Čiji je naš jezik

Pitajte Hrvate koliko razumiju ovaj tekst. Naravno ako je na latinici.

Decu ostavljam u obdaniste pa odem da kupim lenjir, zejtin,hartiju za likovni, pirinac i sargrepe. Prolazim pokraj fabrike gvozdza. Sjetim se Holandije. Tamo sam radio u fabrici koji su izradivali delove za vozove. Dosadile su mi varnice i taj tudji vazduh. Zato sam se vratio u otadzbinu. Setim se dece. Moram da ih dobro vaspitam. Da odlete u vasionu. Da postanu oficiri ili da se bave naukom, istorijom , da pevaju u horu...ma samo da imaju svoj hleb i dinar. Opet na vestima Jeremeni rade haos. U svetu vlada haos. Kosmar. Odmah me zaboli stomak. Bukvalno mi dode da lupim pesnicom u stol i da odem na neko ostrvo i sa durbinom da gledam brodove, radim mornarske cvorove od kanapa, mozda bi i ajkulu i delfina vidio. Prolazim pokraj zooloskog. Vaistinu je lepo tu. Moram da dovedem decu da vide kamile, kurjaka, slepe miseve, kengura i nove glodare. Evo i manastira. Imaju lepe tuje. Kome se oni mole. Gde je Hristos? Jedino me vaskrs veseli. Radi jela. Svaki dan jedem into. pasulj ili pirinac i curku. E moram i pecurke i spanac da kupim. Evo i kafane. Svima fale zubi ko da su bokseri. Ni jedan ne zna celu azbuku. Dok su drugi sveske popunjavali ovi su u vaseru bili. Udarali u dobos. Ali dobro zato ne znaju sto je azot, gde je bio vavilon i gde tacno da stave zapetu. A opet danas vani sa cekicem i ekserima lakse nadju posao. Jedva cekam da se pokrijem sa cebetom i gledam onaj film sto je nedavno bio u bioskopu sa onim carovnikom. Posle i basket. Ah odvezala mi se pertla. Dok vezem gledam u izlog. Vidim moju nastavnicu iz srpskog. Kad se nje setim sa igranki. Matora je. Ima lepe mindzuse. Kupuje makaze i sargarepe. Setio sam se moram i plasticne viljuske da kupim. Jesam vec nabrojao sargarepe?

Боље да ти питаш тог Хрвата који је ово нашврљао зашто је дангубио умјесто да се описмени у школи, а можеш га приупитати и која му је била дједова слава. ;)

Tko je odredio da je srpski juznoslavenski? Koliko se sjecam jug je ispod ekvatora?
Ови ватерполисти зацијело тренирају испод екватора.

ad21ba5d4277a5379bc1c44219b7f617_XL.jpg

Ови ватерполисти зацијело тренирају испод екватора.

ad21ba5d4277a5379bc1c44219b7f617_XL.jpg

To je jug Hrvatske i okej. Odlican primjer.

Juznoslavenski se zovu tako zbog geografije. Pa tako neki govore da postoje sjeveroslavenski odnosno bjeloruski. To su sve zastarjele gluposti koje nemaju veze sa jezicnim stablom.
Tako da je kategorija da je srpski, hrvatski itd.juznoslavenski imaginaran i nema veze sa realnoscu. Zasto je netko grupirao te jezike u posebnu skupinu kada je ta kategorizacija izmisljena. Nema juznoslavenskih i sjeveroslavenskih jezika. Kao sto nije postojao ni baltsko slavenski.

IE pa Slavenski. Ovo jug sjever je zemljopis i nema veze sa jezicnim grupama.

Jel srpski pripada zapadnoslavenskim ili istocnoslavenskim jezicima?

Recimo Hrvati po pismu pripadaju zapadnoslavenima. Jesu Srbi istocnoslaveni ili zapadnoslaveni?

Хрвати по језику припадају двема групама, то је јединствена ситуација у свету, постоји нешто слично код Јамајчана растафаријанаца.

Хрвати по језику припадају двема групама, то је јединствена ситуација у свету, постоји нешто слично код Јамајчана растафаријанаца.

Valjda mislis na Srbe.

No bitno je shvacas da je danasnja kategorizacija outdateana. Za neke lingviste postoji samo juzni i sjeverni slavenski. Pod sjeverne pripada i ceski i poljski itd. Oni djele geografski. Za neke lingviste postoji samo zapadni i istocni. Oni djele Slovene po latinici i cirilici. Za neke postoje juzni zapadni i istocni. Uobicajena kod nas. Dijele po gepgrafiji i pismu. Ignorirajuci da se juzni dijele opet po pismu. Pa tako neki dodaju juznozapadni (hrvati) juznoistocni (bugari). Pa neki lingvisti rade podjelu na juzne sjevrne zapadne i istocne. Ovi sjeverni tu su Bjelorusi.

Po pismu gdje spadaju Srbi?

Je li to neka podela koji si upravo izmislio ili šta?

Ko je izmislio tu navodnu "podelu na Zapadne i Istočne Slovene po pisu"?

Kao da je bitno za nasu raspravu tko. Zanima i mene. Cinjenica da su Slaveni po pismu podjeljeni.

Za neke.

Za mene ne. Jezicno ide

IE pa Slavenski.

Nema juznih slavena. Ta granica se mogla povuci i ispod Ukrajine. To je imaginacija.

Koji sjeverni Slaveni? Gluposti.

Ukoliko nisi znao podjela na zapadne i istocne je po pismu. Pa da je i po geografiji tim gore.

Kad maknes te mantre sto ostaje? Slavenski.

I u tom kontesktu treba promatrati slavenske jezike. Onda stvari postaju jasnije.

Kao da je bitno za nasu raspravu tko. Zanima i mene. Cinjenica da su Slaveni po pismu podjeljeni.

Za neke.

Za mene ne. Jezicno ide

IE pa Slavenski.

Nema juznih slavena. Ta granica se mogla povuci i ispod Ukrajine. To je imaginacija.

Koji sjeverni Slaveni? Gluposti.

Ukoliko nisi znao podjela na zapadne i istocne je po pismu. Pa da je i po geografiji tim gore.

Kad maknes te mantre sto ostaje? Slavenski.

I u tom kontesktu treba promatrati slavenske jezike. Onda stvari postaju jasnije.

Podela na Zapadne, Istočne i Južne Slovene nije posledica imaginacije, već viševekovne lingvistike i bukvalno neporecivo utvrđenih naučnih istraživanja.

Ukoliko ti želiš to preispitati, slobodan si napisati neku filološku studiju i obrazložiti zašto bi trebalo izmeniti tu podelu. I to mnogo s mnogo više napora od opaske da je nešto imaginacija. :lol:

Što se tiče pisma, ono nema nikakvog udela u dijalektološkim pitanjima. U životu nisam čuo za Zapadne i Istočne Slovene po pismu; to si verovatno ti sada izmislio. Postoje slovenski narodi koji se služe latinicom, ćirilicom, ili s oba pisma. Srbi i Crnogorci primarno koriste ćirilicu, ali je latinica dosta široko rasprostranjena.

Poslednja izmena:
Nema baltsko slavenskog. Pa za Srbe nema istocno hercegovackog odnosno dubrovackog. Pavle Ivic itd.

Srbi danas govore knjizevno vojvodansko sumadijskim. Ne Torlacki.
Itd.

I na kraju lingua franca. Pazi od Bjelorusije Poljske do Makedonije, Ceske do Rusije izuzev Madjara i Rumunja koliko je tu slicnosti i razlicitosti? Tu nastupa moderna znanost.

Jel razumijes? Neki tzv juznoslavenski imaju vise slicnosti sa tzv zapadnoslavenskim ili istocnoslavenskim nego sa nekim juznoslavenskim.

Sto si blize granicama ljudi se bolje sporazumjevaju. Jezik ziv. Kao paus papir. Nasaran. Onda novo vrijeme novi paus papir nasaran prekrije prvi. Koji se I dalje vidi. Pa treci. Pa cetvrti. Kako izgleda zadnja slika ovisi tisuce varijabli. Razlicito po cijeloj ist.europi. Strani utjecaji. Povijest. I gdje je tu granica? Da meni neki lingvist uci o jeziku na bazi geografije.

- - - - - - - - - -

Podela na Zapadne, Istočne i Južne Slovene nije posledica imaginacije, već viševekovne lingvistike i bukvalno neporecivo utvrđenih naučnih istraživanja.

Ukoliko ti želiš to preispitati, slobodan si napisati neku filološku studiju i obrazložiti zašto bi trebalo izmeniti tu podelu. I to mnogo s mnogo više napora od opaske da je nešto imaginacija. :lol:

Što se tiče pisma, ono nema nikakvog udela u dijalektološkim pitanjima. U životu nisam čuo za Zapadne i Istočne Slovene po pismu; to si verovatno ti sada izmislio. Postoje slovenski narodi koji se služe latinicom, ćirilicom, ili s oba pisma. Srbi i Crnogorci primarno koriste ćirilicu, ali je latinica dosta široko rasprostranjena.

Nisi cuo za zapadne i istocne Slavene? Odi sa teme molim te. Sramotis se.

Nema baltsko slavenskog. Pa za Srbe nema istocno hercegovackog odnosno dubrovackog. Pavle Ivic itd.

U ovom pasusu izgleda da nema srpskog. Ili barem razumljivog (mogu ja napisati Arnold Švarceneger itd na kraju svoje rečenice, ali to joj neće dati neki smisao, već samo umanjiti). Zvanični jezici foruma su samo srpski i engleski; piši na jednom od ta dva jezika sa jasnoćom i, po mogućstvu, onaj koji bolje znaš, da bi se izbegle zabune. Ako ti ne ide baš najbolje sa srpskim, piši na engleskom.

Srbi danas govore knjizevno vojvodansko sumadijskim. Ne Torlacki.
Itd.

I na kraju lingua franca. Pazi od Bjelorusije Poljske do Makedonije, Ceske do Rusije izuzev Madjara i Rumunja koliko je tu slicnosti i razlicitosti? Tu nastupa moderna znanost.

Jel razumijes? Neki tzv juznoslavenski imaju vise slicnosti sa tzv zapadnoslavenskim ili istocnoslavenskim nego sa nekim juznoslavenskim.

Sto si blize granicama ljudi se bolje sporazumjevaju. Jezik ziv. Kao paus papir. Nasaran. Onda novo vrijeme novi paus papir nasaran prekrije prvi. Koji se I dalje vidi. Pa treci. Pa cetvrti. Kako izgleda zadnja slika ovisi tisuce varijabli. Razlicito po cijeloj ist.europi. Strani utjecaji. Povijest. I gdje je tu granica? Da meni neki lingvist uci o jeziku na bazi geografije.

Ne, ne razumem; da ponovim, napiši šta pokušavaš reći na engleskom, ukoliko ti je tako lakše.

Postoji podela na zapadne i istočne južnoslovenske jezike. Srpski jezik spada u zapadne.

Nisi cuo za zapadne i istocne Slavene? Odi sa teme molim te. Sramotis se.

Naravno da jesam; pored Južnih Slovena, tu se radi o granjanju slovenskih jezika.

Za taj neki model koji si možda upravo i izmislio, kako bih mogao čuti prethodno?

Back