Čiji je Dubrovnik ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je poznata stvar. Crkvenoslavenski je nastao iz dijalekta bugarskih Slavena. Zbog nekih izraza i riječi koji postoje danas kod pojedinih slavenskih jezika se i taj crkvenoslavenski diferencira kao redakcija ta i ta.
Ćirilica je isto nastala u Bugarskoj jer je imala jaku državu i u kulturnom smislu kao konkurencija Bizantu.
Ruski knjizevni jezik je kao bazu uzeo crkvenoslavenski, smjer koji je pratio i srpski jezik dok nije došlo do zaokreta pi Vuku koji je uzeo hrvatski jezik za osnovu reformiranog srpskog.
Не већ околина Солуна је узета за стандард а ако ћемо да је аргумент језика јака држава и конкурент Византији онда Вук сигурно не би узео језик од Хрвата који нису имали државу нису могли парирали никоме већ им је требало времена да одлуче шта су Илири, Словени, Хрвати.
Сам Гај је знао да за хрватско име нико није чуо и са језик под тим именом би опстао никад.

Иначе крстарица би требала наплаћивати понављање глупости 100 пута и код модератора у касу.

Јер ако се неком докаже и понавља исту глупост годинама најблаже речено је озбиљно пометен у развоју.

Члан 74

"којежь вино прѣлива или меша водоꙗ, да се продаде вино, и половина да иде господину, а половина ктиторꙗ.“

Превод:
*Ако неко разблажује вино водом (и продаје га као право вино), то вино да се прода, а пола новца да припадне владару, а пола ктитору (цркви или манастиру).“

Човек био варварин, Грци су сматрали варварима оне које не разблажују вино с водом.

Ово прочита и мој покојни деда дај нешто из 14 века хорватско да читамо?

Не мора он, он @Pumpaj Dinstanović човек они могу без визе и извора само је битно да пишу и мрзе Детерића и аутохтонисте!
А сад могу да буду педофили, манијаци, убице, наркомани, сидаши, усташе, комунисти небитно то је њихова приватна ствар.
Међутим довољно да мрзиш Деретића и аутохтонисте ти си већ научно подобан за његову секту.
Лакше уђеш код Славена у секту него у СНС још слабија селекција.
Mrki je pita, al tebi odgovaram jer vidim da si jako zabrinut šta nema izvora. Isprike radi toga i nadam se će ti gospoda u Bodleian knjižnici u Oxfordu biti na usluzi ukoliko zatribaš dodatnih informacija u vezi ovog vrijednog glazbenoh zapisa. Nadam se da sam bia od pomoći, a dole su linkovi na sam Misal kao i još neke poveznice u vezi tog djela. Nema na čemu i drugi put ;)

Missale Ragusinum: The Missal of Dubrovnik (Oxford, Bodleian Library, Canon. liturg. 342)
Dubrovnik Missal
Osvrti i kritike
Dubrovnik

Mrki je pita, al tebi odgovaram jer vidim da si jako zabrinut šta nema izvora. Isprike radi toga i nadam se će ti gospoda u Bodleian knjižnici u Oxfordu biti na usluzi ukoliko zatribaš dodatnih informacija u vezi ovog vrijednog glazbenoh zapisa. Nadam se da sam bia od pomoći, a dole su linkovi na sam Misal kao i još neke poveznice u vezi tog djela. Nema na čemu i drugi put ;)

Missale Ragusinum: The Missal of Dubrovnik (Oxford, Bodleian Library, Canon. liturg. 342)
Dubrovnik Missal
Osvrti i kritike
Dubrovnik
Што мене цитираш који мој ако Мркију одговараш?
Ја сам Блокадер и блокирао сам те тј изигнорисао мени не дугујеш никакве испирке нити слично пиши шта хоћеш ја не читам и мени је тако добро.

Који су се звали Ћирило и Методије и Ћирилови ученици направили ћирилицу назвали је по улитељу која је још очигледније грчка или феничанска или каананитска како хоћеш.
Da, točno. Samo učenicima Ćirila i Metoda se mogu nazivati svi koji su se držali njihovog učenja na crkvenoslavenskim i na glagoljici.

Што мене цитираш који мој ако Мркију одговараш?
Ја сам Блокадер и блокирао сам те тј изигнорисао мени не дугујеш никакве испирке нити слично пиши шта хоћеш ја не читам и мени је тако добро.
Primjetia sam već da imaš memoriju zlatne ribice pa da te podsjetim na tvoj upis u kojem si se žalia kako nisam priložia izvore za svoje tvrdnje. https://forum.krstarica.com/threads/ciji-je-dubrovnik.931361/page-6#post-51218800

Sad me stavi nazad na blok i učini obojici uslugu :)

Srbi izumili vječni papir i nemaju potrebu prepisivati dani sačuvali, doduše ni nemaju bogzna što prepisivati.
Српских повеља до 16 века око 450 -500 старословенски/српске редакције
50-80 на латинском

Хрватских 150-270
220 на латинском
20-30 глагољица старословенски
3-5 народнохрватски

Гадно стоје ствари моје луче не рачунај на мене....

Вук се намучио да преведе све са латинског да вам украде језик.

Српских повеља до 16 века око 450 -500 старословенски/српске редакције
50-80 на латинском

Хрватских 150-270
220 на латинском
20-30 глагољица старословенски
3-5 народнохрватски

Гадно стоје ствари моје луче не рачунај на мене....

Вук се намучио да преведе све са латинског да вам украде језик.
Hahaha da, sačuvane prijepisima u dubrovačkoj arhivi što ih čini falsifikatima po tebi

Da, točno. Samo učenicima Ćirila i Metoda se mogu nazivati svi koji su se držali njihovog učenja na crkvenoslavenskim i na glagoljici.
Ко још пише глагољицом?

Ако гледамо црквенословенску баштину:
Ћирилица → 90–95% свих црквенословенских текстова
Глагољица → 5–10%

Srbi izumili vječni papir i nemaju potrebu prepisivati dani sačuvali, doduše ni nemaju bogzna što prepisivati.
Međubreže, u početku si dobro prikrivao kolika si neznalica i koliki si šovinista, ali sad su ti te dve maske potpuno spale.

Za nas, Srbe, originale čuva Dubrovački arhiv. Tako da, ljubimo te, srpski Dubrovniče! :lol:

Dubrovački arhiv: https://forum.krstarica.com/threads...ackom-drzavnom-arhivu-od-1186-do-1479.885134/
Arhivi Budimpešte i Debrecina: https://forum.krstarica.com/threads...te-debrecena-i-pecuja-od-1411-do-1481.885142/
Arhiv SANU: https://forum.krstarica.com/threads/srpske-kraljevske-povelje-iz-arhiva-sanu-od-1306-do-1388.885147/
Mletački državni arhiv: https://forum.krstarica.com/threads...ackom-drzavnom-arhivu-od-1208-do-1460.885146/

Poslednja izmena:
Ко још пише глагољицом?

Ако гледамо црквенословенску баштину:
Ћирилица → 90–95% свих црквенословенских текстова
Глагољица → 5–10%
Smiješno, Srbi imaju jednu od najsiromašnijih pisanih arhiva. Albanci imaju dosta više, sa Hrvatima se ne možete ni pomisliti uspoređivati.

Hahaha da, sačuvane prijepisima u dubrovačkoj arhivi što ih čini falsifikatima po tebi
Ми смо имали свој закон суд од Светог Саве па Милутина па Душана домаћи закон Тора буразеру и цара Срба и Ромеја
Своју аутокефалну цркву на словенском језику!

Ви сте добили свој закон ваших људи први пут крајем 20. века о чему причамо овде тачно?

Тачно је да су Мађари фаце и моћна држава али ви сте само њихово ванбрачно дете напуштених. родитеља у причи.
Усвојено од Хабзбурга и опет одбачено.

Poslednja izmena:
Smiješno, Srbi imaju jednu od najsiromašnijih pisanih arhiva. Albanci imaju dosta više, sa Hrvatima se ne možete ni pomisliti uspoređivati.
Шта имају тачно Албанци а шта Хрвати колико човек мора да буде глуп да пореди царство, краљевину са самосталном дипломатијом од угарске провинције која пише на латинским изгорео ти тај угрофински мозак скроз!

Немате идентет
Једини идентитет Антисрби и ништа више у животу.

Мени је криво што овакве дебиле и неандерталце пуштају да пишу по форуму.
Због таквих ретарда и компексаша на крају увредим и нормалне Хрвате које не желим да увредим идеш и ти на блок Томсоне!

Ми смо имали свој закон суд од Светог Саве па Милутина па Душана домаћи закон Тора буразеру и цара Срба и Ромеја
Своју аутокефалну цркву на словенском језику!

Ви сте добили свој закон ваших људи први пут крајем 20. века о чему причамо овде тачно?

Тачно је да су Мађари фаце и моћна држава али ви сте само њихово ванбрачно дете напуштених. родитеља у причи.
Усвојено од Хабзбурга и опет одбачено.
Baš čudno, Srbi dobivaju zakon tek u 13-14.st.
Prije toga postoje sačuvani zapisi sabora o zakonskim odredbama i njihovi proviđenju.
Ništa cudno jer Srbi državu osnivaju kasnije nego većina drugih europskih naroda.

Шта имају тачно Албанци а шта Хрвати колико човек мора да буде глуп да пореди царство, краљевину са самосталном дипломатијом од угарске провинције која пише на латинским изгорео ти тај угрофински мозак скроз!

Немате идентет
Једини идентитет Антисрби и ништа више у животу.
To carstvo je bilo snage lokalnog plamića u Hrvatskoj. Srbi se tada šire jedino na jug gdje je bio vakuum vlasti nakon propasti bugarske drzave zbog unutarnjih sukoba i građanskog rata u Bizantu. Dušan ni Bosnu nije mogao pokoriti, a nijedan nije pokušao. Srpski kraljevi vode sukobe sa lokalnim hrvatskim plemstvom oko Bosne i Huma i ne mogu ništa. Dubrovnik nakon nekoliko pokušaja ne mogu zauzeti dok još nisu stajale sadasnje zidine.
Kako je rekao grčki povjesničar, pola dušanovog carstva nije ni znalo da je u njemu, carstvo na papiru. Izgubio svebitkeu grckoj protiv Turaka, umro kao luzer.

Back