Brus Li je bio ljudski fenomen

Danas ne bi izdrzao ni minut sa vrhunskim MMA borcem, naravno u svojoj tezinskoj kategoriji.
Bio je pionor savremene ultimativne borbe (meni ipak mnogo više svidjaju stari Grci i pankration) i to poštujem.
Bruce Lee je izmislio MMA, kakva tezinska kategorija kad je njegov udarac bio u rangu Muhameda Alija!

Radio ja za Grad Beograd tamo 2004-2007-me i ako se secate kako je izgledao Novi Beograd tih godina ispod Gazele, zeleznicke stanice NBGD, te tamo ka buducem Belviju, kartonska naselja a Beograd dobio Univerzijadu te to tadasnje vlasti iskoriste da srede taj deo grada i oslobode ga favela. Dobro, obavesteniji ljudi kazu da je to uradjeno na pritisak biznismena koji su hteli da izgrade trzne centre i zidaju nove blokove te ih skupo prodaju buducim novobeogradjanima. U svakom slucaju Grad sto milom sto silom krene u iseljavanje nasih crnoputih sugradjana iz tih favela. Iz politickih razloga krenu da grade vise naselja po teritoriji BGD-a ( Zemun Polje, Mirijevo, Jakovo...).
Izgradi se neko kontejnersko-zidano naselje gore na brdu iznad Mirijeva, u tkz Malom Leskovcu gde je inace vec bilo divlje naselje sa istim sastavom stanovnistva, ni jednog stanovnika srpske nacionalnosti, samo manjina. Dobijem ja nalog od direktora da odem tamo i izvrsim nadzor nad gradnjom vodovodne instalacije pa hajde da krenem u taj kraj, no posto nikad pre toga nisam bio tamo pitam ljude u firmi kako i sta do gore. I jedan kolega kaze: "Ides do ulice Brusa Lija pa onda skrenes u Caka Norisa..". Ja mislio da me zayebava ali kad sam dosao gore, nikakvih drzavnih tabli sa nazivima ulica, samo neke rukom ofarbane u plavu boju sa belim natpisom "naziva" ulice. Naletim stvarno na ul.Brusa Lija, i na raskrsnici gle "Caka Norisa" :D

Poslednja izmena:
Jeet Kune Do, skraćeno JKD je hibridna borilačka vještina koju je osnovao i razvio poznati praktičar borilačkih vještina i glumac Bruce Lee sa izostankom klasičnih formi, karakterističnih za tradicionalne borilačke vještine. Vještina se bazira na adaptiranju protivniku i na korištenju različitih tehnika za različite protivnike. Također, Jeet Kune Do se naziva i stilom bez stila. Sam naziv vještine Jeet Kune Do sa kantonškog može se prevesti kao "način šake koja presreće" i nazvana je prema konceptu borbe tako da se presreće protivnikova kretnja ili udarac sa vlastitim udarcem. Svejedno, Bruce Lee je često govorio kako je to samo ime, osobno je nazivao vještinu "umjetnošću izražavanja ljudskog tijela". Proučavajući druge borilačke vještine, Lee je došao do spoznaje da su iste često prekrute i nefleksibilne, te da je realistična borba puna nepredvidljivosti, spontana i neuobičajenih pokreta te da klasične borilačke vještine jednostavno nisu dorasle takvom načinu borbe. Također je govorio da dobar borac mora biti "kao voda" i da se mora kretati fluidno, bez razmišljanja.

Baza Jeet Kune Doa
Baza Jeet Kune Doa dolazi uglavnom od tri borilačke vještine a to su Wing chun, boks i mačevanje. Wing chun, koji je bio Leejeva glavna borilačka vještina kojom se bavio u Hong Kongu je u Jeet Kune Do donio tehnike kontrole centralne linije, udaranje vertikalno postavljenom šakom, tehnike vezanja i konstantnog pritiska na protivnika. Tijekom svojeg istraživanja borilačkih vještina Lee je ugradio i tehnike iz boksa kao što su krošei i aperkati te eskiviranje udaraca izmicanjem glave ili dijelova tijela. Od mačevanja je uglavnom preuzet rad nogu i kretanje tijekom borbe.

Ekonomija pokreta
Kod praktičara Jeet Kune Doa se traži jednostavnost, potpuni izostanak bilo kakvih nepotrebnih pokreta koji troše energiju, efikasnost i direktnost.

Stop udarci
"kad je razdaljina od protivnika velika, protivnik se treba pripremiti kako bi udario, stoga udari ga kada prilazi tebi", govorio je Bruce Lee. "Kada me želiš udariti, moraš doći meni kako bi me dohvatio, tada mi tvoja kretnja daje priliku da te napadnem." To znači presresti protivnikov napad vlastitim napadom umjesto blokirati ga te onda uzvratiti kako se često može vidjeti u ostalim borilačkim vještinama. Praktičari JKD-a vjeruju da je ta tehnika presretanja protivnikova udarca ili kretnje ujedno i najteža tehnika za utrenirati i razviti.

Simultano pariranje udaraca i udaranje
Nadolazeći protivnikov udarac se ne blokira već se parira, tj. blago se skreće putanja udarca i istovremeno se zadaje udarac u protivnika, što je mnogo efikasnije i ekonomičnije od blokiranja pa potom udaranja protivnika.

Udarci nogama
Praktičari JKD-a vjeruju da su glavni ciljevi kod udaranja nogom protivnikove noge, prije svega koljeno, potkoljenica, te genitalije. Za udaranje viših točaka na tijelu se smatra da donose nepotreban rizik blokiranja udarca a također i narušuju ravnotežu borca, te se uglavnom izbjegava udaranje iznad pojasa ili ih se pokušava smanjiti na najmanji moguči rizik i mjeru.

Četiri razdaljine borbe
Udaranje nogama
Udaranje rukama
"Vezivanje" ruku ili drugih ekstremiteta
Grappling
Svi praktičari Jeet Kune Doa bi trebali biti istrenirani podjednako za sve razdaljine borenja. Lee je vjerovao da velika većina drugih borilačkih vještina se specijalizirala samo za jednu ili dvije razdaljine borbe a zanemaruje ostale. Također, znakovito je da su Leejeve teorije o razdaljinama borbe imale veliki utjecaj na polju mješovitih borilačkih vještina(MMA) te da su faze borenja u MMA gotovo jednake kao i kod Jeet Kune Doa.

Oh, kako su se nasi tamnoputi sugradjani odusevljavali Brusom Lijem kraje, 70-tih godina. Otisao ja sa drugarima iz osnovne skole u bioskop 20.oktobar na neki njegov film (nije u Zmajevom gnezdu koji jedini zanm po imenu), lozio se jedan moj drugar na karate i trenirao u Pinkiju te dogurao cak do braon pojasa. Ne bi mi prelazili preko reke da su prikazivali taj film u zemunskim (Central, Sloboda, Jedinstvo) ili novobeogradskim (Jugoslavija i Fontana) bioskopima ali hajde, odemo mi u Balkansku ulicu.
A bisokop pun nasih crnoputih sugradjana koji prave pauzu od sibicarenja i dzeparenja po Shtajgi i Balkanskoj ulici, loze se mladici zesce. Tu scenu su "obradili" i u filmu Munje, dozivljavali su Brusa Lija kao boga.

Sad se setih, gore iznad Mirijeva postoji kraj koji zovu Mali Leskovac, i u njemu su nasi crnoputi sugradjani jednu ulicu nazvali Ul.Brusa Lija, doduse samo nezvanicno. Ne zna da li jos "postoji".
Mislim da je i u "Dom za vješanje" bila neka scena u kojoj Merdžan trenira kung fu.

:mrgreen:

koga je on citirao i gde su ti materijali ?
nije on citirao nego su njegove rečenice postali citati kojih ima svuda po internetu i posebno u njegovim knjigama i knjigama o njemu...on nije bio samo kung fu borac i čovek koji je postavio novi stil koji koristi najbolje iz raznih stilova, on je studirao filozofiju i kazao dosta toga mudrog u svojim intervjuima i knjigama... jedan od meni omiljenih citata je "ako želiš da znaš istinu nemoj da budeš ni za ni protiv"

Poslednja izmena:
Brus Li je bio svestran čovek: izučavao je borilačke veštine, bio je filmski režiser, producent, scenarista, filozof i glumac. Smatra se da je Brus Li jedan od najuticajnijih majstora borilačkih veština prošlog veka. I danas ga ljudi vide kao legendu čija filozofija nastavlja da živi kroz Džit Kun Do, borilačku veštinu koju je on razvio, kao i kroz ono što je pisao.

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka, jednog od najvećih majstora borilačkih veština.

Citati i izreke – Brus Li​

Ne plašim se čoveka koji je 10.000 udaraca vežbao jednom, već se plašim čoveka koji je jedan udarac vežbao 10.000 puta.
Cilj ne mora uvek biti dostignut, ali često služi kao nešto ka čemu stremimo.
Nije dovoljno imati znanje; treba ga primeniti. Nije dovoljno hteti nešto; treba delati.
Greške se uvek mogu oprostiti, ako osoba ima hrabrosti da ih prizna.
Poraz je stanje uma; Niko nije poražen sve dok poraz ne bude prihvaćen kao stvarnost.
Ljudi koji nisu svesni da hodaju u mraku, nikad neće tražiti svetlost.
Ako sebi pravite granice u svemu što radite, fizički ili na bilo koji drugi način, one će ući u svaku poru vašeg rada i života. Granice ne postoje. Postoje samo stepenici, na kojima se ne smete zadržavati, nego morate ići dalje.
Ne zanimaju me okolnosti; ja stvaram prilike.
Prihvatite sve što je korisno, odbacite sve što nije, dodajte nešto što je vama jedinstveno.
Učenje nije kumulativno, već je to kretanje znanja koje nema ni početak ni kraj.
Nemojte se moliti da imate lak život, molite se za snagu da podnesete težak život.
Uvek budi svoj, izrazi svoju ličnost, imaj veru u samoga sebe, nemoj ići napolje tražeći neku uspešnu ličnost kako bi je pokušao kopirati.
Ukoliko provedeš previše vremena razmišljajući o nekoj stvari nikada je nećeš uraditi.
Onako kako razmišljaš takav ćeš i postati.
Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.

Karate velemajstor Joe Levis je bivši svetski šampion u karateu i kikboksu iz Sjedinjenih Američkih Država. On je siguran da je njegov karate moćniji od Bruce Lee-ovog Jeet Kune Do-a i pokušava da nauči Bruce Lee-u malu lekciju. Ali to mu se obilo o glavu kao što Brus pokazuje u ovom videu.

Ako je to bio kratak mali udarac, zamislite kakvi su oni iz sve snage.

Sedamdesete su bile zlatno doba kineskih kung-fu filmova; I u samom srcu ovog pokreta bio je mladi borilački umetnik po imenu Brus Li. Bio je harizmatičan, žestok i sposoban za nadljudske vratolomije koje su bile toliko neverovatne da im niko ne bi verovao da nisu snimljene.

Da ovi trenuci Brusa Lija nisu zabeleženi, niko ne bi verovao​

nije on citirao nego su njegove rečenice postali citati kojih ima svuda po internetu i posebno u njegovim knjigama i knjigama o njemu...on nije bio samo kung fu borac i čovek koji je postavio novi stil koji koristi najbolje iz raznih stilova, on je studirao filozofiju i kazao dosta toga mudrog u svojim intervjuima i knjigama... jedan od meni omiljenih citata je "ako želiš da znaš istinu nemoj da budeš ni za ni protiv"
tebra svaka citirana recenica je citat
kraj citata
<3

Brus li je legenda, a svaka legenda maltene neistina. Izuo bi ga svaki bolji borac, bruce nije imao pravih borbi uličnih sem aranžiranih u filmovima. Jeste bio brz i sve al ne preterujte.

Brus Li je imao na stotine uličnih borbi, ono kao klinac maltene ništa nije ni radio drugo osim šibao se na ulici, inače mislim da je i osvajao neke turnire i neka nama ne baš tako bitna i prestižna takmičenja, ali u svakom slučaju Brus Li je trenirao kao pravi profesionalac i sparingovao stalno je sa pravim profesionalnim borcima iz raznih boriličakih sportova i koji su se bavili raznim disciplinama.
Realno te njegove treninge i ono što je on radio teško da bi ijedan profesionalni borac danas mogao da isprati i bio je pravi sportista 100% (iako možda nema neki profi skor niti se borio u nekim prestižnim organizacijama jer prosto tad nije ih još ni bilo, tad nije bilo ni UFC-a , ni PRIDE-a, ni PFL-a, ni Bellator-a niti je MMA još postojao kao sport), takođe treba imati i u vidu da u to vreme kada se on bavio svim tim borilačkim veštinama tad to još nije bilo mejnstrim nit je iko razmišljao da pravi karijeru u tome (osim ako nije bio bokser ili eventualno olimpijski rvač) i on je praktično bio pionir i začetnik toga i tek zahvaljujući Brus Liju mnogi klinci su poželeli da se bave borilačkim veštinama (umesto nekim tradicionalnim sportovima sa loptom), isto kao što su i recimo zahvaljujući Švarcenegeru mnogi želeli da se bave bodibildingom i da izgledaju kao on.

Back