Crveni:
Nepravilno! Prelaz nije takav vec se t u slovenskim jezicima direktno pretvara u ć i to umeksavanjem suglasnika. Nema tog prelaznog TC, to je smesno!

@crow
Iz kog kraja su moji? Konkretno, taj deo familije o kojem sam govorio je starim poreklom iz Risna, kasnije sa Durmitora a najkasnije iz uzicke Pozege. Ipak, imam familiju i u Bankerinter.net krajevima i prica je slicna. Ja znam kako su se moji preziveli, ko je rodonacelnik i od kojih smo...

Mislim, ti u sustini imas pravo u ovoj raspravi, ali si se sada uhvatio jednog argumenta koji je u najmanju ruku klimav.

I da na kraju ponovim, nema veze kako se ko preziva ... to je glupost! Takodje, nema veze ni ko ima vise koje krvi u sebi ... Etnogeza je proces koji je odavno zavrsen i sada kada pricamo o Torlacima ili Sopima to je lepo, ali se prica svodi na 5 sela i 15 kuca u kojima zive neki ljudi koji se tako izjasnjavaju ... Mislim, imace jednog dana koristi od toga, ako dozive da udjemo u EU za njihova zivota, ali besmisleno je pricati o nekim NACIJAMA - Sopskoj i Torlackoj itsl. Sasvim besmisleno!

U Srbiji osim manjina koje imaju jako nacionalno bice, domicilnu zemlju i veoma razvijenu svest i kulturu (Madjari, Bugari, Albanci, Slovaci, Hrvati, Rumuni, Bosanci i Romi) zive jos jedino Srbi! Ostalo je asimilovano ili ce tek biti asimilovano! Nisu imali period budjenja nacije ili ako su ga imali nisu ga iskoristili na valjan nacin i to je to. Asimilacija je prirodan i pozeljan proces.

PUNKT

P.S.
Treci deo moje familije iz nekadasnje Moravske ;-) ali mislim rasprava o tim korenima nema smisla u ovoj diskusiji. Asimilacija je izvrsena i danas sam ja Srbin iako imam i ine krvi... Govorim srpski, pisem srpski, zivim u Srbiji i imam srpski pasos - ja sam Srbin i ovo je moja domovina! Asimilacija uzivo!

vidish
1 krak moje familije

mislim... jedna linija mojih predaka
ima familijaran naziv Latin(c)i ili krstinci
to je zato shto su jedni od retkih koji su tih 400-500 godina ishli u obliznji manastir
i dan danas, ustvari do pre a0-15 godina
dok je deda mogo

pomagali jedan hram iz 4 veka

a kako to da se zovu Latini
kad, ako je verovati turchinu, ovde bila prazna zemlja
koju su srbi-sa-zabludom-oko-imena (kasnije nazvani timochani... ;) ) doshli?

i danas svi prichaju srpski
sa po kojom torlachkom frazom...

niko iskvareni latinski
kao pre 1500 godina...

i danas se svi izjashnjavaju kao srbi
pre 150 godina se niikako nisu izjashnjavali jer ih niko nije ni pitao
i TO JESTE NAJNORMALNIJE.

ALI! TURCHIN POMINJE GENETIKU, KOJU POSLE GLEDA DA PREUSMERI NA SOCIOLOGIJU, DA BI SE NA KRAJU IZVLACHIO JEFTINIM POLITIKANSKVOM KAKO MLADOM dssovcu I PRILICHI 8)

o tome se radi!
krene da dokazuje da je genetika lusatijanaca i pirocanca ista
da bi kroz 2 posta reko: "Pa shta ako nije, danas se izjashnjavaju kao srbi!"

a to su 2 razlichite nauke! totalna logichka besmislica!

ti razumesh o chemu ja pricham
ko shto i ja razumem tebe...

al ovaj turski stvor ovde to ne moz da shvati...
priroda je nekad surova... shta mi tu mozemo... :(

i ti si pobornik one teorije da je onaj koji zivi u srbiji - srbin

pa valjda to beše zalaganje tvog Čedice u Ustavu Srbije, da svi budu Srbi i da ne postoje nacionalne manjine. Svi su "građani Srbije"
;)

turchin je svojim izborom srbin
ja sam irac

pa naravno, ako ja ovakav mogu da budem turčin ;)
a ti tako garav možeš da budeš irac ;)
democracy
zašto da ne...
pa valjda tome težimo...
Šopi su prihvatili da budu Srbi
navijaju za Srbiju i nose Srpske zastave
Timočani ihi hi
da nisi možda mislio na Vlahe...
eeeeeee
to je već druga priča.
Oni već mogu da se nazovu nekim kvaziRimiljanoIlirima jer se razlikuju od Timočana (Srba) u mnogim domenima.

ti si izgleda pomešao pojmove :)

a kako to da se zovu Latini

pa šta to nekoga zanima da li su tvoju familiju zvali Latini.
ko si ti pa da nekoga zanima ... :)
da li si uradio nešto korisno u životu...

pa ček ček ti reče Irac, pa Šop, Torlak, sad Latin
šta je sledeće...

btw i turci su bili u tvom kraju (Ak Palanka) ;)

jao ko te ne zna...
živa kontraverzo...

crow:
jezik ovog kraja je slovenski
al sa mnogo vishe latinskih rechi nego srpski

ja taj jezik neznam, jer vishe ne postoji... sem u par yabiti na suvoj planini, staroj, u budzaku... i on nije u originalu, jer je srpski postao zvanichni josh pre 140 godina.

Podebljano je veoma bitno! A to da li postoje latinske reci i zasto postoje ... to je druga stvar! U rumunskom postoji mnogo slovenskih, da ne kazem srpskih reci, ali da li mozemo tvrditi slicno?

Mislim, taj jezik i taj narod o kome ti pricas, fakat, ne postoje! Postoje kao sto postoje i Huni u Madjarskoj ...

Cela rasprava se svodi na sukob izmedju vas dvojice posto se izgleda licno poznajete!

Gelik, luzickosrpski, velski, pa ako hoces i taj torlacki izumiru za najvise 50 godina! Mozemo da se kladimo!

Slavic Land:
pa šta to nekoga zanima da li su tvoju familiju zvali Latini.
ko si ti pa da nekoga zanima ... :)
da li si uradio nešto korisno u životu...

pa ček ček ti reče Irac, pa Šop, Torlak, sad Latin
šta je sledeće...

btw i turci su bili u tvom kraju (Ak Palanka) ;)

jao ko te ne zna...
živa kontraverzo...

sva sreca
jedan deo ode za brzi brod!

a shto ti smetaju latini u tebi susednoj opshtini
obaraju ti baljezgarije???

ko da je to teshko... :D :D :D

timochanine stari
danas bio dragan,
ziv se ismejo na tvoje tripovanje
narochito za prelazak srbin u timochanin... :D

Erik Crveni:
Podebljano je veoma bitno! A to da li postoje latinske reci i zasto postoje ... to je druga stvar! U rumunskom postoji mnogo slovenskih, da ne kazem srpskih reci, ali da li mozemo tvrditi slicno?

Mislim, taj jezik i taj narod o kome ti pricas, fakat, ne postoje! Postoje kao sto postoje i Huni u Madjarskoj ...

Cela rasprava se svodi na sukob izmedju vas dvojice posto se izgleda licno poznajete!

Gelik, luzickosrpski, velski, pa ako hoces i taj torlacki izumiru za najvise 50 godina! Mozemo da se kladimo!

turchin iskompleksirani nije pokrenuo temu o ljudima koji jezichki pripadaju nechemu
nego genetski

i vidli smo da je kreten kao shto je uvek i bio! 8)

nema shta da se kladimo

ja bi bio najsrecniji kad bi za 50 godina pozivljavao starost
slushajuci svoj unutrashnji glas ne na shopskom, niti srpskom, a ni na galiku
vec na engleskom...

ili u Summerland-u chekao na neku nesrbiju 8)

ebe mi se za to shto su shopi od najveceg etnosa na balkanu postali par sela u caribrodskoj opshtini ;)
a isto tako bi mi trneo q.. i da su registrovani ko 5 milion u srbiji,bugarskoj i makedoniji, shto genetski jesu, ne lozim se na te tripove, turchin se lozi, a je pod'ebavam ;)

rasprava se ovde svodi da danguba 'ebivetarska svetu pokaze i dokaze da je idiot bio i ostao idiot
i nishta vishe... shto veoma uspesho chini i idiot mu u tome samo tako pomaze 8)

u potpisu
Irac 4ever, a ti turchine pukni 8)

danas bio dragan,
ziv se ismejo na tvoje tripovanje

i on struchan za istoriju k'o ti...

pa smejao se za Srbin/Timocanin ali nije za Irac/Latin
samo zato sto doshao kod tebe, da ga ne isterash... ;)

u potpisu
Irac 4ever, a ti turchine pukni

kazi nekome ko te zna,
ako se ne pukne od smeha ja plaćam turu... :) XA XA XA :)

@erik
pricha o familijama je pocheta da bi objasnila 2 stvari

da starosedeoci nisu isparili, na primeru latina, a svako ko zeli da proveri moze da ode u mokru i bilo kog na ulici pita 8)

i da je turchin - turchin 8)
i to svako ko zeli moze da se popenje u rinj i proveri

a moze i u crvenu reku 8)

@ jenki ture
po istim arshinima po kojim si ti srbin
ja sam 100% irac! 8)

a genetski... tu nit sam ja irac, nit si ti srbin...
meni nije bitno, a tebi? ;)

a genetski... tu nit sam ja irac, nit si ti srbin...
meni nije bitno, a tebi?

ako ti nije bitno što mi kvariš teme sa podacima o familijama

njih ti započinješ a ne ja!

mnogo si veliki komleksaš, frustrirana osoba,
ali mene ne opterećuj s tim, uzmi gnjavi devojku ako imaš problem, šta se mene tiče da li su tvoju familiju zvali Latini...

ebe mi se za to shto su shopi od najveceg etnosa na balkanu postali par sela u caribrodskoj opshtini

zato si toooliko pričao o osnivanju države torlaka
zašto si bio onako besan ako je to bila samo zyb
zašto je tvoj drug toša nekartikulisanim urlanjem i pokretima umalo napravio dar-mar
zato si napisao celu lektiru... :) Summerland-u.
ma Love Parade :) :) :)

vadiš se... lažeš...
to ti je u opisu posla...

crow:
ovaj turski stvor
crow:
crow:
danguba 'ebivetarska
crow:

nevaspitanko... ;) Latini te vaspitalvali ;)
ima šta da pokažeš kada praviš Šopski etno muzej

Summerland u NeSrbiji :) :) :) :) :) :) :)
ili NeSrbija u Summerlandu... kako beše... :) :) :)

veruj mi, izbacili bi te takvog nekulturnog... ma ne izbacili već lansirali...

"Tko ne vidi da je Slav i Serb sve isto, oba ta imena zamenjuju reč sužanj... Narod hervatski smatra tu kerv za tuđu, slavoserbsku: narod hervatski neće terpeti da ta sužanjska pasmina oskvernjuje svetu zemlju Hervatah"
(Ante Starčević )

a isto bi moglo...

"Tko ne vidi da je Slav i Serb sve isto, oba ta imena zamenjuju reč sužanj... Narod šopljanski smatra tu kerv za tuđu, slavoserbsku: narod šopljanski neće terpeti da ta sužanjska pasmina oskvernjuje svetu zemlju Šopah"
(Crow )

:)

skoro isto

shalu na stranu..
(to je zbog Crowa)

Šopi su kroz istoriju svoju "snagu" usmerili ka Srbima i Srbiji i nikada nisu bili van toga.

1941 godine kada je Bugarska okupirala Srbiju,Shopi iz Caribrodskog (Dimitrovgradskog)sreza skoro jednoglasno su rekli sto su hteli-mi smo deo Jugoslavije!Među prvima u tadasnjoj rasturenoj Jugoslaviji su oformili partizanski odred i prvih godina rata suprostavili se Bugarima.Ovi pak,smatrajuci ci ih svojima su ih proglasili kriminalnim grupama i ratnim profiterima.No Shopi se nisu previse obazirali na to.

Tokom agresije NATOa na Srbiju 1999 godine,odziv na mobilizaciju u Dimitrovgradskom kraju je bio čak 96%-za ponos Srbiji,a sramotu Srbima.Toliki procentualan odziv nije zabelezen čak ni u srednjoj Srbiji.Šta vise,ti ljudi su slati u prve borbene linije u Djakovici Prizrenu i Peci,i rame uz rame do zadnjeg momenta su se borili sa srpskim narodom sa tog prostora.Opet ću reci-za ponos Srbiji!

DAKLE ISTOG SU POREKLA, UVEK SU BILI I BIĆE DEO SRBIJE...

Sa Latinima tj Rimljanima veze nemaju, da imaju trunčice veze odavno bi proradio mentalitet odbojnosti prema Slovenima kao kod drugih nacionalnih manjina ili plemena ili već šta...

Evo i Cvijićevog rada

„Istocna je granica jasno izrazena.Nju čini sirok pojas između Iskra
i Osme,koja se produzava juzno do Balkana razvodjem Iskra i Marice, i
zavrsava se između mesta Vakarela i Ihtimana. Preko ove granice je
oblast istocnobalkanskog tipa. Preovladjuje staro stanovnistvo; doseljenici iz gornjih slivova Nisave,Timoka,Iskra,Bregalnice i Strumice i ima ih sve do Dunava u Bugarskoj.SRBI i BUGARI zovu ovo stanovnistvo SOPOVIMA,sto oznacava da su u razvitku zaostali,sirovi ljudi.*(Pojedine grupe Sopova pridevaju jedni drugima podrugljiv nadimak TORLAK,TORLACI,koji je nacinjen od turske rijeci TORLAK - glupak,bezjak,prostak). Međutim oni ne primaju ovo ime. Srpski su pisci odavno smatrali SOPOVE za Srbe.Za njih je to bila čistija slovenska masa od one koja je istocno od Iskra.Oni zaista govore dijalektom koji se znatno priblizava srpskom jeziku”*.( Jovan Cvijic,Balkansko Poluostrvo,Beograd 1991.str.437.).

Savremeniji lingvisti lepo uočavaju 4 dijalekta srpakog jezika, od kojih je Vuk bio informisan samo za 3. Četvrti je timočko- lužički ili timočko-lužički...
Najdrevniji (i najarhaičniji) govor je u selu Grlištu i okolo, kod Zajecara i pripada torlačkom stanovništvu..Drevni znači bliži korenima srpstva i izuzteno lak za uporedivanje sa sanskrtom npr..
Lužički deo (oko Babušnice) vidite i po nazivu trebalo bi naučno uporediti npr. sa istoimenim Lužičkim, odnosno Sorabskim, odnosno Wendskim u sadašnjoj Istočnoj Nemačkoj..

Latini, pih... :( niko ih nigde ne pominje... sorry...

smiley-faces6.gif

Slavic Land:
eto još jedne veze...

koliko smo našli... jedno petnaestak...

I dalje tvrdiš kako Šopi, Timočani i Torlaci nisu Sloveni !!!!????
:D
i ovaj zid sa IQ = 0
shto gleda na monitor je shvatio

samo returedinjo nikako da shvati...

Rinjac,
kad i gde sam ja to boldovano reko
postavi link
sem ako nisi najgluplji i najpokvareniji turchin koga je svet ikad video 8)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back