Burek

tako deluje zbog fotografije.. i ajfelov toranja izgleda 10cm :D
Baby Reaction GIF

Negde u početku ove teme mislim da je Pinocchio napisala nešto u stilu da burek (treba da) ide "na FRTALJ"...

E sad, ovo je test pitanje za burek "akademike" - pošto se u Beogradu (za razliku od većine drugih krajeva) burek meri i prodaje na grame da vidimo ko zna da navede neke beogradske pekare (da ih uopšte ima??) koje burek prodaju na frtalj (četvrtine) i osmine (baš bih voleo da saznam za takve)?

Znam (zasad) za samo jednu takvu (na N. Beogradu) jer sam slučajno ušao (pre par godina) i tako su mi prodali (3 osmine)... ali mi je gazda objasnio (pošto sam se baš iznanadio) da je on malo pre toga baš "doselio" radnju iz Niša i da je namerno to "na četvrtine" zadržao (možda se i on posle priklonio "meračima bureka na vagu"). Znači, cenovnik mu je bio na četvrtine i osmine (nije uopšte imao upisane cene bureka u kg)

Poslednja izmena:
ko zna da navede neke beogradske pekare (da ih uopšte ima??) koje burek prodaju na frtalj (četvrtine) i osmine (baš bih voleo da saznam za takve)?
Pa u svakoj mozes da trazis i na grame i na frtlje, svugde ce znati o cemu pricas.

I lakse im je na frtlje, nego na grame, svi znaju da se misli na tepsiju, a i po izlasku iz pecnice, odmah ga izdele na cetrvtine.

Ja prisustvovao sceni kad je musterija trazila 200 gr, a pekar isekao 220 ili 250 tako nesto, pa, kao, pita musteriju "Je l' moze 250?", a musterija kaze "Ne".
I sad ovaj, jadan, sta ce, sece 50 gr dok je jos na vagi i sklanja one froncle od 50 gr ili manje... i gde ce i sta ce sad sa njima...

Uzas.

Poslednja izmena:
Pa u svakoj mozes da trazis i na grame i na frtlje, svugde ce znati o cemu pricas.

I lakse im je na frtlje, nego na grame, svi znaju da se misli na tepsiju, a i po izlasku iz pecnice, odmah ga izdele na cetrvtine.

Nije baš tako jednostavna priča... Naravno da možeš i u Beogradu da tražiš da ti ISEKU četvrtinu od kruga ali će četvrtinu opet stavljati na vagu i meriti tačnu gramažu (jer im je cena određena za kg). A postoje još uvek i pekare u Beogradu (uglavnom stare) gde je i to "nemoguće" jer su im bureci u onim ogromnim tepsijama i ceo burek je kod njih recimo 2,5 kg, možda i 3,5 kg pa i moraju da mere isečen komad (mnogo manji od četvrtine) da bi tačno naplatili... jer bi tu prava četvrtina bila nekad 760 gr a nekad i 900 gr (moja "teorija" je da je beogradski običaj merenja gramaže i naplaćivanja na meru i počeo jer su verovatno u Beogradu nekad svuda i bile te ogromne tepsije). Dakle, nije cilj moje potrage gde mogu da mi daju isečenu četvrtinu a opet naplaćuju po težini (moraju opet da stave na vagu da bi mi izračunali cenu) već gde je u Beogradu četvrtina (ili osmina) MERNA/obračunska JEDINICA za plaćanje (kao u Jagodini ili u Nišu npr. - tamo niko ne stavlja te osmine i četvrtine na vagu pre naplate već se zna da npr. osmina bureka košta recimo 110 dinara i to je to).

Naravno - ovaj način van Beograda je moguć jer tamo nigde i nema tih većih bureka već je tepsija bureka svuda van Bg "okruglo" 1 kg tako da su i te njihove tzv. četvrtine i osmine zapravo "zamaskirane" težinske jedinice (kragujevačka četvrtina je isto što i beogradskih 250 gr a osmina 125 gr)... ali to omogućuje mnogo brži rad pri prodaji/naplačivanju (bez gubljenja vremena na stavljanje na vagu za svakog kupca)... doduše i sprečava privilegiju koju imaju kupci u Beogradu da mogu da se razmaženo nećkaju da l hoće baš 285 gr ili im je i 305 gr u redu

Poslednja izmena:
Aaa, ti bi fiksnu cenu za frtalj, bez merenja, gde je tepsija kilo?!
Ne znam, ne zalazim i ne hranim se po pekarama...

Valjda ima po starim, tradicionalnim, visegeneracijskim BG pekarama...

Aaa, ti bi fiksnu cenu za frtalj, bez merenja, gde je tepsija kilo?!
Upravo to (jer tako je svuda van Beograda ... zato je ljudima iz tih mesta čudno kad vide beogradsko stavljanje na vagu i merenje težine bureka) - gde u Beogradu ima tako nešto?
Valjda ima po starim, tradicionalnim, visegeneracijskim BG pekarama...
Ne, baš u tim višegeneracijskim starim beogradskim nema jer su kod njih često ogromni bureci od više kila u ogromnim tepsijama (što sam gore opisao)

Back