Čiji je naš jezik

To i ja kažem. Hasan paša Predojević (rođen kod Bileće kao Srbin Nikola Predojević) sa svojim je nadređenima komunicirao na srpskom. Međutim, glupava istoriografija danas ga smatra Turčinom. Koliko je to glupavo... zar ne?

Knjižara srpska, al' jezik bosanski :

370px-Gramatika_bosanskog_jezika.jpg

Ja kolko vidim, knjižica je izdata u Sarahevu i to posle Aneksije. Ajde, dete naše lepo, objasni ti nama koja je razlika između tog "bosanskog" i standardnog srpskog jezika? Možda bih se i ja peijavio da učim taj novogovor.

Razlika je u tome što niste uspjeli savladati ijekavicu , a istiskujete i slovo 'h' , nije vas tako Vuk učio kad vas je učio naš jezik.

U Šagoljko anti-globalista, paziga magistrirao ...

''Televizija i radio u BiH, posebice u FBiH, sredstva su politike međunarodne zajednice za pritisak da bi se tamo postigli stanoviti globalizacijski ciljevi'', glavni je izvadak iz Šagoljeva magistarskog rada.

šta je pogrešno?

tebi je uredu marginaliziranje croata kroz medije,spominjanje zlocina armije bih,ali bez spominjanja da je armija pocinila,huskanje na hercegovce itd..... ilahije i kaside...

oćel pita

To i ja kažem. Hasan paša Prědojević (rođen kod Bileće kao Srbin Nikola Predojević) sa svojim je nadređenima komunicirao na srpskom. Međutim, glupava istoriografija danas ga smatra Turčinom. Koliko je to glupavo... zar ne?

zbilja, prava šteta.....

evo, ja sam prvi koji ću podržati ispravljanje te povijesne nepravde da se Hasan-paši da zasluženo mjesto u neprekinutom povijesnom nizu velikih srpskih vojskovođa i ratnika....

čak dajem prijedlog: na mom omiljenom mjestu, uz zidine Starog Grada u Sisku, postaviti spomenik o mjestu pogibije!

ubiše ga ustaše krajem 16. stoljeća..... majkuim!!

Razlika je u tome što niste uspjeli savladati ijekavicu , a istiskujete i slovo 'h' , nije vas tako Vuk učio kad vas je učio naš jezik.

To sa H se lako da ispraviti: Hastal, Hvali mi, Hamerika, Hevropa, Halah...
Ka(H)ko to da Srbi ne govore (H)ijekavicu? Pitajte Dodika, ili (H)Amfilohija, pa će da vam (H)odgovore.
Dajte nešto stručnije, bliskije nauci.

Evo ti ga sa Blaškićem i Kordićem, osuđenim ratnim zločincima :

Pita - dok prostremo u sto(l)nom ..

ljubavi ti si po ko zna koji forumas koji pokusava podvaliti usirćećeno crno za blatinu.

ti snimci mi ne trebaju,mogu ti ih prepricat jer sa to prezivio.prvo upozoravali muslimane na rat,a oni docekase jna sa rakijom i hormasicama.kasnije kad jedva zivu glavu ivukli iz foce,trebinja... pa ih zbrinusmo u svoje domove,kao i ja.
potom dodje alija osloboditelj i napravi neku armiju zapuca na nas sa nasim oruzjem,jeduci nasu hranu,turci.

hvo na liniji sa srbima,a armija im pali kuce.pobise 24 momka kod capljine na buku,pa se pitaju muslimani zasto zavrsise u logorima.

pusti mi te sibicarske,pitarske price o ujkama koljacima.nije pronadjen nijedan dokaz o planiranju napada na armiju ili bilo sta u tom stilu,jer toga nije ni bilo.racunamo na saveznike,a oni se zaletise na nas.samo iz travnika 20.000 hrvata protjerano.zato i zavrsise bosanski hrvati onako,napadnuti muklo,turski.

primili vas u drugom svjetskom da imate zastitu od cetnika,primili vas opet,ali vjeruj munevera,ujke vas vise nece primat,malo su pametniji danas i odradit ce posao do kraja.

oćel pita

ljubavi ti si po ko zna koji forumas koji pokusava podvaliti usirćećeno crno za blatinu.

ti snimci mi ne trebaju,mogu ti ih prepricat jer sa to prezivio.prvo upozoravali muslimane na rat,a oni docekase jna sa rakijom i hormasicama.kasnije kad jedva zivu glavu ivukli iz foce,trebinja... pa ih zbrinusmo u svoje domove,kao i ja.
potom dodje alija osloboditelj i napravi neku armiju zapuca na nas sa nasim oruzjem,jeduci nasu hranu,turci.

hvo na liniji sa srbima,a armija im pali kuce.pobise 24 momka kod capljine na buku,pa se pitaju muslimani zasto zavrsise u logorima.

pusti mi te sibicarske,pitarske price o ujkama koljacima.nije pronadjen nijedan dokaz o planiranju napada na armiju ili bilo sta u tom stilu,jer toga nije ni bilo.racunamo na saveznike,a oni se zaletise na nas.samo iz travnika 20.000 hrvata protjerano.zato i zavrsise bosanski hrvati onako,napadnuti muklo,turski.

primili vas u drugom svjetskom da imate zastitu od cetnika,primili vas opet,ali vjeruj munevera,ujke vas vise nece primat,malo su pametniji danas i odradit ce posao do kraja.

oćel pita

Mene više zanima ono kad ste na početku smakli Blaža Kraljevića da zajedno sa Miloševićem čopate bosansku pitu.
Ništa od pite dok to ne priznaš ...

To sa H se lako da ispraviti: Hastal, Hvali mi, Hamerika, Hevropa, Halah...
Ka(H)ko to da Srbi ne govore (H)ijekavicu? Pitajte Dodika, ili (H)Amfilohija, pa će da vam (H)odgovore.
Dajte nešto stručnije, bliskije nauci.

Ma ne dođe svugdje h , bilo je ispred turcizama, npr. (h)ajvar ...
U drugim slavenskim jezicima slovo h se piše i izgovara, šta je to kod vas ja ne zna ...

Back