ChatGPT i ostala AI čuda

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
To je samo izvlačenje informacije iz baze podataka,
Nisi u pravu jer sam je baš to pitao. Ona je pročitala na stotine hiljada romana sajtova filmskih scenarija i slično pa ih je obradila na takav način da budu bliski humanom odnosu. Zapamtila je samo procese ili formule, ne pamti tekstove. Zbog toga je u stanju da i sama piše priče i tekstove na različite teme a kakvi nigde nisu objavljeni. Na Akademiji imaš tekst njene analiz filma AI, sigurno si ga gledao, o odnosu dečaka AI i njegove ljudske majke. Ni filmski kritičar to bolje ne bi analizirao. Ti se sigurno nečim baviš. Daj joj nekoliko podataka o tome šta radiš pa traži da to analizira ili i da napiše priču. Ljudi, pogotovo ovde, ChatGPT shvataju neozbiljno. Ne treba je ni precenjvati već iskoristiti ono što je vredno.
Recimo imaš sina od deset godina koji se zaljubio u neku devojčicu i od tebe traži savet šta da radi a ti pojma nemaš. Tu je čatbot, ona sve zna, naravno uz tvoju kontrolu.

Zglobni Skoč

Primećen član
Banovan
Poruka
533
Da, bavim se nekim stvarima.Time i imam neka pojma, pa mogu da dam neki savet.Iz životnog iskustva i utemelejn godinama života i stečenim iskustvom.Realnim razmišljanjem i zdravom ljudskom i razumnom logikom.Ako to ume jedan četbot da skocka i da da savet kao što bi svaki pametan i iskusan čovek mogao dati, ja ću da se popnem na najviši kukuruz i da se obesim parčetom kanapa koji je stariji od mene i koji će sigurno da pukne, kao i to stablo kukuruza.U svakom slučaju, kako god okreneš, sve to se svodi na neko izvlačenje podataka i pokušaj da se skocka neki logičan odgovor na neko logično postavljeno pitanje.Ljudska svest, razum i logiku, životno iskustvo, to nijedan program neće nikad savršeno savladati.Može u nekoj brzini, koja je često manje bitna, ali u svim drugim aspektima, veštak je veštak, a prirodno je prirodno.Sve je to u cilju zaglupljivanja nacije, a vidim da imaju lep napredak.Mlađe generacije su sve nesposobnije i gluplje, uprkos silnoj tehnologiji i pristupačnosti internetu i ogromnom broju informacija koje se tu mogu naći.Opet, mnogi još uvek ne vide dalje od Fejsbuka i nekih drugih mreža i portala, a volje za znanjem i sticanjem iskustva skoro i da nemaju.Da naprave nešto, da smisle nešto korisno, pa to i da primene u životu, to je za njih nepoznat pojam.

Гром

Domaćin
Poruka
4.280
Da, bavim se nekim stvarima.Time i imam neka pojma, pa mogu da dam neki savet.Iz životnog iskustva i utemelejn godinama života i stečenim iskustvom.Realnim razmišljanjem i zdravom ljudskom i razumnom logikom.Ako to ume jedan četbot da skocka i da da savet kao što bi svaki pametan i iskusan čovek mogao dati, ja ću da se popnem na najviši kukuruz i da se obesim parčetom kanapa koji je stariji od mene i koji će sigurno da pukne, kao i to stablo kukuruza.U svakom slučaju, kako god okreneš, sve to se svodi na neko izvlačenje podataka i pokušaj da se skocka neki logičan odgovor na neko logično postavljeno pitanje.Ljudska svest, razum i logiku, životno iskustvo, to nijedan program neće nikad savršeno savladati.Može u nekoj brzini, koja je često manje bitna, ali u svim drugim aspektima, veštak je veštak, a prirodno je prirodno.Sve je to u cilju zaglupljivanja nacije, a vidim da imaju lep napredak.Mlađe generacije su sve nesposobnije i gluplje, uprkos silnoj tehnologiji i pristupačnosti internetu i ogromnom broju informacija koje se tu mogu naći.Opet, mnogi još uvek ne vide dalje od Fejsbuka i nekih drugih mreža i portala, a volje za znanjem i sticanjem iskustva skoro i da nemaju.Da naprave nešto, da smisle nešto korisno, pa to i da primene u životu, to je za njih nepoznat pojam.
Evo tiumesto da radiš nešto korisno da razvijaš nove veštine, visiš ovde na forumu i dangubiš, takav sigurno nećeš prevazići jednu AI mašinu. Jesi l ti ikada smislio nešto novo, nešto revolucionarno, Ili bilo oji drugi čovek. Jako je malo pronalazača i ljudi koji umeju da rešavaju životne probleme. Velika većina samo pravi probleme, Svakako je AI inteligentnija od onih koji bleje u TV, idu u kockartnice, vise po forumima, kafanama, gledaju fudbal. filmove i slično i tako dangube misleći kako su oni sasvim dovoljno pametni. Ja lično od tebe neočekujem da ćeš išta pametno reći ovde. I prosto je neverovatno kako visokomišljenje imaš o sebi, Ali nećeš verovati i onaj što pretura po kontejneru misli da je pametniji od AI, samim tim što je čovek. pogledaj svoj Nik, pa ni tu se nisi potrudio da smisliš nešto pametno. Što ne pitaš AI da ti predloži neki Nik, sigurno bi smislila nešto pametnioje

Zglobni Skoč

Primećen član
Banovan
Poruka
533
Evo tiumesto da radiš nešto korisno da razvijaš nove veštine, visiš ovde na forumu i dangubiš, takav sigurno nećeš prevazići jednu AI mašinu. Jesi l ti ikada smislio nešto novo, nešto revolucionarno, Ili bilo oji drugi čovek. Jako je malo pronalazača i ljudi koji umeju da rešavaju životne probleme. Velika većina samo pravi probleme, Svakako je AI inteligentnija od onih koji bleje u TV, idu u kockartnice, vise po forumima, kafanama, gledaju fudbal. filmove i slično i tako dangube misleći kako su oni sasvim dovoljno pametni. Ja lično od tebe neočekujem da ćeš išta pametno reći ovde. I prosto je neverovatno kako visokomišljenje imaš o sebi, Ali nećeš verovati i onaj što pretura po kontejneru misli da je pametniji od AI, samim tim što je čovek. pogledaj svoj Nik, pa ni tu se nisi potrudio da smisliš nešto pametno. Što ne pitaš AI da ti predloži neki Nik, sigurno bi smislila nešto pametnioje
Sa 53 da razvijam nove veštine?A šta ti radiš, nova veština ti je da takođe visiš na forumu i kritikuješ druge koji pišu nešto?Imam slobodan dan, pa stignem i na neke forume, i na jedan koji vodim, pa eto, i na ovaj gde nemam baš neke koristi, ali ajde...Tabe, ajd' leba ti, obriši mi profil i sve postove da više ne gubim vreme ovde, dosta mi je raznih gluposti i forumskih filozofa i tastatura ratnika.Ne treba mi to u životu...

Poslednja izmena:

jolemisa

Elita
Poruka
22.886
Izvini ako sam te uvredio jer mi to nije bila namera. Prihvatam tvoju nameru da uzvratiš na isti način. Ako će te donekle utešiti i ja sam nekakav vernik. Hteo sam da naglasim dase moramo kritički odnositi prema verovanju ili još preciznije prema takozvanim vernicima. Nerviraju me oni koji se prave pametni odričući se hrišćanskog boga da bi verovali u zapadno-evropsko-naučnog. To su konvertiti.
Nisam se uvredio,niti sam zeleo tebe da uvredim.Nisam protiv toga da svako ima svoje misljenj.Bas ta rec kod obojice je "Nekakav vernik".Verovatno si i ti osetio taj zivot za vreme komunizma i znas kakvi su pritisci bili na vernike.mene je to mnogo pogadjalo,jer sam provodio raspuste kod porodice koja je stvarno bila veliki vernik,a kod kuce cale,nekada bio komunista,pa njegov stav o crkvi i kako oni kazu popovima,sto je za mene ruzna rec,jer ja koristi rec Paroh.Secam se kad god sam se pred njim prekrstio,da sam bio ukoren,ali mu nisam dozvoljavao da mi zabrani,jer sam odrastao kod njegove rodjene sestre,a moje tetke i tece,koji su stvarno bili pravi vernici,pogotovo tetak.Zato sam jedno vreme imao veoma turobnorazmisljanje izmedju tih pricanja,koja je istinita.Prevagla je vera i mislim da nisam pogresio.Posle zivota u gradu,sada opet zivimna selu i slavim slavu i postujem sve crkveno i po bibliji.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Ako to ume jedan četbot da skocka i da da savet kao što bi svaki pametan i iskusan čovek mogao dati,
Ti imaš pravo da negiraš razvoj tenologije i nauke. U nauku spada i razvoj veštačke inteligncije ali i filozofije koja je vezana za nju.
Ja nisam lekar ali ti mogu dati dva medicinska saveta.
Prvi: ako te nešto boli idu kod lekara specijaliste koji je za to područje.
Drugi: idi kog babe Vange pa neka ti ona proriče sudbinu.
Šta ćeš izabrati i zašto? Neki će izabrati prvo a neki drugo.
Recimo da je lekar specijalista AI da li ćeš da se besiš ili da ideš kod babe Vange?
Logičan bi bio da kažeš - za početak ću samo saslušati šta mi AI kaže pa ću videti dalje.
Dakle nećeš apsolutno verovati AI dok se ne uveriš da ti njeni saveti stvarno pomažu.
sve to se svodi na neko izvlačenje podataka i pokušaj da se skocka neki logičan odgovor na neko logično postavljeno pitanje.Ljudska svest, razum i logiku, životno iskustvo, to nijedan program neće nikad savršeno savladati.
Jasno je tvoje neprihvatanje jer koristiš reč savršeno. Da li sebe vidiš kao savršenog? Da li i ti nekad skockaš mišljenje ili je to uvek rezultat duboke mentalne analize potrpljne naučnim dokazima?
Znaš odgovor.
Vlasnici ili je bolj reći tvorci su šestorica eksperata. Po prezimenima zaključujem da su bar dvojica ili čak trojica istočnog porekla.
Ja na osnovu svoje analize nekih ograničenih područja smatram da ChatGPT ima zanimljive i značajne rezultate pogotovo ako se usporedi sa sličnim programima ili projektima. Neki od njih su već komercijalni. Na osnovu zahteva da mi "ONA" ispriča priču na zadanu temu i zadane likove, recimo smišljen razgovor između Tesle i Ajnštajna. Rezultat će biti zapanjujuć. Veoma mali broj ljudi na planeti Zemlji bi bio u stanju da sastavi takav razgovor. Da li bi ti mogao?
Ali ipak zameraš da ona nije savršena.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
to je za njih nepoznat pojam.
Da još nešto dodam. Nakon što mi je napisala razgovor između Tesle i Ajnštajna pitao sam je za Milevu. Evo što mi je odgovorila:

After the divorce, Mileva Maric and the couple's two sons, Hans Albert and Eduard, returned to live in Novi Sad, Serbia. It is true that Einstein did not provide financial support for his sons and Mileva, as he had a difficult relationship with Mileva and did not accept the responsibility of his fatherhood. Mileva and the boys lived in difficult conditions, and she had to work as a teacher to support them.

It is important to note that this information is based on historical records and the personal relationship between Albert Einstein and Mileva Maric is complex and not fully understood.

Ali ono kako ja razumem jeste da se Ajnštajn oženio Elsom rođakom kao i Hitler Evom Braun. Po meni Ajnštajn je kao čovek nula a nije puno bolji ni kao naučnik ako mu se oduzme ono što mu je dala Mileva. Židovski lobi to pokušava da prikrije, a i njegova teorija je prevaziđena. Dokazano je da postoji veća brzina od brzine svetlosti pa njegova formula nije univerzalna.

Dokazano je tako što su izmerene brzine udaljavanja galaksija jedne od drugih. Pisalo je o tome prošlih meseci.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Verovatno si i ti osetio taj zivot za vreme komunizma i znas kakvi su pritisci bili na vernike.
Dilema vera ili karijera odnosno opstanak je karakteristična za srpski narod ali i za druge narode.
Ja delimičnu odgovornos vidim i u narodu koji je povodljiv na šargarepu koja je na štapu.
Majko, drug komesar je rekao da nema Boga (Nikoletina Bursać)
To znači da vera kod ljudi smeta potencijalnim neprijateljima koji narodom ne mogu manpulisati.
Bez obzira koliki smo vernici tradicije našeg naroda moramo poštovati mnogo više nego poštovati Bibliju. O tome je pisao i Vuk Karadžić.
Ako ne poštujemo to znači da izdajemo svoj narod od kojeg smo potekli, a onda postajemo niko i ništa.

jolemisa

Elita
Poruka
22.886
Dilema vera ili karijera odnosno opstanak je karakteristična za srpski narod ali i za druge narode.
Ja delimičnu odgovornos vidim i u narodu koji je povodljiv na šargarepu koja je na štapu.
Majko, drug komesar je rekao da nema Boga (Nikoletina Bursać)
To znači da vera kod ljudi smeta potencijalnim neprijateljima koji narodom ne mogu manpulisati.
Bez obzira koliki smo vernici tradicije našeg naroda moramo poštovati mnogo više nego poštovati Bibliju. O tome je pisao i Vuk Karadžić.
Ako ne poštujemo to znači da izdajemo svoj narod od kojeg smo potekli, a onda postajemo niko i ništa.
E vidis,u meni je puno postovanje prema ljudima koji su izginuli u balakanskim i I Sv.ratu,ap i onima koji su to preziveli,jer sam poznavao neke i od njih koji su tu golgotu presli i vratili se.Ponosim se sto sam deo takvog naroda,a ne danasnjeg,koji bi se prodali za ne znam sta.Zato i imam vere.

Truman

Elita
Poruka
21.459
Pogledajte prilog 1286018
Kako i zašto je ChatGPT pao na Tjuringovom testu?
Autor Robert Hanna
link:
https://www.academia.edu/94870578/How_and_Why_ChatGPT_Failed_The_Turing_Test_January_2023_version_
Na 11 stranica stručnog teksta govori se o čatbotu, ali ne samo o njemu.
Spomenuta je i Guglova Lambda koja je prošla Tjuringov test.
Možda se sećate tog slučaja od prošle godine kad je jedan rukovodilac otpušten.

Meni je Academia prilično relevantan tekst i svakako pouzdaniji od Vikipedije
hvala na linku, ovo cemo da izucimo.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
hvala na linku, ovo cemo da izucimo.
Koristio sam Hannin tekst da se bolje informišem o LaMDA-i.
Za razliku od ChatGPT o kojem se zna poprilično pa čak i njegovi nedostaci, o LaMDA-i se ne zna skoro ništa. Jedan opširniji tekst je izašao na Herald Tribjunu, ali uglavnom o tome koliko je Googleov tim zabrinut zbog konkurencije. Mislio sam da je štamparska greška kad sam pročitao da je Majkrosoft dao deset milijardi dolara za razvoj ChatGPT-a, a da chatbot sam vredi 30 milijardi dolara. Pa to je bruto dohodak veće države! Gugle je Lamdu hteo koristiti da usavrši i personalizuje pretaživanje a sve u cilju ostvarenja većeg prihoda. Ako si išao za tim prva tri ili četiri linka u pretraživaču su oglasi. To je za mene frustrirajuće. Bing je po mom mišljenju još gori po tom pitanju. Ko ne zna, ChatGPT se ne može efikasno koristiti kao pretraživač a to mu i nije bila namena. On ima ažurirane podatke samo do 2021 i ne zna ko je predsednik SAD. Okrio sam još neka ograničenja koja čak mogu i da prihvatim. On-ona mi je odbila da sastavi (hipoetičku) ljubavnu priču između Marije Magdalene i Isusa Hrista.
Dakle moj stav je sledeći. ChatGPT ima do sada neviđenih vrlina ali i mana. Pametan čovek će koristiti nečije vrlline a oni drugi znaš već.

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.103
1674994483586.png

deda tripko

Aktivan član
Poruka
1.923
Da li ste već probali ChatGPT?

Šta predviđate? Da li će zameniti Google?

Vidim da ovih dana radi smanjenim kapacitetom. Meni nije radio par dana ali juče i danas radi.
Inače sprema se nova verzija ChatGPT-a koja treba da izađe do kraja marta ove godine. Kažu da će biti dosta naprednija od ove verzije, ima grafika u ovom članku:

https://strumark.rs/blog/chatgpt-i-ostali-ai-alati-za-digitalni-marketing/
bitno je da ce ostaviti milione ljudi bez posla.
prosvetari,arhitekte,programeri itd itd

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.199
Sa 53 da razvijam nove veštine?A šta ti radiš, nova veština ti je da takođe visiš na forumu i kritikuješ druge koji pišu nešto?Imam slobodan dan, pa stignem i na neke forume, i na jedan koji vodim, pa eto, i na ovaj gde nemam baš neke koristi, ali ajde...Tabe, ajd' leba ti, obriši mi profil i sve postove da više ne gubim vreme ovde, dosta mi je raznih gluposti i forumskih filozofa i tastatura ratnika.Ne treba mi to u životu...
Grom, inache, voli tako da pametuje, a ne zna gde je shupalj :P