Bojkot trgovinskih lanaca u Srbiji

Podržavate li ideju bojkota trgovinskih lanaca u Srbiji?

• Ukupno glasova
    39
aravno da moze,trgovinski lanci pljackaju potrosace.
Ne pljackaju svi, neki verovatno da, no mnogi ne, odredjeni proizvodi su u nekim skuplji nego u drugim, i tu se sami potrosaci moraju znati ponasati, tj izbegavati skuplje radnje,
a ne moze maslinovo ulje biti jeftinije nego u Italiji, i Nemacki supermarketi ce generalno biti jeftiniji (barrm duze vreme) nego Srpski iz vise razloga.

Ne pljackaju svi, neki verovatno da, no mnogi ne, odredjeni proizvodi su u nekim skuplji nego u drugim, i tu se sami potrosaci moraju znati ponasati, tj izbegavati skuplje radnje,
a ne moze maslinovo ulje biti jeftinije nego u Italiji, i Nemacki supermarketi ce generalno biti jeftiniji (barrm duze vreme) nego Srpski iz vise razloga.
Svi pljackaju..Razlike u cenama su minimalne i dogovorene...Maslinovo ulje koje se ovde prodaje kao da je.pravljeno od organskih maslina a puter kao da krave pasu zlatnu travu.
Kada se uporede cene u marketima Srbija je po cenama u vrhu Evrope...

Svi pljackaju..Razlike u cenama su minimalne i dogovorene
Apsolutno nema dokaza da su svi u dogovoru, neki verovatno jesu, i neki imaju naduvane cene i zato potrosac treba da obrati paznju sta gde kupuje, npr barilla fusilli 500gr od preko 560 dinara je neprihvatjiva cena- i tu treba ili naci gde je jeftinija ili naci alternativu, jer otprilike realna cena je negde oko +/- 200 dinara.

bojkot odredjenih supermarketa koji su jako skupi ima smisla, ali bojkot jeftinijih supermarketa kao sto su lidl je poprilicno losa ideja, jer u tom slucaju ce Lidl ili kratkorocno morati sniziti cene, a kasnije ih podignuti da bi naknadili gubitke, snizit ce neke cene a povecati druge ili ce se povuci iz Srbije (sto mi se ne cini kao dobra stvar).
Za 2024 godinu nije jos napravljen obracun, no tokom 2023 godine Lidl je imao 882 miliona evra totalnog obrta i oko 15 miliona evra profita, sto je 1.71 % profita, na nekim sajtovima gde pozivaju na bojkot se kaze da su imali 17 miliona eura profita ako uzmemo tu cifru onda ispada da je profit bio 1.92 %
Sto znaci da ako bi lidl spustio sve cene za 2% onda bi bio neprofitabilan
Uostalom da li se zaista cini da je profit od 15 mil (ili 17) u godini dana jednog lanca supermarketa deluje kao sistematska pljacka?

A kad se uporedjuju cene u Nemackoj i Srbiji treba uzeti mnogo faktora, jednostavno se radi o razlicitim prilikama, nesto sam objasnio u prethodnim porukama.

Apsolutno nema dokaza da su svi u dogovoru, neki verovatno jesu, i neki imaju naduvane cene i zato potrosac treba da obrati paznju sta gde kupuje, npr barilla fusilli 500gr od preko 560 dinara je neprihvatjiva cena- i tu treba ili naci gde je jeftinija ili naci alternativu, jer otprilike realna cena je negde oko +/- 200 dinara.

bojkot odredjenih supermarketa koji su jako skupi ima smisla, ali bojkot jeftinijih supermarketa kao sto su lidl je poprilicno losa ideja, jer u tom slucaju ce Lidl ili kratkorocno morati sniziti cene, a kasnije ih podignuti da bi naknadili gubitke, snizit ce neke cene a povecati druge ili ce se povuci iz Srbije (sto mi se ne cini kao dobra stvar).
Za 2024 godinu nije jos napravljen obracun, no tokom 2023 godine Lidl je imao 882 miliona evra totalnog obrta i oko 15 miliona evra profita, sto je 1.71 % profita, na nekim sajtovima gde pozivaju na bojkot se kaze da su imali 17 miliona eura profita ako uzmemo tu cifru onda ispada da je profit bio 1.92 %
Sto znaci da ako bi lidl spustio sve cene za 2% onda bi bio neprofitabilan
Uostalom da li se zaista cini da je profit od 15 mil (ili 17) u godini dana jednog lanca supermarketa deluje kao sistematska pljacka?

A kad se uporedjuju cene u Nemackoj i Srbiji treba uzeti mnogo faktora, jednostavno se radi o razlicitim prilikama, nesto sam objasnio u prethodnim porukama.
Da uzemo da je cifra tacna oko lidla a opste je poznato da je lako prevariti sistem oko "poreza na dobit" u Srbiji..
Nije mi onda bas jasno kako veliki trgovinski lanci po EU uspevaju uopste da posluju sa cenama namirnica koje su osetno nize nego u Srbiji,pretpostavljam da cak imaju mnogo vece rashode npr.plate.radnika su vece itd...
......
Laik sam za ekonomiju,mozda su ove.moje pretpostavke totalno pogresne ovo je samo neko moje logicno razmisljanje.

Ja počeo da pravim peticiju u MAXI-ju sa kolegama pa da posle pošaljemo direktorima....

Lepo ste se setili - popadamo s nogu u četvrtak a onda vi petkom samo dupe iz frižidera...
a tu su i prvoborci koji ipak nešto zaboravili pa ipak došli po to što fali za preko slasno i masno...

Dakle peticija se sastoji da vi petkom bojkotujete nas a subotom mi vas pa jedite kod Džoa
Moji neće ni da čuju za borbu za bojkot. Nije nam uplaćeno za gradski prevoz. Niko nista, boli ih uvo. Pa prevoz je besplatan što da uplate. Takav sam odgovor dobio od kolega.

Ako zaposlimo narod da odredjuje optimalnost, moze se desiti da ce sve klinkice morati na dogradnju sisa, jer em je veca izolacija, energetska efikasnost, em im raste tarifa za sankerke i za pevacice..50e po nastupu....

Ali da rastu cene jos i dalje, rastu...
I ne vidi se kraj tog rasta...
Ako se EU bude ugledala na nas, samo ce dopisati nulu...

Kod nas u Hrvatskoj nakon tri bojkota
1000010030.jpg

Није поента бојкот , треба их затворити ..Окупирали су тржиште , ти немаш где да купиш намирнице и принуђен си да купујеш од њих ..100 грама кафе је двесто динара , то је криминал ..

Затворити оне који намештају цене и на њихова места поставити трговинске ланце који ће бити у државном власништву .Лопови зато и јесу уништили државна предузећа да би могли да краду и варају .

Није поента бојкот , треба их затворити ..Окупирали су тржиште , ти немаш где да купиш намирнице и принуђен си да купујеш од њих ..100 грама кафе је двесто динара , то је криминал ..

Затворити оне који намештају цене и на њихова места поставити трговинске ланце који ће бити у државном власништву .Лопови зато и јесу уништили државна предузећа да би могли да краду и варају .

1662559632-Kupon-mleko-1200x800.jpg

Back