141. psalam analiza i prevod prema masoretskom tekstu, aramejskom Targumu i Septuaginti.

Gedeon

Elita
Poruka
17.081
Baveći se analizom i prevođenjem psalama, analizirao sam 141. psalam (prema masoretskoj numeraciji) prema masoretskom tekstu, aramajskom Targumu i Septuaginti. Pa, da podelim to s vama..Da ne ulazim previše u detalje i donosim reč po reč sa prevodom sa hebrejskog, grčkog i aramejskog, doneću poznate prevode.
Evo kako izgleda prevod tog psalma kod Daničića i drugih:
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?gid=619&prijevod=
Milin uopšte ne sledi masoretski tekst (a navodno prevodi sa njega):
https://srpski.global.bible/bible/c...ID1sK0Eld6WO1jFpv9PuSTtiPnM7zX_JTL4-oeSzhNLMI
Novi srpski prevod:
https://srpski.global.bible/bible/3...ID1sK0Eld6WO1jFpv9PuSTtiPnM7zX_JTL4-oeSzhNLMI
Savremeni srpski prevod:
https://srpski.global.bible/bible/7...ID1sK0Eld6WO1jFpv9PuSTtiPnM7zX_JTL4-oeSzhNLMI

Gledajući kritička izdanja Septuaginte (prema rukopisima iz Rima i Aleksandrije), ona idu za masoretskim tekstom, naročito u stihovima 5-7 koji su dosta nejasni u masoretskom tekstu, ali Lukijanova recenzija Septuaginte (koju koristi Grčka crkva) ima drugačiju verziju navedenih stihova. Jeronimova Vulgata takođe sledi masoretski tekst.
Pogledao sam kako stvari stoje u Aramejskom Targumu i zanimljivo je da se tekst poklapa sa Lukijanovom recenzijom Septuaginte tj. onim tekstom koji koristi Grčka pravoslavna crkva.
Uzeo sam jedan prevod sa masoretskog teksta (Novi savremeni prevod od Metafizike) i ispeglao ga prema aramejskom Targumu (ne 100 odsto). Evo kako to izgleda kad se koriste tri tekstualna izvora - osnova je masoretski tekst:

141. psalam

1 O Gospode, tebe prizivam. Požuri ka meni! Prigni uho glasu mome kad te dozivam!
2 Neka molitva moja pred tobom bude kao kâd, podizanje ruku mojih kao večernji prinos.
3 Postavi, Gospode, stražu na usta moja, čuvara na vrata usana mojih.
4 Ne daj srcu mome da se prikloni ikakvom zlu, pa da u zloći sramotna dela činim zajedno s ljudima koji zlo čine, i ne daj da jedem poslastica njihovih.
5 Ako me udari pravednik, to je znak ljubavi, ako me ukori, to je ulje za glavu moju koje glava moja neće odbiti. Molim se da zlo više ne čine zli.
6 Kada sudije njihove budu bačene niz liticu, tada će narod shvatiti da su reči moje bile istinite.
7 Kao što su drva rasuta po zemlji kad ih ko cepa i teše, tako će se rasuti kosti njihove još pre groba.
8 Oči su moje u tebe uprte, Gospode, Bože. Ti si utočište moje. Ne daj da duša moja u smrt ode.
9 Sačuvaj me da se ne uhvatim u zamku koju su mi postavili, čuvaj me od klopki onih koji zlo čine.
10 Svi će zli pasti u mrežu koju su sami postavili, a ja ću sve to izbeći.

Poslednja izmena:
Napomene:
Za drugi stih "Neka molitva moja pred tobom bude kao kâd, podizanje ruku mojih kao večernji prinos."
aramejski Targum donosi kao "kad u svetilišta" tj. hramu.
Za 3. stih "Postavi, Gospode, stražu na usta moja, čuvara na vrata usana mojih."
aramejski Targum umesto čuvara navodi anđela što je jasno i iz samog masoretskog teksta po smislu.
Ostalo se sve u ovom psalmu u aramejskom Targumu preklapa sa Septuagintom Grčke pravoslavne crkve.
U 6. stihu: "Kada sudije njihove budu bačene niz liticu, tada će narod shvatiti da su reči moje bile istinite."
Ko su sudije njihove? Sudije koje rade u interesu zlih ljudi (bukvalno bezbožnika, zlotvora). Znači korumpirane sudije.

Poslednja izmena:
Imam u štampanom izdanju prepev psalama od pokojnog dr Aleksandra Birviša. Inače prepevi psalama na našem jeziku su retkost. Koliko znam još jedna takva verzija je urađena u 19. veku. Birvišev prepev je zanimljiv, mada je dosta slobodan i nije mi baš podesan za molitvene svrhe, već više ovako za književno čitanje.
Dr Birviš je radio prevod hebrejskog teksta uz konsultovanje crkvenoslovenske tradicije.
Za svoje potrebe sam "ispeglao" dva psalma za molitvene svrhe, 90. i 91., tj. približio ih polaznom tekstu trudeći se da zadržim pesnički ton.

Evo kako sam ispeglao ta dva psalma. Kako vam se čini?

Psalam 90.

O BOGU I ČOVEKU

1 O Gospode, ti si nama bio utočište od roda do roda.
2 Pre nego što su planine postale, pre sazdanja i zemlje i sveta,
ti si, Bože, pre svakog vremena.
3 Ti smrtnika vraćaš u prašinu, opominješ: "Vratite se, ljudi!"
4 Za tebe je hiljadu godina
slično jednom već minulom danu,
slično smeni jedne noćne straže.
5 Kao voda ti odnosiš ljude,
oni traju kao san što traje;
kao trava jutrom se menjaju,
6 ujutru je cvetala i rasla,
a uveče seče se i vene.
7 Tvoj gnev silni nas proždire strašno, tvoja jarost nama užas nosi.
8 Greške naše ti stavljaš pred sebe,
ti otkrivaš što mi sakrivamo.
9 Kad se srdiš, sav naš život sahne,
kao šapat gube nam se leta.
10 Naš je život sedamdeset leta,
a u jačih osamdeset leta.
Jad i beda - godine najbolje,
hitro prođu i nas više nema.
11 Ko poznaje silu tvoga gneva?
Kakav užas u tvojoj jarosti?
12 Nauči nas tako brojat' dane,
da nam srce mudro postane.
13 Okreni se opet k nama Gospode,
bez tebe dokle?
sažali se nad slugama svojim.
14 Nasiti nas od ranoga jutra,
nasiti nas tvojom blagodaću,
da kličemo tebi u sve dane
u radosti i u zahvalnosti.
15 Koliko smo dana poniženi,
koliko smo leta zlo gledali,
toliko nam radosti podari.
16 Neko očigledno bude na slugama tvojim - delo tvoje,
i na da deci njihovoj - veličanstvo tvoje.
17 Gospod Bog naš nek nam naklonjen bude:
daj trajnost delu ruku naših,
daj trajnost delu ruku naših!

Psalam 91.

GOSPOD NAŠ ZAŠTITNIK

1 Kome zaklon Bog Svevišnji pruža,
kom Svemoćni počinak dariva,
2 taj Gospodu zahvalno kazuje:
„Utočište i tvrđava moja,
Bog moj ti si, uzdam se u tebe.“
3 Bog izbavlja iz ptičarske zamke,
i od pošasti smrtonosne, strašne.