- Poruka
- 1.337
Daj neki link na te tvrdnje i nauke!Pitaj njihove doktore istorije .
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Daj neki link na te tvrdnje i nauke!Pitaj njihove doktore istorije .
A druga marička bitka?Pitaj njihove doktore istorije .
Ne lupaj gluposti nego pročitaj nešto pre nego što se upetljaš u nešto o čemu nemaš pojma.
Ili navedi izvor koji citiraš, pošto Miroljuba Petrovića i Jovana I. Deretića ne računamo u ozbiljne izvore.
Nije.Стефан Твртко је био само краљ Срба.
Nije.
Bio je i "gospodin Soli, Usore i Humske zemlje"....
Tada nisu postojale etničke države, i sam pojam "Srbi" nije značio "stanovnici države Srbije", kao danas. To je bio politički izraz njegovog nemanjićkog porekla.
Nisu tad postojale nacionalne države, pa su i odrednice tipa "Srbi" bile pretežno feudalne, teritorijalne i religijske.Јесте.
Једина етничка одредница су Срби. Остало су територије којима је владао.
Бан Босне, господин Соли и Усоре, итд. је титула био док је био бан.
U vreme Maričke bitke nije ni postojao nikakav kolektivni nacionalni identitet, u smislu "aj' sad mi Srbi da ratujemo protiv Turaka" etc... postojao je samo lokalni, dinastički, religijski ili feudalni identitet. Ljudi su se vezali za svog vođu i za njega su ratovali, za sovju familiju, za svoju religiju i sl.
Nisu tad postojale nacionalne države, pa su i odrednice tipa "Srbi" bile pretežno feudalne, teritorijalne i religijske.
Znači nije postojala oštra granica kao danas.
Taj dokument samo dokazuje ovo što sam rekao - da nacionalne države nisu postojale, a da je bio prisutan teritorijalni, feudalni i religijski identitet.
Taj dokument samo dokazuje ovo što sam rekao - da nacionalne države nisu postojale, a da je bio prisutan teritorijalni, feudalni i religijski identitet.
Srbija je do cara Dušana bila nacionalna država.Taj dokument samo dokazuje ovo što sam rekao - da nacionalne države nisu postojale, a da je bio prisutan teritorijalni, feudalni i religijski identitet.
Jeste, a Zemlja je bila ravna ploča.Srbija je do cara Dušana bila nacionalna država.
Greška, svi su Nemanjići u svojoj tituli imali naziv "kralj/car Srba".
Kralj Srba i kralj Srpske zemlje - koja je razlika?Nisu. To je Dušanova inovacija.
Dakle, bukvalno samo poslednji (carevi).
Kralj Srba i kralj Srpske zemlje - koja je razlika?
Svakako da je i Danas velika stvar vojska od 70000 vojnika tako da Svakako ne treba uzeti tu cifru kao ozbiljnu vec ono kao velicanje pobjede .Pa uporede se brojke sa drugim bitkama. Nemoguće je da su Mrnjavčevići mogli skupiti 70000 vojnika sa teritorija koje se držali.
То јесте велика цифра за то време свакако и нереална.Међутим треба имати у виду да су Мрњавчевићи владали најпространијим територијама од свих српских великаша и највише насељеним.Конкретно кнез Лазар је са Вуком и краљем Твртком заједно успео да на Косово 18 година касније изведе бројку која је у највише натегнутом случају пола од овог броја.Такође треба имати у виду да су тадашње војске поготово у покрету требало стално снабдевати како храном тако и осталим потребама, па би на једну војску од 70 000 комора морала бити бар трећина од тог броја што тек чини цифру нереалном.Војска бар онај део Вукашинов који се кретао из Зете јесте пролазио кроз српске области па је снабдевање било олакшано, деспот Угљеша је већ био такорећи на лицу места јер се граничио са Османлијама.Svakako da je i Danas velika stvar vojska od 70000 vojnika tako da Svakako ne treba uzeti tu cifru kao ozbiljnu vec ono kao velicanje pobjede .
Da li je Marička tragedija preuveličana? Ako se objektivno sagleda situacija u tom periodu nemoguće je da su Vukašin i Uglješa Mrnjavčević sakupili 70 000 vojnika, pre će biti da je broj bio oko 10 000 vojnika. A i da su Mrnjavčevići pobedili u toj bici Turci bi se vratili iz Male Azije. Turci su imali veliki vojnički potencijal u Maloj Aziji koji su koristili za osvajanje po Balkanu i Evropi. Srbi su pobeđivali Turke nakon Maričke bitke (Bitke kod Pločnika i Bileće) pa su se Osmanlije vratili sa velikom vojskom na Kosovu 1389.
U uticaju vizantijske titularne nomenklature, zbog koje se Dušan proglasio carem Srba, mesto Srpske zemlje, decembra 1345. godine.
Taj uticaj je toliko velik da su posle svi Kotromanići sačuvali taj vid. Nijedan bosanski kralj nije bio kralj Srpske zemlje.
Svakako, ali se o Maričkoj bici govori kao o propuštenoj prilici da se Turci proteraju sa Balkana, ali ja mislim da to nije slučaj. Murat bi se vratio sa vojskom iz Male Azije i pobedio vojsku Mrnjavčevića. Teško da bi im pomogla raška vlastela a ponajmanje Vizantinci i Bugari jer su se oni plašili turske odmazde i nisu se upuštaliu koalicije protiv njih.Suštinski, praktično svaka tragedija - ikada i igde - preuveličana je. Tako da je pitanje suštinski pogrešno, jer to je suština svakakve tragedije. To je suština tragedije kao pojave, okolnosti društvenog pamćenja i percepcije tragičnih događaja u širim razmerama.
Prsktično je potpuno nemoguće imati tragediju koja nije preuveličana. Zato se ljudi o ovim stvarima redovno i svađaju i raspravljaju...decenijama ili čak vekovima. Tako da nije ni po kom parametru neočekivano to primetiti za slučaj Maričke bitke, kada je to slučaj i svake druge tragedije iz čitave istorije srpskog naroda - ili, pak, čitavog čovečanstva.
P. S. Govorim o društvenim događajima, jasno, a ne o nekim privatnim.
Da li je Marička tragedija preuveličana? Ako se objektivno sagleda situacija u tom periodu nemoguće je da su Vukašin i Uglješa Mrnjavčević sakupili 70 000 vojnika, pre će biti da je broj bio oko 10 000 vojnika. A i da su Mrnjavčevići pobedili u toj bici Turci bi se vratili iz Male Azije. Turci su imali veliki vojnički potencijal u Maloj Aziji koji su koristili za osvajanje po Balkanu i Evropi. Srbi su pobeđivali Turke nakon Maričke bitke (Bitke kod Pločnika i Bileće) pa su se Osmanlije vratili sa velikom vojskom na Kosovu 1389.