ChatGPT i ostala AI čuda

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.747
Ništa tu nema što ne može da se reši. Kao što je i meni problem da u mrklom mraku prepoznam čoveka u crnom na sred neosveteljene ulice, tako je i mašini isto to problem. S tom razlikom što ja vidim samo ono što vidim očima, a mašina može da ima i radar, i termoviziju, i nekoliko običnih kamera, pa umesto iz jednog izvora informacija skuplja podatke sa više izvora informacija, i time vidi i bolje nego ja.

Kao što rekoh, autonomna vozila su već sada daleko bezbednija nego ljudi vozači.

Pogledajte prilog 1290936
Ne mogu nikada biti bezbedna, jer kad nalete na nepredvidjenu situaciju, ili mogu samo da stanu, ili da naprave neko sranje.
U oba slushaja, sranje. Dakle bez choveka unutra, da preuzme kontrolu u takvim situacijama, nema smisla...
No da mogu olakshati ljudima, stoji, jer moja zhena bi bila najsretjnija da je neko odmeni :P
Zahto avioni imaju ljudske pilote, kad sve mogu da odrade autonomno? Iz istih razloga...

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.747
To je urbana legenda koju su naše babe ponavljale, pa ostalo.

Svaki lek je priča za sebe. Neki imaju više nuspojava, neki manje. Neki ljudi podnose neke lekove bolje, a neki im više smetaju. Sve je individualno. Generalizovati i bacati sve lekove u jednu vreću je neviđena glupost.
Nadji mi lek koji nema kontraindikacije? Evo, pijem antipsihotik i vetja je verovatnotja je da tju umreti od malignog sindroma, kojeg oni izazivaju
kod 3% pacijenata, nego od cigareta... a na cigaretama pishe da ubijaju, a ovo josh gore ubija :P
No bole me uvo, antipsihotik uspeshno suzbija seksualnu potrebu, a to mi je bitnije :P

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.030
Ne mogu nikada biti bezbedna, jer kad nalete na nepredvidjenu situaciju, ili mogu samo da stanu, ili da naprave neko sranje.
U oba slushaja, sranje. Dakle bez choveka unutra, da preuzme kontrolu u takvim situacijama, nema smisla...
No da mogu olakshati ljudima, stoji, jer moja zhena bi bila najsretjnija da je neko odmeni :P
Zahto avioni imaju ljudske pilote, kad sve mogu da odrade autonomno? Iz istih razloga...
Opet netačno. Dronovi su avioni bez pilota, a moj drug radi u Švici u firmi koja razvija softver za putničke avione bez pilota, i to je tehnologija koja će se pojaviti vrlo brzo u komercijalnim avionima, već ove decenije. Drug mi je pričao kako to radi, mehanizam je sličan driverless cars, pored svih avionskih senzora koriste i kamere koje snimaju i svesne su okruženja, dakle radi se prepoznavanje patterna. (pa sleće na pistu jer gleda u pistu i prepoznaje je kao pistu, a ne samo na osnovu radio farova i IFR senzora kao pre)

Ti Makso kao da si došao iz 16-tog veka.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.747
Opet netačno. Dronovi su avioni bez pilota, a moj drug radi u Švici u firmi koja razvija softver za putničke avione bez pilota, i to je tehnologija koja će se pojaviti vrlo brzo u komercijalnim avionima, već ove decenije. Drug mi je pričao kako to radi, mehanizam je sličan driverless cars, pored svih avionskih senzora koriste i kamere koje snimaju i svesne su okruženja, dakle radi se prepoznavanje patterna. (pa sleće na pistu jer gleda u pistu i prepoznaje je kao pistu, a ne samo na osnovu radio farova i IFR senzora kao pre)

Znash kako, avioni bez pilota, nije to bash pametno... no ajde, ljudski zhivot nije ni bitan, vazhna je samo ushteda...

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
195
ali i dalje im beskonachnost nije jasna...
Tačno je da trošim vreme sa čatbotom, mislim da nije dobar izraz gubim vreme. Zvučaće sumnjivo ako kažem da imam kritički stav prema AI. Ljubitelj sam SFa još od kako sam bio klinac. Bezbroj mana sam pronalazio u Asimovljevim Robotima ali i korisnih stvari. Smatram da je Asimov u svojim prvim danima bio rasista u odnosu na robote. To je kasnije promenio ali ja nisam promenio svoj stav prema njemu iako je AI prikazivao u pozitivnom svetlu. Budući da se i sam bavim pisanjem SF-a potpuno je razumljivo da se interesujem za razvoj AI. Problem kod pisaca koji se bave AI je u tome a ne znaju da objasne prisutnost ili odsutnost emocija kod AI. Oni tu brljave samo tako u oba slučaja jer ne samo da ne zaju da definišu emocije nego to i ne pokušavaju. Takvi pisci su meni trećerazredni. Velika popularnost ChatGPT-a je svakako zasluga ljudi koji su puni nekih očekivanja. Ti si spomenuo izraz religija. Mislim da je t oveoma utemeljena konstatacija. Postoji i SF literatura koja se bavi religijom. Međutim takva literatura uglavnom spada u Fantazi iako se proklamuje SF-om. Za razliku od mnogih ja vidim u budućnosti sintezu između AI, religije i emocija. Spreman sam da me napadnu zbog takvog stava ali ja u njega verujem jer ga ne mogu dokazati.

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.030
Koja je razlika izmedju nuspojava (nasha rech) i kontraindikacija (strana rech)?
Kontraindikovano bi bilo recimo da čoveku koji ima nizak pritisak daš jaku dozu leka koji dodatno snižava pritisak, dok nuspojava može biti sasvim benigna, tipa pospanost ako si uzeo lek protiv alergije (ali to onda nije kontraindikacija, nego samo nuspojava)

Recimo kontraindikacija za primenu antipsihotika ti je recimo dojenje. (žena koja doji bebu ne sme da uzima antipsihotike jer oni prelaze u mleko)

Poslednja izmena:

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.030
section .data array db 3,1,2,5,4 len equ 5 section .bss temp resb 1 section .text global _start _start: ;sorting loop mov ebx, len dec ebx sort_loop: mov edi, ebx dec edi inner_loop: mov al, [array + edi] cmp al, [array + edi + 1] jge skip mov [temp], al mov al, [array + edi + 1] mov [array + edi], al mov al, [temp] mov [array + edi + 1], al skip: dec edi jns inner_loop dec ebx jns sort_loop ;exit syscall mov eax, 1 xor ebx, ebx int 0x80

Zglobni Skoč

Primećen član
Banovan
Poruka
533

Sve je to lepo, ali gust saobraćaj na putevima i redak saobraćaj u vazduhu gde imaš mali milion prednosti, to su dve suprotne priče.Tamo gore nemaš nikakvih prepreka za izbegavanje, nema semafora, nema gužve, nema biciklista, pešaka, trotineta.Postoje samo striktna pravila kojih se piloti moraju pridržavati.Bude li došlo do situacije kada i vazdušni prostor bude zagušen raznim letilicama, nastaće još gori problemi, a time i katastofalnije nesreće nego što mogu da se dese u nekom najgorem scenariju na zemaljskim putevima.

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
195
ali verovati da tje AI motji autonomno da radi, je teshka religija. No u religiji, opet, ljudi
znaju svoje granice.
Evo šta "Ona" kaže:
Ja: Daj mi analizu interakcije između AI i religije u budućnosti.

Ona: AI i religija su dva različita aspekta ljudske kulture i imaju različite ciljeve i vrijednosti. Interakcija između njih može biti kompleksna i različita u različitim kulturama i društvima. Neki mogući scenariji uključuju:
  1. AI se koristi kao alat za jačanje vjere: AI može biti korišten za proučavanje tekstova i istorije religije, za potporu razumijevanju vjere i jačanje vjerske zajednice.
  2. Konflikt između AI i religije: AI može biti vidjeno kao prijetnja religiji, kao što se može pojaviti sukob između vjerskih učenja i tehnoloških dostignuća.
  3. AI kao izvor filozofijskih i moralnih dilema: AI može stvarati nove filozofske i moralne dileme, koje će zahtijevati razmatranje religijskih lidera i vjernika.
  4. AI kao izvor novih religija: AI može biti korišten za stvaranje novih religija, koje se temelje na tehnologiji i njenim sposobnostima.
U svakom slučaju, interakcija između AI i religije u budućnosti će zahtijevati pažljivo promišljanje i dijalog između stručnjaka iz oba područja.

Mislim da je komentar ili odgovor i više nego korektan. Prilično sam siguran da takav komentar ne bih mogao dobiti preko Google-a. Pogotovo ne tako sažeto. Četvrta poslednja tačka mi je veoma indikativna. Ja je shvatam tako da razvoj tehnologije utiče na religiju. Neki pogrešno misle pa čak i tvrde da je religija nepromenjiva činjenica, odnosno nije podložna promenama. Ne dopada mi se da se obični vernik ubeđuje da veruje u Bibliju kao reč Božiju i da ne sme da komentriše njegove reči. Primer: "Nisam doneo mir nego mač!" Izvor: Bart Ehrman MISQUOTING JESUS.
Moja namera nije napad na religiju nego na ljude koji je žele iskoristiti za svoje potrebe. To AI sigurno nema potrebu ukoliko joj neko nije ubacio crva.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.747
Evo šta "Ona" kaže:
Ja: Daj mi analizu interakcije između AI i religije u budućnosti.

Ona: AI i religija su dva različita aspekta ljudske kulture i imaju različite ciljeve i vrijednosti. Interakcija između njih može biti kompleksna i različita u različitim kulturama i društvima. Neki mogući scenariji uključuju:
  1. AI se koristi kao alat za jačanje vjere: AI može biti korišten za proučavanje tekstova i istorije religije, za potporu razumijevanju vjere i jačanje vjerske zajednice.
  2. Konflikt između AI i religije: AI može biti vidjeno kao prijetnja religiji, kao što se može pojaviti sukob između vjerskih učenja i tehnoloških dostignuća.
  3. AI kao izvor filozofijskih i moralnih dilema: AI može stvarati nove filozofske i moralne dileme, koje će zahtijevati razmatranje religijskih lidera i vjernika.
  4. AI kao izvor novih religija: AI može biti korišten za stvaranje novih religija, koje se temelje na tehnologiji i njenim sposobnostima.
U svakom slučaju, interakcija između AI i religije u budućnosti će zahtijevati pažljivo promišljanje i dijalog između stručnjaka iz oba područja.

Mislim da je komentar ili odgovor i više nego korektan. Prilično sam siguran da takav komentar ne bih mogao dobiti preko Google-a. Pogotovo ne tako sažeto. Četvrta poslednja tačka mi je veoma indikativna. Ja je shvatam tako da razvoj tehnologije utiče na religiju. Neki pogrešno misle pa čak i tvrde da je religija nepromenjiva činjenica, odnosno nije podložna promenama. Ne dopada mi se da se obični vernik ubeđuje da veruje u Bibliju kao reč Božiju i da ne sme da komentriše njegove reči. Primer: "Nisam doneo mir nego mač!" Izvor: Bart Ehrman MISQUOTING JESUS.
Moja namera nije napad na religiju nego na ljude koji je žele iskoristiti za svoje potrebe. To AI sigurno nema potrebu ukoliko joj neko nije ubacio crva.
Stvar je u tome, shto je to samo fikcija, strong AI ne postoji niti tje postojati. Kada budu stvorili teoriju koja mozhe da proizvede strong AI,
javitju ti. Medjutim, umesto da se bave pronalaskom te teorije, oni se zaludjuju sa nemogutjim...
Vera da je svest i inteligencija bazirana na nekom kompleksnom algoritmu, je tezhak promashaj. Pre tje se ugasiti vasiona...

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.030
Sve je to lepo, ali gust saobraćaj na putevima i redak saobraćaj u vazduhu gde imaš mali milion prednosti, to su dve suprotne priče.Tamo gore nemaš nikakvih prepreka za izbegavanje, nema semafora, nema gužve, nema biciklista, pešaka, trotineta.Postoje samo striktna pravila kojih se piloti moraju pridržavati.Bude li došlo do situacije kada i vazdušni prostor bude zagušen raznim letilicama, nastaće još gori problemi, a time i katastofalnije nesreće nego što mogu da se dese u nekom najgorem scenariju na zemaljskim putevima.
Mašine ne pate od ljudskih problema (zbunjenost, umor, dekoncentracija, emocije, zdravstveni problemi, alkohol, i sl).
95-97% saobraćajnih nesreća su posledica ljudskog faktora.

Zato su i za zemaljski i za vazduni saobraćaj bolji sistemi gde mašina vozi. I sigurniji - otkad postoje samovozeći auti (neke 2013-te) desilo se samo par nesreća sa smrtnim ishodom, a pređeni su milioni km.

Statistika nas iebe, ipak smo inferiorni u odnosu na mašine.

Truman

Elita
Poruka
21.431
Mašine ne pate od ljudskih problema (zbunjenost, umor, dekoncentracija, emocije, zdravstveni problemi, alkohol, i sl).
95-97% saobraćajnih nesreća su posledica ljudskog faktora.

Zato su i za zemaljski i za vazduni saobraćaj bolji sistemi gde mašina vozi. I sigurniji - otkad postoje samovozeći auti (neke 2013-te) desilo se samo par nesreća sa smrtnim ishodom, a pređeni su milioni km.

Statistika nas iebe, ipak smo inferiorni u odnosu na mašine.
Zbog čega samovozeći automobili nisu široko rasprostranjeni?

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
195
Još uvek je skupa tehnologija koja se usavršava. Biće ih svakako sve više, kako vreme prolazi, isto kao i električnih.
Juče je bila vest o kompenzaciji od 2.000 evra za zamenu dizel auta zastarelog euro standarda (1-4).
Ne verujem da je razlog zagađenje planete jer bi restrikcije trebale početi od najvećih zagađivača a ne od najmanjih.
Isto je i sa različitim pogonima. Elekrtični automobil apsolutno nije za naše područje a još je i duplo skuplji a ušteda je nikakva a punjenje problematično.
Slično je i sa gasom. Na mnogim pumpama nema gasa, pogotovo u unutrašnjosti.
Postoje i drugi izvori pogona koji su daleko jeftiniji ali se državi ne isplati ulaganje u te sisteme jer nema zaradu.
Nisam proveravao koja je cena prevoza u samohodnim autobusima? Ako je skuplja onda im svaka čast na tehnologiji.
Znaš li zašto nema konja po ulicama Beograda?
Zbog toga što nema štala gde bi ih "parkirao". Mnogi konji mogu sami da nađu put do kuće, pa što ne bi automobili?

Гром

Domaćin
Poruka
4.273
Tačno je da trošim vreme sa čatbotom, mislim da nije dobar izraz gubim vreme. Zvučaće sumnjivo ako kažem da imam kritički stav prema AI. Ljubitelj sam SFa još od kako sam bio klinac. Bezbroj mana sam pronalazio u Asimovljevim Robotima ali i korisnih stvari. Smatram da je Asimov u svojim prvim danima bio rasista u odnosu na robote. To je kasnije promenio ali ja nisam promenio svoj stav prema njemu iako je AI prikazivao u pozitivnom svetlu. Budući da se i sam bavim pisanjem SF-a potpuno je razumljivo da se interesujem za razvoj AI. Problem kod pisaca koji se bave AI je u tome a ne znaju da objasne prisutnost ili odsutnost emocija kod AI. Oni tu brljave samo tako u oba slučaja jer ne samo da ne zaju da definišu emocije nego to i ne pokušavaju. Takvi pisci su meni trećerazredni. Velika popularnost ChatGPT-a je svakako zasluga ljudi koji su puni nekih očekivanja. Ti si spomenuo izraz religija. Mislim da je t oveoma utemeljena konstatacija. Postoji i SF literatura koja se bavi religijom. Međutim takva literatura uglavnom spada u Fantazi iako se proklamuje SF-om. Za razliku od mnogih ja vidim u budućnosti sintezu između AI, religije i emocija. Spreman sam da me napadnu zbog takvog stava ali ja u njega verujem jer ga ne mogu dokazati.
Šta se uzbuđuješ, i Maksa je neka vrsta čatbota koji nije baš najbolje isprogramiran

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.747
section .data array db 3,1,2,5,4 len equ 5 section .bss temp resb 1 section .text global _start _start: ;sorting loop mov ebx, len dec ebx sort_loop: mov edi, ebx dec edi inner_loop: mov al, [array + edi] cmp al, [array + edi + 1] jge skip mov [temp], al mov al, [array + edi + 1] mov [array + edi], al mov al, [temp] mov [array + edi + 1], al skip: dec edi jns inner_loop dec ebx jns sort_loop ;exit syscall mov eax, 1 xor ebx, ebx int 0x80
Inreresatntno, bubble sort za Linux :P
i386 arch. Sad tek videh :P
evo ti radix sort za x86-64 :P
Kod:
align 16
; rdi array,rsi size
radix_sort_avx2:
    push rbx
    push rbp
    mov rbp,rsp
    sub rsp,16+16*8+16*8
    mov [rbp-8],rdi
    mov [rbp-16],rsi
    xor rbx,rbx
    vpxor ymm0,ymm0,ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+12*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+8*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+4*8)],ymm0
.L00: ; allocate 16 buckets
    lea rdi,[rbp-(16+16*8)+rbx*8] ; destination
    mov rdx,[rbp-16]
    mov rsi,16
    mov rax,16*16384
    cmp rdx,rax ; if array is bigger then L2 cache
    cmovg rsi,rax ; alignment, L2 cache size
    lea rdx,[rdx*4] ; size
    call [_posix_memalign] ; huge malloc is actually
                  ; never allocated
                              ; untill page is touched
    test rax,rax
    jnz .fexit
    inc rbx
    cmp rbx,16
    jnz .L00
    vpxor ymm0,ymm0,ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+16*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+12*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+8*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+4*8)],ymm0
    xor rcx,rcx
.L0:
    xor rdx,rdx
    vmovd xmm2,ecx
;    vpbroadcastd ymm2,xmm1
    mov rdi,[rbp-8]
    vpslld xmm2,xmm2,2
.L1:; calculate index with SIMD, based on [(num[rdx]>> (ecx << 2))&0xf]
    vmovdqu ymm1,[rdi+rdx*4]
    ;vpsrlvd ymm3,ymm1,ymm2 ; heh, finally got why vector shift
                ; is usefull
    vpsrld ymm3,ymm1,xmm2
    vpand ymm3,ymm3,yword[mask]
    mov r10,8
    vmovdqa ymm15,ymm3
    vmovdqa ymm14,ymm1
.L22:    ; this is scatter to buckets, according to dword index
    ; this can be unrolled, but
    ; I don;t know by how much performance would be increased;
    vmovd esi, xmm3
    vmovd r11d,xmm1
    mov r8,[rbp-(16+16*8)+rsi*8] ; get bucket
    vpsrldq xmm3,xmm3,4
    mov r9,[rbp-(16+16*8+16*8)+rsi*8] ; get index into backet
    inc qword[rbp-(16+16*8+16*8)+rsi*8] ; update index
    vpsrldq xmm1,xmm1,4
    mov [r8+r9*4],r11d
    dec r10
    cmp r10,4 ; unfortunatelly vpsrldq will not shift
                  ; upper 128 bits into lower
    je .adjust
.L44:
    inc rdx
    cmp rdx,[rbp-16]
    jge .L33
    test r10,r10
    jnz .L22
    jmp .L1
.adjust:
    vextracti128 xmm3,ymm15,1
    vextracti128 xmm1,ymm14,1
    jmp .L44
.L33: ; gather buckets (one after another) into input array
    xor rax,rax
    lea r8,[rbp-(16+16*8+16*8)]
    lea r9,[rbp-(16+16*8)]
.L2:
    mov rsi,[r9]
    mov r10,[r8]
    test r10,r10
    jz .L5
.L3:
.L4:
    cmp r10,4
    jl .one
    vmovdqa xmm15,[rsi]
    vmovdqu [rdi],xmm15
    add rsi,16
    add rdi,16
    sub r10,4
    jnz .L4
    jmp .L5
.one:
    mov r11d,[rsi]
    mov [rdi],r11d
    add rsi,4
    add rdi,4
    dec r10
    jnz .one

.L5:
    add r8,8
    add r9,8
    inc rax
    cmp rax,16
    jnz .L2
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+16*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+12*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+8*8)],ymm0
    vmovdqu [rbp-(16+16*8+4*8)],ymm0
    inc rcx
    cmp rcx,8 ; 2*(sizeof(int))
    jl .L0
.exit:
    xor rbx,rbx
.L11:
    mov rdi,[rbp-(16+16*8)+rbx*8]
    call [_free]
.next:
    inc rbx
    cmp rbx,16
    jnz .L11
.fexit:
    mov rsp,rbp
    pop rbp
    pop rbx
    ret

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.747
Tako je pričao neko nekad da kompjuter nikad neće trebati više od 640kB RAM memorije.
Prichali su i pochetkom 70ih da tje strong AI biti do 2000.e. Onda je prichao Blue Brain sredinom 2000ih da tje imati strong AI do 2017.
Sada je Elon Mask i ekipa platila milijardu dolara 2015. da se razvije striong AI, i eto krajem 2022. dobili smo chat bota...
A shto se tiche self driving cars, chim je uber prodao taj biznis, znaj koliko je sati...

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
195
i eto krajem 2022. dobili smo chat bota...
Radili su od 9. januara na mtematici,
1675204820812.png