Rasna segregacija u Srbiji!

Nemojte Romi, posjeća na Rim, vječni grad. Recite normalno- Cigani. :per:
Vidiš, u Srbiji ima nekoliko grupa, pod Romima se podrazumevaju pravoslavni i sinkretistički Romi (formalno muslimani a slave slavu, idu i u crkvu i džamiju, već kada je koji praznik), a pod ‘Cigani’ se uglavnom podrazumevaju Romi muslimani koji odbijaju svaku integraciju i koji se sa hrišćanskim Romima međusobno časte raznoraznim nazivima, etc…

Onaj gore reče da su podeljeni po plati. Romi dobijaju manje dnevnice za ovo, a ostali veće.
Vrbas, jel su to Crnogorci? Mislim da su kolonizovali taj kraj Crnogorcima.
Priča zvuči malo šuplje, u Vrbasu izgleda uopšte nema Roma.

306461B3-FEF2-43AF-8508-B11D2A0A86B7.jpeg

Poslednja izmena:
Nemojte Romi, posjeća na Rim, vječni grad. Recite normalno- Cigani. :per:
Eno samo Pink ima bar 90% Roma tamo, skoro sve voditeljke na primer su romkinje.
I koji je utisak?
Što bi se iko bunio?
Ni ja tu ne vidim ništa loše?
Jel su se cigani bunili?
Što su ih odvajali jer su cigani ili zbog visine dnevnica?
Glas je glas, izbori, popis, sve se to računa. :lol:

Naprednjaci samo nastavljaju sta se zapoceli cetnici !!!!!!
Cetnici su zato zapoceli borbu napadajuci sve više partizane, njihove porodice i njihove simpatizere, ukljucujuci, naravno, i one za koje se sumnjalo da podržavaju komuniste. U nekim slucajevima, i Romi su spadali u tu kategoriju i njima je bila namenjena strašna sudbina: ipak, ostaje legitimna sumnja da su ni bili ubijani upravo kao Romi, a ne kao partizanski jataci. Grupa ruskih Roma, koji prethodne godine nisu potražili utocište u Beogradu, našla se u selu Vlaška. Tu ih je u noci izmedju 8. i 9. septembra 1942. godine opkolila grupa cetnika i oterala na obalu Morave: svukli su ih, zaklali sve njih 28, medju njima žene i decu i bacili ih u reku.93 Drugi poznati slucaj desio se u centralnoj Srbiji. U selu Kopljare, u blizini Arandjelovca, u noci izmeu 25. i 26. decembra 1943. godine cetnicke jedinice potcinjene komandantu Nikoli Kalabicu, zaklale su 24 osobe, od kojih 20 Roma, jer su navodno bili komunisticki jataci. U svom izveštaju Draži Mihailovicu, sam Kalabic piše: „U Kopljarima uhvaceno na spavanju i poklato 24 aktivna komunista od kojih su 20 Cigani, koji su priznali da su bili takozvani ‚jarugaši‘, danju rade svoje poslove kuci, a nocu u akciji. Sve sam poklao.“94 Dogadjaj je zabeležila i Nediceva žandarmerija, koja o ubijenim Romima daje dodatnu informaciju: „Nocu 25/26. om. cetnici DM zaklali su u selu Kopljaru, sreza orašackog, Gavrilovic Milutina, opštinskog delovou, Milanovica Radojicu i Savkovica Tihomira, zemljoradnike i 15 Cigana i 4 Cigankei spalili sve ciganske kuce u selu, kao i kuce dvojice seljaka ciji se clanovi porodica nalaze u partizanskim redovima. Delo je izvršeno zbog saradnje ubijenih sa partizanima.“95 cetnici, koji su s jedne strane ocajnicki pokušavali da uspostave nekakvu kontrolu nad odredjenim teritorijama u Srbiji i ostalim delovima Jugoslavije, s druge strane su se u više navrata upustili u proces realizacije politickog programa stvaranja etnicki ciste Velike Srbije. U tom smislu, i cetnicke snage su pocinile razne zlocine nad Romima muslimanske vere, koje je, zajedno s drugim muslimanima, trebalo istrebiti ili na neki nacin odstraniti sa buduce srpske nacionalne teritorije.
https://www.cpi.rs/media/publications/Stradanje_Roma_u_Srbiji_za_vreme_Holokausta.pdf
nnnnnn.jpg

Crnci u Americi se na krv i suze izborili da mogu ići u iste škole sa belcima. Praktično juče. Rasna segregacija i dalje u toku.
Decu crnaca u Briselu držali u kavezima zoološkog vrta. Isto do juče. Rasna segregacija i dalje u toku.

U Srbiji retko koji razred u osnovnim školama, nema barem jednog malog Cigu. Neka narodna kaže da gde nema Cigana, nema sreće i napretka.
U Srbiji su predstavnici afričkih država i studenti na razmeni, uvek bili tretirani sa punim poštovanjem. Zato i dolaze u Srbiju.

Ali ajde da mi ipak učitamo Srbima rasnu segregaciju, na osnovu nekog nebitnog režimskog sendvičarenja. Što nam teško.
Sasvim je normalno da jedna fašistička država ima u sebi elemente rasne segregacije. Barem tako uvodničar razmišlja.

Crnci u Americi se na krv i suze izborili da mogu ići u iste škole sa belcima. Praktično juče. Rasna segregacija i dalje u toku.
Decu crnaca u Briselu držali u kavezima zoološkog vrta. Isto do juče. Rasna segregacija i dalje u toku.

U Srbiji retko koji razred u osnovnim školama, nema barem jednog malog Cigu. Neka narodna kaže da gde nema Cigana, nema sreće i napretka.
U Srbiji su predstavnici afričkih država i studenti na razmeni, uvek bili tretirani sa punim poštovanjem. Zato i dolaze u Srbiju.

Ali ajde da mi ipak učitamo Srbima rasnu segregaciju, na osnovu nekog nebitnog režimskog sendvičarenja. Što nam teško.
Sasvim je normalno da jedna fašistička država ima u sebi elemente rasne segregacije. Barem tako uvodničar razmišlja.

U Vajskoj vise Cigana u skoli nego belih.

Malo se obrazujte o crnačkom pitanju u SAD.... Ostalo pročitajte u izvorniku ili prevedite, ako ne znate, preko google translate

https://www.unz.com/freed/oncoming-racial-doom-the-clash-of-cultures/

Zanimljivo je da ono što me natjeralo da odustanem od svakog interesa za probleme crnaca nije bio njihov žestoki rasizam, njihove užasne stope kriminala ili njihov parazitizam. Umjesto toga, bili su to napadi crnaca i njihovih suputnika na spomenike Konfederacije, posebno u New Orleansu. Slično tome, zabrana konfederacijske ratne zastave kod Gettysburga, za ime Božje. Iz razloga koji su nedvojbeno nejasni povijesno neupućenima, ovo me živcira. Zašto bi najmanje produktivni, najkriminalniji, najovisniji dio stanovništva prepisivali povijest koju ionako ne znaju?
..........................................
Nisam uvijek bio sit lošeg ponašanja crnaca. U sada beskrajno dalekim ranim šezdesetima, kada sam bio učenik u posljednjem razredu u kojem su svi bili bijelci u ruralnoj virginijskoj srednjoj školi King George, koja je maturirala 1964., integracija je tek počela. U mjeri u kojoj sam razmišljao o rasi, pitanje je bilo apstraktno, stvar moralnih načela, ideala i pravednosti, nepovezano sa stvarnim ljudima sa stvarnim karakteristikama koji se možda neće dobro integrirati. Crnci su bili zlostavljani. Kad bi im se pružila prilika, uzdigli bi se i pridružili američkoj civilizaciji. To možda nije palo na pamet samo onima s iskustvom, što mene nije uključivalo.

Kad su mi roditelji, mudriji od mene - ako je moguće biti mudriji od sedamnaestogodišnjaka - rekli da integracija neće uspjeti, nisam im vjerovao.
.......................................................................
Zemlja je počela, iako to tada nisam prepoznao, kao ni zemlja, tretirati crnce kao drugačiju kategoriju čovječanstva od koje se ne može očekivati da poštuje zakone i pravila ili očekivanja uljudnosti.

Neko vrijeme suosjećanje je trajalo. Bio sam vrlo mlad. Nadalje, nisam imao iskustva sa školom s velikom crnačkom populacijom. Ponašanje crnaca opravdavao sam kao posljedicu prijašnje oskudice. Sigurno će se to promijeniti.

Nije se promijenilo. Prošle su godine. Vidjeli smo korumpirane škole, snižene standarde, bijeg bijelaca i novinarsku nepoštenost. Još je gradova bilo spaljeno.

Desetljećima je bijela Amerika očajnički pokušavala podići crnce na razinu Prvog svijeta. Nije uspjelo. Umjesto toga, vidjeli smo spuštanje društva u kulturu geta. Crnci su se ponašali kao i obično kao razmažena djeca. Sve što ih je uznemirilo, kao i sve ostalo, svako očekivanje da se dobro ponašaju, dovodilo je do povika o rasizmu i pljački od strane onih poput organizacije Black Lives Matter.

Kao što sam spomenuo, moji roditelji su rekli da crnci ne mogu funkcionirati u Prvom svijetu. Činilo se da su bili u pravu. Desegregacija nije uspjela, niti integracija, niti kvote, niti pozitivna diskriminacija.

Back