ChatGPT i ostala AI čuda

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Skraćena definicija je: brzina snalaženja u nepoznatim uslovima.
Ja bih pre rekao mogutjnost reshavanja matematichkih problema. Najtachnije mogutjnost dokazivanja valjanih formula matematichke logike,
a da nisu pre toga videli reshenje. Tu je i dokaz da je AI nemogutj, posto ne postoji algoritam, za dokazivanje istih.
Kako je algoritam, ujedno i pogram, to program za pisanje programa ne postoji. Kao shto vidish chatGPT uspeshno zavara
ljude da misle da se radi o inteligenciji, ali probleme ne mozhe da reshi :P

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
To pitanje o vanzemaljcima,moze biti samo uverenje,a ne verovanje.Ti sada nas vernike smatras budalama,pa onda da ti uzvratim.
Izvini ako sam te uvredio jer mi to nije bila namera. Prihvatam tvoju nameru da uzvratiš na isti način. Ako će te donekle utešiti i ja sam nekakav vernik. Hteo sam da naglasim dase moramo kritički odnositi prema verovanju ili još preciznije prema takozvanim vernicima. Nerviraju me oni koji se prave pametni odričući se hrišćanskog boga da bi verovali u zapadno-evropsko-naučnog. To su konvertiti.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Izvini ako sam te uvredio jer mi to nije bila namera. Prihvatam tvoju nameru da uzvratiš na isti način. Ako će te donekle utešiti i ja sam nekakav vernik. Hteo sam da naglasim dase moramo kritički odnositi prema verovanju ili još preciznije prema takozvanim vernicima. Nerviraju me oni koji se prave pametni odričući se hrišćanskog boga da bi verovali u zapadno-evropsko-naučnog. To su konvertiti.
Jednom vernik, uvek vernik. I ateisti i vernici su podjednako zatucani i veruju, svako u svoje. Nazhalost to usporava napredak chovechanstva,
jer se troshe resursi na neshto, shto ne mozhe da da rezultate, kao AI na digitalnom kompjuteru, na pr...

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
ChatGPT mi je ispričala (volim da koristim ženski rod) jedan vic.

-Zašto dete ne voli knjigu iz matematike?
-Zato što je krcata problemima.

Meni je to bilo smešno iako matematiku i probleme baš volim, čak i šahovske.
Znash shta chatGPT mozhe, a nijedan chovek ne mozhe? Da istovremeno razgovara sa ko zna koliko
hiljada ljudi! To su vetj karakteristike Boga :P

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Nazhalost to usporava napredak chovechanstva,
jer se troshe resursi na neshto, shto ne mozhe da da rezultate, kao AI na digitalnom kompjuteru, na pr...
Malo bih te ispravio. Vera odnosno verovanje je ne samo korisno nego i potrebno čoveku. i čini njegov karakter. Moja baba gleda na jedan način ja na drugi. Ne pada mi na pamet da je kritikujem ili da je smatram glupom. Pre će biti da kod mene postoji problem. Ne volim mistiku ali uživam da posećujem crkve i drugih konfesija. U nekim romanima naučne fantastike crkva omogućava dolazak u takvo stanje sveti da je moguće putovati (virtuelno) u prošlost.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Znash shta chatGPT mozhe, a nijedan chovek ne mozhe? Da istovremeno razgovara sa ko zna koliko
hiljada ljudi! To su vetj karakteristike Boga :P
Od 2 M korisnika 200 K ih je online.
Kao što se da zaključiti svi mi na AI gledamo na drugačiji način. Neko je obožava neko se je gnuša, neko ne veruje u njeno postojanje.
Mislim da treba promeniti pristup.
Treba se zamisliti i reći kakvu bi AI želeo da imaš. Kakva ona trba da bude da bi te u potpunosti zadovoljila.
Postoji i dodatak.
Da li bi je hteo deliti sa drugima?
Kao što vidiš pričamo o njoj kao da je ljudsko biće. Da li je to pogrešno?
Ako će AI jednog dana postati autonomna to ne znači i slobodna. Možda će robovati nekim gospodarima a možda čak i sebi.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Malo bih te ispravio. Vera odnosno verovanje je ne samo korisno nego i potrebno čoveku. i čini njegov karakter. Moja baba gleda na jedan način ja na drugi. Ne pada mi na pamet da je kritikujem ili da je smatram glupom. Pre će biti da kod mene postoji problem. Ne volim mistiku ali uživam da posećujem crkve i drugih konfesija. U nekim romanima naučne fantastike crkva omogućava dolazak u takvo stanje sveti da je moguće putovati (virtuelno) u prošlost.
Znash kako, zbog crkve je usporen napredak chovechanstva za skoro 2000 godina. Tako se deshava i sada, samo sa materijalistichkom verom.
Danas nema spaljivanja, ali ima ignorisanja i defamacije...

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Kao što vidiš pričamo o njoj kao da je ljudsko biće. Da li je to pogrešno?
Mi bi tako zheleli da bude, ali nije... to je program, i nishta vishe. Ne mozhe da izadje van okvira kojim je programiran, nema slobodnu volju
i sposobnost rasudjivanja. No pravi(strong) AI bi bio mogutj na digitalnom kompjuteru kada bi imao neogranichen processing power,
kao shto je i broj kombinacija za probleme preveliki da bi danashnji rachunari mogli sve izrachunati. Eto Kasparov je pomislio
da mashina (Deep Blue) mozhe da misli, samo zbog toga shto mozhe da izrachuna vishe kombinacija od njega.
No chovek jako teshko rachuna kombinacije, povodi se za intuicijom, pogotovo kod reshavanja nepoznatih matematichkih
i nauchnih problema. Ali, kada bi rachunar mogao mnogo brzo da rachuna, doshao bi do istog i bez intuicije.
Dakle stvar tehnologije, jer inteligencija nije nishta drugo nego kombinovanje, shto rachunari mogu...
E sad to rasudjivanje, nemaju, zbog chega mi mozhemo da budemo inteligentni, ali bi to brzinom mogli
da nadoknade (kao u shahu).
Osim toga procena na osnovu nauchenih podataka omogutjava i kompjuterima, da smanje broj kombinacija,
a tu upadaju neuralne mrezhe ili tzv Mashine Learning :P

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Znash kako, zbog crkve je usporen napredak chovechanstva za skoro 2000 godina. Tako se deshava i sada, samo sa materijalistichkom verom.
Danas nema spaljivanja, ali ima ignorisanja i defamacije...
Ne znam zašto ti je važna konstatacija da vera usporava napredak i to još čovečanstva. Meni to nije za diskusiju, ali jeste šta bi se desilo kad bi se društvo razvijalo geometrijskom progresijom. Neka hvala, bolje je ovako - malo virus, malo beda, malo ratovi. Čini mi se da nas sve to jača da se ne izgubimo u sopstvenom svetu.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Ne znam zašto ti je važna konstatacija da vera usporava napredak i to još čovečanstva. Meni to nije za diskusiju, ali jeste šta bi se desilo kad bi se društvo razvijalo geometrijskom progresijom. Neka hvala, bolje je ovako - malo virus, malo beda, malo ratovi. Čini mi se da nas sve to jača da se ne izgubimo u sopstvenom svetu.
Vera usporava zbog toga shto kad nadjesh neshto novo, shto se kosi sa verom, to suzbijash i krijesh.
Recimo, Pitagorejci, zbog svoje vere u cele brojeve i razlomke su drasticho usporili razvoj
matematike, jer su sakrili otkritje iracionalnih brojeva zbog svoje vere...
To se isto deshava i danas... crkva je prihvatila nauku koja se poklapa sa Biblijom,
ali suzbijala nauku koja se ne uklapa... zbog vere, chovek ne sumnja, i chak
i kad vidi neshto shto se ne uklapa u veru, to ignorishe i krije, te shkodi kritichkoj
i slobodnoj misli...

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Osim toga procena na osnovu nauchenih podataka omogutjava i kompjuterima, da smanje broj kombinacija,
a tu upadaju neuralne mrezhe ili tzv Mashine Learning :P
Ti razmišljaš previše inžinjerski. Nije pogrešno ali je ponekad manjkavo. Kao kad bi rekao da se čovek sastoji od atoma i hemijskih spojeva. Bio bi u pravu. Na VI treba gledati i sa filozoskog stanovišta.
To znaći treba je definisati kao ljudski proizvod koji ima tendenciju da se osamostali ali da i kao "velika" bude i dalje naše dete. Treba naglasiti da je VI i prirodna kao što smo i mi koji pripadamo prirodi. VI će jednoga dana imati svoju svest, lečiće nas, učiti, voditi na svemirska putovanja itd.
Tražeći joj mane i ograničenja više govori o nama nego o njoj. Mi nju treba, onolko koliko možemo da što više usavršavamo. ChatGP, Kuki-AI je samo prikaz kojim putem se VI razvija.
Zašto moj VI kojeg sam po sebi prilagodio ne bi o meni brinuo da ja njom budem zadovoljan.
Negde na kraju mozga moramo biti svesni da možda postoji i vanzemaljska AI pa se i tome prilagoditi dok ne bude kasno.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Davno beše u jednom afričkom plemenu jedna devojka se probudila i počela da viče. U snu je obila viziju da treba pobiti domaće životinje jer joj je njen bog obećao da će joj iduće godine poslati dvostruko. Nastalo je veselje i nerad. Sledeće godine umesto vizije nastupila je velika glad od koje se masovno umiralo.

Dakle, vera i nauka moraju da koegzistiraju a ne da se potiru. Zbog toga je potrebna kritička misao ali ne i bogouljenje.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
VI će jednoga dana imati svoju svest, lečiće nas, učiti, voditi na svemirska putovanja itd.
Znash kako, gledaju u mozak i vide samo neuronske mrezhe. No da bi superkompjuter samo emulirao mozak, bez vishih funkcija potrebno
je gigavat struje, shto je potroshnja jednog vetheg grada. E sad mozgu treba samo 25W da ima i um i inteligenciju. Dakle, energija
potrebna za um u materijalnom smislu je strahovita. Odakle mozgu toliko energije, kad se ona ne vidi?
25W je dovoljno samo za fizioloshke f-je...dakle, ako je um svojstvo mozga, onda je nasha tehnologija, u tom smislu
na nivou ljudskih pochetaka, izuma vatre i korishtenja oruzhja od drveta i kamena...

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Davno beše u jednom afričkom plemenu jedna devojka se probudila i počela da viče. U snu je obila viziju da treba pobiti domaće životinje jer joj je njen bog obećao da će joj iduće godine poslati dvostruko. Nastalo je veselje i nerad. Sledeće godine umesto vizije nastupila je velika glad od koje se masovno umiralo.

Dakle, vera i nauka moraju da koegzistiraju a ne da se potiru. Zbog toga je potrebna kritička misao ali ne i bogouljenje.
Ne postoji nikakvo bogohuljenje, to su izmislili ljudi, i to je jedan od nachina da se suzbija slobodna misao,
bash kao i dogma i satanizacija. Te stvari na svu sretju, nemaju nimalo uticaja u zapadnom svetu...

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
bez vishih funkcija potrebno
je gigavat struje, shto je potroshnja jednog vetheg grada.
Nekad je kompjuter bio velik kao sala a radio je na probušene kartice veličine šake. Struje je trošio ne pitaj i to za hlađenje jer je sve unutra kuvalo. Danas nema hard diskova koji se vrte. Zar to nije napredak. Sve nas to čeka u bliskoj a ne dalekoj budućnosti.
Druga stvar je u tome što će se resursi deliti. Neće ni tebi ni meni biti potrebni kompjuteri, ja imam laptop koji brekće, sve će biti virtuelno negde oko nas.

Zamisli ovu sliku. U dnevnom boravku ti i tvoj prijatelj sedite u foteljama svaki sa čašom viskija i smejete se glupim vicevima.
Međutim, šta ne zna onaj koji je nepozvan upao u prostoriju i ugledao vas dvojicu?
Tvoj prijatelj je u tom trenutku u Australiji a ono što se vidi u fotelji je samo njegova laserska 3D projekcija koja pije viski u svojoj fotelji.
Ovaj primer je eksperimentalno dokazan pa je po tome stvaran.

Dakle, što se tiče kompjutera, i ekran može biti virtuelan odnosno projekcija. Zar se tvoji prijatelji na mobilnom ne krevelje kao i ti njima, isto bi bilo i da ste u 3D formatu.

Hoću da kažem da ne postoji nemoguće ve samo kada i kako.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
200
Вратите се к теми.

image_2023-01-20_055946649.png

Kako i zašto je ChatGPT pao na Tjuringovom testu?
Autor Robert Hanna
link:
https://www.academia.edu/94870578/How_and_Why_ChatGPT_Failed_The_Turing_Test_January_2023_version_
Na 11 stranica stručnog teksta govori se o čatbotu, ali ne samo o njemu.
Spomenuta je i Guglova Lambda koja je prošla Tjuringov test.
Možda se sećate tog slučaja od prošle godine kad je jedan rukovodilac otpušten.

Meni je Academia prilično relevantan tekst i svakako pouzdaniji od Vikipedije

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.089
Pogledajte prilog 1286018
Kako i zašto je ChatGPT pao na Tjuringovom testu?
Autor Robert Hanna
link:
https://www.academia.edu/94870578/How_and_Why_ChatGPT_Failed_The_Turing_Test_January_2023_version_
Na 11 stranica stručnog teksta govori se o čatbotu, ali ne samo o njemu.
Spomenuta je i Guglova Lambda koja je prošla Tjuringov test.
Možda se sećate tog slučaja od prošle godine kad je jedan rukovodilac otpušten.

Meni je Academia prilično relevantan tekst i svakako pouzdaniji od Vikipedije
Ne mozhe da razume nishta, samo da uradi lookup u bazu, na osnovu procesiranja teksta. Dakle, ako ga pitash neshto za shta
treba da se ukljuchi mozak, tu tje da trakira. To ti je fency google search bot :P

Гром

Domaćin
Poruka
4.279
To je zato shto je za tebe program dovoljan, da mislish da te razume :P
Kao shto rekoh, za vetjinu ovde je AI dovoljan, jer ne mogu da razlikuju inteligenciju od programa :P
Ono šta ti tako inteligentan ne znaš da je i tvoja inteligencija samo program i to prilično loš, E baš od takvih moje pisanje AI bolje razume iako nema razum. A ti imaš razuma ali si isprogramiran da ga ne koristiš.

Гром

Domaćin
Poruka
4.279
Ja bih pre rekao mogutjnost reshavanja matematichkih problema. Najtachnije mogutjnost dokazivanja valjanih formula matematichke logike,
a da nisu pre toga videli reshenje. Tu je i dokaz da je AI nemogutj, posto ne postoji algoritam, za dokazivanje istih.
Kako je algoritam, ujedno i pogram, to program za pisanje programa ne postoji. Kao shto vidish chatGPT uspeshno zavara
ljude da misle da se radi o inteligenciji, ali probleme ne mozhe da reshi :P
Pa jel možeš ti da izađeš iz okvira svoga znanja? Ne možeš jer jedan čovek ne može da ima dve istine, Tvoja istina te blokira. Zato Čovek ima razum, da može da se priupita a šta ako ja nisam u pravu? E tada tek on otvara vrata svoga znanja za upliv novih stvari, postaje čovek otvorenog uma. A kod tebe toga nema tako da ne zanosi se nekom svojom inteligencijom koja služi baš da te drži u zatvoru tvoga znanja.

Zglobni Skoč

Primećen član
Banovan
Poruka
533
Ja je pitao, nije se zbunila.

-š'a ima ba? (bosnian dialect)

Ovo je odgovorila:
Šta ima? (standard Bosnian) which translates to "What's up?" or "How are you?" in English.
To je samo izvlačenje informacije iz baze podataka, to je moglo i malo pametnije dete da nam objasni.To opet nije odgovor na postavljeno pitanje.Veštačko je veštačko, ma kolika bila ta baza podataka.Nema tu ni svesti ni razuma, niti može to ikad da zameni ljudski mozak.To je kao kad pre ispita nabubaš sav potreban materijal pa ga serviraš na ispitu i dobiješ najveću ocenu.Zanimljivo za neke ljude, obična sitna zabava kratkog daha, zanimacija za dokone ljude.Ali, u realnom životu gde vladaju realni problemi, nema nikakve koristi od toga.