Buda i odnos prema obitelji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svašta na ovom forumu čovek može pročitati. :kafa:

Meni je ta priča o Sidarti i njegovoj porodici u početku bila baš teško
svarljiva, pa sam je ostavila negde po strani. Kasnije, kroz dugogodišnji
rad, mogla sam makar da naslutim koliko čovek može duboko da bude
potrešen patnjom sa kojom se prvi put sreće. Može li neko uopšte da
zamisli da do 29. godine nikada ne vidiš bolesnog, starog ili umirućeg
čoveka? Neshvatljivo potpuno.
Koliko su to zaista činjenice, a koliko priče za razmišljanje, pitanje je.
I sta se desilo sa njim u 29 godini.Kakvu
je patnju doziveo.

I sta se desilo sa njim u 29 godini.Kakvu
je patnju doziveo.
Sidartin otac, koji je imao jednog naslednika, strogo ga je čuvao od toga
da bilo kakvu patnju u životu vidi i da se zapita o smislu života. Navodno
je neki astrolog predvideo da će dete biti veliki vođa, duhovni ili svetovni.
Zato se otac pobrinuo da bude svetovni vođa, tako što u palati gde su
živeli nije smelo da bude bolesnih i starih ljudi i što mu je omogućavao
najrazličitija zadovoljstva.
Krišom od oca sa 29. godina je prvi put izašao iz palate i ugledao starog
čoveka, bolesnog čoveka i sahranu. To mu više nije dalo mira. Život
više nije bio ono što je on u palati živeo, već se morao suočiti sa time
da je i on prolazan, da će i njegovo dete jednog dana ostariti i umreti,
da će se možda i razboleti. I krenuo je u potragu za odgovorom, šta je
uzrok patnje.

Sidartin otac, koji je imao jednog naslednika, strogo ga je čuvao od toga
da bilo kakvu patnju u životu vidi i da se zapita o smislu života. Navodno
je neki astrolog predvideo da će dete biti veliki vođa, duhovni ili svetovni.
Zato se otac pobrinuo da bude svetovni vođa, tako što u palati gde su
živeli nije smelo da bude bolesnih i starih ljudi i što mu je omogućavao
najrazličitija zadovoljstva.
Krišom od oca sa 29. godina je prvi put izašao iz palate i ugledao starog
čoveka, bolesnog čoveka i sahranu. To mu više nije dalo mira. Život
više nije bio ono što je on u palati živeo, već se morao suočiti sa time
da je i on prolazan, da će i njegovo dete jednog dana ostariti i umreti,
da će se možda i razboleti. I krenuo je u potragu za odgovorom, šta je
uzrok patnje.
A nije ili jeste priskocio da pomogne tim bolesnicima.

Kako da im pomogne?
Da ne lupam.ja.Samo delic ove kratke price od naseg svetitelja .mardarija.Uzmi pricitaj celu ako oces nije dugacko.

Драги читаоче! За мене неће бити веће радости од те ако се ти, прочитавши ово неколико страница, сјетиш немоћних старица и свих таквих са којима се судбина сурово поиграла, који се умјесто топлог кутка стискају у хладним полуразрушеним кућама, који су кочећи се од студени и трпећи мученичку глад спремни проклети богате и имућне и сво окружење и саме себе. Сјети се њихове тешке судбине. Глад,хладноћа, голотиња, унутрашња страдања – то је њихова судбина, то су руже којима је посут њихов животни пут, то су цвјетови са којима се сусрећу свако јутро и вече.

Огледни се, драги читаоче, на њихова блиједа испијена лица, на њихове главе и руке које се тресу као сјенке некога другог нама невидљивог свијета. Зар је то људски живот? Није и није! Несрећници! Живот њихов пун је страдања, одрицања, моралних мучења, жалости, болести.

Они немају друга коме би повјерили своје јаде, своја страдања. На животном путу они не сусрећу саосјећајног човјека који би им се љубазно осмијехнуо и својим топлим сажаљењем загријао њихову душу. Ко ће утолити њихову физичку глад? Ко ће топлим саучешћем отјерати њихове мрачне мисли? Ко ће њежношћу и љубазношћу загријати њихова хладна срца и душе? Ко? Ко? Ко, ако не ти, љубазни читаоче? Кад осјетиш потребу за блискошћу, Христа не тражи на радосним и веселим мјестима и гозбама. Не, тамо га нећеш наћи. Не иди тамо гдје људи усхићени варљивом срећом препуњавају тргове, баште и позоришта. Не иди тамо! Тамо Га нећеш наћи!
Иди тамо на крај Кишињева, Он тамо има тихи кутак. Иди тамо, тамо ћеш се са Њим срести, тамо ћеш Га наћи кад унесеш зрак свјетлости у тамни безнадежни живот бивших жена и мајки.

А кад видиш човјека – ближњега свога, који је у мучном тражењу истине и Бога сишао са правога пута, и у сумраку опасних лутања без компаса и свијетла тражи лик Христов, спасавај га од погибије и пропасти, поведи га тамо гдје Христос у јауцима обитава, покажи му тихи кутак Христов.

Поведи тамо и све пале који су оптерећени бременима гријеха и оне који лутају под притиском лажи и зла и све који се кају због учињених љутих грехова – поведи их у тихи кутак Христов и нека се тамо искупљују дјелима милосрђа.

Ти, богати и имућни, одазови се на зов и тугу оних који страдају, пружи им руку помоћи, не пролази равнодушно поред њих, јер у том случају, ни тебе на Страшном Суду неће препознати Господ Христос, нити ће те примити у вјечне обитељи.

Ти који тражиш Господа Христа у прашуми сујетног живота иди код несрећних и оних који страдају, од њих ћеш научити вјеру и трпљење. Иди и спусти се у доњи дио града и тамо ћеш наћи тихи кутак Христов.

Ући ћеш у скромну, али чисту и пријатну просторију гдје ћеш видјети дивна дјела милосрђа учињена у име завјета Христовога. То је тај тихи кутак Христов којега сам ја прије три године нашао. То је тај тихи кутак Христов у Кишињеву.

Брошура „Тихи Кутак Христов“, штампана је 1912. године у Кишињеву, и сав приход од књиге био је намијењен да се преда на корист дома за немоћне старице.

ЈЕРОМОНАХ МАРДАРИЈЕ УСКОКОВИЋ

Са руског језика превео Александар Вујовић,
професор Богословије Светог Петра Цетињског
и уредник Катихетског програма Радио Светигоре

Манастир Острог
Свети Доситеј Загребачки и
Оданије Рождества Христовог,
13. јануара 2019. год.

(Преузето из часописа Светигора, број 277, баскрши број, април 2019.)

Преузето са-eparhija.me

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back