Čiji je naš jezik

Jesi li siguran? U komentarima nekih videa Urvan hvali vlasnika kanala i vlasnik se nekada zahvaljuje Urvanu na preporučenim porukama sa foruma.
Nije valjda dotle sišao sa uma:hahaha:
Ко је пратио активности дотичног на овом форуму кроз дужи период јасно му је да се и то може од њега очекивати. Паушално сам погледао пар клипова са тог канала и препознао неке у длаку идентичне ствари које је овде постављао Урван. Ако власник канала није Урван онда је неки његов идеолошки и психолошки брат близанац са којим очито сарађује у великохрватском анти-српском активизму.

Poslednja izmena:
Кад смо код Дубровника и српско-хрватских језичких заврзлама, јако добар пост у вези тога од Атеиста са ХБ
Атеист је Дубровчанин на форуму.хр. Он није никакав србијански трол што му неки са оба форума говоре, већ је реалан и брутално искрен а понекад се изражава кроз шалу. Он је свестан сопстеног српског порекла, као и српског порекла становништва Дубровника и околине.

Pa tebi je izgleda promaklo da je bio aktivan i ovde, na Krstarici?

Их, па ће их све побројати... Има тога колко ош. :lol:
Колко ош... баш тако нашки речено.
Једна од мени омиљених ствари у нашем изворном говору/дијалекту су скраћивања типа колко ош, шташ, неш, какош, надањ, подањ, шњим, шњом, шчим итд, јербо је лакше говорити тако него књижевно - колико хоћеш хоћеш, шта ћеш, нећеш, како ћеш, над њега, под њега, са њим, са њом, са чим. :ok:

Колко ош... баш тако нашки речено.
Једна од мени омиљених ствари у нашем изворном говору/дијалекту су скраћивања типа колко ош, шташ, неш, какош, надањ, подањ, шњим, шчим итд, јербо је лакше говорити тако него књижевно - колико хоћеш хоћеш, шта ћеш, нећеш, како ћеш, над њега, под њега, са њим, са чим. :ok:
Ако ош ош, ако неш – боме ош! ;)

Касмо љени... :lol:
Црногорце бије глас да су таки, али кад је говор у питању код њих баш и нема скраћивања. Напротив, они растежу док говоре што продужава а не скраћује говор. Осим тога црногорски говор је екстремна ијекавица, а познато је да је ијекавица има 1 или 2 гласа више од екавице, јекавице и икавице. Црногорци у говору углавном иду на ије чак и облицима у којима по књижевној ијекавици дође је. Црногоци кажу бијело и лијепо а неки тако растегну да звучи бијеело, лијеепо, док Срби јекавци из наших западних крајева кажу чисто и јасно бјело и љепо.

Црногорце бије глас да су таки, али кад је говор у питању код њих баш и нема скраћивања. Напротив, они растежу док говоре што продужава а не скраћује говор. Осим тога црногорски говор је екстремна ијекавица, а познато је да је ијекавица има 1 или 2 гласа више од екавице, јекавице и икавице. Црногорци у говору углавном иду на ије чак и облицима у којима по књижевној ијекавици дође је. Црногци кажу бијело и лијепо а неки тако растегну да звучи бијеело, лијеепо, док Срби јекавци из наших западних крајева кажу чисто и јасно бјело и љепо.
Једном ријечју – шесно.

Дубровчанин/Атеист био на Крсти? Нисам провалио. Тагуј му ник.

Nick mu je bio isti; @Ateist. Bio je aktivan oko dve i po godine, 2012-2015.

Krstarica ne dopušta da u pretrazi izađu banovani korisnici.

Isprva sam pomislio da se nije zvao drugačije, jer ni ne izlazi u pretrazi. Ali to je samo zato što je banovan, pa loše pomislih.

Једном ријечју – шесно.
Кад смо код дијалеката. М. Драгичевић је проучавао говор личких јекаваца односно Срба и утврдио је да је њихов говор ближи централнохерцеговачком него источнохерцеговачком говору.

Dragicevic (2).jpg

@Krishna Atheist se nije najbolje snašao na ovom forumu; mnogi su rastumačili i da širi nekakvu hrvatsku propagandu, a loše smo svi i razumeli kad je objašnjavao da pati od Aspergerovog sindroma i zato u suštini ne zna kako s ljudima i tako nema ni prijatelja.

Mislim da generalno nismo imali najbolje razumevanje i pretprostavljam da je tako na kraju dobio i ban. Mnogo nas ga je napadalo i prozivalo; i ja sam se poneo prema njemu kao skotina, jer mi je delovalo kao da maše svojom dijagnozom svaki čas očekujući da mu zbog toga bude sve dopušteno šta god hoće, odnosno da se krije iza svog psihijatrijskog papirića. Ja sam ga čak svojevremeno bio napao da pati od narcisoidnog verovatnije, a ne tog poremećaja.

U retrospektivi, nismo dovoljno razumeli čoveka, a posebno ne šta znači boriti se sa jednom takvom bolešću, svaki dan svog života. :( I baš ispadosmo kao skotine, dosta.

Ко је пратио активности дотичног на овом форуму кроз дужи период јасно му је да се и то може од њега очекивати. Паушално сам погледао пар клипова са тог канала и препознао неке у длаку идентичне ствари које је овде постављао Урван. Ако власник канала није Урван онда је неки његов идеолошки и психолошки брат близанац са којим очито сарађује у великохрватском анти-српском активизму.

Ono je bre ljudi obična budaletina, nije valjda da je neko pomislio kako je on inteligentno i razumno ljudsko biće?

Ne baš najbukvalnije; ipak je to dosta matori jezik, sa ponegde i nekim čakavskim elementom nekada, ali u principu bi trebalo da je tačno do neke mere, da.
Evo jedan skrinšot sa kanala Kroatocentrik, nekima vjerujem već poznat kanal
.Pogledajte prilog 1003305
Da li je istina da su djela Marulića i Vatikanski hrvatski molitvenik razumljivi nama danas?

Само се избаци ово хрватски и разумљиво је.

Ђорђо Орсини Венецијанац рођен у Задру постаде Хрват Јурај Далматинац :hahaha:https://sr.wikipedia.org/wiki/Ђорђо_Орсини
Или Фране Врањанин.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Франческо_Лаурана
Их, па ће их све побројати... Има тога колко ош. :lol:
Уопште, једна од омиљених дисциплина у Хрвата.

Маркус Марулус, којег у Хрватској од милоште и ничим изазвани називају Марко Марулић (иако он сам себе никада није тако називао) је своју поезију писао углавном на латинском, нешто на талијанском и осталих пар песама на локалном чакавском дијалекту, на пример "Молитва супротива Турком" :

Svemogući Bože moj, kim svaka postaju,
Odvrati jur gnjiv tvoj, ter pomiluj naju.
Ostavi zlu volju, pozri na virni puk,
Gdi tarpi nevolju svak´ čas od turskih ruk.
Luge, sela, grade popliniv s´žegoše,
Muže, žene, mlade svezav povedoše.
Ubiše junake koji se arvihu,
A ine nejake u sinžir vedihu.

Мени лично прилично разумљиво али ипак се види да је то типична далматинска получакавица. Никакве везе нема са каснијим српским књижевним језиком, нити је имао стилски нити уметнички утицај на српску поезију. А и иначе уздизање тога Марулуса као неког бог-зна-каквог песника, то је хрватско лупетарање, Маркус Марулус је био један провинцијални књижевник који је трендовски пратио ренесансну књижевност долазећу преко Јадрана, из Италије, па је покушао глумити локалног Петрарку и Дантеа али без много успеха. Као што се види ову поезију једна народна Хасанагиница једе за доручак. Он је битан данашњим хрватима само као историјски куриозитет, јер је донео ренеансу на источни Јадран, иначе квалитет њега као поете је... па... у свакој кафани у Босни ћеш наћи бољег песника.

Иначе, колико сам разумео, потомци овога Марулуса су се изјаснили као Талијани и на крају и одселили за Италију.
Ali interesantno je da zna lokalnu čakavicu. Znaš li možda zašto bi jedan, valjda Italijan, prionuo da nauči jezik stanovnika drugog reda?
A to što se potomaka tiče je interesantan podatak, ali zar nije asimilacija išla u pravcu Italijanizma tokom vladavine Mlečana u tim krajevima?
I što se tiče načina potpisivanja u djelima, ne znam kakav je trend bio što se potpisivanja tiče ali nije li trend opet bio da se prezimena italijanizuju ili latinizuju, kao što na Kašićevim djelima nekada zna pisato Bartolomeo Kasio, a ne Bartul Kašić.
I to opet nije po pravilu naravno, npr:
1630415750571.png
Pitam sve ovo čisto da do kraja razjasnimo stvari oko Marulića za nas slabije upućene u materiju.

Кад смо код Дубровника и српско-хрватских језичких заврзлама, јако добар пост у вези тога од Атеиста са ХБ
Атеист је Дубровчанин на форуму.хр. Он није никакав србијански трол што му неки са оба форума говоре, већ је реалан и брутално искрен а понекад се изражава кроз шалу. Он је свестан сопстеног српског порекла, као и српског порекла становништва Дубровника и околине.
Bio je i ovde i rekao je da ima autizam - otud i njegova neemocionalnost i odsustvo ma kakvog biasa.

Back