Пилипенда
Veoma poznat
- Poruka
- 13.853
Чега грам?Znači tu li nam je prešao naš dragi Hrobi...
Vidi da mu ploču više malo ko prati po forumima i HercegBosni, pa se modernizovao čojek. Mada, nedovoljno, ako nije prešao i na instagram.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Чега грам?Znači tu li nam je prešao naš dragi Hrobi...
Vidi da mu ploču više malo ko prati po forumima i HercegBosni, pa se modernizovao čojek. Mada, nedovoljno, ako nije prešao i na instagram.
Их, па ће их све побројати... Има тога колко ош.Ђорђо Орсини Венецијанац рођен у Задру постаде Хрват Јурај Далматинацhttps://sr.wikipedia.org/wiki/Ђорђо_Орсини
Ко је пратио активности дотичног на овом форуму кроз дужи период јасно му је да се и то може од њега очекивати. Паушално сам погледао пар клипова са тог канала и препознао неке у длаку идентичне ствари које је овде постављао Урван. Ако власник канала није Урван онда је неки његов идеолошки и психолошки брат близанац са којим очито сарађује у великохрватском анти-српском активизму.Jesi li siguran? U komentarima nekih videa Urvan hvali vlasnika kanala i vlasnik se nekada zahvaljuje Urvanu na preporučenim porukama sa foruma.
Nije valjda dotle sišao sa uma![]()
Кад смо код Дубровника и српско-хрватских језичких заврзлама, јако добар пост у вези тога од Атеиста са ХБ
Атеист је Дубровчанин на форуму.хр. Он није никакав србијански трол што му неки са оба форума говоре, већ је реалан и брутално искрен а понекад се изражава кроз шалу. Он је свестан сопстеног српског порекла, као и српског порекла становништва Дубровника и околине.
Колко ош... баш тако нашки речено.Их, па ће их све побројати... Има тога колко ош.![]()
Дубровчанин/Атеист био на Крсти? Нисам провалио. Тагуј му ник.Pa tebi je izgleda promaklo da je bio aktivan i ovde, na Krstarici?
Ако ош ош, ако неш – боме ош!Колко ош... баш тако нашки речено.
Једна од мени омиљених ствари у нашем изворном говору/дијалекту су скраћивања типа колко ош, шташ, неш, какош, надањ, подањ, шњим, шчим итд, јербо је лакше говорити тако него књижевно - колико хоћеш хоћеш, шта ћеш, нећеш, како ћеш, над њега, под њега, са њим, са чим.![]()
Има и оно "оша/отша ћаћа ћа." Књижевни облик отишао који има 6 слова код нас има 3 (оша) или 4 (отша) слова.Ако ош ош, ако неш – боме ош!![]()
Касмо љени...Има и оно "оша/отша ћаћа ћа." Књижевни облик отишао који има 6 слова код нас има 3 (оша) или 4 (отша) слова.![]()
Црногорце бије глас да су таки, али кад је говор у питању код њих баш и нема скраћивања. Напротив, они растежу док говоре што продужава а не скраћује говор. Осим тога црногорски говор је екстремна ијекавица, а познато је да је ијекавица има 1 или 2 гласа више од екавице, јекавице и икавице. Црногорци у говору углавном иду на ије чак и облицима у којима по књижевној ијекавици дође је. Црногоци кажу бијело и лијепо а неки тако растегну да звучи бијеело, лијеепо, док Срби јекавци из наших западних крајева кажу чисто и јасно бјело и љепо.Касмо љени...![]()
Дубровчанин/Атеист био на Крсти? Нисам провалио. Тагуј му ник.
Једном ријечју – шесно.Црногорце бије глас да су таки, али кад је говор у питању код њих баш и нема скраћивања. Напротив, они растежу док говоре што продужава а не скраћује говор. Осим тога црногорски говор је екстремна ијекавица, а познато је да је ијекавица има 1 или 2 гласа више од екавице, јекавице и икавице. Црногорци у говору углавном иду на ије чак и облицима у којима по књижевној ијекавици дође је. Црногци кажу бијело и лијепо а неки тако растегну да звучи бијеело, лијеепо, док Срби јекавци из наших западних крајева кажу чисто и јасно бјело и љепо.
Дубровчанин/Атеист био на Крсти? Нисам провалио. Тагуј му ник.
Кад смо код дијалеката. М. Драгичевић је проучавао говор личких јекаваца односно Срба и утврдио је да је њихов говор ближи централнохерцеговачком него источнохерцеговачком говору.Једном ријечју – шесно.
Чега грам?![]()
Ко је пратио активности дотичног на овом форуму кроз дужи период јасно му је да се и то може од њега очекивати. Паушално сам погледао пар клипова са тог канала и препознао неке у длаку идентичне ствари које је овде постављао Урван. Ако власник канала није Урван онда је неки његов идеолошки и психолошки брат близанац са којим очито сарађује у великохрватском анти-српском активизму.
Ne baš najbukvalnije; ipak je to dosta matori jezik, sa ponegde i nekim čakavskim elementom nekada, ali u principu bi trebalo da je tačno do neke mere, da.
Evo jedan skrinšot sa kanala Kroatocentrik, nekima vjerujem već poznat kanal
.Pogledajte prilog 1003305
Da li je istina da su djela Marulića i Vatikanski hrvatski molitvenik razumljivi nama danas?
Или Фране Врањанин.Ђорђо Орсини Венецијанац рођен у Задру постаде Хрват Јурај Далматинацhttps://sr.wikipedia.org/wiki/Ђорђо_Орсини
Уопште, једна од омиљених дисциплина у Хрвата.Их, па ће их све побројати... Има тога колко ош.![]()
Ali interesantno je da zna lokalnu čakavicu. Znaš li možda zašto bi jedan, valjda Italijan, prionuo da nauči jezik stanovnika drugog reda?Маркус Марулус, којег у Хрватској од милоште и ничим изазвани називају Марко Марулић (иако он сам себе никада није тако називао) је своју поезију писао углавном на латинском, нешто на талијанском и осталих пар песама на локалном чакавском дијалекту, на пример "Молитва супротива Турком" :
Svemogući Bože moj, kim svaka postaju,
Odvrati jur gnjiv tvoj, ter pomiluj naju.
Ostavi zlu volju, pozri na virni puk,
Gdi tarpi nevolju svak´ čas od turskih ruk.
Luge, sela, grade popliniv s´žegoše,
Muže, žene, mlade svezav povedoše.
Ubiše junake koji se arvihu,
A ine nejake u sinžir vedihu.
Мени лично прилично разумљиво али ипак се види да је то типична далматинска получакавица. Никакве везе нема са каснијим српским књижевним језиком, нити је имао стилски нити уметнички утицај на српску поезију. А и иначе уздизање тога Марулуса као неког бог-зна-каквог песника, то је хрватско лупетарање, Маркус Марулус је био један провинцијални књижевник који је трендовски пратио ренесансну књижевност долазећу преко Јадрана, из Италије, па је покушао глумити локалног Петрарку и Дантеа али без много успеха. Као што се види ову поезију једна народна Хасанагиница једе за доручак. Он је битан данашњим хрватима само као историјски куриозитет, јер је донео ренеансу на источни Јадран, иначе квалитет њега као поете је... па... у свакој кафани у Босни ћеш наћи бољег песника.
Иначе, колико сам разумео, потомци овога Марулуса су се изјаснили као Талијани и на крају и одселили за Италију.
Bio je i ovde i rekao je da ima autizam - otud i njegova neemocionalnost i odsustvo ma kakvog biasa.Кад смо код Дубровника и српско-хрватских језичких заврзлама, јако добар пост у вези тога од Атеиста са ХБ
Атеист је Дубровчанин на форуму.хр. Он није никакав србијански трол што му неки са оба форума говоре, већ је реалан и брутално искрен а понекад се изражава кроз шалу. Он је свестан сопстеног српског порекла, као и српског порекла становништва Дубровника и околине.
Па шта ја знам, ваљда није могао ићи на сплитску пијацу куповати краставце на латинском.Ali interesantno je da zna lokalnu čakavicu. Znaš li možda zašto bi jedan, valjda Italijan, prionuo da nauči jezik stanovnika drugog reda?
А и та (полу)чакавица је сама по себи словеснко-романска беванда, донекле опскурна.Па шта ја знам, ваљда није могао ићи на сплитску пијацу куповати краставце на латинском.
Domazet: Srpski jezik je vulgarna kopija hrvatskog jezika
![]()