Цар Душан

И на крају твојим питањима и користећи твоју логику дошли смо до историјске чињенице да Босна никада и није постојала у средњем веку.Свака част.:rotf:

Da ponovim, ko je napisao DAI, kad, na osnovu cega ga je napisao, tj. licnih iskustava ili licne maste, te naravno, ako moze lokacija originalnog Dusanovog Zakonika te godina kad je napisan.

:hahaha:

Oblast Bosna se prvi put pominje u DAI-u kao dio krštene Srbije... ona se odvaja i od oblasti Paganije (Neretve), Travunije i Zahumlja koje su kreževine (arhontije) koje su Srbi naselili i stvorili... takođe, dio krštene Srbije je i oblast Soli, koja je odvojena od Bosne... Bosna tada sačinjava samo uzak pojas gornjeg toka rijeke Bosne... itd. malo me mrzi da ovo pojednostavljujem... uzmi knjige pa čitaj.

DAI kaže da Srbi potječu iz dijela koji se zove Boiky! Američki povjesničar Paul Robert Magocsi navodi da tamo žive Bijeli Hrvati.
http://carpatho-rusyn.org/cra/chap3.html

Gdje ti vidiš u DAI Bosnu kao dio Srbije???

Da ponovim, ko je napisao DAI, kad, na osnovu cega ga je napisao, tj. licnih iskustava ili licne maste, te naravno, ako moze lokacija originalnog Dusanovog Zakonika te godina kad je napisan.

ДАИ уопште није написан, тако нешто не постоји!!!

Оригинал Душановог законика није сачуван, али јесте 24 преписа истог, струшки препис је из 1373 године, дакле двадесетак година по доношењу оригинала.
Постоји и Хиландарски препис и Студенички препис из 1418 године али не знам да ли ће тебе пустити у манастир да то провериш, једино да се покрстиш.

Да закључим, Босна није постојала, јер никад нико ништа није написао о њој.:rotf:

Истина, мрзим глупаке, лелемуде и нуле од човека као што си ти. Ту си само да изметом замажеш сваку тему на којој се појавиш, и ништа друго ти није у интересу, понајмање истина или не дај Боже аргументована расправа.

Ja vas sve pozivam na raspravu faktima, a to necete...

- - - - - - - - - -

Оригинал Душановог законика није сачуван, али јесте 24 преписа истог, струшки препис је из 1373 године, дакле двадесетак година по доношењу оригинала.
Постоји и Хиландарски препис и Студенички препис из 1418 године али не знам да ли ће тебе пустити у манастир да то провериш, једино да се покрстиш.

Да закључим, Босна није постојала, јер никад нико ништа није написао о њој.:rotf:

De Administrando Imperio?

Zakonik originalni dakle ne postoji? Dakle, opet prepisujemo i izmisljamo na osnovu prijepisa...zanimljivo...

- - - - - - - - - -

A Bosna posjeduje NAJSTARIJI dokument na ovim prostorima...:bye:

tDa ponovim, ko je napisao DAI, kad, na osnovu cega ga je napisao, tj. licnih iskustava ili licne maste,

DAI je napisao car Porfirogenit VII, sredinom X veka kao upustvo svom sinu u vezi dobrog vladanja nad varvarima . Pisan je na osnovu carske arhive i ličnog carevog iskustva. Za ovo drugo najbolji primer je navođenje titula prokonzula i patricija Mihaela Viševića kao nesumljiv dokaz istinitosti carevog iskaza .

. ... te naravno, ako moze lokacija originalnog Dusanovog Zakonika te godina kad je napisan.

Neuki čoveče navedi mi lokaciju "originalnih" dela Herodota , Tukidita, Cezara , Tacita, Jordana, Marcelina, Plinija Stasrijeg, Prokopija, Teofana i velike većine drugih autora antike i srednjeg veka.

Poslednja izmena:
De Administrando Imperio?
Zakonik originalni dakle ne postoji? Dakle, opet prepisujemo i izmisljamo na osnovu prijepisa...zanimljivo...
Па кад знаш како се зове знаш и ко га је написао.
Препис је млађи 20 година од оригинала, а шта се то измишља?
A Bosna posjeduje NAJSTARIJI dokument na ovim prostorima...:bye:
А то је?

Па кад знаш како се зове знаш и ко га је написао.
Препис је млађи 20 година од оригинала, а шта се то измишља?

А то је?

Zelim da mi ti pricas o tome, pa da te rastavim na proste cinjenice...Znaci original ne postoji? Gdje se moze naci prijepis? Mene interesuje rijec original a ne prijepis, jer znam kako se na Balkanu laze, a pogotovu s vase strane Drine, vi ste stvarno prvaci Balkana u tome.

A ako ne znas koji je najstariji ORIGINALNI dokument s podrucja bivse SFRJ onda, na cas historije, ne mogu te ja za dzaba uciti, ali je zanimljivo vidjeti tu prazninu iza fasade od naucenih floskula...Jedan tip: nije izmisljena ploca izmisljenog kralja Tomislava...

- - - - - - - - - -

DAI je napisao car Porfirogenit VII, sredinom X veka kao upustvo svom sinu u vezi dobrog vladanja nad varvarima . Pisan je na osnovu carske arhive i ličnog carevog iskustva. Za ovo drugo najbolji primer je navođenje titula prokonzula i patricija Mihaela Viševića kao nesumljiv dokaz istinitosti carevog iskaza .

Neuki čoveče navedi mi lokaciju "originalnih" dela Herodota , Tukidita, Cezara , Tacita, Jordana, Marcelina, Plinija Stasrijeg, Prokopija, Teofana i velike većine drugih autora antike i srednjeg veka.

Ja bih se zadrzao na falsifikatima sa srpske strane Drine, a i tebe bih zamolio isto.

Sto se tice DAI, na kojim careviim iskustvima pociva? licnim? Jeli to on bio u Bosni? Hajde procitaj ili proguglaj pa dodji.

Zelim da mi ti pricas o tome, pa da te rastavim na proste cinjenice...Znaci original ne postoji? Gdje se moze naci prijepis? Mene interesuje rijec original a ne prijepis, jer znam kako se na Balkanu laze, a pogotovu s vase strane Drine, vi ste stvarno prvaci Balkana u tome.
Да бих ти причао о томе мораш прво да платиш, не образујем будале џабе, и да си наравно завршио основну школу иначе је још скупље.

Ко је и шта лагао у вези Душановог законика?
A ako ne znas koji je najstariji ORIGINALNI dokument s podrucja bivse SFRJ onda, na cas historije, ne mogu te ja za dzaba uciti, ali je zanimljivo vidjeti tu prazninu iza fasade od naucenih floskula...Jedan tip: nije izmisljena ploca izmisljenog kralja Tomislava...
Па који је то?
Претпостављам нека папска повеља или неки римски споменик или натпис?

Да бих ти причао о томе мораш прво да платиш, не образујем будале џабе, и да си наравно завршио основну школу иначе је још скупље.

Ко је и шта лагао у вези Душановог законика?

Па који је то?
Претпостављам нека папска повеља или неки римски споменик или натпис?

Jeli uvreda najvise sto mozes?

Znaci, prijepis ste sacuvali a original ne? i to nekoliko prijepisa, i prijepis prijepisa? :hahaha:

I ne znas koji je dokument najstariji? Pa koliko razreda imas?

Ja bih se zadrzao na falsifikatima sa srpske strane Drine, a i tebe bih zamolio isto..

Kao najgluplem bravu da pišem. To što ne postoji autograf ili zapis ("original" je izraz koji se koristi na pijaci ) ne znači da sadržaj nije autentičan . Jer kad bi tako maloumnu logiku primenili onda su pisanja Herodota , Tukidita, Cezara , Tacita, Tit Livija, Jordana, Marcelina, Plinija Starijeg, Prokopija, Teofana i većine drugih antičkih i srednjevekovnih pisaca izmišljena - falsifikati. Onda bi cela evropska istorija bila falsifikat te ne bi postojao ni Hanibal , ni Aleksandar Veliki , većina rimskih careva itd., Onda bi iskompleksirani ludaci poput tebe mogli mrsomuditi o "originalnoj" istoriji.

Sto se tice DAI, na kojim careviim iskustvima pociva? licnim? Jeli to on bio u Bosni? Hajde procitaj ili proguglaj pa dodji.

Višetin je bio kod njega (to je sigurno) , a i drugi arhonti sa kojima je imao komunikaciju, imao je svoje informatore na celom Balkanu (on je bio car) , imao je carsku bibljoteku a bio je učen čovek .
Nego pisao ja ovo tebi ili volu svejedno je , a možda bi i vo nešto shvatio.

Poslednja izmena:
Kao najgluplem bravu da pišem. To što ne postoji autograf ("original" je izraz koja se koristi na pijaci ) ne znači da sadržaj nije autentičan . Jer kad bi tako maloumnu logiku primenili onda su pisanja Herodota , Tukidita, Cezara , Tacita, Tit Livija, Jordana, Marcelina, Plinija Starijeg, Prokopija, Teofana i većine drugih antičkih i srednjevekovnih pisaca izmišljena - falsifikati. Onda bi cela evropska istorija bila falsifikat te ne bi postojao ni Hanibal , ni Aleksandar Veliki , većina rimskih careva itd., da bi iskompleksirani ludaci poput tebe mogli mrsomuditi o pravoj istoriji.

Uvrede ne pomazu...

Ne mozes porediti pisanja i prijepise tih civilizacija sa pokusajima malverzacija i manipuliranja historije s vase strane Drine.

Dakle, jel imate ili nemate originalni dokument ili povelju ili bilo sta prije Osmanlija? Lazar pada takodje u vrijeme pod Osmanlijama, jer je vrijedno placao danak i cerkicu spremio za Bajazita, samo sto mu je Bajazit uzeo i cerku i zenu a i zivot.

- - - - - - - - - -

Divno je kako moderatori gledaju ove uvrijede i ne reaguju...

- - - - - - - - - -

Истина, мрзим глупаке, лелемуде и нуле од човека као што си ти. Ту си само да изметом замажеш сваку тему на којој се појавиш, и ништа друго ти није у интересу, понајмање истина или не дај Боже аргументована расправа.

Govor mrznje

Uvrede ne pomazu...

Ne mozes porediti pisanja i prijepise tih civilizacija sa pokusajima malverzacija i manipuliranja historije s vase strane Drine.

Dakle, jel imate ili nemate originalni dokument ili povelju ili bilo sta prije Osmanlija? Lazar pada takodje u vrijeme pod Osmanlijama, jer je vrijedno placao danak i cerkicu spremio za Bajazita, samo sto mu je Bajazit uzeo i cerku i zenu a i zivot.

Navedi jednog jedinog istoričara koji osporava postojanje i autentičnost Dušanovog zakonika ?

Poslednja izmena:
Jeli uvreda najvise sto mozes?
Znaci, prijepis ste sacuvali a original ne? i to nekoliko prijepisa, i prijepis prijepisa? :hahaha:
I ne znas koji je dokument najstariji? Pa koliko razreda imas?
Сачували би смо ми и оригинал поред свих тих преписа али од страних окупатора и домаћих балавандера то није било могуће.
Ево ово ти је оригинал:
Miroslav%27s_Gospel_001.jpg

имаш ли шта старије?

DAI kaže da Srbi potječu iz dijela koji se zove Boiky! Američki povjesničar Paul Robert Magocsi navodi da tamo žive Bijeli Hrvati.
http://carpatho-rusyn.org/cra/chap3.html

Gdje ti vidiš u DAI Bosnu kao dio Srbije???

U dijelu O Srbima i zemlji u kojoj oni stanuju

- - - - - - - - - -

Сачували би смо ми и оригинал поред свих тих преписа али од страних окупатора и домаћих балавандера то није било могуће.
Ево ово ти је оригинал:
Miroslav%27s_Gospel_001.jpg

имаш ли шта старије?

Ono što "on ima" je u stvari ista kulturna baština kao ovo, isti jezik, isto pismo, isti stil... tj. pripada istom narodu ;)

Samo što je Miroslavljevo jevanđelje mnogo važniji spomenik i par godina stariji (mada je to totalno nebitno)... Povelja bana Kulina nije nikakav dokaz državnosti, a još manje samostalnosti... takve povelje izdaju skoro svi primorski gradovi...

U dijelu O Srbima i zemlji u kojoj oni stanuju

Ja tu nigdje ne vidim spominjanje Bosne. Ne znam. Možda se tvoj i moj prijevod razlikuju... Istina na samom kraju spominje zemlju koju zove BOSONA, ali samo zato da bi je odvojio od Srbije i da kaže da su u Bosoni dva grada: Katera i Desnik.

A jesi li pročitao onaj dio gdje kaže da su Bugari opustošili Srbiju i većinu stanovništva odveli u Bugarsku, a da je manji dio pobjegao u Hrvatsku? I kad je Časlav pobjegao i vratio se u Srbiju nije našao ni 50 ljudi BEZ ŽENA I DJECE koji se bave lovom! Shvacaš li što to znači?

Jedan tip: nije izmisljena ploca izmisljenog kralja Tomislava...

Hm, zanimljivo. Pojasni to, molim dokaze za to sto si napisao!

I objasni tko živi u Bosni u 9. i 10. stoljeću? Koji narod/narodi? Zamolio bih dokaze za ono što ćeš napisati. Mene su učili da Turci i Islam dolaze u Bosnu u 15. stoljeću. I koje je nacionalnosti po tebi ban Borić, otac Kulina bana?

Ja tu nigdje ne vidim spominjanje Bosne. Ne znam. Možda se tvoj i moj prijevod razlikuju... Istina na samom kraju spominje zemlju koju zove BOSONA, ali samo zato da bi je odvojio od Srbije i da kaže da su u Bosoni dva grada: Katera i Desnik.
Градови Босне су у одељку који говори о Србима, Босна се помиње у реченици која набраја градове у Србији.

Штавише, кнежевине се граниче овако:

Њихова (хрватска) је земља била подијељена у 11 жупанија а то су: Хлебиана, Тзензена, Емота, Плеба, Песента, Паратхалассиа, Бребере, Нона, Тнена, Сидрага, Нина, а њихов бан (боанос) има (у власти) Крибасан, Литзан, Гоутзеска.

Сада, речена Хрватска и остале словенске земље овако су распоређене: Дукља је суседна драчким тврђавама, мислим на Елис(Љеш) и Елкунион(Улцињ) и Антибарин(Бар), те се протеже све до Декатере (Котор), а на страни планине, земља је суседна Србији. Од града Декатера почиње подручје Травунија, те се протеже све до Рагузе(Дубровника), а на страни планине земља је суседна Србији. Од Рагузе(Дубровника) почиње кнежевина Захумље и протеже се све до реке Оронтион (Неретва), а на страни морске обале суседна је Паганима, али на страни планине земља је сусједна Хрватима на сјеверу а напред Србији. Од реке Оронтион почиње Паганија и протеже се све до реке Зентинас (Цетине), она има три жупаније, Растока и Мокро и Дален. Две од ових жупанија односно Растока и Мокро, леже на мору, и имају бродове, али Дален је удаљен од мора, и они тамо живе од пољопривреде. Њима су суседна четири острва, Мљет, Крк, Брач и Хвар, најпогоднији су и плодни, са напуштеним градовима на њима и са много маслињака, на којима су они насељени и држе своја стада, од којих живе. Од реке Цетине почиње земља Хрватска и протеже се уздуж, на страни обале све до граница Истре, а то је до града Лабина , а на страни планине, на неки начин, прелази преко провинције Истре, а у подручју Цетине и Хлебена постаје сусед Србији. То је зато што земља Србија лежи пред другим земљама, али на северу она је сусед Хрватској а на југу Бугарској.
Дакле да сумирам:

Најисточније жупе Хрватске су Имота, Плива и Ливно.
Источно од Цетине и Ливна је Србија.
Северно од Захумља, Травуније и Дукље је Србија.
Босна се не помиње јер није посебна држава, већ је унутар Србије. Или то или је са све 4 стране окружена Србијом а да се правимо да није њен део.

A jesi li pročitao onaj dio gdje kaže da su Bugari opustošili Srbiju i većinu stanovništva odveli u Bugarsku, a da je manji dio pobjegao u Hrvatsku? I kad je Časlav pobjegao i vratio se u Srbiju nije našao ni 50 ljudi BEZ ŽENA I DJECE koji se bave lovom! Shvacaš li što to znači?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(figura)

Уосталом да је стварно тако било, нити би та држава остала да постоји, нити би Часлав био у стању да туче Угре пошто је повратио власт у Србији. Ако би ценили неко бројно стање на основу горенаведеног податка, мислим да би се то могло односити на властелу, бољаре, тј највеће великаше иначе окупљене око владара.

Hm, zanimljivo. Pojasni to, molim dokaze za to sto si napisao!

I objasni tko živi u Bosni u 9. i 10. stoljeću? Koji narod/narodi? Zamolio bih dokaze za ono što ćeš napisati. Mene su učili da Turci i Islam dolaze u Bosnu u 15. stoljeću. I koje je nacionalnosti po tebi ban Borić, otac Kulina bana?

Turci dolaze u Bosnu u 15. vijeku kao i Islam, tacno. Nacionalnosti nema u to vrijeme, pobogu, valjda to znas. A Ban Boric je dosao iz Slavonije, za njegovo rodjenje nema dokaza, ali neki dokumenti govore da je dosao iz Slavonije.

Ti naravno znas da je danasnja Hrvatska nastala od Hrvatske, Slavonije, Raguse, Histrie i Dalmacije? i to samo po osnovu religije.

Jos nesto?

- - - - - - - - - -

Градови Босне су у одељку који говори о Србима, Босна се помиње у реченици која набраја градове у Србији.

Штавише, кнежевине се граниче овако:

Дакле да сумирам:

Најисточније жупе Хрватске су Имота, Плива и Ливно.
Источно од Цетине и Ливна је Србија.
Северно од Захумља, Травуније и Дукље је Србија.
Босна се не помиње јер није посебна држава, већ је унутар Србије. Или то или је са све 4 стране окружена Србијом а да се правимо да није њен део.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(figura)

Уосталом да је стварно тако било, нити би та држава остала да постоји, нити би Часлав био у стању да туче Угре пошто је повратио власт у Србији. Ако би ценили неко бројно стање на основу горенаведеног податка, мислим да би се то могло односити на властелу, бољаре, тј највеће великаше иначе окупљене око владара.

De da prvo vidimo dokument o kojem govorimo, tj. originalni Dusanov zakonik, ako moze :hahaha:

Napisite mi da ne postoji, pa da vas ostavim da sirite bajke.

Nadji mi danas jednog ozbiljnog i uglednog historicara koji ce ti priznati da Bilderbergeri i Iluminati vladaju svijetom.

Ja ne mogu da tvrdim da se oko tog kanapa nije okupilo malo paučine ali ono što je sigurno to je da sem paučine i tog kanapa koji drži uši u tvojoj glavi nema ništa što bi bar malo ličilo na mozak pa svaka reč koja je izgovorena iz te šupljine odzvanja od gluposti.
Zamolio bih moderaciju da ovog glupog čoveka odstrani iz rasprave sa foruma istorije, jer je ovaj forum namenjen da se nešto nauči a od ovog člana jedino što se može naučiti to je kako zvuči promaja tuposti . Najbolje bi bilo da se uputi na forum alternativne nauke i teorije zavere pa tamo neka brabonja o Dušanovom zakoniku kao zaveri jer jedino tamo ima smisla pisati o tome.

koji dokument stariiji od povelje kulina bana?

- Povelja Kulina Bana napisana 1189. godine.
- Povelja Nemanje i Miroslava Dubrovčanima napisana 1186.

novakovi-povelja-nemanje-1.jpg

novakovi-povelja-nemanje-2.jpg

Miklošić prenosi samo potpise;

miklosistefan-nemanja-11-1.jpg

- Povelja Nemanje Kotoranuma napisana 1186.

uredba-za-grad-kotor-iza-1.jpg

Ovo naravno nisu najstarije južnoslovenske povelje.

Poslednja izmena:
A Ban Boric je dosao iz Slavonije, za njegovo rodjenje nema dokaza, ali neki dokumenti govore da je dosao iz Slavonije.

Немам појма шта бих и да ли бих ишта мислио када бих се сматрао Бохшњаком, али овако српски – не бих се уопће питао одакле је дошао неко за кога нема доказа ни да је рођен. :lol:

Postavljam tabelu od Josipa Vrane sa ortografskim razlikama u tri pronađena zapisa Povelje Kulina bana pa u vezi toga jedno pitanje za jarana Mujicu ; koji je od ova tri zapisa originalni ??

josip-vran-ortografske-r-1.jpg

Josip Vrana , Da li je sačuvan original isprave Kulina bana, Radovi staroslovenskog instituta , knjiga -2 , Zagreb 1955.

Poslednja izmena:

Back