Quantcast

Будизам...

ucencovjek

Aktivan član
Poruka
1.745
Проблем са хришћанством као и са свим другим религијама је у догматизму, форми испред суштине.
I u Budizmu postoji forma. U tradicionalno budistickim zemljama, forma je ispred sustine. A koliko tek sujeverja ima. Lepo da se cudis do koje mere je moguce nesto izvitoperiti.

To je kao kada bi neki bas poseban pravoslavni monah odrzao niz predavanja na Tajlandu, odusevio posetioce tako da pozele da dodju u Srbiju, na sam izvor tog ucenja. Koliko bi se razocarali?

Ne vidim u Isusovom, Budinom ili Krisninom ucenju problem. Do mene je koliko cu uzeti.
To je zbog prirode duha. Mislim da je jedan od glavnih problema ne razlikovanje umnog i duhovnog.
Ljudi naivno misle da je umno samo sto se tice misli, medjutim i nauka i psihologija govore da um moze da utice na osecanja, tj da stvara osecanja.
Neki su to podelili na duhovne emotivne impulse - osecanja, umne - emocije. Uglavnom nije bitno kako se kaze, al je bitno da se napravi razlika izmedju to dvoje.

I sad fora je sto prava duhovna osecanja retko kad osecamo, vise ima emocija, na dnevnoj bazi. I tu je taj veliki previd, svako tumaci kako hoce. naravno svako je alav da svaki iole emotivni nadrazaj smatra, "veliki duhovnim nadahnucem" u tu nastaje velika greska u svesti vernika, koja je ionako nedovljno izvezbana, zbog dogmatike koju ste spomenuli.

I to je to, na kraju dobijemo da je dogma ispred sustine, jer um dosta fabrikuje osecaje, na licnom planu to se manifestuje kao mesavia kolektivnih i licnih fantazija/promisljanja, jedna zajebana bucka, i sto se vise i ide u tom pravcu dalji smo od duha, a tako propala religiiznost se oznazuje dogmom :)
 

gost 88651

Iskusan
Banovan
Poruka
6.101
Evo napisaću svoje...mišljenje, ajde da tako napišem.

Ti 'budizmi' su vrhunac gordosti.

Nema tu ljubavi prema drugom.

Ni Buda mislim da nirvanu nije opisao kao ljubav.

Ljubav je, po mom shvatanju, kad si zainteresovan za nekog, možda može tako da se kaže.

Šta je Buda radio.

Sedeo...

Učio i druge da sede.

To je budisam...okreneš se sebi a druge ko... šiša.

Anestezija.

To nije budnost, nego vrhunska anestezija.

Čak i Dalaj Lama mislim da je rekao 'sleep is the best meditation.'

Zato možda buđenje bude malo zeznuto.

Hrišćanstvo je život, borba, ljubav, opštežiće.

Hrišćanstvo je budnost.
„Nije dobro da čovek bude sam.” Bog
 

agatha

Buduća legenda
Poruka
45.441
Mogu al neću:D
Ovde je toliko o tome pisano

Jednostavna opcija - SEARCH
i eto mnogo objašnjenja
Ovo je divna tema sa vrlo kvalitetnim tekstovima koji su zaboravljeni
Koga STVARNO zanima, nek je prelista

Nedostaje mi Ukupno:(
 
Poslednja izmena:

coco bill

Poznat
Poruka
7.528
Razmišljajući o našim identifikacijama i vezivanju sa životom i događajima u životu, setio sam se jedne priče koju sam pročitao negde na netu, ali ne znam tačno gde, pa ću pokušati što vernije priču da prepričam jer sam je dobro upamtio.
Nazvaću je "Priča o Velikom Čarobnjaku"

Jednog učenika je mučilo pitanje zašto ne može da prevaziđe zakone u kojim živimo i postigne besmrtnost. Tražeći odgovor na svoja pitanja upućen je na Velikog Čarobnjaka, tvorca svih iluzija, sveta snova i identifikacije. Učitelj ga je doveo kod čarobnjaka i upozorio ga:

- Kada se susretneš sa Velikim Čarobnjakom, on će pred tobom stvarati razne slike i iluzije, ali ti ne smeš nikako da uđeš u taj iluzorni svet, moraš ostati svestan da je to sve iluzija i, zapamti, ne smeš prozboriti ni reč. Moraš ostati sve vreme samo nemi posmatrač, svestan sebe i potpuno nem na sve pokušaje kojim će Veliki Čarobnjak pokušati da izvuče iz tebe reč kao dokaz da si se identifiovao sa iluzijom koju ti je servirao.


Kada je ušao u poluzamračenu prostoriju seo je preko puta Velikog Čarobnjaka koji je izvadio svoju magičnu lulu iz koje se lagano širio dim u kojem počeše da se pojavljuju svakakva bića i likovi. Odjednom na njega nasrnu ogroman džin užasnog lica. Učenik oseti veliki strah, ali ostade miran i nem na ovu pojavu. Ostao je miran i kad mu se šišteći uz nogu uspuzala otrovna zmija i kad je na njega skočio razbesneli tigar.

Osetio je neizmernu radost kada se pred njim ukazao zlatni presto vladara svih svetova i kada je čuo njegov glas:

- Ti si svojim ponašanjem i vrlinama zaslužio da sediš na ovom prestolu i vladaš svetom!

Ali se učenik nije ni pomerio. Ostao je tih i miran na sve što mu se događa.
Tada bi bačen u pakao gde dovedoše njegovu ženu i na njegove oči je izložiše paklenim mukama. Žena ga je vrišteći preklinjala da prozbori makar jednu jedinu reč i tako je spasi muka. Ali učenik se sećao upustva koje je dobio od učitelja i ostao nem na sve iluzije koje su izranjale pred njim. Tada ga vladar pakla, besan zbog njegovog stava, ubije i isčupa mu srce.
Proživeo je iskustvo umiranja u najstrašnijim mukama, te ponovnog rođenja u telu žene, ali je u svim tim iskustvima zadržao misao da je to sve iluzija i da je on samo nemi posmatrač, svedok te moćne igre iluzija koja se u njemu odvijala.

Tu svest je imao kada se našao u telu devojčice, ljupke i umiljate ali neme od rođenja. Vremenom je postala vredna devojka nadaleko čuvene lepote. Dolazili su mnogi prosci, ali su odustajali kad su uvideli da devojka ne govori. A onda se pojavio jedan prosac koji nije hteo da odustane. Pored lepote, još više ga je privlačila misterija koje je zračila iz neme devojke.

Rodila mu je predivnog dečaka i neko vreme su živeli jako srećno. Ali ubrzo muž počne da se žali što njegova žena ne govori i poče da je preklinje:

- Ako nećeš za mene, onda za ljubav ovog deteta, progovori bar jednu reč.

Žena je bila sva skrušena, ali je i dalje ćutala. Suprug ju je sve češće saletao molbama da progovori, da bi u nastupu besa u jednom trenutku zgrabio dete za nogu i svom ga snagom tresnuo o zid.
Žena, odnosno učenik koji je sve vreme svesno svedočio iluzijama koje mu je Veliki Čarobnjak priređivao, se u tom trenutku zaboravi i kriknu:

- NEEEEEEEEEE!

U tom trenutku se probudi i nađe se oči u oči sa Čarobnjakom koji mu reče:

- Dragi moj, bio si svedok svim iskušenjima od straha, slave, patnje, tuge, radosti, besa, ali ljubav prema najmilijim te je napravila od posmatrača do učesnika drame na pozornici iluzija. Da si u tom poslednjem iskušenju uspeo, popio bi besmrtni napitak i napustio bi kao slobodno biće ovaj svet snova. Sada možeš da se vratiš uobičajenom životu smtnika, nastavljajući da ulažeš napor u pamćenje sebe, sve dok ne budeš spreman za nova iskušenja koja te čekaju.
 

svesnaglista

Legenda
Poruka
53.807
I da mi je samo jasno zašto ste plaćali onu skupu advokaticu koja vas je drala kada se na kraju sve to lepo rešilo. Jedino mi je žao što je Branko sada otišao i tek onda je stiglo rešenje.
A neka i advokati zarede neki dinar.

Neće Branko nigde. On tako malo ode na školovanje, pa se vrati.

:bravo:
:)

Eto vidis da "napredna Srbija iz dana u dan sve vise i vise napreduje"...
Srbija napreduje, ali ni Budizam ne zaostaje.
 

Padre

Poznat
Moderator
Poruka
8.757
До сада су регистроване две будистичке заједнице у Србији... Било је време. Ипак је у Београду био изграђен први будистички храм у Европи :)
 

agatha

Buduća legenda
Poruka
45.441
I to iz moje Vadžrajane :heart2:
Kalmici su mongolsko pleme koji su izbegli iz Rusije posle revolucije a Beograd ih je lepo prihvatio
Mongole je veliki Sakja lama preobratio u Vadžrajanu
Konkretno Kublaj kana
 
Top