- Poruka
- 29.798
Dobro ajd, dajem ti ovdje za pravo, to sam i ja pomislio.Prestala sam gledati čim sam vidjela da je u pitanju pekara
A i ko zna gdje u Bosni![]()
Nego stvarno treba pravac na Baščaršiju u nadi da će se pronaći netko.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dobro ajd, dajem ti ovdje za pravo, to sam i ja pomislio.Prestala sam gledati čim sam vidjela da je u pitanju pekara
A i ko zna gdje u Bosni![]()
Ali to nije tačno. Jedina stvar oko koje se slažemo i ona je laž.Da, koliko sam video u celoj Bosni su složni oko toga da burek sa sirom ne postoji. To je tako u oba entiteta. U vezi toga se izgleda jedino i slažu.![]()
Ceo bliski istok jede borek sa različitim nadevima samo su se Srbi tri vere napravili pametniji od turskih učitelja koji su ih naučili da tegle testo.Ali to nije tačno. Jedina stvar oko koje se slažemo i ona je laž.
Pandan bureku je savijača.Ceo bliski istok jede borek sa različitim nadevima samo su se Srbi tri vere napravili pametniji od turskih učitelja koji su ih naučili da tegle testo.
Btw kod mene u Banatu se to zove gibanica uslatko.
Može s ludajom, jabukama, višnjama, orasima, a može i sa mesom sirom. Uslatko, a slano.
Ustvari radi se o tome da se testo sa kvascem zove ukiselo, a tegljeno bez kvasca uslatko.
To kad se peče u rerni.
Kad se to isto jelo peče u tiganju, onda se zove gibančice ili savijače.
Borek je turcizam, a mi imamo naše lepe srbske izraze savijača, pita i gibanica.
Ja pitu zovem pita.Ja pitu sa mesom zovem - burek, sa sirom sirnica, sa zeljem zeljanica, sa krompirom krompiruša.
To je kod nas u BiH tako a da li je ispravno? Nije.
Mislim da je čak doslovno u pitanju prevod na srpski.Pandan bureku je savijača.
Pa i ja pitu zovem pita ali kad nabrajam koje pite postoje onda onako nabrajam.Ja pitu zovem pita.
Punjenje može da bude čim god hoću.
Pitanje je hranjenje.Pa i ja pitu zovem pita ali kad nabrajam koje pite postoje onda onako nabrajam.
Inače i Amerikanci imaju pitu ali to trk ne liči ni na šta naše.
Pa da, svima nam je korijen iz staroslavenskog jezika, Hrvati kažu tisuća kao i Rusi.Pitanje je hranjenje.
Sećam se kao dete da sam slušao kako stariji ljudi govore kako su spremili piću za stoku za zimu.
Misleći na seno, tuluzinu, detelinu.
U ruskom se za hranu kaže i danas pišća.
Tisuć je deset stotina.Pa da, svima nam je korijen iz staroslavenskog jezika, Hrvati kažu tisuća kao i Rusi.
Burek je turcizam koji se odomaćio u našem jeziku ali se koristio samo za pitu sa mesom u BiH, koriste ga sva tri naroda jer i pričamo istim jezikom, bosanski jezik ne postoji niti je ikada postojao, naučno, lingvistički. Ali dobro, svi jezici pozajmljuju i strane riječi.
Recimo "bre" je turcizam ali karakterističan samo za Srbiju ali ne i Bosnu iako znamo da su te obje srpske kraljevine porobile Osmanlije.
Meni na bivšem radnom mjestu kaže kolega, Hrvat iz bosanske Posavine, nakon što se zamislio malo: "Ali zapravo burek znači pita. Tako da vi ovdje preciznije kažete - burek sa sirom, burek s mesom."Pošto se u Bosni svi narodi i narodnosti u oba entiteta slažu da je burek samo s mesom, mogli bi da osnuju stranku koja bi bila otvorena za sve građane BiH. Recimo naziv "Samo burek s mesom!".
Možeš po Dalmaciji jako često čuti 'iljadu, pa i po ostatku Hrvatske, iako rijeđe.Pa da, svima nam je korijen iz staroslavenskog jezika, Hrvati kažu tisuća kao i Rusi.
Istina, istina...Ti nazivi su tipicni samo za Bosnu.
Nisu to pravilni nazivi kojima sad svi treba da se povinujemo.Obzirom da burek dolazi sa Bliskog istoka i da su ga kod nas doneli Turci, koji ga zovu: burek sa mesom, burek sa sirom itd. jasno je da Bosanci pogresno zovu burek sa sirom.
Mogu kod sebe da ga zovu kako hoce, ali da druge ne gnjave nekakvim sirnicama i zeljanicama.
Sta me briga.Istina, istina...
Samo što nema šanse da bi oko toga popustili.
![]()
Objasniš im da su smešni pred društvom i da malo edukacije ne boli.Sta me briga.Neka ga zovu kako hoce.
Ali je neverovatno.Uzmes tudji recept, promenis mu naziv i onda krenes druge da maltretiras da ga tako zovu.
Odoh na planinu.
Cmok ti.![]()
Развлачиш јуфке, развлачиш и засврби те... а никог у близини да те почеше. Шташ онда?Ja sam lepršava,mlada i sposobna, nakon umnog rada kojim zarađujem novac razvlačenje jufke mi dođe kao odmor. Ne volim jesti pite koje je razvlačio neko ko je možda počešao dupe ili muda dok je to radio a nije ruke oprao![]()